Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dodatku dokładnie w tym linkowanym artykule jest napisane, że dotyczy to pierwszych partii które wyszły do sprzedaży :P 
Ja tam nie namawiam do kupowania czegokolwiek, ale no uważam, że ta gadka o żelu to taka sama jak o palących się złączach. 
Sam mówiłeś @PiPoLiNiO, że to pierdolenie jest z tymi wtyczkami, a teraz skreśliłeś z bomby gigabyte

Opublikowano
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo do złącza dajesz nowy kabel i temat nie istnieje

Mam kabel , który obsłużył już kilka kart serii 4xxx a teraz jedzie z 5080. Więc temat nowego kabla to tak trochę do niczego. 

Opublikowano

Czyli tyle ile uzyska 5080 po podkręceniu.

Gdyby tyle miał na starcie 5080, miał wydajnosc praktycznie 4090 i wtedy jeszcze można by mu zrobić OC to coś by z tego można ulepić.

A tak to kolejny szrot z serii 5xxx

Opublikowano
18 minut temu, krukkpl napisał(a):

Ciekawe czy 5080 Super dogoni 4090. I przy jakim TDP.

Nie wiadomo czy bedzie wgl jakis wzrtost wydajnosci, obecnie mowi sie o tylko wiekszym vram.  A 5070 i 5080 to sa juz chyba pelne chipy.

16 minut temu, tomcug napisał(a):

Zobacz sobie, jaką "przewagę" miał RTX 4080 SUPER nad RTX 4080. Nie ma się co nastawiać na szałowe wzrosty.

Dokaldanie, kto mial kupic to juz kupil i czeka na Rubina :D Superki beda dobre dla nowych nabywcow ale nie dla tych co juz karte nabyli.

Opublikowano
28 minut temu, krukkpl napisał(a):

@tomcug

Patrzę na:

"według przecieków, wzrost wydajności względem modeli bazowych ma wynosić od 7 do 15%"

Jakby było 15% to byłoby naprawdę blisko 4090 :D

Doskonale wiem, jaką wydajność mają RTX 4090 i RTX 5080 oraz, że strata nie jest ogromna. Przecież samemu też robiłem testy tych GPU. Ale to absolutnie nie zmienia faktu, że nie ma co nastawiać się na fajerwerki. Już RTX 4080 SUPER miał wg ękspertuf kąsać RTX 4090 :lol2:

• Haha 2
Opublikowano

Jak nie spadną do premiery ceny RX9070 to 5070 Super może mieć jego wydajność plus 18GB vRAM. W takim przypadku nie ma co liczyć na cenę poniżej 3000zł, tylko raczej 3200-3300zł i będą alternatywą cenową dla 9070XT. 5070 pewnie zostaną utrzymane w produkcji z cena 2500-2600zł. Nie liczę na to, że 5070 Super będzie w cenie 5070, bo za dużo miejsca jest do ceny 5070Ti.

Opublikowano

Nie bardzo widzę jak 5080S miałby wycisnąć tą wydajność. Tam już teraz jest praktycznie cały chip. Więc jedyne co zostaje to podciągnąć taktowanie, ale 24GB ramu zamiast 16 też zjedzą ileśtam watów więcej to wyjdzie pobór jak w 4090 ?

Opublikowano

Po jakichś 10min max obciążenia kultura pracy w trybie silent jest dla mnie bardzo dobra. Tempy średnie, ale jeszcze zrobię UV, no i miejsca nie ma za dużo u mnie. Terkotu przy "usypianiu" wentylatorów nie słyszałem. Cewek nie słyszę. 

Brzydka jest i muszę dokupić podpórkę, bo ta, którą dodają już mi się nie zmieściła. Jest przykręcana do karty od frontu obudowy.

W Steel Nomad uzyskałem o 1 czy 2 fps lepszy wynik od PNY, obie są fabrycznie OC.

Na chwilę obecną myślę, że zostanie, ale zobaczymy jak pogram parę dni. 

xru6KbM.jpeg

JDw3lSJ.png

• Upvote 1