Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, eyeliner napisał(a):

Rozglądam się za 5070, mam pytanie bardziej ogólne niż do tego konkretnego modelu, ale zapytam tutaj. Jeśli karta jest w dwóch wariantach: z dopiskiem "OC" i bez tego dopisku (~200 zł tańsza), to czy jest tak jak myślę, że egzemplarze które wyszły gorzej idą do wersji bez dopisku OC, a te które w QC wyszły lepsze idą do wariantu "OC"? 

Czyli jeśli chce się przy niej coś kręcić (OC/UV) to lepszym wyborem będą te warianty podpisane OC, a wariant bez dopisku jest spisany na mizerny wynik?

Fabryczne OC w obecnej generacji to czysty marketing, a jak szukasz dobrej karty pod OC/UV i bardzo dobrą kultura pracy to polecam tto co sam kupiłem czyli Asus Prime RTX 5070. W aplikaccji komputronika chyba nadal działa kod PARTAPP, który obniża cenę ok. 5%,  więc powinien Cię kosztowac ok.2700zł. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, xtn napisał(a):

Fabryczne OC w obecnej generacji to czysty marketing, a jak szukasz dobrej karty pod OC/UV i bardzo dobrą kultura pracy to polecam tto co sam kupiłem czyli Asus Prime RTX 5070. W aplikaccji komputronika chyba nadal działa kod PARTAPP, który obniża cenę ok. 5%,  więc powinien Cię kosztowac ok.2700zł. 

Fajnie tylko twoja karta na stocku dobija do 107.5C, na pocieszenie większość modeli tak ma. Zapewne z wyliczeń im wyszło że karta padnie po 5000 godzin czyli już po gwarancji :)

asus-prime-rtx-5070-ir-q-charge.jpg

Edytowane przez deathrabit
  • Confused 1
Opublikowano
15 minut temu, deathrabit napisał(a):

na pocieszenie większość modeli tak ma

sprawdziłem z ciekawości te okolice na Prime 5070ti i w SteelNomad po UV nie widzę tam więcej jak 57 stopni

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

sprawdziłem z ciekawości te okolice na Prime 5070ti i w SteelNomad po UV nie widzę tam więcej jak 57 stopni

To możliwe po UV + TI wersja ma więcej VRM co przekłada się na mniejsze zagęszczenie źródeł ciepła na PCB.

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie. Zotac ma 5 lat gwary po rejestracji a giguś 4. Nie że jest to ubezpieczenie ale zawsze coś w królestwie asusa i wszystkiego cena/wydajność i jeszcze cisza ja się da...

Trzeba wyciągać kompa do piwnicy niedługo jak co raz rośnie tdp wraz z coolerami i ceną niepropolcjonalnie.

I świerszcze mniej słyszalne...

2080ti miało 250W?

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
39 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Tak tylko kondenstory i luty z tyłu karty bez przeciągu nie podzielają twojej wiary w to co raportuje ten czujnik na samym silikonie w akompaniamencie większego lub mniejszego coolera :P

Pirometr kolego a nie żaden czujnik

• Upvote 2
Opublikowano
38 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Pirometr kolego a nie żaden czujnik

To niech któryś z was( liczę z upvote'ującymi twój post) poprawi liptona z 13:30 minuty tego testu tanich 5070. Ja może aż takim specjalistą nie jestem ale jak widzę że ktoś mi tu jakiś problem pokazuje to nie neguje że jest. Jak napisałem jak ktoś chce "spać spokojnie" to są opcje.

I może wytrzyma karta więcej niż 3 lata namolnego giercenia.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, xtn napisał(a):

Kod już nie działa, ale jest nowy KTKON i daje taki sam efekt. Dzięki za info, wezmę z komputronika.

Jeszcze tylko kwestia producenta, do wyboru jest ten Asus Prime i INNO3D X2, różnica 100/150 zł na korzyść drugiego. Chciałbym go przez UV ograniczyć do poboru ~200W przy jak najlepszych osiągach (wiadomo), czy właściwie warto iść w tego Asusa jeśli nie mam zamiaru podnosić PL? Lipton ma recenzje obu, Asusa w osobnym filmie i INNO3D, w "tanich", gdzie wrzucił wszystkie do jednego kosza i odradził, ale czy słusznie? INNO wychodził tam chyba najlepiej (Edit, nie sprawdziłem testów OC w sumie). No i szansa na hałaśliwe cewki przy tym producencie jest relatywnie niska, z tego co wiem.

Edytowane przez eyeliner
Opublikowano
14 minut temu, sovas napisał(a):

Asusa bierz

Mógłbyś rozwinąć co przemawia za Asusem jeśli nie interesuje mnie podniesienie limitów, a raczej przeciwnie? Czy jego wydajność w OC jakoś przełoży się na jakość UV pod te okolice 200W?

Opublikowano (edytowane)

ogarnąłem sobie czujnik temp do gniazda 12v-2x6 przy gpu i zasilaczu. :E Na płycie mam opcję podłączania.

w hwinfo ustawiłem alert że ma informować jak 80c osiągnie na gpu bo na zasilaczu mam niżej : )

fotka od strony zasilacza

image.thumb.png.2b36b43a3fcf14e042931e9a5e45c80c.png

Edytowane przez Ogider
  • Upvote 1