Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kadajo do woli, ja nie zwracam uwagi na tego typu krytykę także nie obrażę się 😀 nie chwalę się kombinowaniem tylko dzielę własnymi spostrzeżeniami, a to jest różnica. Sam zacząłeś temat wytykając konkretnemu  użytkownikowi że kupił taka czy inna kartę wg Ciebie zupełnie niepotrzebnie, tak wywnioskowałem. A moim zdaniem zrobił bardzo dobrze wymieniając Trio na Astrala LC bo hybrydy mają większe szanse na refund po prostu w razie awarii, którym też częściej statystycznie ulegają - co wiem z własnego doświadczenia 😀

Zresztą kupiłem i mam więcej niż jedną sztukę 5090 w cenie msrp lub minimalnie wyższej więc nie wiem gdzie ta januszerka. 

A kolega @DżonyBiz karty bardzo zadowolony , chłopak sobie korzysta z uśmiechem na twarzy, świetny bin mu się do tego trafił, karta cicha i mega chłodna jak na to co oferuje a Ty szydera pełną gębą 🤣 

Mnie coś takiego po prostu bawi. 

Ja to z zasady nie wypowiadam się na temat rzeczy których nie mam/miałem lub z którymi nie miałem styczności bo po prostu uważam że nie mam podstaw oceniać w takim przypadku. No ale takie to już internety dzisiaj mamy, kto co lubi. 

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Wtedy za gleboko poplynales. Tak czy inaczej 4090 przy premierze 60x0 nie bedzie juz tak atrakcyjna. To jest pewne, a jak beda jakies zawirowania "na plus" to i 5090 odpowiednio zyska.

Chętnie zobaczę RTXa 6000 o wydajności 4090 i porównanie poboru energii.

Opublikowano
11 minut temu, lukadd napisał(a):

Moje gpu dużo ciepłego powietrza wyżuca bokiem w stronę szyby. Jakbym miał wąską budę i mało miejsca od szyby do gpu to byłoby słabo.

Sprawdź po godzinie+ grania jak bardzo nagrzewa ci się bok budy od strony gpu.

U dzieciaka w wąskiej midi nawet z rtx 2070 + kloc na cpu było nie ciekawie pomimo nawet wysokich rpm wentyli. Teraz ma 3080, ale w full Tower +Aio i jest bajka.

Bok jest gorący dokładnie w miejscu gdzie GPU uderza najbardziej masa powietrza., to już pierwszy znak ze po prostu za dużo ciepłego powietrza się kotłuje.

Po testuje, myślę ze wystarczyla zmiana temperatury otoczenia o te pare stopni żeby wybić mi cale equlibrium powietrza w tej mojej klicie.

9 minut temu, galakty napisał(a):

Jakoś nie wierzę że od tego by mu się wtyczka nagrzewała do takich temperatur :E Musiałby mieć konkretny piekarnik w budzie. 

Zresztą on ze zdjętym bokiem ma problem. 

No właśnie chyba jednak piekarnik, dziś przetestuje jeszcze ale na zimnym kompie i odpale testy ale ze zdjętym bokiem, zobaczę czy rozgrzeje się kabel.

Ale fakt faktem ze on jest gorący tylko właśnie w miejscu gdzie uderza go gorące powietrze z GPU, tylko trochę niżej, poniżej wylotu GPU i jest zimny.

Wygląda na to ze albo muszę podkręcić wentyle wyciągające albo jedne i drugie.

Ale czas chyba nazszywawszy pożegnać się z mala buda, no fajne to ale jak mi nie ogarnia nawet RTX 4070 Ti na stocku to muszę ja zmienić.

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Wczoraj podczas gry w Forze postanowiłem na chwile zdjąć panel boczny aby zobaczyć jak mocno spadną temperatury na GPU.
Przy okazji sprawdziłem jak bardzo nagrzewa się wtyk i przewody w jego okolicy. No kurza twarz nic dziwnego ze to gówno się topi, przewody przy wtyku były tak gorące, szczególnie od spodu ze normalnie można się oparzyć jak dłużej je potrzymamy, pewnie częściowo jest to spowodowane tym ze trafia je gorące powietrze które jest wydmuchiwane z GPU.

Zmierzyłem temperaturę takim IR z ali i pokazał 65-70 stopni w okolicach miejsca które było najbardziej gorące. A wszytko to było przy poborze w okolicach 250-260W

Przewody były gorące nawet po zdjeciu panelu. Ale ich temperatura oczyszczacie trochę spadła. Ogólnie bardo niepokojące i nie chce myśleć co by było przy 350-400 W mocy.

Zaraz strzeli 3 lata od premiery. Masz gdzieś info o masowym topieniu?

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ewentualnie odpal wentyle na 100%, zrób przewiew i sprawdź. 

Dziwne że tak się grzeje, u mnie na 4070Ti są letnie, ale mam kabel Fasgear który trochę kosztował :E 

Tez sprawdzę, oczywiście mowie o sytuacji gdzie GPU zaczyna nam ciągnąc bez przerwy w granicach 250-260 W.
Forza w 1440p z DLAA na maks detalach wygląda super ale karta ledwo zipie :E

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tez sprawdzę, oczywiście mowie o sytuacji gdzie GPU zaczyna nam ciągnąc bez przerwy w granicach 250-260 W.
Forza w 1440p z DLAA na maks detalach wygląda super ale karta ledwo zipie :E

Hmmm ja jadę na max 190-200W, no ale to nie jest duża różnica. Jaką masz wtyczkę? 

Opublikowano

4070ti ma 285W - jak obudowa jest starsza kilkuletnia to wtedy topowe gpu miały 250-300W

Pytanie ile i jakich ma wentylatorów na froncie i z tyłu.

Ja tam trochę żałuję, że nie wziąłem 4090 jak zeszły <8000 skończyłem z 4080S ale do gier na UE te 30% więcej by się przydało :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nvidia praktycznie rozwaliła rynek kart.

Każda firma/korpo zrobiłaby to samo na miejscu NV - many, many :E

Jakby AMD nie ogarnęło się w prockach to też byś dostawał mniej za więcej od Intela.

Opublikowano
25 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A przypomnij skąd masz swoją kartę?:wariat:

Ciiiii, no i po co wyciągasz takie rzeczy. Byla okazja to skorzystalem. Raz w życiu od Afryki coś kupić można :E

27 minut temu, galakty napisał(a):

Hmmm ja jadę na max 190-200W, no ale to nie jest duża różnica. Jaką masz wtyczkę? 

W brew pozorom 50-80 Wat to sporo jest jeśli chodzi o ciepło.

Ja mam kabel Corsiar z jednej strony ten nowy standard a z drugiej stary przy PSU.

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciiiii, no i po co wyciągasz takie rzeczy. Byla okazja to skorzystalem. Raz w życiu od Afryki coś kupić można :E

W brew pozorom 50-80 Wat to sporo jest jeśli chodzi o ciepło.

Ja mam kabel Corsiar z jednej strony ten nowy standard a z drugiej stary przy PSU.

No jak 50W to dużo przy 4070Ti jak 5090 bierze 2x tyle :E 

Dziwnie coś masz i tyle, nie powinna się tak wtyczka grzać. Wcisnąłeś do końca? :E 

Opublikowano
21 minut temu, sideband napisał(a):

Jakby AMD nie ogarnęło się w prockach to też byś dostawał mniej za więcej od Intela.

No niestety... :D

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Dziwnie coś masz i tyle, nie powinna się tak wtyczka grzać. Wcisnąłeś do końca? :E 

Niby tak, już się bardziej jej wcisnąć na bank nie da :E

Strach ja rozłączać tera :D

Opublikowano
50 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bok jest gorący dokładnie w miejscu gdzie GPU uderza najbardziej masa powietrza., to już pierwszy znak ze po prostu za dużo ciepłego powietrza się kotłuje.

Po testuje, myślę ze wystarczyla zmiana temperatury otoczenia o te pare stopni żeby wybić mi cale equlibrium powietrza w tej mojej klicie.

No właśnie chyba jednak piekarnik, dziś przetestuje jeszcze ale na zimnym kompie i odpale testy ale ze zdjętym bokiem, zobaczę czy rozgrzeje się kabel.

Ale fakt faktem ze on jest gorący tylko właśnie w miejscu gdzie uderza go gorące powietrze z GPU, tylko trochę niżej, poniżej wylotu GPU i jest zimny.

Wygląda na to ze albo muszę podkręcić wentyle wyciągające albo jedne i drugie.

Ale czas chyba nazszywawszy pożegnać się z mala buda, no fajne to ale jak mi nie ogarnia nawet RTX 4070 Ti na stocku to muszę ja zmienić.

Z 4070Ti miałem bok bardzo gorący. Ale Powietrze po prostu źle cyrklowało. Zamieniłem wentyle i kierunek przepływu powietrza i bok jest chłodny nawet nie ciepły waty prawie te same bo 5080 ciagnie 280-300W. A obudowa mała ~30L. Fakt, że lepsza obudowa obniża temperature GPU i reszty podzespołów, w szczegolnosci dyskow i płyty głównej. Jeżeli bok jest gorący to znaczy że powietrze źle cyrkluje podkrecenie wentylow moze niewiele pomoc.

Opublikowano

6 Wentylatorów to nie mało, to musi być wina obudowy. Ile ten Meshify C może mieć litrów.

3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tez tak miałem wczesniej. Zmieniłem przód na wyciag, góra wyciag, tył wciag prosto na procesor. i 2 od dołu wciąg. Jest zdecydowanie lepiej.

Nie no ja od dołu nie mam możliwości zamontowania wentylatorów bo nie mam miejsca.

Odwrócić wszystkiego tez nie mogę bo komputer od przodu musi zaciągać powietrze tam gdzie ma miejsca najwięcej.

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

6 Wentylatorów to nie mało, to musi być wina obudowy. Ile ten Meshify C może mieć litrów.

Nie no ja od dołu nie mam możliwości zamontowania wentylatorów bo nie mam miejsca.

Odwrócić wszystkiego tez nie mogę bo komputer od przodu musi zaciągać powietrze tam gdzie ma miejsca najwięcej.

Jak jest obudowa z przodu frontem. To te frontowe wentylatory u góry dajesz 2 wyciągajace, a ten na dole odwracasz jako wciagajacy. Ja akurat u siebie mam miejsce na jeden na spodzie i to dosc sporo daje. Komputer nie musi od przodu zaciągac powietrza. Jezeli Ci sie grzeje bok obudowy to tak jak mi sie wczesniej grzał, no to to jest przyczyna. Nastepna kwestia to oczyszczenie wentylatorow i udrożnienie, bo tez powietrze moze byc za bardzo hamowane przez siateczke itp.

Opublikowano

Ale zaraz z przodu masz 3 wentylatory które dostarczają zimne powietrze do budy dla CPU i GPU, jak je odwrócisz to skąd GPU i CPU ma brać powietrze... Pamietaj ze nie masz wentylatorow na spodzie, pamiętaj tez ze cieple powietrze się unosi a zimne opada, my mamy tylko pomoc tej naturalnej cyrkulacji.

26 minut temu, Karro napisał(a):

Co tu sie dzieje ?

Czyżby kadajo popsuł se swojego murzyńskiego rtxa?:o

Not yet :D

Wydaje mi się ze po prostu wentylatory nie nadarzają za ilością ciepłego powietrza jakie wrzuca RTX i CPU do budy podczas dużego obciążenia, CPU sam w sobie się ostro w Forza grzeje i to w połączeniu z prawie topowym obciążeniu GPU stworzyło ekstremalną ilość ciepła w budzie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Dokładnie tak! Robią to, co do nich należy = mnożą przychody.
Jakieś błędy? Żadnych. Przychody większe. ;)

47 minut temu, Kadajo napisał(a):

No lepiej cyrkulować nie będzie, 3x120 przód wciąg, 2x120 góra wyciąg, 1x120 tył wyciąg.

Jeżeli chcesz kombinować, to możesz jedynie "spróbować" odwrócić górę, bo teraz ciepłe z gpu pcha Ci na proca.
Może pchanie w dół (wtedy masz aż 5 wentyli pchających chłodne do budy) da lepszy efekt. Może też skisić.
Odpal fajurę albo kadzidełko i dmuchnij w budę. Jak przelatuje "sprawnie" = ok, jak masz turbulencje - lipa.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale zaraz z przodu masz 3 wentylatory które dostarczają zimne powietrze do budy dla CPU i GPU, jak je odwrócisz to skąd GPU i CPU ma brać powietrze... Pamietaj ze nie masz wentylatorow na spodzie, pamiętaj tez ze cieple powietrze się unosi a zimne opada, my mamy tylko pomoc tej naturalnej cyrkulacji.

To że zimne na dole a ciepłe na gorze to wiadomo,dlatego napisałem Ci Frontowy panel wentylator na spodzie wciąga, a 2 na górze nad nim bo masz 3 przecież, wypychaja, podobnie jak te na samej górze.. A ten z tyłu obudowy wsyssa. Dzieki temu powietrze Ci cyrkluje, a Ty poszedłeś po prostu w przepych z przodu na tył co może sie sprawdzic w duzych obudowach ale niekoniecznie w małych. 

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pamietaj ze nie masz wentylatorow na spodzie, pamiętaj tez ze cieple powietrze się unosi a zimne opada,

Tylko w "wolnym wybiegu" = bez wentylatorów.
Gdy masz choć 1 wentylator, ta teoria idzie w kibel.

Edytowane przez JeRRyF3D