Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lukadd

Oni wstrzymali premierę Superkow w ty chcesz nowe układy ? Nie ma szans :D

Słyszałeś ile ma czasu potrwać kryzys ? Do 2028 roku, myślisz ze to przypadek ze nowe karty pod koniec 2027 zostaną zaprezentowane ? ;)

Pamietaj ze Rubin nawet może nie trafić na rynek konsumencki.

Z którymiś układami już tak było, tylko teraz nie pamiętam którymi.

Chyba Volta.

Opublikowano

Wszystkie zrodla ktore do tej pory podawaly sprawdzone informacje (w wiekszosci, jak to przecieki) > zgadzaja sie do tego ze mowa tutaj o 2027. 
PO CES 2026 wszyscy stawiaja na H2 2027 jako najwczesniejsza mozliwa data premiery. Nawet jak karte zapowiedza na CES 2027, to w zwiazku z problemami z pamiecia nie wejdzie do sprzedazy komercyjnej w europie przed koncowka 2027 (i to jest bardzo optymistyczny scenariusz). 

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

@hubio jeżeli potrzebujesz zmienić kartę graficzną, to się śpiesz, bo ceny rosną. 

Mam 3080Ti i chciałem właśnie zmienić na 5080S jak by wyszła i czekałem. Tak żeby co 2 generację wziąć podobny model. 5080Ti nie jest planowany, ale były zapowiedzi super. Na 5090 mnie nie stać. A z kolei samo 5080 nie wiem czy jest sens.

Opublikowano

Liczy się tu i teraz, szczególnie że przyszłość rysuje się w bardzo ponurych barwach. Ale wiadomo, dużo ludzi po prostu wkłada różowe okulary i czeka na ten perfekcyjny scenariusz 😀 ale nie ma co płakać, każdy sam podejmuje decyzje i albo wygrywasz albo przegrywasz, życie. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

@lukadd

Oni wstrzymali premierę Superkow w ty chcesz nowe układy ? Nie ma szans :D

Słyszałeś ile ma czasu potrwać kryzys ? Do 2028 roku, myślisz ze to przypadek ze nowe karty pod koniec 2027 zostaną zaprezentowane ? ;)

Pamietaj ze Rubin nawet może nie trafić na rynek konsumencki.

Z którymiś układami już tak było, tylko teraz nie pamiętam którymi.

Chyba Volta.

Jak mogli wstrzymać coś czego nawet nie zapowiedzieli :E 

Nvidia nigdy nie zapowiadała żadnych superków w tej generacji. W zasadzie to nawet nie zrobili sobie zapasu na superki wydając rok temu 5080 bo dali go z wejścia na pełnym układzie. 

Jedynie co było, to były ploty ludzi odnoście teoretycznej specyfikacji jak mogłyby wyglądać takie superki gdyby nvidia je wypuściła np. w wersji 5080 jako, że jest na pełnym układzie nie mogłaby dostać nic więcej jak dodatkowy vram :E 

Co do reszty to nie wiemy co będzie za 8 miesięcy na rynku się działo czy za rok, to można się zastanawiać na podobnym poziomie czy Putin w końcu zrzuci tą atomówkę w tym roku, czy jednak odpuści :E 

Opublikowano
14 minut temu, hubio napisał(a):

Mam 3080Ti i chciałem właśnie zmienić na 5080S jak by wyszła i czekałem. Tak żeby co 2 generację wziąć podobny model. 5080Ti nie jest planowany, ale były zapowiedzi super. Na 5090 mnie nie stać. A z kolei samo 5080 nie wiem czy jest sens.

W obecnych cenach na twoim miejscu brałbym RTX 5070Ti. 

Opublikowano

Jestem pod głębokim wrażeniem osób które stać na GPU za 20k zł. Tak jak jeszcze 11-13k mógłbym zrozumieć (chociaż nadal to kupa kasy) to mimo bycia w top2% w Polsce pod względem zarobków, nie stać mnie na takie GPU gdybym je potrzebował i wykorzystywał. Winszuje. Bałbym się mocować takie GPU :E 

Opublikowano
21 minut temu, Doamdor napisał(a):

@lukadd  Na CES 2027 r. może zapowiedzą nowe karty graficzne dla graczy. 

A może nie zapowiedzą, finansowo wielokrotnie i to już od dawna bardziej się opłaca klepać GPU pod AI, więc może nvidia zrezygnuję z 6090 dla graczy całkowicie.

A z konsumenckich kart w topie zostawi jedynie okrojone xx80 :E 

Po co marnować krzem na jakichś graczy :E Takie 6080 z DLSS 5 skrojone z połowy układu styknie, a i tak się sprzeda bo nie ma konkurencji :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, TheMr. napisał(a):

to mimo bycia w top2% w Polsce pod względem zarobków

A od ilu w PL obecnie zaczyna się top 2%, to raczej kwoty powyżej 25k netto. 

Ogólnie to jest hobby, więc jak ktoś ma hobby i go to jara to wyda na to pieniądze. Ludzie potrafią sobie fele do aut kupować w wyższych cenach od RTX 5090 i to głównie dla wyglądu :E Nie mówiąc o kosztach innych bardziej konkretnych upgrade. Zestawy do sim racingu PC potrafią kosztować po kilkadziesiąt k pln.

Ludzie wydają na rowery po kilkadziesiąt k bo mają takie hobby. Zestaw kół obręczy to może być koszt 10k pln+ :E  Lubisz żeglować, masz takie hobby i cię stać to kupujesz sobie łódkę, kilkadziesiąt k do kilku milionów+ itd. :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

25-40k brutto. Tak jak rowery nie stracą na wartości, tak jak felgi można odsprzedać i również stracą mniej na wartości (a nawet mogą wzrosnąć), tak jak żegluga poprawia twoje fizyczne możliwości i perspektywy bo rozwija to granie w gry może i jest hobby, ale jest jednym z gorszych wyborów by wywalać taką kasę :E 

Dlatego mówię, że winszuje i podziwiam. Zgodnie z sztuką gromadzenia majątku i zasadą 10:1, płacąc 20k za GPU trzeba by było mieć na koncie 200k zł, przewiduje że nikt takiej sumy nie ma :E 

Opublikowano
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

@lukadd Jak nie zapowiedzą, to witamy się na premierze w 2028 r. :przytul:

Dla mnie osobiście to tak naprawdę mogłoby nie być premiery nowych GPU przez kolejne 10 lat :E

Aby te wszystkie programistyczne leniwe świnie i corposy nauczyły się faktycznie wykorzystywać moc GPU którą już dzisiaj mamy.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jestem pod głębokim wrażeniem osób które stać na GPU za 20k zł. Tak jak jeszcze 11-13k mógłbym zrozumieć (chociaż nadal to kupa kasy) to mimo bycia w top2% w Polsce pod względem zarobków, nie stać mnie na takie GPU gdybym je potrzebował i wykorzystywał. Winszuje. Bałbym się mocować takie GPU :E 

Nie trzeba dużo zarabiać, żeby być posiadaczem RTX 5090, zawsze można iść śladami Litwickigo, jak nie ma gotówki. :E

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Dla mnie osobiście to tak naprawdę mogłoby nie być premiery nowych GPU przez kolejne 10 lat :E

Aby te wszystkie programistyczne leniwe świnie i corposy nauczyły się faktycznie wykorzystywać moc GPU którą już dzisiaj mamy.

Naprawdę? To jest niemożliwe. 

obraz.png.a6f6cbfa10346d3194e2965ff351f8da.png

:E

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 4
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Rynek już zwalnia wiec chcąc nie chcąc tak właśnie będzie :D

Nie bez powodu gry które są w topce sprzedażowej zazwyczaj można odpalić na ziemniaku, a ścierwa optymalizacyjne bardzo szybko trafiają w zapomnienie :D

Dla zwykłego gracza wystarczy karta pokroju 4070/5070 i nawet to na wyrost.

6 minut temu, Doamdor napisał(a):

obraz.png.a6f6cbfa10346d3194e2965ff351f8da.png

:E

Mnie nie liczcie, ja patrze tylko na grafikę :skacze:

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

25-40k brutto. Tak jak rowery nie stracą na wartości, tak jak felgi można odsprzedać i również stracą mniej na wartości (a nawet mogą wzrosnąć), tak jak żegluga poprawia twoje fizyczne możliwości i perspektywy bo rozwija to granie w gry może i jest hobby, ale jest jednym z gorszych wyborów by wywalać taką kasę :E 

Dlatego mówię, że winszuje i podziwiam. Zgodnie z sztuką gromadzenia majątku i zasadą 10:1, płacąc 20k za GPU trzeba by było mieć na koncie 200k zł, przewiduje że nikt takiej sumy nie ma :E 

Każdy wydaje siano wedle własnego uznania, zresztą tak samo jest z jego pozyskiwaniem. Inna sprawa że ludzie wydają co roku 3 cyfrowe sumy na auto bez gwarancji bo poprzednie im się znudziło albo coś nowego wpadło w oko, nie mówiąc o innych głupotach życia codziennego ;) Natomiast co do gromadzenia kapitału najlepiej sprawdza się ciągły obót aktywami więc mając jakiś większy kapitał można te kilka-kilkanaście koła pyknąć stosunkowo szybko stricte pod zakup kolejnej zabawki np. pod zakup GPU chociażby :D 

Opublikowano

Tak, każdy wydaje według własnego uznania, dlatego napisałem że im gratuluję takich możliwości, bo w tej cenie to musi być bardzo przemyślana decyzja a nie działanie pod względem chwili bo wykupią przed Tobą, prawda? :E

Boli to, że sklepy będą widziały że obrót im nie spadł mimo rekordowych cen a odczują to osoby mniej zamożne ;) 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, TheMr. napisał(a):

To już trochę robi się rozmowa co kto bardziej lubi w jego hobby, które hobby jest lepsze, tańsze, mniej stratne  itd. bo jest tego multum w co ludzie wkładają grube hajsy jeśli chodzi o hobby.

Ale nie zgodzę się, że rowery nie tracą na wartości bo już z wejścia kupując coś za 15k  w detalu na premierę to sprzedając po kilku miechach jako lekko używane schodzisz do 10k :E Weź w ogóle sprzedaj używane karbonowe obręcze co kupiłeś za 10k na olx :E Taki 5090 przy tym zejdzie jak świeże bułeczki.

Obecnie przy kartach graficznych to nawet często masz tak, że leci to w drugą stronę, kupiłeś za 8k, a sprzedajesz po roku za 10k czy 11k bo ceny wzrosły :E 

Ale coby nie było mowa cały czas o hobby, tu się nie patrzy na pieniądze, po prostu się kupuje jak człowiek tym się bawi na co dzień. Masz hobby bawisz się tym nieraz wręcz tysiąc godzin w roku masz kompa odpalonego.

Co to jest 10k w przeliczeniu na 1000h zabawy i komfortu posiadania mocnego GPU :E Zaledwie 10 złotych na godzinę

16 minut temu, Doamdor napisał(a):

Niby co? Ktoś kto jest na forum od niedawna może nie kumać. Ale każdy stary wie, że od lat, od starych czasów Pclab jedynym tematem do rozmów o GPU jest aktualny temat obecnej generacji :E 

Niezależnie jakie masz GPU jeśli się tym interesujesz to siedzisz w tym jednym temacie :E Bo nikt w innych nie pisze :E 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No oczywiście, ale możliwości są nie ograniczone.  Lubisz jeździć na nartach to pojeździsz na takich za 1k, ale możesz mieć i takie za 10k+ czy 20k. 

Jeździsz raz na ruski rok to wystarczą ci takie za 1k, jeździsz codziennie to wydajesz na to 100x+ więcej hajsu niż inny amator.

A w ogóle kto potrzebuje wentyle w budzie Noctua za 150zeta sztuka :E Po co to komu :hihot: Przecież 1700rpm na wentylu wytworzonym z przetopionego kubełka po kawie to jest cisza :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Pisałem to wiele razy ale napiszę jeszcze raz. Każdy inaczej wycenia swój komfort i oczywiście ze względu na liczne zmienne w życiu na różny komfort ludzie mogą sobie pozwolić - a czasami nie mogą sobie pozwolić na żąden, tak też u niektórych w życiu bywa.

Sprawą oczywistą jest że da się przeżyć na diecie opartej o produkty wycenione na miesięcznym rachunku na kwotę dajmy na to 1500 PLN ale jeżeli stać Cię na to by żywić się za powiedzmy 3K PLN to raczej nie wrócisz do tej poprzedniej diety jeżeli sytuacja Ciebie do tego nie zmusi. I tak jest z innymi rzeczami. Próbując czegoś co jest obiektywnie lepsze, jeżeli możesz sobie na to pozwolić to będziesz z tego korzystał. Proste, nie ma tu żadnej filozofii. Jeżeli Twoja sytuacja nie pozwala Ci z różnych względów pozwolić sobie na lepsze produkty to po prostu się z tym godzisz albo starasz się ją zmienić aby to osiągnąć. Niestety, idą prawdopodobnie złe czasy więc to może być dzisiaj trudniejsze niż kiedykolwiek. Świat niestety nie jest sprawiedliwy, ludzie nie są równi, jeden się rodzi w pałacu i ciągnie manne z nieba inny może mieć wrodzoną wadę serca i być skazanym na pomoc innych. Jeszcze inny wyjdzie z bardzo mrocznego miejsca i sam będzie musiał wyszarpać wszystko żeby wyjść na ludzi. Tak ten świat funkcjonuje od lat, niezależnie jaką byśmy zachciankę podstawili jako zmienną pod nasze dyskutowane GPU :D 

Dlatego ja zawsze propsuje wszystkie zakupy jakimi ludzie się tutaj chwalą, niezaleźnie czy to 5070ti czy 5090, bo o to chodzi w życiu, trzeba robić sobie prezenty i dawać radość jeżeli możemy sobie na to pozwolić. I tego też wszystkim życzę, żebyśmy mogli spełniać swoje potrzeby, mniejsze i większe marzenia niezależnie czy dotyczą nowego GPU czy rejsu dookoła świata :thumbup:

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

To chyba rozmowa nie na ten watek sie robi, bo to wszystko to gdybanie zlotej kuli. Dla kazdego wartosc zlotowki tez bedzie inna. To co wlasnie wyzej napisal @Fenrir_14, dla jednego sukcesem jest kupienie karty za 2k, dla drugiego kupienie karty za 20k to po prostu odhaczenia w excelu, ze do konca kwartalu juz moze nie wyjezdzac na narty do alp (albo bukowiny xd)

18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Hobby to hobby. Jeden potrzebuje GPU za 15K a inny za 2K.

To cały czas to samo hobby 😊

To nie jest to samo hobby. Tak samo jak masz osoby biegajace co 2ga niedziele, a takie co codziennie klepia 10km przed praca, chocby na dworze sralo i wialo. Jedni i drudzy mowia ze takie maja hobby, ale rozni sie jego skala - przez co hobby sie rozni. 

• Upvote 1