Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z testów MFG najgorzej wyglądało w grach ze skomplikowaną grafiką np. las i przy częstych  zmianach  oświetlenia

odpal  Alan Wake 2 albo może Silent Hill Remake

CP ma zurbanizowaną architekturę

Opublikowano
51 minut temu, Platun napisał(a):

Dobra dobra abstrahując od tego czy można taniej czy nie. Jakie teraz ma główne zalety AMD względem Intela bo np. i9-14900KF jest w podobnych pieniądzach. Ewentualnie obecne minusy Intela ;)

Przesiadłem się w grudniu na głównej maszynie z 14900K na 9800x3d i polecam absolutnie. Gram w 4K na oledzie. Zalet jest bardzo dużo i te najważniejsze dla mnie to: 

1. AM5 - rozwojowa platforma - komentarz chyba zbędny 

2. Kultura pracy - procek ma naprawdę niskie temperatury i łyka mniej sosu. Intela miałem zawsze na UV + powerlimit i do tego porównuję. 

3. Równiejszy i wyższy 1% low 

Wcześniej też preferowałem zdecydowanie Intela ale ile można patrząc na to w którą stronę to idzie 😀

• Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Sprawdź Indianę albo Alana.

Tą drugą grę powinni przechrzcić na Anal Wake, bo każda GPU na niej dostaje w dupę, szczególnie w RT, a Radeony ogólnie.
Chociaż z tego co widziałem Indiana też zarzyna sprzęt. Nie wiem czy współcześni deweloperzy wiedzą co to jest optymalizacja czy wychodzą z założenia, że im bardziej gra zarzyna sprzęt tym jest bardziej premium :wariat:

Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Apropo FG

Chciałbym zauważyć, że to jak ktoś dostrzega FG mocno będzie zależało nie tylko od bazowego fps (co oczywiste), ale i od monitora.

Jak ktoś sobie gra na LCD VA to powodzenia z dostrzeganiem artefaktów  w szybkim ruchu ;)

Z kolei ktoś na OLEDzie dostrzeże je pewnie bez problemu.

Ha! To mnie otwiera oczy. Mam VA i pewnie dlatego nie widzę artefaktów z FG. Czyli jest argument aby nie przechodzić na OLEDa xD Ale input laga to czuję od razu, pomimo iż mam troszkę black smearing, czyli tak czy siak FG jest do bani.

Opublikowano
2 minuty temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ha! To mnie otwiera oczy. Mam VA i pewnie dlatego nie widzę artefaktów z FG. Czyli jest argument aby nie przechodzić na OLEDa xD Ale input laga to czuję od razu, pomimo iż mam troszkę black smearing, czyli tak czy siak FG jest do bani.

Nie dosc, ze w temacie radkow sciemniasz jak z nut to tu jeszcze ?? Mowisz, ze uzywasz na 3060ti FG :hihot: Czy na tym radeonie, ktory ma super FSR? A FG nijak ma sie do tego na nvidia :boink:

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

RT dla AMD to kula u nogi, a PT to wręcz gwóźdź do trumny.

Odnioslem sie ogolnie do ubijania wydajnosci, nie ma to znaczenia czyja karta. PT  bedzie ubijac kazda karte jeszcze przez 10lat lub wiecej :D 

Opublikowano
21 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Tez mam VA a widze artefakty :O 

Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie dosc, ze w temacie radkow sciemniasz jak z nut to tu jeszcze ?? Mowisz, ze uzywasz na 3060ti FG :hihot: Czy na tym radeonie, ktory ma super FSR? A FG nijak ma sie do tego na nvidia :boink:

Masz jakieś uprzedzenie do mnie widzę. Sorki że Cię ignoruje troszkę ale ja jak widzę toxyczne zachowania to odwracam się i idę dalej. Wiem że takie zachowania wynikają z przeszłości więc nie oceniam tylko po prostu no... Jak nie muszę to idę dalej bo szkoda mi na to mojej energii. 

Konkretnie tutaj chodziło mi o to że nie widzę artefaktów na AFMF2 i na FG na rtx4050 którego mam na lapku, pewnie wysmiejesz nawet jeśli mam około 60-80 bazowych fps. Tak czy siak nawet przy bazowych 40 nie widzę artów, tz musiałbym się na tym skupić i ich szukać z lupą. 

Nie wiem w zasadzie o co pytasz mnie, chyba po prostu chcesz sprawdzić na czym gram żeby powiedzieć że DLSS4 FG jest dużo lepszy chociaż ja nie twierdzę w ogóle że któryś jest lepszy a któryś gorszy xD Tylko że nie widzę artefaktów. Ale no przyczepiłes się żeby się przyczepić i za chwilę tupnąć nóżką i postawić na swoim. Wiec słucham masz moja pełna uwagę na 5 minut.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Raider napisał(a):

daj bencha z dune awakening zobaczymy czy wazniejszy proc czy gpu !

edit. bo wiesz ja zbieram aktywnie na 9800x3d

42345.jpg1.png

Dune  Awakening Screenshot 2025.02.22 - 16.54.25.11.png

Edytowane przez Nex1M