Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W nowych grach nagle z 30% robi się prawie 50% przewagi 5090 nad 4090. KCD2 to samo. 

Ta, jakby nie było starszych gier, gdzie jest większa przewaga 5090 nad 4090 :lol2: Po drugie, w KCD2 nie ma nawet w pobliżu 50% przewagi, a już na pewno nie w wymagających miejscach.

s.png

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A @x-kom dalej swoje - nieźle odpinają wrotki - wjechały RTX 5090:

Gainward GeForce RTX 5090 Phantom - 17 699 zł
Zotac GeForce RTX 5090 Solid OC - 17 999 zł
Palit GeForce RTX 5090 GameRock - 17 699 zł
Zotac GeForce RTX 5090 AMP Extreme Infinity - 18 199 zł
Palit GeForce RTX 5090 GameRock OC - 17 999 zł

Serio?! :D XD

Edytowane przez ffallen
  • Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No oki. 38% KCD2 i 45% w Gothic. To dalej wyżej niż 25-30% o których się pisze.

W Plague Tale 2 masz ponad 50%. I co z tego, jak nie we wszystkich grach tyle jest i w tych nowych też nie we wszystkich tyle będzie (w mniejszości co najwyżej) %-) Jest jak jest, średnio ~35% do przodu względem 4090, i nie ma co zaciemniać rzeczywistości, że jest inaczej, bo nie jest.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ffallen napisał(a):

A @x-kom dalej swoje - nieźle odpinają wrotki - wjechały RTX 5090:

Gainward GeForce RTX 5090 Phantom - 17 699 zł
Zotac GeForce RTX 5090 Solid OC - 17 999 zł
Palit GeForce RTX 5090 GameRock - 17 699 zł
Zotac GeForce RTX 5090 AMP Extreme Infinity - 18 199 zł
Palit GeForce RTX 5090 GameRock OC - 17 999 zł

Serio?! :D XD

Jak nie dorośniesz to nie zrozumiesz... Najlepsza karta graficzna do komputera to jest zachcianka, do tego z małą dostępnością (KLUCZOWE przy kształtowaniu cen)... Są ludzie którzy kupują sobie zachciankę za 10zł lub 100zł jak im rodzice dadzą, są też tacy którzy kupują sobie zachciankę za 10.000 lub za 100.000. A są też tacy którzy kupują zachcianki za 1.000.000zł. 

I jeszcze są Ci którzy zarabiają na tworzeniu i traktują to jako inwestycje która szybko się zwróci i wydając 15, 20 czy 30tyś zarobią za chwilę kilka razy więcej... Dużo tej "innej perspektywy" prawda?

Edytowane przez TonyMoSo
Opublikowano
9 minut temu, tomcug napisał(a):

Jest jak jest, średnio ~35%

Jezeli ktos kupuje rowniez do VR to z powodzeniem mozna przyjac srednio ~40%, bo tam jest przewaga blizej 50% ze wzgledu na wyzsza przepustowosc pamieci o prawie 80%. W kilku przypadkach 1% low tez mocno odlatuje od 4090.

Nie zmienia to faktu, ze 4090 to dalej bardzo dobra karta i sens przejscia z 4090 na 5090 nie da sie w pelni uzasadnic, ale jak ktos chce topowa wydajnosc to nie ma wyboru.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Zwalasz dymanie ludzi na kwestię dojrzałości i perspektywy? :D :D :D :D :D :D :D

Nawet nie będę próbował Ci tłumaczyć co to znaczy dymać kogoś (czy to z miłości czy dla własnych korzyści). 

Nie musisz nic kupować od prywaciarza, ani akceptować i decydować się na jego warunki... Nikt do niczego Cie nie zmusza, do płaczu tu na forum lub pajacowania też nie. 

Dopóki magazynier xkom siłą nie zaciągnie Cię na zapleczcze i ustawiając przed tobą pudełko z RTX 5090 każe Ci wykonywać jakieś czynności to jesteś bezpieczny... No chyba że... czekaj... Zaakceptowałbyś "pewne czynności" żeby mieć kilkadziesiąt FPS w grach komputerowych więcej niż inni??? 

Teraz coś, ktoś?

Edytowane przez TonyMoSo
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli jak chleb skoczy do 250 zł za bochenek, to wszystko jest okej, bo nikt nie każe Ci go kupić ? :D

A przecież restauracja może dawać 250 zł, bo sobie odbije i zarobi sprzedajac dania z tym chlebem, tak jak inny może dać 18k za kartę bo na siebie zarobi.

Aha, no tak... Niepotrzebnie zacząłem. 

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No właśnie. @x-kom Jak wygląda sytuacja z ROP. Jak wiadomo trafiają się karty które są niepełnosprawne. Wymieniacie to od razu czy trzeba odsyłać i znowu czekać tygodniami? A może można używać niepełnosprawną aż będziecie mieli pełnosprawną na wymianę? 

W przypadku problemów z kartą zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z producentem, który powinien wymienić wadliwą sztukę. Możesz również zgłosić reklamację bezpośrednio u nas, jednak w takim przypadku karta zostanie odesłana do producenta, co może wydłużyć cały proces reklamacyjny. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące procedury, służymy pomocą.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Ciekawe jest to ze wychodzi na to ze hurtownia Action (wlasciciel Sferis) miala wczesniej karty niz Incom, ktory jest dystrybutorem Asusa na Polske.

Chyba,ze @x-kom ma jeszcze inne zrodlo zakupu tych kart.

Nie narzekaj na x-kom, bo Ci żyłka pęknie. To wspaniały sklep który szczyci się wspaniałą jakością obsługi klienta, rzetelnością i innowacyjnymi rozwiązaniami logistycznymi. :wariat:

Edytowane przez tobem90
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

:smiech:

Może śmieszne ale jak dobrze wycenią, a przy brakach u nV, to mogą się trochę odbić. Mniej zarobić ale niejeden pod ścianą może jednak kupić coś od czerwonych zamiast czekać albo przepłacać za zielonych.

Opublikowano
49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli jak chleb skoczy do 250 zł za bochenek, to wszystko jest okej, bo nikt nie każe Ci go kupić ?

a co ma produkt potrzebny do zycia i przetrwania wspolnego z czyms co jest ludzka fanaberia i zabawka?

Troche nietrafione porownanie.

No chyba ze zyc bez 5090 nie mozesz i nie bedziesz mogl ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Zachy napisał(a):

To moze byc problemem...

Mam zamiar coś zmienić właśnie na jakiś lepszy procek i tą płytę ale wcześniej było dobrze kartę mam od soboty nic nie było tylko coś wczoraj zaczęło się psuć, od nowa sterowniki narazie działa zobaczę jak na długo 

Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

a co ma produkt potrzebny do zycia i przetrwania wspolnego z czyms co jest ludzka fanaberia i zabawka?

Troche nietrafione porownanie.

No chyba ze zyc bez 5090 nie mozesz i nie bedziesz mogl ;)

Nie chodzi o produkt który jest porównywany, ale o praktykę sklepów.

Widocznie Ty jesteś osobą która lubi być dymana i na wszystko się godzi. 

To, że coś nie jest niezbędne do przeżycia, nie oznacza, że konsumenci powinni być traktowani gorzej. Każdy produkt, niezależnie od jego kategorii, powinien być sprzedawany w uczciwy sposób, a sklepy powinny respektować prawa konsumentów. Zawyżanie cen, wprowadzanie klientów w błąd czy nierealizowanie zamówień zgodnie z umową to praktyki, które należy piętnować, niezależnie od tego, czy chodzi o żywność, elektronikę czy bilety na koncert. Warto walczyć o rzetelność i transparentność na rynku, bo to leży w interesie wszystkich kupujących.