Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dotarliśmy do ciekawego momentu, gdzie skalp wynosi symboliczne "100zł" za GPU, a ogłoszenie wisi :)
littlescalp.thumb.png.a774e3db50f02e994522af329d7ed6f4.png

Oczywiście bohaterem jest Ventus.
Gdyby nie 14 dniowy zwrot to pewnie trochę skalperów by popłynęła.

Sklepy też powoli zaczną się wycofywać z narzutu jak towar zacznie kisnąć na półkach z braku chętnych.

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 4
Opublikowano
2 godziny temu, Marcusfff napisał(a):

Ej, Pany siedzę nad wstępnym UV tej 5090 i pierwszy raz w życiu w GPU Tweak. To jest jakieś koło fortuny, czy ja coś robię źle? Ktoś już pisał, chyba @Zachy, że krzywa jest nieokiełznana. Z pudełka mam ok 2840 MHz @ 1070mV w grze. Próbowałem ustawić 100mV mniej, ale sterownik wywalał się na pysk. To zszedłem do -80. I grało 2720@ 1010 mV i za cholerę nie chciało wyjść wyżej :woot: Po kilku próbach, robienia dokładnie tego samego trzyma mi 2830 MHz@980mV i puki co jest stabilnie.

Do GPU Tweak trzeba sie przyzwyczaic.

No tego ze punkty na krzywej napiec reecznie ustawiasz, a z automatu tylko wyrownujesz ich poziom:)

Generalnie po 30 minutowym bawieniem sie nim działa dobrze i mozna miec nieskonczona ilosc profili :)

Od biedy moze byc, ja sie na niego przesiadłem.

Co do UV to u mnie 2900 robi na 935mV gdzies Astral :)

Zanim dobije do PL przy 950mV wchodzę juz powyzej 3000MHz

Chyba dosc dobra sztuka mi sie trafila.

Wg mnie - ogarnin GPU Tweak, na ta chwile to lepszy soft niz MSI AB dla serii 5000

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, some1 napisał(a):

Dopóki ktoś nie robi grubych błędów ani nie wstawia filmów przed premierą, ciężko nawet udowodnić że to fake. Więc zamiast liczyć, że trafiłeś na kanał jednego uczciwego człowieka w tym morzu śmieci, prościej przyjąć że wszystkie cyferki, które widzisz na ekranie pochodzą z generatora liczb losowych.

Ok, jest to racjonalne wytłumaczenie aczkolwiek oparte na zasadzie "odpowiedzialności zbiorowej". Akurat kanał który zacytowałem wszystko robi "dobrze" czyli poza oczywistymi rzeczami dodawane są zdjęcia prawdziwych kart na tle monitora z wyświetlonym kanałem no i całkiem spora społeczność z którą autor ma kontakt i odpowiada na jej pytania. 

W każdym razie dzięki za pokazanie swojej perspektywy i nie bawienie się w bycie bucem jak co poniektórzy.

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Dotarliśmy do ciekawego momentu, gdzie skalp wynosi symboliczne "100zł" za GPU, a ogłoszenie wisi :)

Oczywiście bohaterem jest Ventus.
Gdyby nie 14 dniowy zwrot to pewnie trochę skalperów by popłynęła.

Sklepy też powoli zaczną się wycofywać z narzutu jak towar zacznie kisnąć na półkach z braku chętnych.

Za 3899 zł zapewne też się nie sprzeda. :hihot:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, BarBar009 napisał(a):

Lekko słyszalny szum w IDLE, gdzie jak masz komputer na biurku, zasilacz w pasywie, reszta wentylatorów na 500 RPM, dłubiesz sobie w excelu, czytasz np forum, czytasz ebooka, a obok ucha szyyyyyyyyyyyyy, SUPER W KARCIE ZA 12000zł!

Jak by się nie dało wentylatorów na 30% zaprogramować na 800RPM albo włączyć ten cholerny tryb pasywny do 50C... Lenistwo i głupota producenta, której nieda się obronić

Jesteście przewrażliwieni. Mój laptop szumi jak suszara przy której muszę pracować. Mam to w pompce. Szumi to szumi. Spać przy tym nie śpię.
Przy komputerze do gier buczy mi pompka,  wentyle od obudowy, AIO i na GPU.
Jak włączam grę to wszystko hula jak by odrzutowiec startował. Olewam to i skupiam się na grze, a nie na szumiących wentylatorach.
Kiedyś komputer, harczał, warczał i robił łubudu i się grało.
Teraz mamy wysyp pokolenia Zetek z alzhaimerami, przewrażliwieniami, spektrum i innymi cuda wiankami, którym to szumiący wentylatorek przeszkadza.
Przecież młotem udarowym nikt nie napiernicza, że nie idzie się skupić.

• Like 4
  • Haha 1
  • Confused 6
  • Upvote 3
Opublikowano

Tylko ten co latami bawil sie w LC wie, ze to wieczna walka z wiatrakami :E Im bardziej walczysz z szumem inwestujac kupe kasy, tym bardziej jestes wyczulony na jakikolwiek dzwiek z PC i zawsze cos przeszkadza -> wymieniasz cos, kombinujesz -> wymieniasz cos innego, a i tak zawsze cos zacznie przeszkadzac z czasem jak sie czlowiek zacznie przyzwyczajac.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie należę do pokolenia Z, urodziłem się dużo wcześniej.

Co z tego, że kiedyś jechało się maluchem na wakacje do Bułgarii, pierwsze moje komputery były ochydnymi puszkami, w woju potrafili dać spleśniałą kaszę na obiad  itp. itd.

Do dobrego się człowiek szybko przyzwyczaja, teraz jak chcę pograć w jakąś wciągającą grę typu AW2, głośne szumienie mi przeszkadza we wczuciu się w akcję, słuchawek używam tylko do BF2042 ze względu na pozycjonowanie dźwięków, całą resztę przy kompie tylko mi przeszkadzają, nie muszę pokazywać, że jestem twardy jak kamień na zębach i siedzieć przy irytującym odkurzaczu

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Umpero napisał(a):

Jesteście przewrażliwieni. Mój laptop szumi jak suszara przy której muszę pracować. Mam to w pompce. Szumi to szumi. Spać przy tym nie śpię.
Jak włączam grę to wszystko hula jak by odrzutowiec startował. Olewam to i skupiam się na grze, a nie na szumiących wentylatorach.
Teraz mamy wysyp pokolenia Zetek z alzhaimerami, przewrażliwieniami, spektrum i innymi cuda wiankami, którym to szumiący wentylatorek przeszkadza.

A może posiadacz komputera śpi przy nim? A może czyta przy nim książkę? A może słucha śpiewu ptaków? To, że ktoś jest głuchy to nie znaczy, że komu innemu to nie przeszkadza. Byli tu i tacy co mówili, że Ventus z ponad 2000rpm jest cichy... 

Kiedyś to było KURŁAAAA

Edytowane przez BarBar009
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

I wcale to nie było tak, że kiedyś każdy siedział na turbinach walących po kilka k rpm :E

Pomijając wodę, wywalało się te turbiny, mocowało radiatory na pamięciach etc. I chłodzenie np. taki Zalman VF900-CU, którego sam miałem. Różnica była niebo, a ziemia w tempach i głośności.

article-1280x720.ceb2fb9a.jpg

Zalman+VF900-Cu+auf+Karte_1.jpg

Edytowane przez lukadd
  • Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, lukadd napisał(a):

I wcale to nie było tak, że kiedyś każdy siedział na turbinach walących po kilka k rpm :E

Pomijając wodę, wywalało się te turbiny, mocowało radiatory na pamięciach etc. I chłodzenie np. taki Zalman VF900-CU, którego sam miałem. Różnica była niebo, a ziemia w tempach i głośności.

Te niebieskie radiatorki to widziałem przy ostatnich porządkach. Aż się łezka w oku zakręciła. Ale nie chce wracać do tych wyjców

Edytowane przez BarBar009
  • Like 1
Opublikowano

Porównanie kart po OC, test był robiony w 3DMark Time Spy, na Vanguard wentylatory ustawione na minimum 30%.

RTX 5070 Ti Ventus

VentusOC.thumb.jpg.2411b87b518495515d0f72ec763f6a8e.jpg

RTX 5070 Ti Vanguard

VanguardOC2.thumb.jpg.cdaa2f8a20f71b236fc4dce4f81fd13f.jpg

Jak widać, Ventus na pełnych obrotach, a Vanguard na najniższych obrotach. :hihot:

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Umpero napisał(a):

ale projekcja, nie wydaje mi się, żeby te wszystkie osoby kupujące tygodniowo 5 astrali z 3 różnych sklepów, narzekające na hałas ventusów, piszczących cewek itp były przedstawicielami gen Z. to bardziej brzmi jak panowie w średnim wieku, coś ala audio voodoo, nadmiar kasy i płacenie 20 000 za złote kable do zestawu audio. wy przecież nie gracie w nic na tych kartach, tylko undervolting, overclocking i porównywanie wyników w testach syntetycznych z kolegami na forum a potem zwrot do sklepu bo karta ma 47 decybeli pod pełnym obciążeniem.

Edytowane przez tomi182
Opublikowano

Ja chcę żeby w windows karta była cicha jak siedzę i sobie posty na forum czytam. Beż żadnych uv, ustawiania krzywych itp. W czasie gry i tak mam włączone głośniki. 

Opublikowano
2 godziny temu, Smalec napisał(a):

@Doamdor

Gdy przy Ventusie chcesz mieć ciszę i ustawisz 1000 RPM :aniolek:

GIF_20250303_064304_415.gif

Tymczasem posiadacze Ventusa.

W dniu 1.03.2025 o 23:35, Elvis79 napisał(a):

no ja mam 5080, myślałem, że Ty też, jest super cichy :) właśnie Heaven robiłem przy max obiciążeniu, temp 67st i dalej go nie słychać, nie wiem ile RPM nie wymagaj za dużo :)

%-)

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, lysyn napisał(a):

Ja chcę żeby w windows karta była cicha jak siedzę i sobie posty na forum czytam. Beż żadnych uv, ustawiania krzywych itp. W czasie gry i tak mam włączone głośniki. 

Mam dokładnie tak samo. Wyciszana obudowa, wentyle na 500RPM, karta na 0 w idle i jak przeglądam neta to bez muzyki słyszę żarówkę nad głową głośniej niż kompa. 

A teraz w ostatni tydzień przegrałem w Cyberpuka 30h i mimo, że wentyle mi się w 5070Ti GB Windforce rozkręcają nawet do 2100 RPM to gram na słuchawkach i przez ten czas ani razu nie zwróciłem uwagi że mi karta głośno pracuje bo zbyt się skupiam na grze :)