Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, @MUZ napisał(a):

No dokładnie, bo jakim cudem wiatraki miałyby się włączyć jak podczas przeglądania netu ta karta ma temperatury rzędu ponad 30 stopni.

Jeśli masz monitor 1440p lub większy i np. jakieś youtube odpalone, może włączać Ci się video upscaling ktory już trochę kartę może obciążyć. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.03.2025 o 19:58, Quadro26 napisał(a):

Okej, Zotac RTX 5080 AMP Extreme Infinity potestowany i jestem pod wrażeniem tej karty. 6200 z Neonet.

Przesiadka z Aorus Master RTX 3080.

mJ0sxme.jpeg

HrFVZnx.jpeg

hfl6cru.jpeg

p8ITsQ1.jpeg

Słowem wstępu - od razu należy zmienić bios na silent, domyślny nie ma sensu, zbyt wysoko kręci wentylatory i zbyt wcześnie (od 40'C bodajże). Tutaj mała ciekawostka - karta potwierdza zmianę biosu podwójnym mignięciem RGB - na niebiesko w trybie silent oraz na czerwono w trybie amplify (oc).

Karta w trybie silent startuje z wentylatorami od 60'C do 1150 rpm, rewelacja, tak jak Aorus, gdzie maks w idle to 49'C przy YT 4k@60fps przy ciągłym przewijaniu pauzowaniu itp - 60W poboru dzięki czemu wentylatory pracują tylko przy renderze/w grach.

Karta zezwala na zwiększenie poboru mocy do 400W (111% PL).

Wentylatory na 100% sprawiają, że sąsiedzi przychodzą i pytają co to za odkurzacz nowy kupiliśmy, bo im doniczki z parapetu zdmuchuje ;)

Karta w trybie quiet operuje wentylatorami na 1150 - 1350rpm max. (Furmark 15 minut 400W - 1770rpm). Bardzo dobry wynik.

Cewki słychać, jak świerszcze - podobnie jak w poprzednim Aorusie.

Trochę testów:

Ustawienia na których grałem w Cyberpunka z PT i DLSS balance 4.0 1440p na 3080, zegar 1920MhZ UV OC - 43,63fps; na 5080, zegar +425 MHz 95,09fps Stock 88,09fps.

Timespy stock 2865MHz: GPU score - 32 810 https://www.3dmark.com/spy/54289071

Timespy +425 na rdzeniu +500 na pamięciach: Gpu score  35 217 https://www.3dmark.com/spy/54290193 

Timespy Extreme stock: GPU score - 16 311 https://www.3dmark.com/spy/54290850

Timespy Extreme +425 na rdzeniu +500 na pamięciach: Gpu score - 17 609 https://www.3dmark.com/spy/54290683

Jeszcze co do wyglądu karty - wiele różnych opcji RGB, szybko zmienia kolory, nie ma z tym problemów.

Dodatkowo nad gniazdem zasilania znajduje się dioda LED informująca o prawidłowym dociśnięciu kabla do gniazda.

Myślałem, że zamówię, potestuję, ponarzekam na wentylatory i zwrócę, a tu niespodzianka. Karta ze mną zostaje, bo robi dobrą robotę no i mocno się kręci - 3250MHz w CP2077 z PT robi wrażenie :D

Z UV i OC pamięci się jeszcze za dużo nie bawiłem, jedynie testowałem PL 70% i 80%.

Cyberpunk z 80% PL i +350MHz rdzeń (288W max poboru) 92,73fps

Cyberpunk z 70% PL i +300MHz rdzeń (252W max poboru) 90,53fps

Poza tym układ chłodzenia w trybie silent z PT w CP2077 utrzymuje kartę poniżej 70'C. Pierwszy raz miałem okazję użyć MFG i robi wrażenie w grach singleplayer, gdzie nagle z 90fps skacze nam do 250 :D (Gram na oledzie 360HZ - różnica potężna).

Całościowo kartę polecam, jedyny minus to niestety słyszalne cewki. Ogromny plus - brak szumu wentylatorów poza grami i renderowaniem. 

Zobaczymy, potestuję jeszcze trochę, ale na ten moment zostaje jako godny następca Aorusa Mastera 3080 od Gigabyte :) Jakby były pytania, piszcie.

Dobrego wieczoru! 

A tu dokładniejsza recenzja w moim wykonaniu :)

Dodatkowo pamięci efektywnie u mnie podkręcają się do +1700MHz. 

Edytowane przez Quadro26
Opublikowano
11 godzin temu, lukadd napisał(a):

@Phoenix. To jest 5070tka? Daj znać czy wentyle tak dają czadu jak w recenzjach.

Odpalilem cyberpunka i w sumie jestem dosc milo zaskoczony bo o ile liczby nie wskazuja na dobra kulture pracy tak sam szum wydawany przez wentylatory jest bardzo neutralny, przejdzmy do licz: 75st na gpu, RPM 2500 i mozna powiedziec bezglosne cewki, przy otwartej budzie jak teraz musze przylozyc ucho do karty. W testach TPU karta miala 37db wiec mysle, ze po lekkim UV bedzie idealnie. Z czasem zaloze na karte PTM jak pasta zdegraduje. Spodziewalem sie czegos duzo gorszego pod katem kultury pracy, gdzies tam z tylu glowy wiadomo ,ze pdoswidomie czlowiek by chcial 60st ale nie bede w tej cenie marudzil. Karta jest na przeczekanie i gdyby nie jej cena 2649zl to bym jej nie kupil ale planowalem za tydz kupic karte i w kwesti cen musialbym sporo wiecej doplacic do lepszego chlodzenia. Za pol roku zoabczymy jak sie rynek ulozy i moze wtedy cos kupimy wydajniejszego, a ta karte zostawie sobie juz jako zapas bo sprzedawac jej nie mam zamiaru. Moj projket kompa SFF dobiegl konca i jestem bardziej niz zadowolony :D 

Opublikowano
22 minuty temu, Boldwyn napisał(a):

Jeśli masz monitor 1440p lub większy i np. jakieś youtube odpalone, może włączać Ci się video upscaling ktory już trochę kartę może obciążyć. 

4k i włączony upscaling, ale mimo tego wiatraki się nie załączają.

Opublikowano
45 minut temu, jankooo napisał(a):

Bo masz prawidłowo działający system. Jak nie ma cyrkulacji powietrza i karta się "gotuje" albo coś namieszane w systemie to dopiero wtedy w idle się włączą. 

Jak u Ciebie że słyszalnością wentylatorów tzn. słyszysz je od momentu włączenia?

Przejścia są słyszalne, ale to normalne - przy włączaniu PC i przy włączaniu gry. Wiatraki są rozkręcają, a potem zaraz stabilizują i jest akceptowalny szum nawet bez słuchawek. Karta na 'głośnym' biosie i bez oc/uv.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Phoenix. no nieźle, dlatego mnie się male PC podobają ale chyba bym z takim nie wytrzymał włączonym :czapeczka:

To jest cos za cos, kupilem karte swiadomie wiedzac, ze nie bedzie to extra kultura pracy ale jak zrobie UV w pelni mnie zadowoli. W przyszlosci jak karty potanieja to sie kupic cos z solidna kultura pracy, a ja jestem od sierpnia 2024 bez kompa i gpu wiec chcialem juz to dopiac i w koncu grac jak czlowiek :D Na chwile obecna to najtansza suszarka 5070 na rynku.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Też kupiłem Foundersa 5070. Mój egzemplarz przy ustawionych 2887 Mhz i 0,890 mV trzyma dobija do 2886 Mhz na efektywnym zegarze. Sterowniki najnowsze. 

Podrzucisz foto krzywej>?

Ale te karty sa przewoltowane, po szybkim UV na podobnym zegarze prawie 100W mniej.

Opublikowano (edytowane)

Juz rozkminilem sprawe, jak cala krzywa przesune w dol ctrl i ustawie swoj punkt to nie trzyma zegarow, jak ustawie swoj punkt do danego napiecia ale dalsza krzywa nie rusze czyli ona bedzie szla w gore ponad to co ustawielm to trzyma betonowe ustawienie z odchylem 7mhz.

obraz.png.0d34793142ef57cc26563a3349daa256.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
22 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Też kupiłem Foundersa 5070. Mój egzemplarz przy ustawionych 2887 Mhz i 0,890 mV trzyma dobija do 2886 Mhz na efektywnym zegarze. Sterowniki najnowsze. 

Ustawiłem mu 2880 i 900mv i tak też zostawiam, nie chce mi się dłubać przy tym niewiadomo ile. 

Opublikowano
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ustawiam mu na UV 2900 zegary, a ten mi trzyma 2700... Rozwalaone to UV na tych kartach . Jakies Tipy??

Tak to działa w 5xxx. Karta boostuje niżej niż ustawisz, chyba, że dostanie giga niskich temperatur.

Ustaw sobie wyżej po prostu. Mi 5090 trzyma w grach 2800 Mhz @ 885 mV, a mam ustawione 3000 prawie...

• Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, @MUZ napisał(a):

Przejścia są słyszalne, ale to normalne - przy włączaniu PC i przy włączaniu gry. Wiatraki są rozkręcają, a potem zaraz stabilizują i jest akceptowalny szum nawet bez słuchawek. Karta na 'głośnym' biosie i bez oc/uv.

Pytam bo ja mam mniejszą wersję i tam te wentyle działają praktycznie bezgłośnie w najniższych RPM a tu gdzieś słyszałem głosy, że te większe wentylatory są słyszalne niezależnie od RPM. Dalej chłodzenie w mojej jest na tyle skuteczne, że podkręcona karta ze zrobionym uv pracuje w najbardziej obciążających warunkach z RPM poniżej 1300 a temperatury mają jeszcze zapas na cieplejsze dni także kultura pracy jest spoko

Opublikowano (edytowane)

Moja nie jest głośna (wiatraki budy i cpu mam skręcone najniżej jak się da), a jeszcze nie robiłem oc/uv, ani nie bawiłem się jeszcze krzywą i nie włączałem jeszcze cichego bios. Po zabawie będzie jeszcze lepiej jak już na stocku głośność jest ok i temperatury super. Ta karta to udana konstrukcja.

Edytowane przez @MUZ
  • Upvote 2