Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, sideband napisał(a):

Co to zaślepek to zależy o jaki latach rozmowa ;) Oczywiście nie mam na myśli jeszcze AGP,

To może inaczej, nie pamiętam żebym nie miał. Być może było coś takiego :hmm: Ostatnią/najstarszą którą sięgam pamięcią co miała na bank, to Shappire HD7950 ;) potem już wszystkie miały 

Opublikowano
13 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Ło Pany, odpaliłem tego FE 5090, wydajność +- to samo co Trio, ale te świerszcze, po UV na 0.9 to zagłuszają wszystkie wentyle w obudowie :E. Gdzie na Trio kompletna cisza. 

Cena Czyni Cuda

16 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Ło Pany, odpaliłem tego FE 5090, wydajność +- to samo co Trio, ale te świerszcze, po UV na 0.9 to zagłuszają wszystkie wentyle w obudowie :E. Gdzie na Trio kompletna cisza. 

A temperatury i obroty?

Opublikowano
32 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Za zaoszczędzone pieniądze kup słuchawki z ANC, a świerszcze nie będą przeszkadzać. :przytul:

• Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, Wodz76 napisał(a):

Po zmianie przewodu na optyczny hdmi wszystko działa jak należy brak sekundowych zaników obrazu itd

U mnie HDMI nie wchodzi w grę, ciekawe czy jest taki sam tylko DP?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pixa napisał(a):

Teraz pytanie co brać Ti czy non Ti :hmm:

Miał ktoś te wentylatory od asusa prime? Łożyska są bezgłośne?

Lipton testował dokładnie ten model i mówił, że jest świetny i mocno podatny na OC. Ja sie cały czas zastanawiam 5070, czy czekać na 5060Ti 16GB. Ale ten Asus Prime za 2750zł to bardzo dobra oferta. 

Na razie na amazonie skończyły się w tej cenie ale do xkom weszły po 2849zł. 

Edytowane przez xtn
Opublikowano
58 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Świerszcze w sensie cewki aż takie głośne? A jak wentyle?

Cewki różnie zachowują się z różnymi zasilaczami, nie trace nadziei :E 

Miałem nie zostawiać tego 5090 ale widzę, że odplombowaniem ująłem sporo wartości to już grzech nie potestować, zamówiłem na jutro Corsaira RM1000x (atx 3.1 2024 wersja) :D 

Jak nie będzie większych problemów to pewnie zostanie a pozbędę się 4090 FE chociaż z tyłu głowy mam, że to braindead upgrade jak mi wszystko teraz dobrze działa i szukam sobie problemów

Opublikowano

Gdyby ktoś na gwałt potrzebował dobrej 5090, to mam msi trio z amazonu.

Cewki trochę słyszalne, zależnie od gry i obciążenia, ale raczej nie uciążliwe. Po uv się trochę wyciszają. Na pulpicie 144Hz cisza. A samo chłodzenie jest naprawdę wydajne.

Nie ma się do czego przyczepić. Mam drugi egzemplarz który sobie zostawiam bo cewki są minimalnie mniej słyszalne.

Opublikowano
2 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

No pisałem na dc nawet, że świersze prawdopodobne w FE :/ 

Przynajmniej cena dobra.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mizu napisał(a):

@IceMan trzymasz teraz 5090 na zasiłce 850W? 

Jedzie już do mnie 1000W ale kusi już dziś podpiąć do pcta gdzie nadal mam 850W :E 

temat zasilacza wałkowany 1000 razy, nie będziemy zaśmiecać po raz kolejny ;)

Edytowane przez IceMan
Opublikowano
1 godzinę temu, sovas napisał(a):

No pisałem na dc nawet, że świersze prawdopodobne w FE :/ 

Przynajmniej cena dobra.

No nie spodziewałem się nawet, że to będzie tak głośne, pierwszy raz mam gpu co tak hałasuje, jak Astrale mają podobnie, to nie dziwie się, że ludzie ich nie chcą :E. No nic, wieczorem się pobawię i zastanowię się co dalej z tym fantem robić.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@GAZuOOT A Ty nie miałeś 5090 MSI X Trio przypadkiem? Co Cię podkusiło żeby na takiego szrota wymienić tamtą kartę? 

@ODIN85 nie pisz ludziom takich głupot bo jeszcze Cię posłuchają 🙈 zasilacz 850w przy 9800x3d i 5090 kwalifikuje się do wymiany. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
16 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@GAZuOOT A Ty nie miałeś 5090 MSI X Trio przypadkiem? Co Cię podkusiło żeby na takiego szrota wymienić tamtą kartę? 

@ODIN85 nie pisz ludziom takich głupot bo jeszcze Cię posłuchają 🙈 zasilacz 850w przy 9800x3d i 5090 kwalifikuje się do wymiany. 

Jak tu 4090 z 650 mieli.

Opublikowano

Zasilacz 850W zasilaczowi 850W nie równy... Myślę, że jak ktoś ma combo AMD + NVIDIA np. 9800X3D + 5090 z zasilaczem 850W A Tier obecnej produkcji nie musi się martwić.
MSI którego posiadam przy np. A850G chwali się wręcz "2x total power excursion" i "3x gpu power excursion".
Jeszcze jak ktoś by szedł w UV GPU bez utraty wydajności to już całkiem luz, szło by uwalić 100-150W na grafie.

No ale są tacy, co mają dyskalkulię i napiszą, że do RTX 5090 to trzeba ze 2kW :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@Tester Wrażeń Jakoś nigdy zasilacze BQ mnie nie urzekły. Na moje ucho wentylator. Na pewno masz na gwarancji, to reklamuj.

Juz drugi ten sam model mam w chacie przygotowany, podmienie gnoja w sobote i ten odesle na zwrot, ktory juz zglosilem. Problem znany od montazu (znika po odpowiednim poluzowaniu srubek mocowania), ale zwlekam z wymiana bo zbieram sily na zamiary xd

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
52 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nie wiem czy znajdziesz coś krótszego, w sumie to wątpię. 

Szukałem i też najkrótszy jaki znalazłem to 5m:kwasny:

Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

850 by starczyło:red:

Pytanie na jak długo xD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname jak nie grasz w benchmarki i lecisz na UV non stop to przeżyjesz ale bez limitów w tym konfigu co podałem zasilacz będzie szedł często gęsto pod korek. 

Mam jeszcze corsair'a hx ze złączem smart do monitoringu i w benchmarkach spokojnie taki zestaw łykał ok. 780w.  

Oczywiście pikowanie w okolice 1kw było całkowitą normą. 

Druga sprawa to kabel. Sprawdzałem 3x8pin na 12vhpwr, 12vhpwr native i nowy H++ 12v-2x6 i tylko ten ostatni faktycznie trzyma te 600w. Zwykły 12vhpwr od Asusa potrafił puścić nawet 646W przez dłuższą chwilę czego nie widzialem nigdy na 12v-2x6 H++. 

Rozłożenie napięć na poszczególnych pinach również zdecydowanie najbardziej równe na nowym H++. 

Kolega @DżonyBichyba też zaobserwował podobną sytuację po podmiance kabla. 

Oczywiście każdy inwestuje pieniądze wg własnego uznania więc do niczego nikogo nie namawiam 👍

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1