Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

5080 16GB to nowa wersja 4080 12GB.

Tylko 49% rdzenia 5090 czyli to nie jest nawet karta klasy xx80.

Niech jeszcze dadzą absurdalną cene jak z przecieków... i czas robić znów Hold do wersji Super lub Ti.

Edytowane przez Spychcio
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Slyszeliscie o takim powiedzeniu, kup raz porzadznie ?

Generalnie wyznaję taką zasadę praktycznie od zawsze, bo dbam o każdy sprzęt na tyle gdzie nawet sprzedając słuchawki po roku są jak nowe ze sklepu aż kupujący są w szoku.

Jak ktoś ma siano i kupi sobie kox kompa z 5090 i 9800 x3d to będzie ustawiony na dobre 3 lata do gier :E

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Na 6090 i 7090 tez, jeszcze więcej zapewne :D

Przecież oni już mają wszystko gotowe na premierę i prezentację pod 6xxx jeszcze przed premierą 5xxx :D

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Jak ktoś ma siano i kupi sobie kox kompa z 5090 i 9800 x3d to będzie ustawiony na dobre 3 lata do gier :E

No nie wiem :E

9800x3D może tak, ale 5090... 4090 klęka po 2 latach :E
No ale na pewno pamięci mu wystarczy na 3 lata :hihot:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Jak ktoś nie ma ciśnienia na super duper nowe ficzery i dobijanie karty słabo zoptymalizowanymi grami na siłę max ustawieniami, to ten setup starczy mu na dużo dłużej. ;)

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No nie wiem :E

9800x3D może tak, ale 5090... 4090 klęka po 2 latach :E

No właśnie tutaj pojawia się zawsze to samo pytanie z mojej strony na które chyba nie otrzymałem odpowiedzi nigdy :E 

Czy to że taki wukong/indiana/CP na ultra z PT chodzi jak kupa (stoi w sumie :E ) to jest wina tego że technologia graficzna w grach wyprzedza taki sprzęt jak 4090? czy gry nie potrafią wykorzystać w 100% GPU ? czy to kwestia kodu gry ?

Albo to może jakiś problem od procesorów?

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

No właśnie tutaj pojawia się zawsze to samo pytanie z mojej strony na które chyba nie otrzymałem odpowiedzi nigdy :E 

Czy to że taki wukong/indiana/CP na ultra z PT chodzi jak kupa (stoi w sumie :E ) to jest wina tego że technologia graficzna w grach wyprzedza taki sprzęt jak 4090? czy gry nie potrafią wykorzystać w 100% GPU ? czy to kwestia kodu gry ?

No nie ale chyba nie sadzisz ze ktoś kto tutaj czeka na 5090 ma zamiar trzymać 4090, to samo bedzie z 5090, 6090, 7090, 8090, 9090, i ta, na którą wszyscy czekamy:
RTX BH 90210 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Brolly napisał(a):

Ze sprzętem jest wszystko ok. Jak będziesz chciał go zajechać, to go zajedziesz. Zawsze znajdzie się metoda.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Vulc napisał(a):

Ze sprzętem jest wszystko ok. Jak będziesz chciał go zajechać, to go zajedziesz. Zawsze znajdzie się metoda.

Zastawia mnie kiedy dojdziemy do ściany graficznej w grach gdzie w końcu będzie można grać w 4k 60fps + z PT.

Żeby GPU podgoniły :E 

Bo na razie to jest tak że GPU to osioł a gry to kij z marchewką xD :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
8 minut temu, Brolly napisał(a):

Akurat te gry z Dlss i FG chodzą bardzo dobrze na 4090. 

A 4080 zajechał tylko Indiana.

Mowa o 4k.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Zastawia mnie kiedy dojdziemy do ściany graficznej w grach gdzie w końcu będzie można grać w 4k 60fps + z PT.

Żeby GPU podgoniły :E 

60 już jest dla wielu niegrywalne. Minimum 80 musi być;)

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

Jak wgl sprawdza się frame generator? artefakty zależne od gry?

Bo wiem że na 4k DLSS już mydła nie ma (albo jest minimalne)

Teraz, ODIN85 napisał(a):

60 już jest dla wielu niegrywalne. Minimum 80 musi być;)

Wsadzam kij w mrowisko ale ja widzę różnicę :D 

Opublikowano
29 minut temu, Element Wojny napisał(a):

5080 premiera 21-ego. 

9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

11 dni po wypłacie. Przypadek? Nie sądzę :D

1 dzien po wyplacie rent i emerytur przez ZUS babciom i dziadkom, rowniez nie sadze ze to przypadek :E

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro na ruszt idzie 5080 to nvidia jest pewna,  że pozamiata 4090 ;) 

Fajnie by było gdyby ~pół układu z 5090 tak pozamiatało :E

Ja jestem dalej pesymistycznie nastawiony. Nvidia nie bez powodu tak pięknie wycofała ze sklepów 4090 przed premierą. Konkurencji nie będą sami sobie robić :E

Prezentacja obstawiam, że głównie będzie polegać na porównaniu wydajności "DLSS3" vs "DLSS4" i w tym zawarte będzie stare i nowe FG. Tutaj nvidia na pewno się postara, żeby na słupkach dobrze to wyglądało.

A 16GB vram w karcie o poziomie 4090 to ogólnie trochę słabo. Już Indiana ostatnio pokazał, że to zaczyna ograniczać nawet przy skalowaniu do 4k z 1440p DLSS + FG i mimo obniżenia bufora textur na high dalej jeszcze brakuje vramu.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Spychcio napisał(a):

Czekam jak Jensen wyjdzie na scene i zapowie cenę RTX5090.. 

Bez przesady, w absurdalnej cenie nikt tego nie kup....

Spoiler

cover4.jpg

Edytowane przez Vulc