Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

No to jak podejrzewałem, 5090 korzysta tylko i wyłącznie z poboru mocy, na tych samych poborach wyniki bardzo podobne

5090 - 326W - min fps 103 - średni 95% 107 - średni 131

4090 - 318W - min fps 100 - średni 95% - 105 -średni 122

potrafi być wydajniejszy i to dużo, ale to kosztuje kopę Watt

To zależy od gry, w FC6 różnica jest większa, w The Last of Us™ Part II Remastered będzie jeszcze większa.

W grach, gdzie wymagana jest pełna moc, np Cybrepunk 2077 RTX 4090 i RTX 5090 wypadają kiepsko w metrze.

Pozostaje czekać na RTX 6090, bo RTX 5090 nie jest to na co czekałem. :)

Opublikowano
19 minut temu, Doamdor napisał(a):

To zależy od gry, w FC6 różnica jest większa

Tam w porównaniu do Luka wychodziło 15% więcej fps za 9% więcej watt, więc na tych samych będą minimalne różnice, przynajmniej mi się tak wydaje, bo miał zegar "tylko" 2500mhz

a generalnie może być trochę większa różnica, ale i tak w grach gdzie fps masz w uj, tam, gdzie są naprawdę potrzebne robi się podobnie przy tych samych poborach mocy

szkoda, że 5080 tak wykastrowali, jak by 5080 z limitem 360W miał wydajność 4090 + 5-10% i kręcił się, tak jak się kręci, sam bym robił przesiadkę na 5080

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

@SylwesterI. Mnie zastanawia tylko jedno, dlaczego Nvidia nie potrafiła załatwić sobie 3nm, a Intel już tak.

Zebys mogl po przejsciu z Blackwella na Rubina klaskac uszami z przyrostow ;) Blackwell to takie gorsze Ampere 2.0

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
20 minut temu, Doamdor napisał(a):

@SylwesterI. Mnie zastanawia tylko jedno, dlaczego Nvidia nie potrafiła załatwić sobie 3nm, a Intel już tak.

Następny co myśli, że "3nm" zrobi cuda ;)

https://www.tomshardware.com/tech-industry/nvidias-jesnen-huang-expects-gaa-based-technologies-to-bring-a-20-percent-performance-uplift

Jeżeli Jensen nie pomerdał niczego to nawet N3 jest już wykluczony ;)

Opublikowano
31 minut temu, Doamdor napisał(a):

RTX 6090 575/600W +20% do wydajności? :hihot:

W ADA mniej więcej 60/40(proces/architektura) takie proporcje jeżeli chodzi o kopa gdzie i tak proces dał dużego kopa. Mocarny proces od Samsunga w Ampere dał ~1.2x kopa względem 16nm od TSMC gdyby nie zmiany w architekturze nie miał tak dużego kopa w RT/PT oraz obliczeniach. Gdyby kolejne generacje miałyby bazować tylko na lepszym procesie w kwestii poprawy wydajności na wat to dopiero byłaby stagnacja.

Blackwell to nawet pod AI to strucel w zasadzie nie podnieśli wydajności na wat(wrzucili FP4 i udają greka) tylko pompują TDP i dlatego wydadzą jeszcze gorętszego kartofla Blackwell Ultra.

Rubin to zupełnie inna liga przynajmniej od AI i głównie dzięki zmianom w architekturze.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Spokojnie mozna ustawic 5090 na 450W bez praktycznie utraty wydajnosci po efektywnym UV - bez dotykania suwaka PL.

5090 450W vs 4090 450W. Krol jest tylko jeden.

Chlodnice lepszych kart 5090 zdecydowanie lepiej sobie radza z temperaturami przy 450W (AiO z chlodnica 360 juz sie nudza) niz topowe chlodnice 4090. Tez uwazam, ze 4090 to dalej fajna karta, ale 5090 450W jest zdecydowanie lepsza i w pelni akceptowalna dla mnie z tym poborem. 

BTW: nawet jak sie ustawi 4090 na te 350W bez utraty wydajnosci, to dalej za jedyne 100W wiecej mamy ~35% wiecej wydajnosci na 5090 i dalej AiO360 5090 lepiej ogarnia  temperatury przy 450W niz AiO240 4090 przy 350W.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
24 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

akceptowalna

Z takim poborem, żadna karta nie powinna być akceptowalna. Przypuśćmy za rok/dwa NV wyda karty 800W bo np. pójdzie po bandzie, wtedy napiszesz że po UV 600W jest akceptowalne ?  

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

800W bo np. pójdzie po bandzie, wtedy napiszesz że po UV 600W jest akceptowalne ? 

Albo jest cos akceptowalne albo nie. 600W po UV nie jest dla mnie akceptowalne nawet ze znacznym przyrostem fps.

Na 4090 Liquidzie gralem przez ponad 2 lata na ustawieniu stock bez dotykania krzywej. 400-450W zupelnie mi nie przeszkadza. Teraz  zrobilem 5090 po UV z podobnym poborem i mam ~35% wiecej wydajnosci, w VR to juz miazga i duzo lepsze temperatury na GPU niz na Liquidzie stock - roznica 10C przy tym samym rpm.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
15 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Tutaj wynik przy wyższym taktowaniu.

FC6UV.thumb.jpg.be18f5c4457bad6a35627a25d6589530.jpg

Machnąłem jeszcze przed jajeczkiem :E do porównania do tego na wyższych bardziej zoptymalizowanych nastawach i tak wyszło:

123 vs 153fps to ~24% do przodu dla 5090

310.2W vs 370.8W to ~19.5% więcej watów

pEaDBXS.png

Opublikowano (edytowane)

Tu nie trzeba zadnej filozofii i testow na 3 strony.

4090 350W po UV vs 5090 450W po UV

30% roznicy w TDP i 30% roznicy w wydajnosci, ale tak jak pisalem wyzej. Lepsze chlodnice 5090 te 450W wciagaja nosem. 

Ja w ogole nie robilem UV na 4090, wiec nie widze roznicy w cieple oddawanym do pokoju, ale w fps widze duza. Dla mnie pobor 450W i 30%, a czesto i wiecej fps sa w pelni akceptowalne i satysfakcjonujace. Do tego kultura pracy i temperatury znacznie lepsze od topowej 4090. Tak moge podsumowac 5090 i czekam na 6090. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Topowe karty są topowo tępione przez obniżanie TDP uj wie po co :E

Zeby udowodnic, ze Porshe na zbiorniku od kosiarki nie poleci 300km/h.

"Motocykl 125 moze nie jest szybki, nie daje tyle frajdy z jazdy, ale za to malo pali."

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Różne gry będą miały trochę różne zależności jeśli chodzi o wydajność na wat. Ale jak pisałem wczoraj wygrzebałem tego FC6 w zasadzie z zamiarem testów procka i przy okazji naszło mi na myśl, aby sobie porównać wydajność GPU. A, że jesteśmy na forum to dla czego się nie podzielić wynikami.
Tyle, moja ciekawość została zaspokojona. @Doamdor dzięki za testy.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Różne gry będą miały trochę różne zależności jeśli chodzi o wydajność na wat

Wiadomo, ze te 450W w porywach na 5090 w Cyberku to juz na tym samym UV 380W w porywach Stalkerze 2 i odpowiednio mniej na 4090, ale dalej daje taka sama roznice w wydajnosci pomiedzy obiema kartami.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
26 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Zeby udowodnic, ze Porshe na zbiorniku od kosiarki nie poleci 300km/h.

"Motocykl 125 moze nie jest szybki, nie daje tyle frajdy z jazdy, ale za to malo pali."

Przecież to jest oczywiste :E

Ale po co kupować super motor, żeby potem jeździć nim jak motorynka, żeby paliwo zaoszczędzić :E

Nie po to chyba się wydaje tyle kasy :skacze:

Zamiast tu wykręcać jakies kosmiczne wyniki to wy sie chwalicie ze zeszliście z TDP i macie 55 stopni na GPU...  :E

Dawac mi tu 3,3 na rdzeniu i TDP pod korek, 18 tys. na Nomadzie.

Gdzie topowe wyniki w CP2077

Zniewieściałe PCMR psia mac

hahahaha-sorry.gif

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale po co kupować super motor, żeby potem jeździć nim jak motorynka, żeby paliwo zaoszczędzić :E

To bardziej jak kupić super motor, poprawic fabrykę, i dalej mieć super motor, ale taki co robi 300 zamiast 330 km/h, za to silnik nie parzy w jajca.

Ale nadal masz najszybszą zabawkę na podwórku i dzieciarni na skuterkach "5080" odjeżdżasz spod świateł. 

Edytowane przez some1