Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, GAZuOOT napisał(a):

Po UV to nawet jak przykładam ucho do karty to ich nie słychać :D

Tak to jest po tygodniu roboty i  :pijaki:  Mam podobnie, jak jadę do roboty samochodem, wtedy puszczam muzę i nie słyszę, jak mi prawe zawieszenie zaczyna stukać :E Jakoś lepiej mi na sercu wtedy, ale wiem, że to jest i trzeba coś z tym zrobić.  UV jest jak najbardziej OK :thumbup:

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, krulaks napisał(a):

Stock, cichutka:

Pulpit, ruszanie oknem 240Hz:

Jest jakakolwiek szansa, że inny zasilacz dałby inny efekt?
Widziałem jakieś wpisy na necie, ale nie wiem jak to miałoby pomagać

Jak widać marka nie ma znaczenia, wszędzie się trafiają świerszcze. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

75% Tych RTXów 5000 od 5070Ti po 5080 i 5090 jest po prostu glośnych a to wentylatory, a to temperatury, a to cewki. Niestety. No same chipy są naprawde dobre, przy tym samym nm ulepszenie wzgledem Ady jest zauważalne. 

Paradoksalnie człowiek płaci coraz więcej za GPU, a dostaje coraz bardziej wątpliwy produkt xD

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, sovas napisał(a):

A co to bank obchodzi? Kilkadziesiąt k to jest nic.

Co do cewek to unlucky :( ja bym odesłał. Jak masz inny PSU możesz sprawdzić, ale tak jak @PiPoLiNiO wspomniał, raczej nie pomoże.

OC +400 u mnie crashuje często (nie zawsze).

Ale +400 w grach to już mam 3300Mhz.

Na powietrzu w nomadzie miałem 15500-15600, także raczej masz trochę słabszą sztukę. Jak zależy ci na nomadzie to astrale ciągle najwięcej kręcą, niestety często przy tym brzęczą.

Możesz sprawdzić jeszcze na mniejszych Hz.

U mnie nie ma żadnych dźwięków na pulpicie przy 240Hz, ale co prawda 3440x1440.

Miałem kartę z takimi objawami jak piszesz, czyli przy przesuwaniu okienek, otwieraniu programów, scrollowaniu - odesłałem od razu.

5120x1440 120Hz ten sam poziom dźwięku przy ruszaniu po pulpicie 

A i ten dźwięk słychać po UV

Opublikowano

Kurde, może założyć sobie osobny temat 5090 i tam sobie pomarudzicie/pochwalić się ?

Tutaj w temacie serii 5xxx nie da się nawet odezwać, bo Wy nieroby macie  kasę i się prześcigacie, jak to źle :niegrzeczny:

Tomcug ! zareaguj :)

Opublikowano
40 minut temu, leven napisał(a):

Kurde, może założyć sobie osobny temat 5090 i tam sobie pomarudzicie/pochwalić się ?

Tutaj w temacie serii 5xxx nie da się nawet odezwać, bo Wy nieroby macie  kasę i się prześcigacie, jak to źle :niegrzeczny:

Dalej w temacie 50xx, więc nie widzę gdzie problem.
Trzeba pokazywać jaki syf wciskają za taką cenę :aniolek:

Opublikowano
45 minut temu, krulaks napisał(a):

Trzeba pokazywać jaki syf wciskają za taką cenę :aniolek:

Mowilem Ci, najmniejsza szansa na cewki to Aours. Suprim ma lepsze chlodzenie, to fakt. Wiec jak masz czas i checi to szukaj perelki, jak nie to bierz gigashita i elko el presidente

Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

To jedyna warta zakupu karta tej serii więc o reszcie nawet szkoda gadać.

Opublikowano
51 minut temu, krulaks napisał(a):

Ale ,arudzenie, chc chcę taka szefowż

Problem taki, że nadupcone 1500.

Popro.scie jegomo.scia TC i niech Wam da osobny temat na przechwalanie się nawzajem. Kur.. csła foba z - ja mam astrala 6090 :) a ja nie, bo lozysko sedzi. Co to za pier...e ?  Do robory, a nie koosy i na orum TOP agzemplaźe.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, leven napisał(a):

Popro.scie jegomo.scia TC i niech Wam da osobny temat na przechwalanie się nawzajem. Kur.. csła foba z - ja mam astrala 6090 :) a ja nie, bo lozysko sedzi. Co to za pier...e ?  Do robory, a nie koosy i na orum TOP agzemplaźe.

Co mówisz? Nie słyszę Cię, bo mi PCMR zagłusza

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Wylew masz?

6 minut temu, RafiSrf napisał(a):

ja to mam szczęście świeżutki vanguard  pierwsza z rzędu gra warzone 3 i cyk zwracać ? 

Nie jest chyba tak źle.
Słyszysz kartę na pulpicie? Np jak ruszasz oknami/kursorem?

3 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Mowilem Ci, najmniejsza szansa na cewki to Aours. Suprim ma lepsze chlodzenie, to fakt. Wiec jak masz czas i checi to szukaj perelki, jak nie to bierz gigashita i elko el presidente

W sensie, że cichych Aorusów jest więcej od Suprimów?

Aourus>Suprim>Astral
W skali co ma większą szansę na ciche cewki?

Opublikowano

Czyli "Teraz leci kabarecik"

Jest Łysy. Jest karta Nvidii. Jest popcorn i notatnik, bo śmiesznych tekstów na pewno się kilka pojawi. :lol2:

Na razie znalazłem jeden po obejrzeniu łącznie 15s w randomowym miejscu

- 8GB in 2025 is.. not a good idea

No już miękciej w stronę NV się nie dało.

:dupa: tylko nie tak głęboko Jensen

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, RafiSrf napisał(a):

ja to mam szczęście świeżutki vanguard  pierwsza z rzędu gra warzone 3 i cyk zwracać ? 

Zależy, jak pod maksymalnym obciążeniem np w grze RDR2 to jest ok. Ale jak w warzone to juz niekoniecznie dobrze. Zalezy ile karta kosztowała i czy undervolting cos zmieni. Ale mało ludzi raczej kupuje karty typu Vanguard albo Supreme czy Astral po to żeby używać na UV 0.85 czy cos takiego. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.05.2025 o 22:16, SylwesterI. napisał(a):

Może ktoś się spotkał z podobnym problemem, bo wydaje mi się, że coś kiedyś było o bardzo agresywnej krzywej wentylatorów w rtx 5000

Syn kupił sobie rtx5080FE, bo zawsze mu się FE podobały, jak był w Polsce, to grał, zadowolony, karta cicha itp. itd.

Teraz przyjechał do NL , gpu po podróży szaleje, a mianowicie wentyle wkręcają się na 3000rpm+ mimo temperatur gpu i pamięci na poziomie 67-69'c i poboru mocy rzędu 270-280W max

jak pisałem, kiedyś obiło mi się gdzieś na forach, że jest jakiś błąd i rtx 5000 wrzucają agresywną krzywą wentylatorów, sterowniki reinstalowane za pomocą DDU, co ciekawe w MSI afterburner , ustawiam ręcznie prędkość wentyli na 50% przykładowo, to osd pokazuje, jak by programowo ustawiało te 50%, ale obroty i tek wchodzą na 3k

Może się komu przyda, w czasie podróży widać obruszyło się połączenie TIM na GPU, wymiana na nowy PTM od Gryzzli, rozwiązała problem, potestowałem trochę tego 5080 Foundersa, jak na gabaryty karta radzi sobie doskonale z odprowadzaniem ciepła, kulturą pracy, wykonanie to chyba najwyższa jakość w produkcji GPU, a trochę tych kart przewinęło się przez moje kompy, kompy, które serwisowałem, montowałem.

Jeśli chodzi o wydajność to z własnego doświadczenia, teraz wiem, że rtx5080 do rtx 4090 ma daleko, nawet po oc, pewnie sa jakieś gry gdzie będzie blisko, ale w tych gdzie najbardziej tej wydajności potrzeba, jest 5080 wyraźnie słabszy, w cp2077 obie karty w tym samym kompie rtx 5080 stock 70fps po oc@3100mhz  77fps vs 89fps na stockowym rtx 4090(tu pobór mocy o 100-120W więcej), rtx 4090 uv + oc (gpu to samo oc-pamięci +1200mhz) dalej 89 fps - przy 350W, więc +20W

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
  • Upvote 1