Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Ogólnie podziwiam ludzi z RTX 5xxx. Przez te lipne sterowniki osobiście dostałbym psychozy i skończył w Choroszczy a tu udają, że nic się nie dzieje.

Zaraz zaraz a co niby sie dzieje? Mam gpu od paru miesięcy, gram we wszystko bez żadnych przycięć zwiech błędów itd 

Jedyny tytul ktory mi sie wywalał to gray zone warfare po ostatnim patchu, ale zaraz wleciala aktualizacja i działa juz normalnie więc nie wiem czy była to wina gry czy sterowniki.

2 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Ale nie rzucaj mi tu takimi tekstami bo to nie ja wymyślam problemy tylko wystarczy rzucić okiem na changelog Nvidii od premiery RTX 5xxx.

A jak ktoś wyskoczy że na 4070 mu najnowszy The Last of us 2 sie crashuje to co powiesz? Przecież u ciebie dzialal bez większych problemow a na  forach steama w uj tematów o crashach nawet w menu  :E

Problemy to najczęściej mają ci którzy mają syf w ustawieniach systemu, cpu ramu itd.

Nie mówię ze stery nie są skopane,  ale też więcej czytam o tych "problemach" niż je doświadczam.

Edytowane przez dawidoxx
  • Upvote 2
Opublikowano

Bo sporo do tej pory zdążyli poprawić ale patrząc na to co się dzieje z kolejnymi wersjami to wygląda to tak jakby piętrzące się problemy z RTX 5xxx blokowały płynne łatanie kolejnych problemów bo co naprawią to dochodzi worek nowych problemów. Zadałeś sobie w ogóle trud by sprawdzić changelogi sterowników od premiery RTX 5xxx bo stawiam 100zł, że nie. :E

Opublikowano

Tak patrzę co zmieniono czy jest sens od razu aktualizowac czy też poczekać do następnej wersji. 

Chciałbym wiedzieć jak odniesiesz się do tego że gra która u Ciebie działa dobrze bez większych problemów (sam to potwierdziłeś) u innych jednak już tak samo nie działa.. 

Screenshot_20250531_170005_Steam.thumb.jpg.5516d9ebb42dc24fac8af6354e148ca2.jpg

Screenshot_20250531_170335_Steam.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Chciałbym wiedzieć jak odniesiesz się do tego że gra która u Ciebie działa dobrze bez większych problemów (sam to potwierdziłeś) u innych jednak już tak samo nie działa.. 

Nie wiem jak mam się odnieść - równie dobrze ja mogę Ciebie zapytać dlaczego kiedyś Metro Exodus w premierowej wersji 1.0 bez żadnych patchy działało u mnie dobrze i ograłem całość bez problemów, a kiedy robiłem powrót by ograć to ponownie po wielu aktualizacjach (jeszcze nie było edycji Enhanced) to na etapie Tajgi płynąc łódką miałem 1 crasha.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano
4 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Też mnie to pasjonuje ale tutaj pewnie chodzi o dodawane profile stricte pod RTX 5xxx, stare profile już dodane w poprzednich wersjach są nie zmienione i zapewne dlatego na RTX 4xxx nie ma takich problemów.

Ogólnie podziwiam ludzi z RTX 5xxx. Przez te lipne sterowniki osobiście dostałbym psychozy i skończył w Choroszczy a tu udają, że nic się nie dzieje - zapłacili za karty tysiące, dostali gówniane sterowniki i gitara. :E Chyba znowu efekt gotowanej żaby i Nvidia przyzwyczaja ludzi do bylejakości.

Ale Ty maruda jesteś 8:E

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, hubio napisał(a):

Nie wiem czy ktoś może już to wklejał:

https://www.notebookcheck.pl/Raport-RTX-5080-Super-Ti-z-24-GB-VRAM-pojawi-sie-pod-koniec-tego-roku-zamiennik-RTX-5090D-zostanie-obnizony.1017014.0.html

Ja jak ktoś pamięta szykowałem się właśnie na 5080Ti 

Było, ale cudów nie ma co oczekiwać jeśli wydadzą te superki. Prawdopodobnie będzie to tylko więcej vram.

Obecna generacja 80tki to bida, jest mniej wydajna od 4090.  Gdzie w poprzedniej generacji miałeś 4080tkę wydajniejszą o ~30% od 3090 tki :E  Czyli tyle mniej więcej ile dzisiaj średnio dopiero 5090 jest wydajniejsze od 4090 :E 

A nawet jak wydadzą wersję Ti na pociętym GB202 to i tak cudów nie będzie, a papu będzie żarło.

Więc po mojemu bez sensu w ogóle myśleć pod koniec 2025 nad taką zmianą na te Superki gdy w następnym roku wyjdzie kolejna generacja.

Siedzisz na tym 3080Ti to siedź dalej i nie pompuj kabzy nvidii w słabą serię jaką wypuścili, może dzięki temu się trochę ogarną i przy następnej będzie lepiej :E 

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

2 minuty temu, leven napisał(a):

Ale Ty maruda jesteś 8:E

Realista. Gówno w złotym papierku to nadal gówno i do tego śmierdzi - w tym wypadku dziurawymi sterownikami, które Bóg wie kiedy i czy w ogóle Nvidia doprowadzi do ładu i składu. Owszem ja rozumiem, że ludzie mają/nie mają problemów opisywanych w changelogu sterowników ale pomyślcie najpierw skąd i dlaczego się one tam biorą? :E Nvidia nie publikuje tego z głowy tylko dostaje raporty od ludzi, które Nvidia potwierdza więc tak - to jest legitne info a to, że komuś coś akurat działa to powinien się tylko cieszyć bo równie dobrze nie musi w obecnym stanie ich oprogramowania mając RTX 5xxx.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

Sobota jest, kac zaczyna przechodzić, a Ty chcesz zakopać wszystkie firmy   GPU :hahaha:

W sumie miłość do tego jegomościa od zielonych jest daleko od prawdy, jednak zieloni mają najlepsze GPU dla graczy (pomijam inne zastosowania, bo nie używam) 

Ze mną jest coś nie tak, nawet na przerwie w robocie otwieram forum, ino co by zerknąć co ludzie piszą :wariat:

Edytowane przez leven
Opublikowano

Ja tam jestem mega zadowolony z 5090. Karta idealnie się uzupełnia w 4K ze 120Hz OLED'em od LG. W odniesieniu do 4090 - tam gdzie mi brakowało klatek to je dostałem, tam gdzie było wystarczająco mam dalej to czego oczekuję tyle że czuje wydajność na watt gdzie 5090 się buja na niższym obciążeniu = niższy pobór, niższe temperatury, jeszcze wyższa kultura pracy. To samo było z kablami, niedociśnięte albo przelatane przewody - temat rozwiązany. Taki Seasonic czy Moddyi nawet wyszli naprzeciw produkując dwukolorowe przewody - inny kolore wtyczki żeby być pewnym czy weszła po same jaja. Teraz jeszcze taki paradoks. Wziąłem się za GOW Ragnarok już po premierze 5090 żeby ograć wersję legitną - poprawioną. Na 5090 giera mi crash'owała po kilkudziesięciu minutach, losowo, czasami 25 czasami 40min od włączenia powrót do pulpitu. Niezależnie od wersji sterowników. Wrzuciłem TUF'a 4090 z powrotem i co ? To samo. A wystarczyło w sterowniku z poziomu nvidia app załączyć V-Sync przy korzystaniu z G-Sync'a i gra hulała jak po maśle na jednej i na drugiej karcie. Jeszcze jak kończyłem to widziałem że cały czas zgłaszali ludzie problem wysypującej się gry. Z żadnymi grami poza tym problemów nie miałem - Indian Jones na początku po wczytaniu łapał czarny ekran z samym dźwiękiem - to samo - wystarczyło ustawić mu wszystko w nvidia app i voila.

5090 - karta sztos a mam więcej niż jedną sztukę. Oczywiście zdarzają się lipne sztuki albo produkcyjne buble, kontrola jakości się kłania - nie tylko w przypadku kart ale też innych podzespołów, przerobiłem tego sporo ostatnio i poprostu to widać. 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, hubio napisał(a):

Nie wiem czy ktoś może już to wklejał:

https://www.notebookcheck.pl/Raport-RTX-5080-Super-Ti-z-24-GB-VRAM-pojawi-sie-pod-koniec-tego-roku-zamiennik-RTX-5090D-zostanie-obnizony.1017014.0.html

Ja jak ktoś pamięta szykowałem się właśnie na 5080Ti 

Przeciez to karta dla chin gdzie obecna 5090D dostała bana od USA i musza zrobic slabszy model.

Opublikowano

Ja nie narzekam. Cieszę się tym co mam. Póki jest wybór i dostępność można zawsze coś zmontować zależnie oczywiście od potrzeb i portfela. W kwestii cen pisał nie będę bo nie ma o czym, jeśli ktoś tutaj wie jak je realnie zbić, to poproszę chociaż te 30% 😀

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

A tymczasem raport nvida: "Wzrost w segmencie gier wyniósł 42% (3,8 mld USD)"

Co w tym dziwnego jak karty kosztują miliony sestercji, ciężko, żeby wzrostu nie było. Zobaczymy jaki będzie wzrost przy nastpenej generacji jesli cen już nie podniosą.

Ja bym chętnie zobaczył ilościowe dane sprzedaży. Bo to ze RTX'ow 5xxx sprzedało się mniej niż 4xxx to jest bardziej niż pewne. Wzrost w segmencie gier wynika tylko i wyłącznie z wywalonych w kosmos cen i niczego więcej.

Może to ich nowa strategia.

Opublikowano
15 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Jest szansa na 5090 w cenie Astrala 5080 w sierpniu?

Ja nie wiem co masz w glowie, ale najprawdopodobniej to Ty pytales o to samo ze 1-2 miesiac temu (mogl byc ktos inny). Nie ma takiej opcji, zeby az tak mocno cena zleciala. Od premiery sie unormowalo, dolar zlecial i to tyle. A jak sie potwierdzi, ze nV ograniczy zamowienia na RTX dla plebsu, to bedzie drozej, a nie taniej :E

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Wzrost w segmencie gier wynika tylko i wyłącznie z wywalonych w kosmos cen i niczego więcej.

Przeciez poza 5090 mrsp jest nizsze lub takie samo. To o jakim kosmoscie Ty piszesz?? Bo to ze sklpe sobie cene podniesie to przeciez nvidia na tym nic nie zarabia bo ona chipy sprzedaje.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Nie zleci. Nie po to kombinują od premiery żeby teraz rzucać 5090 w cenie karty słabszej od 4090. Zwariowałeś ? Szczególnie jeżeli mają wypuścić 5080 24GB czy wersje Super czy nawet Ti. Jeśli już to po wakacjach raczej ceny z tendencją zwyżkową.

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zobaczymy jaki będzie wzrost przy nastpenej generacji jesli cen już nie podniosą.

Tymczasem kurteczka:

Vintage_Sign_26_530x@2x.jpg?v=1653619016

12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez poza 5090 mrsp jest nizsze lub takie samo. To o jakim kosmoscie Ty piszesz?? Bo to ze sklpe sobie cene podniesie to przeciez nvidia na tym nic nie zarabia bo ona chipy sprzedaje.

Jakie sklepy? Sklepy to sobie mogą...

NVIDIA steruje dostępnością chipów i bierze działkę od każdej sprzedanej sztuki, wypracowała metodę jak podbić ceny bez podnoszenia MSRP.

Sklepy podbijają minimalnie, a kupują po cenach, jakie oferuje dystrybutor, ten już sklepom sprzedaje po zawyżonych cenach.

Tu się ceny czasem zmieniają, stąd masz potem takie kwiatki, że słabszy model jest w wyższej cenie niż topowy, bo u dystrybutora w momencie rezerwacji przez sklep top model był po xxxx$, a przy nowej dostawie słabszy model jest już za xxxx+100$

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jakieś strzały na poziomie 8k za te najbidniejsze modele msrp są realne w promocjach czy na jakieś zniżki studenckie jak dolec jeszcze trochę zleci przy dobrych wiatrach :E 

Po obecnym kursie + PL VAT MSRP na bida 5090 z $1999 to ~9200pln. 

Ale oczywiście, dolec zamiast spadać, może się wzmocnić, a nvidia może ograniczyć produkcję, aby przypadkiem zbytnio nie kusiło robić promocji :E 

Ja nie zmieniam nawet jak będzie za 8k w strzałach, 4090 mi styka, czekam do nowej gen :D Niech się nvidia wali z tą generacją.

Edytowane przez lukadd
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano

10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Sklepy podbijają minimalnie, a kupują po cenach, jakie oferuje dystrybutor, ten już sklepom sprzedaje po zawyżonych cenach.

dobrze, ze mnie oswieciles bo nie wiedzialem :hihot:

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

dobrze, ze mnie oswieciles bo nie wiedzialem :hihot:

Na to wyglądało, szczególnie po dalszej części z nvidią i chipami, to jest tak skonstruowane, że to nv zarabia najwięcej, potem kapka dla producentów, dystrybutorzy i sklepy z tego mają obierki 

Opublikowano
28 minut temu, ryba napisał(a):

Ja nie wiem co masz w glowie, ale najprawdopodobniej to Ty pytales o to samo ze 1-2 miesiac temu (mogl byc ktos inny). Nie ma takiej opcji, zeby az tak mocno cena zleciala. Od premiery sie unormowalo, dolar zlecial i to tyle. A jak sie potwierdzi, ze nV ograniczy zamowienia na RTX dla plebsu, to bedzie drozej, a nie taniej :E

Jakoś z 4090 tak było.