Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jakby robili minimum to nie mialbys 5090 :) Zostawili by lud z 4090 i cmoknijta nas w tylek. Natomaist reszta kart to sa cienie tego co było kiedys

Jakby NV robiła karty dla ludu, nie siedziałbyś na 5080 tylko pobiegł po 5090. 

Jakby NV robiła karty dla ludu, zrobiłaby porządną 5060 a nie kpinę z ludzi.

• Thanks 1
  • Upvote 8
Opublikowano

To czemu kurde nie kupisz AMD albo Intela battlemage? Ciągłe to narzekanie nvidia to nvidia tamto. Robią chłopie zajebiste karty, zamiast sie cieszyc to non stop narzekanie. Ty narzesz, Phonix pisze kocopły dobrze ze juz wyszedl ze stanu sprawdzania stabilnosci cinebenchem bo sie upieral i pisal ze tak sie sprawdza i te same bzdury co teraz wypisuje. 

nVidia jest najlepszym producentem na swiecie obecnie i sie z tym trzeba pogodzic. A jezeli chodzi o to ze leca w kulki bo moga to inna sprawa. Juz sa duzi YT Nexus np ktorzy non stop o tym mowia i co? I nic jeszcze wieksze ciecia chipu....takze narzekanie nic nie daje

Opublikowano
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Nie siedzę na innych forach ;)  Dobre OC? Własnej widać jak się motasz z tymi zegarami 🤣

Założenia pod tezę i konkretny program 🤣

Moja INNO po wgraniu biosu 400W, kończy się na 3195Mhz w CP2077.

Wyższy limit nic tu nie zmienia.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

To czemu kurde nie kupisz AMD albo Intela battlemage? Ciągłe to narzekanie nvidia to nvidia tamto. Robią chłopie zajebiste karty, zamiast sie cieszyc to non stop narzekanie. Ty narzesz, Phonix pisze kocopły dobrze ze juz wyszedl ze stanu sprawdzania stabilnosci cinebenchem bo sie upieral i pisal ze tak sie sprawdza i te same bzdury co teraz wypisuje. 

nVidia jest najlepszym producentem na swiecie obecnie i sie z tym trzeba pogodzic. A jezeli chodzi o to ze leca w kulki bo moga to inna sprawa. Juz sa duzi YT Nexus np ktorzy non stop o tym mowia i co? I nic jeszcze wieksze ciecia chipu....takze narzekanie nic nie daje

Ja nie narzekam tylko stwierdzam fakty. Tylko tyle.

I nie przeszkadza mi to w cieszeniu się kartą. Zabawa to jedno a fakty to drugie.

To tak jak z Polską. Kocham ten kraj i w razie W nie uciekam. Ale wpienia mnie system państwowy, który jest rakiem.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

bo sie upieral i pisal ze tak sie sprawdza

Fajnie ale nie przekrcaj moich slow, napisalem, ze ja tak sprawdzam  i w zupelnosci stabilnosc wystarczala do codziennego uzytku i grania czy nawet kompilacji szaderkow ;) takze wychodzi kolejne twoje mateczenie.

Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Robią chłopie zajebiste karty, zamiast sie cieszyc to non stop narzekanie.

Właśnie nie robią, w tym problem.

Masz głowę zbyt mocno w dupę Nvidii włożoną żeby to zauważyć.

Oni ROBILI zajebiste karty, teraz robią minimum i jak widać takim lolkom jak ty już to wystarczy.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

@Phoenix.

Jak generalnie oceniasz  INNO3D GeForce RTX 5080 iCHILL X3 16GB GDDR7 po kilku dniach uzywania?

Na jakich ustawieniach obecnie na niej siedzisz - tzn jakie mhz gpu/mem + rpm + temperatury osiagasz?

Karte oceniam bardzo dobrze, a jakie temp osiaga ?? Jest to mocno zalezne do gry ale w takim cyberku na maxa z wszytskim to jest ok 57-59st przy 1350rpm i poborze ok 320W.

obraz.png.55865955b610f60ebb1f1caa0bbc7cf4.png

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@Phoenix.

A patrzyles jak wagowo ona wyglada?

Bo z samej specki na stronie Inno to pod katem budowy chlodzenia jest duzo lepsza niz pozostale modele AIR,

Tylko ilosc cieplowodow ma 5 sztuk, gdzie Inno X3 Gaming OC ma ich wg nich 7.

Ale pewnie tez rozchodzi sie o ich grubosc, no i ilosci zeberek w chlodzeniu, gdzie iChill jest po prostu lepszy.

Opublikowano

@Kadajo Ja lubie sprzet to prawda. nvidie mam od Rivy TNT2 wiec ciezko zebym jakiegos do nich sentymentu nie mial. Tez mnie to boli jak widze, ze tak tna te chipy. No ale tak to wyglada. Natomiast stabilne OC vs Default w tym cyberpunku to jest 137fps vs 120fps. Wiec tak wyglada wydajnosc +13-15% FPS i o to mi chodzi. Że trzeba robic OC bo inaczej karta nie ma sensu za taka cena, (jezeli w ogole ma) 

Natomiast jest sporo wideo na YT pomnijeszych ktorzy np sobie bardzo chwala 5070Ti. I co im zrobisz? Kazdy ma indywidualna perspektywe na dany produkt i tyle. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Zachy napisał(a):

A patrzyles jak wagowo ona wyglada?

Tylko tego nie mozna porownac 1:1 poniewaz moja ma 8mm cieplowody, a tam gdzie masz 7 to sa po prostu ciensze (prawdopodobnie 6mm)  i suma powierzchni jest mniejsza ;) 

obraz.png.9689e5dc465e6b6b550bbd7ecb4dc153.png

obraz.png.691c23f712a7fd53ecbe766ebd0dac5f.png

obraz.thumb.png.3e97b1ba2805f0169c15ce9dc8f59860.png

Beznazwy.thumb.jpeg.c7d3b511623651a43dfc7913a888ec53.jpeg

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Generalnie 5070 TI uwazane sa za najlepiej wycenione karty wzgledem wydajnosci w serii 5000.

Nadal drogie vs takie 9070 XT, ale i tak najbardziej oplacalny zakup.

@Phoenix. To akurat sie domyslam. A waga 2kg? Calkiem ladnie.

Najlepszy model 'zwykly' Inno3D X3 Gaming OC ma:

image.png.de2bebe65b72dff2426ded9e23b1bc14.png

a Inno3D iChill X3 OC:

image.png.9642c039515dcd3707ba8f0358521c2e.png

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Chodzi o to, że tutaj na forum, jest jedna narracja, ta karta jest lepsza ta jest gorsza a tamta taka sobie ale tez kiepska i koniec dyskusji. MFG jest do dupy. DLSS 4 ujdzie jak quality itp. Jak widac kazdy moze miec inna opinie na temat produktu czy jakies techniki upscalowania obrazu. 

AMD coz no fajnie ze jest wybór.

Opublikowano
5 minut temu, Zachy napisał(a):

To akurat sie domyslam. A waga 2kg? Calkiem ladnie.

Karta ma 73mm wysokosci w porownaniu do tych kanapek 50mm wiec poza cieplowdami sama powierzhcnia radiatora swoje robi. 

6 minut temu, Zachy napisał(a):

Najlepszy model 'zwykly' Inno3D X3 Gaming OC ma:

Czyli ma zapewne 6mm grubosc cieplowodu.

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

@Kadajo Ja lubie sprzet to prawda. nvidie mam od Rivy TNT2 wiec ciezko zebym jakiegos do nich sentymentu nie mial. Tez mnie to boli jak widze, ze tak tna te chipy. No ale tak to wyglada.

No to o co chodzi. Miej jaja żeby napisać, że te karty to śmiech na sali. A nie udajesz i z gówna robisz złoty róg. To nie jest żaden wyczyn, że są najlepsze na rynku, one mają być atrakcyjne cena/wydajność, a nie po prostu BYĆ.

Jak już Nvidia chce za nie tonę złota to niech ta cena idzie z wydajnością, a daleko im do tego.

Było już to zresztą pisane milion razy, Nvidia w tej chwili więcej szkodzi rynkowi GPU niż go rozwija, ale to trzeba trochę pomyśleć, a nie mieć IQ5 i pisać eeheheh DLSS uuuu MFG mam 250FPS ueueueue... Ameby tak robią nie ludzie.

Myślę ze wszyscy są już zmęczeni trochę tym wszystkim i czekam tylko jak Rubinek przegnie palnik.

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko tego nie mozna porownac 1:1 poniewaz moja ma 8mm cieplowody, a tam gdzie masz 7 to sa po prostu ciensze (prawdopodobnie 6mm)  i suma powierzchni jest mniejsza ;) 

obraz.png.9689e5dc465e6b6b550bbd7ecb4dc153.png

obraz.png.691c23f712a7fd53ecbe766ebd0dac5f.png

obraz.thumb.png.3e97b1ba2805f0169c15ce9dc8f59860.png

Beznazwy.thumb.jpeg.c7d3b511623651a43dfc7913a888ec53.jpeg

Zrzutekranu2025-08-14013215.thumb.png.a2b2c44fa2b8cb9063076f72b22e590d.png

Zrzutekranu2025-08-14013921.thumb.png.3281f6857f49734347a2f3663780d7ee.png
Pisałem Ci że waży ponad 2kg obejrzalem jakas Turecka recenzje o tym modelu wypadl bardzo dobrze

Opublikowano
9 minut temu, Zachy napisał(a):

Generalnie 5070 TI uwazane sa za najlepiej wycenione karty wzgledem wydajnosci w serii 5000.

Wydajność/cenę to zwykła RTX 5070 ma najlepszą, jak liczę. RTX 5070 TI jest wydajniejsza o 25%, a kosztuje 40% więcej.

Chyba że chodziło Ci o karty z przynajmniej 16 GB VRam.

Opublikowano (edytowane)

@ZachyNiestey karta ma jedna wade, ktora mi mocno przeszkadza i prawdopodobnie poleci na zwrot. Przy rpm pow 1700rpm karta rezonuje mi w obudowie co objawia sie nie przyjemnym buczeniem, wczoraj odkrecalem srubki zeby karte przetestowac bez przykrecania, sciagalem w obudowie plastiki o ktore sie opiera ale nadal bez zmian. Gdybym mial riser to wzialbym ja luzem podlaczyl czy to wina karty czy po prostu nie gra z moja obudowa. I o ile takich rpm na codzien nie widze to przy jakis benchmarkach itp bardzo mnie to irytuje.

Wiec pewnie bede szukal tej idealnej sztuki dalej :D Taki asus prime przy 2k rpm byl cichszy niz ta karta dlatego to boli, ze taki model przy takich rpm robi takie cos. I nadal uwazam ze pdo katem dzwieku msi/asus maja najlepsze wnetylarorty wq kartach.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Miej jaja żeby napisać, że te karty to śmiech na sali. A nie udajesz i z gówna robisz złoty róg.

Jeżeli ktos nie idzie w OC albo ma lipna wersje, to tak te karty to rozczarowuja za ta cene. To jeszcze zalezy ile kto zapłacił za swoja karte. A ceny i promocje byly rozne. Natomiast jezeli mowimy stricte o MSRP i MSRP ++ to dealu zycia nie robisz na tym 

Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jeżeli ktos nie idzie w OC albo ma lipna wersje, to tak te karty to rozczarowuja za ta cene. -

Czyli nie dość, że płacisz za to jak za zboże to jeszcze musisz coś z tym robić żeby "była wydajność".

Dodajmy do tego sterowniki które przez ROK CZASU sprawiały problemy.

Złącze które grozi stopieniem powyżej 200W, o czym zapomniałem jeszcze panowie ?

Tak Nvidia zasługuje na oklaski, piękna firma powinniśmy jej dziękować.

Opublikowano
9 minut temu, wamak napisał(a):

Wydajność/cenę to zwykła RTX 5070 ma najlepszą, jak liczę. RTX 5070 TI jest wydajniejsza o 25%, a kosztuje 40% więcej.

Chyba że chodziło Ci o karty z przynajmniej 16 GB VRam.

Tak, bralem pod uwage minimum 16GB Vram, mniej to troche bieda w 2025r.

A co do Waszego sporu - nie oszukujmy sie NV robi dobre karty, tylko zle wycenione.

Ponad to w gen 5000 przyrosty w danym segmencie sa smieszne wzgledem tej wyceny.

AMD ma pole do popisu przy UDNA.