Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

iCHILL w 2009r. robił wrażenie. 

jeszcze zobacz jak ta 250/275 watówka od evga ma ułozone finy xD

Omiata maks 2/3.A na necie cudowne wyniki :sex:

Edytowane przez janek25
Opublikowano
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

@janek25  iCHILL w 2009r. robił wrażenie. 

Tylko to jest chłodzenie od AC ;)

13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Im droższy sprzęt, tym jest bardziej utylizacją gotówki. Mnie to od zawsze irytowało jak "krzem" traci na wartości.

Po prostu mam dwa inne, dużo bardziej gotówko-chłonne hobby, gdzie w jednym wartość się zamraża, w drugim rośnie, więc hardware do PC jest najmniej rozsądny pod tym kątem ;) 
Inna kwestia, że człowiek zawsze jest skąpy sam dla siebie xD 

Zawsze tak było im droższy sprzęt tym większa strata. Tylko kiedyś jak nie było stać człowieka to się sprzedawało sporo wcześniej żeby przypadkiem nie stracić za dużo na tym interesie :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Im droższy sprzęt, tym jest bardziej utylizacją gotówki. Mnie to od zawsze irytowało jak "krzem" traci na wartości.

Po prostu mam dwa inne, dużo bardziej gotówko-chłonne hobby, gdzie w jednym wartość się zamraża, w drugim rośnie, więc hardware do PC jest najmniej rozsądny pod tym kątem ;) 

Zmień hobby jak jest za drogo. :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mów za siebie :E

20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A po co ci te pieniądze, chcesz je zabrać do grobu czy jak ?

Pieniądze są po to aby je wydawać ;)

Jak chcesz hobby gdzie "kasa nie traci na wartości" to zacznij inwestować w złoto, a nie karty graficzne... chociaż ...

asus-rtx-5090d-zloty-3.thumb.jpg.6ce4ccd55ad9f97adf92f3c0514cc38b.jpg

asus-rtx-5090d-zloty-2.thumb.jpg.6605566d3280ad0115b9dd46bc433c64.jpg

:hihot:

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Zamontowane fabrycznie przez Inno3D.  ;)

pewnie wiekszośc ,szzególnie tych małych firm ma chlodzenia produkowane przez podfirmy ;)

Np Palit nie zna swoich chłodzeń,wszystkie maja 6 rurek.Choć on mały nie jest bo juz ma 5 lub 6 firm produkjacych gpu

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zresztą mieli wiele różnych wersji Accelero

112107_0_i1064.jpg.a60fb9105f7b9d4ff6985035cf0db040.jpg

zebyś wiedzial swego czasu błyszczał na x1950pro.W czasach gdzie wentylator gpu chodził na 12 V czesto

Edytowane przez janek25
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, sideband napisał(a):

Zawsze tak było im droższy sprzęt tym większa strata. Tylko kiedyś jak nie było stać człowieka to się sprzedawało sporo wcześniej żeby przypadkiem nie stracić za dużo na tym interesie :hihot:

W sumie tak. Ale dobrze też żonglować sprzętem aby dobrze kupić i też dobrze sprzedać, zrobić upgrade za pół darmo. Ja mam satysfakcję kiedy w sprytny sposób zrobię jakieś ciekawe roszady.

7 minut temu, Doamdor napisał(a):

Zmień hobby jak jest za drogo. :hihot:

To mówię, że na inne dużo więcej kasy wydaję, hardware do PC to popierdółka. 
Tam sama "ekploatacja" szarpie mocno kabzę, gdzie w pecetach składasz i chodzi ;) 
Tylko jakoś tak wewnętrznie czuję się jak frajer, nerd i półinteligent gdy kupuję coś z części komputerowych w wysokiej cenie.
Ten filmik to obrazuje:

Zawsze czułem się mądrzejszy od ludzi stojących w kolejkach przed premierą telefonów z jabłkiem (w sumie z GPU też był taki kryzys), bo dla mnie to uwłaczająca forma konsumenta.
Nie chce być niewolnikiem krzemu, nie w taki sposób

10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jakoś tak zawsze miałem, że więcej frajdy i satysfakcji było dla mnie "szarpnąć się" dla kogoś. Prezent itd.

Tylko nie pisać zaraz: "Lama dej ram bo chorom curke mam" xD

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Żizas Krajst - przeca piszę, że wydaje na inne hobby, bo akurat na kompy mi szkoda xD 

15 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak chcesz hobby gdzie "kasa nie traci na wartości" to zacznij inwestować w złoto, a nie karty graficzne... chociaż ...

Przeca napisałem, że mam inne hobby - z czego jedno "mrozi" wartość, drugie nawet czasem "dubluje" ;) 

A tak odnośnie Accellero - ostatni raz miałem na 9600GT.
Fajna sprawa, tylko czasem trzeba było się bawić w pasowanie - piłować radiatory itp.
No ale różnicę to robiło.  

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

asus-rtx-5090d-zloty-3.thumb.jpg.6ce4ccd55ad9f97adf92f3c0514cc38b.jpg

asus-rtx-5090d-zloty-2.thumb.jpg.6605566d3280ad0115b9dd46bc433c64.jpg

:hihot:

Złoto też traci na wartości.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Nie za bardzo rozumiem, o co pytasz :D

No mniej wiecej o to, ze bedziesz mial 5080 24GB warianty Ventusik Super za 5200zl np. Inno 3D ichill za 6200zl Astral za 7000zl. I Mnie ciekawi na co postawisz. Czy np Ventus nie okaze sie taki zły jak przyjdzie do wydawania pieniedzy, majac pelna swiadomosc zakupu jak to nazywasz ciezko bedzie znalezc odpowiednie GPU w dobrej cenie, szczegolnie tak odrazu po premierze, co innego jak bys sie wstryczmal np .jak premierka bedzie stycznien albo poczatek lutego, tak do kwietnia albo maja to wtedy ceny moga byc dobre

36 minut temu, Doamdor napisał(a):

@janek25  iCHILL w 2009r. robił wrażenie. 

6.jpg

Zrzutekranu2025-10-12193735.png.ba19b3f220ba91f91c43d751485eaa2e.png

Tak to są czasy Leadteka, tamte GPU to dopiero były legendy

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

@Doamdor

Oni od lat stosowali chłodzenia od AC i nie tylko oni również inni producenci kart.

DSCF5650_cropped-big.jpg

s_twintech_gtx260_karta1.jpg

Inno3d to typowy producent przez większość lat referentów + lepsze chłodzenie. To nie jest firma znikąd tylko bardzo stary partner NV nawet taki egzotyczny Manli to też bardzo stary partner.

https://www.geeks3d.com/20100810/geforce-gtx-480-512sp-power-consumption-with-furmark/

Tutaj taki rarytasik pełny GF100 też z fabrycznym AC. Od Ampere kiedy producenci zaczęli stosować konkretne klocki na kartach AC odpuściło temat chłodzeń dla kart graficznych. 

• Like 1
Opublikowano

@Lameismyname zależy jak podchodzisz do PC'towego hobby.

Jak chcesz być zawsze na topie to musisz mieć głębokie kieszenie i co chwile handlować używkami aby jak najmniej cię każdy upgrade kosztował.

Możesz też kupić raz porządnie i sobie używać przez lata nie martwiąc się ile to straci, bo wreszcie używasz tego wiec korzystasz z inwestycji (a ze to potem będzie warte gorsze nie ma znaczenia). Ja tak robię.

I tak zapaleniec zmieniający sprzęt co generacje albo nawet częściej w ostateczności wyda na to znacznie więcej kasy niż ja "stracę" w 5 czy tam 6 lat na danym konfigu. Gdzie on w tym czasie przemieli ich 5 albo 6 i wyda na to kupę kasy nawet jak będzie sprzedawał aktualne.

No, chyba że za każdym razem nie będzie dokładał ani złotówki, ale wiemy, że jest to praktycznie niemożliwe.

Siedziałem na 10700 prawie 6 lat, teraz kupiłem platformę AMD i odejmując sumę za którą sprzedałem stare graty upgrade wyniósł mnie 2 kola ? Po 6 latach i cenach jakie mamy to uważam to za drobne.

Gorzej niestety jest z kartami, ale i tutaj nie ma tragedii. Załóżmy ze kupie sobie 5080 Super za 6 kola, sprzedam swoja 4070 Ti za "2" i mam 2x szybszą kartę po 3 latach za 4 kola. Może być jak na dzisiejsze standardy cenowe. Przynajmniej jak dla mnie.

Chociaż znając siebie i tak będę miał dostęp do kart z Afryki za polowe ceny i znowu będą kusiły :hihot:

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

To mówię, że na inne dużo więcej kasy wydaję, hardware do PC to popierdółka. 
Tam sama "ekploatacja" szarpie mocno kabzę, gdzie w pecetach składasz i chodzi ;) 
Tylko jakoś tak wewnętrznie czuję się jak frajer, nerd i półinteligent gdy kupuję coś z części komputerowych w wysokiej cenie.
Ten filmik to obrazuje:

Zawsze czułem się mądrzejszy od ludzi stojących w kolejkach przed premierą telefonów z jabłkiem (w sumie z GPU też był taki kryzys), bo dla mnie to uwłaczająca forma konsumenta.
Nie chce być niewolnikiem krzemu, nie w taki sposób

Jest rozwiązanie na twój problem finansowy. :przytul:

Bocian.thumb.png.85476d9ee5f5f2bd98e8277bafde2b10.png

• Haha 3
Opublikowano
35 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No mniej wiecej o to, ze bedziesz mial 5080 24GB warianty Ventusik Super za 5200zl np. Inno 3D ichill za 6200zl Astral za 7000zl. I Mnie ciekawi na co postawisz. Czy np Ventus nie okaze sie taki zły jak przyjdzie do wydawania pieniedzy, majac pelna swiadomosc zakupu jak to nazywasz ciezko bedzie znalezc odpowiednie GPU w dobrej cenie, szczegolnie tak odrazu po premierze, co innego jak bys sie wstryczmal np .jak premierka bedzie stycznien albo poczatek lutego, tak do kwietnia albo maja to wtedy ceny moga byc dobre 

Ja zawsze kupuje to co spełni moje wymagania, a nie to, co jest najtańsze.

Jeśli Ventus będzie miał PTM'a i będzie się kręcił góra 1300RPM na pełnym TDP to wtedy będzie brany pod uwagę, inaczej nawet na niego nie spojrzę choćby był tańszy o 1000zl.

Mylisz się tez, że będę czekał, jak karty okażą się godne uwagi to po prostu je kupie nawet jak będą droższe. Oczywiście w granicach rozsądku, jak sobie wymyślą ceny wyższe niż 6,5 k co i tak już jest mega gruba przesada to niech się gonią :)

Pożyjemy zobaczymy, na gwałt karty nie potrzebuje. Natomiast im szybciej się kupi, tym lepszy z tego pożytek, bo korzystasz ze sprzętu od razu, a nie po pół albo roku od jego premiery. Gdyby po roku cena spadała o połowę to można by poczekać a tak, biedne 500-1000zl i rok czekania. Nie dziękuje :D

21 minut temu, janek25 napisał(a):

ile ?chyba 1 ,zajadły wróg MFG nie liczy frame generator

Ja już mam na nią kupca za 2,3 ;)

Opublikowano
10 minut temu, sideband napisał(a):

@Doamdor

Oni od lat stosowali chłodzenia od AC i nie tylko oni również inni producenci kart.

Inno3d to typowy producent przez większość lat referentów + lepsze chłodzenie. To nie jest firma znikąd tylko bardzo stary partner NV nawet taki egzotyczny Manli to też bardzo stary partner.

https://www.geeks3d.com/20100810/geforce-gtx-480-512sp-power-consumption-with-furmark/

Tutaj taki rarytasik pełny GF100 też z fabrycznym AC. Od Ampere kiedy producenci zaczęli stosować konkretne klocki na kartach AC odpuściło temat chłodzeń dla kart graficznych. 

Chciałem mieć to chłodzenie na GPU w tamtych latach, ale wpadł ten model GTX 275 i nie był zły. 

GALAXY_GTX275_4.jpg.6bca04070b9ac6c0ca03eea81bf58682.jpg

GALAXY_GTX275_11.jpg.2ee885490208788faba679f07e769d09.jpg

• Upvote 1