Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z 5090 już od ~3 miesięcy robi się mniej modeli na sklepowych półkach i ceny rosną, szczególnie tych modeli z niższymi MSRP.

Ale ogólnie kto chciał to kupił, teraz kolejne przesiadki na Rubina :E Może.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Z 5090 już od ~3 miesięcy robi się mniej modeli na sklepowych półkach i ceny rosną, szczególnie tych modeli z niższymi MSRP.

Przecież te 5090 to idą teraz paletami do AI :E.

Opublikowano
24 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Dużo fajnych czynników się na siebie nałoży. Końcówka roku i święta + drastyczne podwyżki cen pamięci wszelakich. Trzymajcie się tam entuzjaści. :E

Jakoś tam się żyje z tym PCMR %-)

Cupace20251110110440665.png

• Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ale ogólnie kto chciał to kupił, teraz kolejne przesiadki na Rubina :E Może.

Glupi to ma zawsze szczescie, kupilem doslownie przed tymi podwyzkami %-)

Opublikowano
12 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Glupi to ma zawsze szczescie, kupilem doslownie przed tymi podwyzkami %-)

Ogólnie jeszcze kupi np. Suprim SOC w czeskiej alzie wychodzi ~12k pln, Astral 5090 w niemieckim Media podobnie. 

Ale te tańsze modele jakieś Zotac czy TUFy jak można było wyrwać w okolicy 10k to teraz już podchodzą pod 12k :E 

Więc tylko kwestia czasu pewnie kwestia dni czy miesiąca max  jak te lepsze modele się wyprzedadzą i kolejne partie będą w wyższych cenach.

Opublikowano
25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie śledzę

Ale pamiętam jak podobnie było jak udało mi sie od nich kupić RTX 2060

Przy tej generacji u nich to norma nawet po zwrotowych kartach :hihot:

Oni nawet tego nie mają na stanie :hihot:

Opublikowano (edytowane)

Ja wysiadam z tego pociągu, będzie w miarę cena to biorę po CES 5080 gaming OC, zakładam blok wodny i gram. Czekać to można wiecznie i ciągle będzie nadzieja na coś lepszego za rogiem.

A ogólnie plan miałbym taki że po premierze superek po prostu wymienię sobie na kartę Gigabyte z 24GB bo w teorii blok będzie pasował. To wszystko zależy też od oplacalności takiego manewru 

Edytowane przez Totek
  • Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Totek napisał(a):

Ja wysiadam z tego pociągu, będzie w miarę cena to biorę po CES 5080 gaming OC, zakładam blok wodny i gram. Czekać to można wiecznie i ciągle będzie nadzieja na coś lepszego za rogiem.

A ogólnie plan miałbym taki że po premierze superek po prostu wymienię sobie na kartę Gigabyte z 24GB bo w teorii blok będzie pasował. To wszystko zależy też od oplacalności takiego manewru 

Ja jeszcze nie zdecydowałem po sprzedaży 4080 czy kupować teraz 5080 czy czekac na Superki o ile wogóle będą  ale ma na oku Gigabyte gaming oc,Aourus Master i ktoś polecał INNO3D GeForce RTX 5080 iCHILL X3 

Opublikowano (edytowane)

Ale co chcesz planować, jak producenci nawet żadnych planow dotyczacych ukl super nie dostali. A wszystko sie w duzych fabrykach dzieje z reugly z opóźnieniem. 

Bedzie blackfrajdej to szukaj okazji moze jakis sklep pusci tanio 5070Ti albo 5080, bylebyś czuł że robisz dobry deal, to najważniejsze

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie jeszcze kupi np. Suprim SOC w czeskiej alzie wychodzi ~12k pln, Astral 5090 w niemieckim Media podobnie. 

Ale te tańsze modele jakieś Zotac czy TUFy jak można było wyrwać w okolicy 10k to teraz już podchodzą pod 12k :E 

Astral 5090 wciąż kosztuje 12,6 tys na polskim Amazonie. Nie trzeba buszować po sklepach za granicą jeżeli ktoś ma ochotę na ten model. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, raffi23 napisał(a):

Ja jeszcze nie zdecydowałem po sprzedaży 4080 czy kupować teraz 5080 czy czekac na Superki o ile wogóle będą  ale ma na oku Gigabyte gaming oc,Aourus Master i ktoś polecał INNO3D GeForce RTX 5080 iCHILL X3 

Równie dobrze może nie być tych superek, a jesienią dadzą info że Rubin na wiosnę się pojawi. Poza tym na jesień ma wyjść GTA więc wszyscy wielcy uciekną z premierami na początek roku albo wiosnę 27. 

Ja biorę Gigabyte z tego względu że najmniej skarg na cewki jest, a sekcje zasilania faktycznie mają fajne i rozbudowane.

Edytowane przez Totek