Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Godlike napisał(a):

Kurcze taki nie za ładny ten iChili od Inno a rozwazalem ten model przy 5070Ti albo 5080.

42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Brzydki ten ichill. Mam nadzieję że Gainward zrobi całą czarną. 

Spoiler

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chcesz wiecej vram to kup 5090. Dzieki temu, ze 5080 ma 16GB to RTX 4090 bedzie dalej łakomym kąskiem i bedzie mi latwiej go sprzedac, i kupic 5090. Wszystkie drogi prowadza do 5090.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 godzinę temu, Totek napisał(a):

Skoro karty są już tak wielkie to może daliby już wentyle 140mm. Dwa porządne, do tego zostawić więcej przestrzeni i nie zabudowywać tak radiatora. To by było coś. 

Taaa...i całe ciepło Ci wleci wprost na procka :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

3,5 slota czyli 7 cm grubości. Tyle samo co 4090 Gigabyte Windforce u @lukadd. Powinno być w porządku. 

X-trio, Suprim, Aorus, Strix (4090) 4 sloty+.

Będą większe temperatury i to jest fakt. 

Edytowane przez Smalec
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@ODIN85 Może Ty jak wydajesz dyche na kartę to wisi Ci jak wygląda, mi nie :) Ma być ładna i czarna. To nie sex po pijaku, że bierzesz co się nawinie :D:D

Spoiler

nette-flirty.gif

5 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Chcesz wiecej vram to kup 5090. Dzieki temu, ze 5080 ma 16GB to RTX 4090 jest dalej łakomym kąskiem i bedzie mi latwiej go sprzedac, i kupic 5090. Wszystkie drogi prowadza do 5090.

Czekasz na spadek wartości RTX 4090? :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Doamdor napisał(a):

Czekasz na spadek wartości RTX 4090? :hihot:

Czekam na testy techpowerup, a potem pomysle nad zmiana. Dzieki temu, ze nie mialem sraczki na premiere Ada to kupilem w kwietniu 2023 Suprim Liquid X za 9.5k, a nie za 13.5K (dodatkowo premierowa wersja miala gorsza pompke), ale od lutego juz testowalem najpierw MSI Trio 4090, a potem Gigabyte Aorus 4090.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
28 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Taaa...i całe ciepło Ci wleci wprost na procka :)

Jak by teraz było inaczej :D bez przewiewu w budzie Ramy ugotowane. Właściwie to przy takim koszcie karty mogłoby już być AIO i całe ciepłe powietrze mamy z głowy.  

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Mogli by się zamienić miejscami, ta pierwsza konferencja budzi o wiele mniejsze zainteresowanie. 

Wiadomo, że konfa AMD ma mniejsze zainteresowanie, ale Panie, konfa AMD to stanowi preludium przed tym, co tygryski lubią najbardziej, czyli co pokaże nam Kurtas ;).

34 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Każda 5090 to będzie wielka krowa 🐮 :hihot:

Również 5080 ma zadatki na wielkie krowiszcza :E.

Opublikowano (edytowane)

Mnie najbardziej zastanawia jakie zmiany zostały wprowadzone w architekturze. RTX 4080 vs RTX 5080, tylko o 5% więcej jednostek obliczeniowych a częstotliwości na pewno nie podnieśli w takim stopniu jak w Ada.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 2
Opublikowano

Czy jest możliwe, że RTX 5090 może być problematyczny?
1. Ciężko jest uzyskać stabilne rdzenie przez to odpadki lądują w RTX 5080, dlatego premiera 90 przesunięta względem 80. Magą być braki, zanim nazbiera się odpowiednią ilość czipów?
2. Karty RTX 5090 mogą  być niestabilne u końcowego użytkownika, przez już mocno wyżyłowany proces i niedostateczną jakość kontroli vs chęć zysku ? 

Opublikowano
5 minut temu, Skitter napisał(a):

Ciężko jest uzyskać stabilne rdzenie przez to odpadki lądują w RTX 5080, dlatego premiera 90 przesunięta względem 80.

Odpadki GB202, z którego korzysta 5090 nie wylądują w 5080, gdyż 5080 ma mniejszy rdzeń, GB203.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Wiem, że jak ktoś wydaje wiadro siana na GPU, to mogłoby być też i ładne. :)
Ale z drugiej strony. Jak ktoś nie buduje BARDZO pokazowego pieca, którego się oglada - a nie patrzy w ekran, to czy to ma jakieś znaczenie większe?
Jeżeli ktoś nie montuje GPU wertykalnie, to "ładność" karty idzie do dołu, widzisz i tak PCB i jakiś RGB na boku. I tyle.
Ja mam przeszklonego torrenta i co bym do tej budy nie włożył, to w finale widać niewiele. :)

Pokaż ukrytą zawartość

torrent.thumb.jpg.64976f72127430386370f8188e82a09f.jpg

Mój nowy RTX ma ładnie świecić i byc cichutki jak myszka pod miotłą, a jak nie to patrz punkt pierwszy ;)

Edytowane przez Godlike