Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Bardziej mi o ceny chodzilo. Tak jak kolega wyzej pisal ze po rozmowie z zona i "poslucnaniu samego siebie" dotralo do niego jakie to wszytko jest porabane :D

Bo jest. Tyle ze przekazalem ze do 2027r. nie zainwestuje juz w kompa ani zlotowki, ostatni upgrade na platformie AM4. 

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Wedlug dostepnych danych 5080FE i 5090FE sa identycznej wielkosci i maja identyczna budowe, wiec jakichs wielkich zmian odnosnie chlodzenia nie przewiduje. 

Gdzieś mi umknęła ta informacja wiec.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nieco większy, zapewne z uwagi na większe obciążenie karty generowaniem 3 klatek a nie 1, przez co "bazowy FPS" nieco bardziej spada.

Czyli trzeba będzie znaleźć złoty środek, np:

• Bazowe 100 FPS / x3
  • Bazowe 80 FPS / x2
  • Bazowe 60 FPS / x1
  • Bazowe 40 FPS - lol ogarnij się i to wyłącz :E 
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Gdzieś mi umknęła ta informacja wiec.

NVIDIAGeForce RTX 5090 Founders Edition 137 x 304 x 40

NVIDIAGeForce RTX 5080 Founders Edition 137 x 304 x 40

NVIDIAGeForce RTX 5070 Founders Edition 112 x 242 x 40

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/small-form-factor-sff-ready/

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Z tym MFG dobre jest, ze bedzie mozna regulowac ile fake'owych klatek chce sie tworzyc. 4x to raczej nie ma sensu, ale moze z 3x jakos to bedzie wygladac. 

A mnie ciekawi dlaczego ktoś by chciał mieć mniej klatek a nie więcej :)

Czyżby coś z obrazem się działo nieciekawego jak tylko 25% obrazu jest generowane faktycznie przez układ ? :Up_to_s:

• Upvote 1
Opublikowano

A mnie cieakwi dlaczego ktos mi chcial miec mniej klatek a nie wiecej :)

Czyzby cos z obrazem sie dzialo nieciekawego jak tylko 25% obrazu jest generowane faktycznie przez uklad ? :Up_to_s:

Ja nie wymieniam karty dla MFG, ale dla czystej szybkosci bez ficzerow, bo DLSS i RT uzywam stosunkowo rzadko. Wedlug kolegow czysty boost na poziomie minimum 80%, wiec ma to dla mnie sens.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Jak najbardziej popieram taki upgrade.

Jeszcze nigdy nie mialem u siebie karty poziomu XX80. Cale zycie jechane na XX60, XX60Ti, dopiero ostatnio zalapalem sie na pulap XX70. Teraz chce miec spokoj na minimum 3 lata z grafa (do moich wlasnych zastosowan), wiec generacje 60XX bankowo omine a 70XX prawdopodobnie tez. 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Jeszcze nigdy nie mialem u siebie karty poziomu XX80. Cale zycie jechane na XX60, XX60Ti, dopiero ostatnio zalapalem sie na pulap XX70. Teraz chce miec spokoj na minimum 3 lata z grafa (do moich wlasnych zastosowan), wiec generacje 60XX bankowo omine a 70XX prawdopodobnie tez. 

Z ta karta "poziomu" xx80 to bym polemizował ;)

• Haha 1
Opublikowano

Z ta karta "poziomu" xx80 to bym polemizował ;)

Wiesz o co mi chodzi. Dla Was to codziennosc, niektorzy tutaj co generacje wymieniaja sobie karty poziomu XX90 na kolejne XX90, i jest ok, ich pieniadze, ja nikomu do portfela nie zagladam. Ja na ten poziom nigdy nie wskoczylem i nie wskocze, jestem juz na tym etapie zycia ze wiecej musze myslec o innych niz o sobie, odpowiednio zarzadzac budzetami, i niektore swoje zachcianki po prostu zamykac w szufladzie.

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano

Znaczy nie zrozum mnie źle. Absolutnie nie będę nikomu zaglądał do portfela lub się nabija ze coś tam kupuje.

Bardziej mi chodzi o to ze te przeskoki Nvidii i kombinacje przetasowały praktycznie cala serie kart w dół, na nasza niekorzyść.

Dla ciebie to samo w sobie niczego nie zmienia bo ty szukasz konkretnej wydajności do budżetu.

Ale ogólnie karta "80" serii już nie jest tym czym była jeszcze parę lat temu.

• Upvote 4
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Dobrze robisz, kupisz raz, a porządnie. Niestety dzisiaj kupno NV poniżej xx70Ti nie ma sensu. Ja 2 lata temu kupiłem 4070Ti (lipa że potem wyszły Super ale trudno) i w 1440p dalej daje radę i pewnie kolejne 2 lata też by dała. Tylko że pozbywam się trochę sprzętu i w sumie bez dopłaty sobie wymienię na 5070Ti + odnowię gwarancję, więc spoko ruch.

Opublikowano

Ja np. zmieniam kartę jak da mi dwukrotny wzrost mocy.
I np. w serii 5xxx takiej karty nie ma.
Jest 5080 który będzie na 99,9% wolniejszy od 4090 (gdzie generacje wcześniej 4070 Ti miał ta pozycje a nawet był szybszy od 3090 Ti), pamiętajmy tez ze Nvidii tym razem ujdzie na sucho wydanie ułomnego układy jakim jest RTX 5080 bo jest to powtórka z rozrywki z RTX 4080 12GB) i jest 5090 który jest ostrym przerostem formy nad treścią dla mnie.

• Upvote 1
Opublikowano

No w tej generacji nie ma, musisz czekać do 6000.

Ja gdyby nie to że się pozbywam Q3 bo mnie znudził i jeszcze mogę sprzedać 4070Ti z roczną gwarancją to bym też kompletnie nie myślał o zmianie. A i tak poczekam na realne testy i ceny oraz dostępność, nie spieszy mi się. Gdyby ceny X3D nie odleciały w kosmos to bym o GPU nie myślał nawet :E

Opublikowano

Ja cały czas mam z tylu głowy fakt ze nie ma nic nowego na horyzoncie co by wymagało nowych podzespołów.

A wydanie tyle siana żeby przez tydzień, dwa sobie porobić benchamrki i potem wrócić do normy to szkoda czasu i atłasu.

• Upvote 3
Opublikowano
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

50% i wyżej można zmieniać.

Dla mnie musi to być 100% i więcej. Taki warunek przy wymianie 3070 spełnia dopiero 5080 za kilka ładnych kafli :E. Już od jesieni zeszłego roku zacząłem odkładać, w zasadzie to od października.

21 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Tylko 5090 jest chyba klejona.

5090 nie jest klejona.

9 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ja nie wymieniam karty dla MFG, ale dla czystej szybkosci bez ficzerow, bo DLSS i RT uzywam stosunkowo rzadko. Wedlug kolegow czysty boost na poziomie minimum 80%, wiec ma to dla mnie sens.

Osobiście również preferuję upgrade dla czystej szybkości, a RT, DLSS, AI oraz MFG traktuję jako miły dodatek. Natomiast dlaczego przychylniej spoglądam na karty NV niż na Radeony? Powód jest prozaicznie prosty - stabilność sterowników. Na karcie NV ma się niemal plug and play, a na Radeonach, szczególnie tych młodszych z aktualnej generacji, generację, dwa wstecz ma się mniejsze bądź większe problemy w zależności od pozostałej konfiguracji, a jak jakieś problemy później wychodzą na tych kartach, to potem rozwiązanie problemów tym z AMD zajmuje to miesiącami. Sytuacje takie, że na Radeonie nie ma się problemów, jak chociażby tak miał pamiętany przez nas Kelam na swoim RX 6800 XT to jest rzadkość.

Dopiero przestaje się mieć problemy z softem, kiedy Radeony zbliżają się de facto do końca swego życia :E. Tak właśnie miałem, jak używałem przez kilka miesięcy HD 7850, którego kupiłem kiedyś jak już miał na karku z 7-8 lat i wówczas nie było tych problemów jakich można było mieć w przeszłości :E.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja cały czas mam z tylu głowy fakt ze nie ma nic nowego na horyzoncie co by wymagało nowych podzespołów.

A wydanie tyle siana żeby przez tydzień, dwa sobie porobić benchamrki i potem wrócić do normy to szkoda czasu i atłasu.

MFG by Ci pomógł w MFS 2024 :E Sam jestem ciekawy jak to by działało.

Opublikowano

Jeśli nie interesują fake klatki pewnie w wyższym klatkażu to pewnie ta generacja będzie najgorsza a pytanie co przyszukują na następną( jeszcze jakieś klatki pośrednie?) od 4070ti super jest tanie 16gb a dalej do rozglądanie się w przecenach na używanym top. Ciekawe jak te mfg działa i czy dalej jest to :"masz znośnie klatek?to masz więcej!" Bo jednak pokazywali te demka co z 27 klatek startowały. Byłby to dobry upgrade do zamykania monitora bez zabawy z całą resztą sprzętu. Tu pytanie jak to działa i myślę że recenzje przed premierą przynajmniej tej 90 rozwieją trochę wątpliwości.