Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie seria 6000 (jeśli zejdą z procesem do tych 2nm) będzie ostatnią z jakimiś w miarę sensownymi wzrostami wydajności. Potem już tylko nowe ficzery co 2 lata i przyrosty jak w Intelu 6gen-11gen

Opublikowano
Teraz, bartez88 napisał(a):

Dla mnie seria 6000 (jeśli zejdą z procesem do tych 2nm) będzie ostatnią z jakimiś w miarę sensownymi wzrostami wydajności. 

A skad wiesz jakie sensowne przyrosty beda? Moze sie okazac, ze miedzy 5090 a 6090 bedzie 10% i co wtedy? 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, bartez88 napisał(a):

Dla mnie seria 6000 (jeśli zejdą z procesem do tych 2nm) będzie ostatnią z jakimiś w miarę sensownymi wzrostami wydajności. Potem już tylko nowe ficzery co 2 lata i przyrosty jak w Intelu 6gen-11gen

Tam przyrosty były a że ich nie widziałeś to już sprawa tego że może nie było takich wymagań wtedy. Śmiesznie było od serii Sandy bridge do haswell gdzie może dowalili pastę termo i bez zmiany pamięci to po 5% jak cię coś na płytach nie obchodziło.

6gen dawał pamięci ddr4

7gen to faktycznie kicha bo prócz zegarka jak sobie zdelidowałeś to nic nie zyskałeś. Coffelake to już walka jeszcze dużymi rdzeniami z tym co robiło AMD a ci ostatni do gier się nie nadawali do ich serii 5xxx. Tam co rok skok o 2 rdzenie w monolicie. 11gen też dawał to samo w mniejszej ilości rdzeni co 10 rdzeniowi poprzednicy. +Pcie 4.0

Btw na płycie z 6gen Intela mogłeś uruchomić jeszcze nawet 9900k po coffelake modzie...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A skad wiesz jakie sensowne przyrosty beda? Moze sie okazac, ze miedzy 5090 a 6090 bedzie 10% i co wtedy? 

W czystym rasterze tak, ale dowalą kolejne MFG i EJ AJE i się zrobi 50%... 

Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pragnę jedynie przypomnieć, że nie było jeszcze testów i ŻADEN, powtarzam ŻADEN z Was nie wie jaka jest prawdziwa wydajność. 

A postów nawaliliście tysiące z marudzeniem na wydajność. 

nvidia pokazała jaka jest wydajność :P może być tylko gorzej :P

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pragnę jedynie przypomnieć, że nie było jeszcze testów i ŻADEN, powtarzam ŻADEN z Was nie wie jaka jest prawdziwa wydajność. 

Kto się zna ten wie czego się można spodziewać ;)

To już nie jest zgadywanka jak z cenami :)

A jak się to potwierdzi w testach to będziesz pisał ze sterownikami nadrobią na pewno :D Jak AMD :D

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czas pokaże, kto ma silną wolę. :hihot:

Opublikowano

Z jaka wydajnością 9800x3D ? Ja nic tam nie prognozowałem nawet :smiech:

Z cena 5090 nie trafiłem, poczekaj na sklepu i wtedy zobaczymy kto nie trafił :smiech:

No to jak na jasnowidza kiepsko ci idzie bo nic nie potrafisz przewidzieć, nawet tego czy kupisz 5090 :E

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Z jaka wydajnością 9800x3D ? Ja nic tam nie prognozowałem nawet :smiech:

Z cena 5090 nie trafiłem, poczekaj na sklepu i wtedy zobaczymy kto nie trafił :smiech:

No to jak na jasnowidza kiepsko ci idzie bo nic nie potrafisz przewidzieć, nawet tego czy kupisz 5090 :E

Ja za bardzo nie czaje co ty przepowiadasz...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Patrząc na historię swoich przesiadek kart graficznych to następna to będzie z 64gb vramu, ale to już raczej nie dożyję :P zawsze to było x4 vramu od poprzedniej i wtedy czuje się przeskok :) 

E tam. z 4MB 3dfx na 32MB w Rivie TNT2 miałem.

A wcześniej z Trident 8900C ISA 512KB na 4MB S3 Virge.

I jeszcze z GF4 4200 64MB na GF6800GT 256, ale to już tylko 4x i zaledwie 500% wydajności poprzedniej karty, więc mały przeskok.:E

7 godzin temu, Maxforces napisał(a):

jak z 3090 na 4090 miales 70% to mi k... wyrosnie na czole. Cos ci sie pomylilo i to strasznie . W kazdym aspekcie tej wypowiedzi.

To wyprostujmy strednia % zyskow.

I już tutaj widać problem. Wyprostujmy. A po co? Jak w jakiejś grze coś wisi na CPU to znaczy, że karta jest wolniejsza? 70% miga tu i tam i to jest prawda. 50-55% jest w wielu grach. Uśrednianie czasem nie ma sensu, bo potem wychodzą głupie tabelki jak w porónaniu proców, gdzie 9800x3d jest średnio 20% szybszy, a jak się zagłębić, to jednak 1/3 gier ma ponad 50%, a jedna i 80%. 

Ja bym powiedział, że 60% to tak na oko, różnica między 3090 a 4090. No ale ja bardziej patrzę na VR i pułap fps poniżej którego nie spada, a nie AVG, więc widziałem i +90% (to akurat chyba zasługa kodeka video dla Questa 3 w VR)

PS. Słowa kaktus nie trzeba cenzorować ;)

O, 3 następne podstrony do przeczytania a napisaliście je.. w lekko ponad 2 godziny. 

Jak wam nie wstyd tak spamować!

Spoiler

beze mnie?!

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Cena jest. 10299 zł. Ja obstawiałem 10k za nie referenty, Ty jakieś kosmiczne liczny. Kto trafił?

Ja obstawiałem 14-15 kola za nie referenty, no zobaczymy ile cie Asus za Astrala będzie kasował ale na pewno nie będzie to 10 tysięcy :D

Zobaczymy czy Xkom wystawi nawet FE za te ceny co podaje Nvidia :D

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Masz rację, jedynie wyśmiałeś moje 20% bycia lepszym od Ultra 9. Kto trafił?

He ? Z kimś mnie myślisz. Biorąc pod uwagę ile ty spamu waliłeś wtedy to wcale mnie to nie dziwi ;)

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To już jest tak głupie, że nawet nie będę się odnosić. 

Mam wrażenie ze cie dupa piecze tylko nie wiem za bardzo z jakiego powodu.

Opublikowano

Skoro 5080FE startuje od 5k, to nierefy 5090 spokojnie przebiją 12k, najdroższe pewnie 13-14k, poza tym wymiecie je ze sklepów pierwszego dnia bo rzucą 5 sztuk na Polskę, która jest krajem trzeciego świata dla USA.

Opublikowano
3 godziny temu, RTX5090 napisał(a):

Ciekawe czy małżonki wam się tak tłumacza czemu te pazurki dziś kosztowały 250 zł a nie 80 zł jak tydzień temu 

80zł? Chyba u ślusarza :lol2: Mam szwagierkę od pazurów i ceny są 2 razy większe minimum. Także jest karta przetargowa i pole do negocjacji :E

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Nie wiem. W wątku zakupowym napisali że nie oni.

Może Media Expert :hihot:

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-4080-eagle-16gb

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Oj niekotrzy beda zawiedzeni rasterem, a w dodatku testery maja 6dni na testy i odsylki karty ;D Wincyj nie powiem!

707.jpg

;)

• Haha 3