Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kumam w ten sposób że DLSS 4 będzie 30 stycznia dostępne w grach 

Natywnie
Poprzez wymuszenie w APK

I w zależności od modelu karty to będzie obsługiwać nowe tryby
20 - SR, RR
30 - SR, RR
40 - SR,RR,FG
50 - SR, RR, MFG

W późniejszym terminie seria 30 mogłaby dostać FG ponieważ nowe FG oparte jest bardziej na rdzenia tensor. 

Opublikowano

@RTX4090

Chyba się faktycznie coś zmieniło, bo teraz piszą ze wraz z premierę DLSS 4 wszyscy dostają dostęp do nowych technologi.

image.png.d2e77c4f706b6ec6499c4c57af2a2daf.png

image.png.be3a64303b38b63e100637330d352164.png

image.png.ebb384d40d03dc0f1ffa83a47f94de4b.png

Trzeba będzie chyba zainstalować ta apke Nvidii, aby moc robić ten DLSS override.

Chociaż mam nadzieje że da się to obejść poprzez klasyczny DLSS updater.

• Upvote 1
Opublikowano

DLSS swapper - jest dosyć fajny bo szybko zmienia, ale od dłuższego czasu jest nierozwijany i podmienia tylko pliki SR. Pliki dla RR czy FG trzeba było ręcznie kopiować. 

Myślę że w przypadku DLSS 4.0 sama podmiana dll może nic nie dać, APK czy dawny panel potrafiły w grze wymusić pewne zmiany ustawień wewnątrz gry. 

Jak rozumiem (na przykłądzie pokazówki CP2077) w samej grze będzie wybór trybu pracy DLSS (stary nowy) ale zapewne będzie to się odbywać poprzez przełącznik kodu a nie podmianie w locie bibliotek dll. 

Więc zapewne jeżeli gra nie dostanie natywnego wsparcia, to Nvidia APP będzie jedyna która to nadpisze w grze. 

Opublikowano

Podmiana dll to jedno, ale APK NV ma umożliwiać wybór trybu MFG - czyli nie muszę zwracać się do developera gry żeby robił Updated o nowe opcje, tylko wymusza to ze swojej strony. Coś jak DLSS Tweeker który robi zmiany poza grą.

Opublikowano

Ciekawe, Bryan Catanzaro w tym wywiadzie zapytany, czy FG na "4" będzie też działało lepiej odpowiedział ze ogólnie oczekuje tego ze DLSS 4 będzie lepszy od DLSS 3.

Co chyba należy rozumieć ze jednak nowe rozwiązania będą dobrze śmigać też i na starszych kartach.

Opublikowano
31 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

14k wzięte, 22k do oddania. Ale warto! 😎

To czy warto to się okaże, bo jeżeli przecieki okażą się prawda i 5090 jest tylko o 30% szybszy niż 4090 to moim zdaniem nie warto :D

Opublikowano (edytowane)

Btw rozmawialem z osoba ktora 4090 ode mnie brala.

Pracuje w ME.

Ponoc oni maja system wetyfikacji zakupow i jak ktos na osobe fizyczna chce np wziac 5 kart to zamowienie jest odrzucane po weryfikacji, bo ponoc takie zakupy trzeba w inny sposob w ME realizowac.

Na pohybel skalperom!!!

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Btw rozmawialem z osoba ktora 4090 ode mnie brala.

Pracuje w ME.

Ponoc oni maja system wetyfikacji zakupow i jak ktos na osobe fizyczna chce np wziac 5 kart to zamowienie jest odrzucane po weryfikacji, bo ponoc takie zakupy trzeba w inny sposob w ME realizowac.

Na pohybel skalperom!!!

Dodam że ograniczenie jest na konto.

A nie na adres.

Multikonto, ktoś słyszał o takim czymś?

Opublikowano
10 minut temu, Zachy napisał(a):

Ciekawe w sumie, bo co to kogo interesuje czy ktoś prywatny chce sobie kupić 1 czy 10 GPU skoro ma kasę. Jak przyjdę kupić telewizor za 50 koła to też mi nie sprzedadzą bo takie kwoty to nie na polaka robaka i pewnie ukradłem :E