Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko jedyna niedogodność przy zakupie z Niemiec czy innego kraju na Zachodzie Europy, to jest konieczność skorzystania z usług pośrednika przy dostawie do Polski, gdyż sklepy nie chcą bezpośrednio wysłać do Polski.

Pomijam już to, że przy takich zakupach trzeba korzystać z przelewów SEPA, które darmowe nie są bądź z innych metod płatności typu karta płatnicza czy PayPal.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, lukadd napisał(a):

No, ale tutaj to już świat się nie zawali 12 czy 13k

Dla mnie zawali. Jestem biedny, Ferrari posiadam jedynie w postaci Lego, wiec tysiak robi mi różnice :) Z niemiec zamawiać nie będę bo to same komplikacje, zwłaszcza że nie wiesz jakie cewki przyjdą.

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano
2 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Tylko jedyna niedogodność przy zakupie z Niemiec czy innego kraju na Zachodzie Europy, to jest konieczność skorzystania z usług pośrednika przy dostawie do Polski, gdyż sklepy nie chcą bezpośrednio wysłać do Polski.

Pomijam już to, że przy takich zakupach trzeba korzystać z przelewów SEPA, które darmowe nie są bądź z innych metod płatności typu karta płatnicza czy PayPal.

Chyba że to Amazon to sam dostarczy.

Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Dla mnie zawali. Jestem biedny, Ferrari posiadam jedynie w postaci Lego, wiec tysiak robi mi różnice :)

Dla mnie zawali. Jestem biedny, Ferrari posiadam jedynie w postaci Lego, wiec tysiak robi mi różnice :)

No ale Ty i tak połowę tylko dołożysz po opchnięciu 4090. Dramat to jest jak ktoś nowego kompa by składał.

Opublikowano
11 minut temu, Spl97 napisał(a):

Najtańsze niereferenty startują od ceny MSRP dla Founders. Najlepsze wersje typu Strix od Asusa to grubo ponad 100$ dopłaty.

Founders 4090 był wyceniony na 1949euro.
Realnie niereferenty zaczynały się od 1999euro.

Strix 4090 miał MSRP na poziomie 2349euro i w takich cenach premierowo pojawił się w sklepach i był do zakupu, ale szybko sklepy podniosły te ceny o dodatkową ~stówkę :E Bo i tak schodziło jak ciepłe bułeczki.

Opublikowano
8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No ale Ty i tak połowę tylko dołożysz po opchnięciu 4090. Dramat to jest jak ktoś nowego kompa by składał.

No jak ktoś od zera buduje, to to jest tragedia i dramat często nie do przeskoczenia niestety... Dlatego też dla mnie najkorzystniej od razu na 5090 skoczyć. bo za 2 lata za 4090, to ja dostanę drobne na Lego Lamborghini :)

• Upvote 1
Opublikowano

Obecnie jak widzę po jakich cenach schodzą używane 4090 na ebay to jakbym sprzedał to ledwie ~2.5k pln straty od tego co ponad 2 lata temu zapłaciłem. W zasadzie mała strata na wartości jak na ponad 2 lata zabawy :E

Ale czy zmienię czy nie zmienię gpu w nowej generacji to i tak karciocha w kolekcji zostaje :E

Opublikowano
40 minut temu, Spl97 napisał(a):

Amazona to akurat nie liczę

I dobrze. Zamawiając z Amazona możesz dostać stare radio samochodowe zamiast 4070 Ti Super. Albo kawałek płyty wiórowej zamiast 4080 Super. Złodziejaszki są kreatywne. 

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@lukadd Ty masz sprzęt jak w sygnaturce? Ten 10700K to już chyba nie da rady przy 5090...

a daje radę z 4090 ? :cool: Mój 9900k ograniczał moją kartę 3090ti w Warzone przy rozdzielczości 5120x1440 w trybie ultraszerokim. Chyba, że 4k ratuje tyłek z tymi podzespołami (i7-10700/4090). Znajomy ma ma 10850k + 4090 i ogranicza ona możliwości 4090 nawet w 4K w niektórych grach.

Opublikowano

Jak foundersy będą po 10k pln to może warto rozważyć kupno 2-3 sztuk, 1 dla siebie, 2 na handel i przy niskiej dostępności karta dla siebie wyjdzie gratis :E Pewniejsza inwestycja niż na giełdzie, bo na tym się na pewno nie straci, w najgorszym razie wyjdziemy na 0. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

No jest chyba 2000 ojro limitu jak dojdzie do transakcji na odległość a powyżej podatek, więc nawet ze sprzedażą jednej się nie opłaci za bardzo a co dopiero przy dwóch, chyba że dasz ogłoszenie do pośrednika :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@JeRRyF3D Odbiór osobisty i dziękuję :)

Asus, MSI, Inno3D...

13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciągła masturbacja do tych samych screenów :)
Nudne się robi medialnie, jak ucieczka Romanowskiego.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Nie ma szans, aby RTX 5090 kosztował 10 tys.

Obstawiam (MSRP) 
5080 - 6,5 tys. zł 
5090 - 11 -12 tys. zł 

różnica samej budowy (i wydajności którą będą oferować) jest zbyt wielka między tymi modelami - to i cena musi być odpowiednia. 

• Haha 1