Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem dzisiaj tego Suprima 5080 i powiem że technicznie lepszej karty w życiu nie miałem a przerobiłem już kilka gen strixow i innych topów. Karta niesłyszalna, ani wentyli ani cewek. Dodam że mam ja wertykalnie więc dodatkowy stres i po OC. Do tego na luzaku zegar 3150mhz wbity ale jeszcze maksymalnego nie wbijałem. 52c w stalkerze 2. W idlu sztywne 24-25 i pasywna. W ogóle jak to wygląda na żywo. Piękne wykonanie i ani zdj ani filmy tego nie oddadzą. MSI dobra robota. 

Edytowane przez RtxOn
  • Confused 1
Opublikowano

Tak czytam sobie ten wątek i stwierdzam że zacznijcie kupować te przewody na kilogramy i wymieniajcie co tydzień :boink:Jeżeli przewód jest sprawny to nie ma sensu go wymieniać i nie róbcie problemu tam gdzie go nie ma. Jakość styku morze ulec pogorszeniu ale to trwa i nie jest to tydzień czy miesiąc. Co do wtyczki to nie ma różnicy czy podłączycie 12VHPWR czy 12v-2x6 bo to praktycznie to samo, różnią się długością pingów w środku aby niedociśnięta wtyczka nie zadziałała i nic więcej. 

Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Wymiarami pinow w złączu między innymi?

Nie żeby coś ale co Ty za bzdury opowiadasz? Coś słyszałeś ale chyba Ci się pomieszało, różnica w długości pinów jest tylko i wyłącznie po stronie karty (i ewentualnie zasilacza) ale przewód sam w sobie nic a nic się nie zmienil.

Więc wszystkie 3 które masz sa takie same(albo raczej, powinny być)

Opublikowano
19 minut temu, RtxOn napisał(a):

Odpaliłem dzisiaj tego Suprima i powiem że technicznie lepszej karty w życiu nie miałem a przerobiłem już kilka gen strixow i innych topów. Karta niesłyszalna, ani wentyli ani cewek. Dodam że mam ja wertykalnie więc dodatkowy stres i po OC. Do tego na luzaku zegar 3135mhz wbity ale jeszcze maksymalnego nie wbijałem. 52c w stalkerze 2. W idlu sztywne 24-25 i pasywna. W ogóle jak to wygląda na żywo. Piękne wykonanie i ani zdj ani filmy tego nie oddadzą. MSI dobra robota. 

5080 czy 90?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie żeby coś ale co Ty za bzdury opowiadasz? Coś słyszałeś ale chyba Ci się pomieszało, różnica w długości pinów jest tylko i wyłącznie po stronie karty (i ewentualnie zasilacza) ale przewód sam w sobie nic a nic się nie zmienil.

Więc wszystkie 3 które masz sa takie same(albo raczej, powinny być)

Wez sie prostuj typie.

Pisze o wtyczce i zlaczu w karcie.

Bo i tu i tu pozmieniali.

Co Ci w kablu zwiększa, przekroj?

4 minuty temu, Faflucy napisał(a):

@Zachy Wymieniasz kartę wymień i przewód ale nie wymieniaj przewodu do chwile bo się niby degraduje.

Ja musiałem przewod 12v-2*6 kupic bo katowy seasonica nie pasuje do Astrala, wtyczka jest typu normal, a astral ma zlacze reverse niestety.

Tak bym nie dokupowal nic.

Tylko dlatego kupilem, a nie ze jak idiota lece po nowe bo sie degraduje :cool:

Edytowane przez Zachy
  • Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Faflucy napisał(a):

Co do wtyczki to nie ma różnicy czy podłączycie 12VHPWR czy 12v-2x6 bo to praktycznie to samo, różnią się długością pingów w środku aby niedociśnięta wtyczka nie zadziałała i nic więcej. 

Kolego nie znasz się, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, krótsze są piny sense, żeby zabezpieczyć przed niedociśnięciem, natomiast piny zasilające są dłuższe, co ZWIĘKSZA powierzchnię styku, więc upgrade w dobrą stronę

12V-2x6 będzie lepszym wyborem niż 12vhpwr zawsze.

Problem jest, że te piny są przewidziane na 9,5A , przy 600W równomiernie rozłożonych masz 8.33A na pin, gdy którykolwiek z nich będzie miał zły kontakt więcej amper pójdzie przez pozostałe piny i zacznie się degradacja, zaczną się grzać, pod wpływem temperatury zaczną się rozszerzać, co powoduje dalsze pogorszenie przewodności przez takie złącze, to jest efekt lawinowy, aż dojdzie do upalenia wtyczki, bo to najczęściej wtyczki się upalają, w corsairze żyły są AWG16 więc 1.5mm2 przez taki przewód można ciągle puszczać 15A-20A i nic się nie stanie z żyłą, pewnie się wtyk zjara.

Jak producent zastosuje AWG18, czyli 0.75mm2 to wartość ta spada do 7-10A, czyli tyle, co piny we wtyczce i tu może się zjarać i to i to.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie na darmo derbauer dostał wiadomość że moddyi zaleca stosowanie do 5090 nowych kabli 12-2x6. Zaleca, bo są lepsze, czy na, tyle że rozwiąże problem skopanej konstrukcji zasilania, czyli niedoszacowania zapasu mocy, okaże się z czasem.

Każdy, kto kupuje teraz kartę 450W+ POWINIEN zmienić PRZYNAJMNIEJ kabel na 12-2x6, czy one się będą degradować/upalać - czas pokaże

2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

IMO całkiem zjadliwa / ładna.

https://vm.tiktok.com/ZNd1PY4Bs/

E tam, nie lubię farbowanych rudych :P

12 minut temu, RtxOn napisał(a):

Dałem +300 na córę i +800 na pamięciach

To tak sprawdzone w benchmarkach, czy poważnych testach długo terminowych ?

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
21 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie na darmo derbauer dostał wiadomość że moddyi zaleca stosowanie do 5090 nowych kabli 12-2x6. Zaleca, bo są lepsze, czy na, tyle że rozwiąże problem skopanej konstrukcji zasilania, czyli niedoszacowania zapasu mocy, okaże się z czasem.

Każdy, kto kupuje teraz kartę 450W+ POWINIEN zmienić PRZYNAJMNIEJ kabel na 12-2x6, czy one się będą degradować/upalać - czas pokaże

E tam, nie lubię farbowanych rudych :P

To tak sprawdzone w benchmarkach, czy poważnych testach długo terminowych ?

Narazie w stalkerze 2 na full detalach przez godzinę.

Opublikowano (edytowane)

W odpowiedzi na pytania o 5080 (u mnie wersja msi rtx 5080 Suprim SOC): Limit mocy w Afterburner można ustawić maks. na 111% W grze (KCD-II) ani demach nie widziałem więcej jak 375W faktycznego poboru ale może nie zauważyłem (zwłaszcza że normalnie nie gram  na OC). Zegary karty i pamięci można dać jak na zdjęciu poniżej i przechodzi Nomada bez artefaktów, daj się odpalić grę bez artefaktów, ale normalnie nie gram z OC. Podsumowując maks. co osiągam to:

Core Clock +430 (powyżej +440 są problemy)

Memory Clock +1810

Wtedy w grach: gpu dochodzi mi maks do 3300MHz, a pamięć trzyma 16811MHz

image.thumb.png.d463e351be74014bacc76e59bc712072.png

image.thumb.png.ab2724d8d855d6d196e210bbf64a66fe.png

KCD-II:

image.png.ebfb789dcdaf355c04c89c287f8dc1f6.png

Edytowane przez Ravenik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem w stanie zrozumieć jak ktoś co serię kupuje nową kartę, choćby miała kosztować 2x więcej niż poprzednia seria, i testuje ją z wypiekami na twarzy.

Ale nadal nie rozumiem dlaczego ludzie nadal tak rzucają się na karty które są niebezpiecznym bublem, który nie powinien wyjść na rynek. Niektóre sztuki 5090 są już nawet za ponad 20k. Za taką cenę raczej nie chciałbym się codziennie obawiać że przypadkiem zjara mi się kabel. Nie chciałbym się bawić w szukanie lepszych kabli i wymienianie ich.

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Moddiy mogło coś poprawić konkretnie w kablach swojej produkcji. Na przykład wzięli innego dostawcę konektorów, albo poprawili tolerancje przy montażu. Ale to nie znaczy, że podobna różnica będzie w kablach od innych producentów.

Nowy standard 12-2x6 nie zmienił sam z siebie nic w konstrukcji kabla ani wtyczek. Zmieniła się długość pinów, ale to w gniazdku.

Corsair twierdzi, że nie ma różnic w okablowaniu. https://www.corsair.com/us/en/explorer/diy-builder/power-supply-units/evolving-standards-12vhpwr-and-12v-2x6/

Edytowane przez some1