Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Przyjada 3 sztuki. Jedna dla dostawcy, druga dla magazyniera, trzecia dla ladnej Pani z butiku, a Pipo dostanie maila ze moze nastepnym razem. 

Nie ma to jak pocieszyc kolege

A data nastepnej dostawy tylko jesli wykupisz abonament ;)

2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

7900 xtx poziom 5080 

No niezle...

Opublikowano

Kodeks cywilny:

Art.  70.  [Chwila i miejsce zawarcia umowy]
§  1.  W razie wątpliwości umowę poczytuje się za zawartą w chwili otrzymania przez składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu, a jeżeli dojście do składającego ofertę oświadczenia o jej przyjęciu nie jest wymagane - w chwili przystąpienia przez drugą stronę do wykonania umowy.

Art. 71. [Zaproszenie do zawarcia umowy.] Ogłoszenia, reklamy, cenniki i inne informacje, skierowane do ogółu lub do poszczególnych osób, poczytuje się w razie wątpliwości nie za ofertę, lecz za zaproszenie do zawarcia umowy.

Interpretacja:

https://www.legalniewsieci.pl/aktualnosci/chwila-zawarcia-umowy-sprzedazy-w-sklepie-internetowym

Reasumując- moment kiedy dostałeś potwierdzenie zamówienia, chyba, że regulamin sklepu mówi inaczej.

Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Jak sam widzisz dostawa umawiana bezpośrednio z producentem.

I co wiedzą na tą chwilę? Nic nie wiedzą :E

Producent czyli Asus u którego zamawiał te Astrale widmo mówi, że coś jest w transporcie do dystrybucji, ale co jest w transporcie i ile sztuk to dalej jedna wielka niewiadoma :E

No w końcu producent chyba powinien wiedzieć ile tych kart wysłał jak u niego zamawiali?

Powinien?

Prawda?

Producent musi poinformowac o zamowieniu dystrybutora

Co i kiedy zrobi dystrybutor to juz inna sprawa.

Sprawny handel i logistyka to podstawa

No ale mamy sytuacje jaka mamy

Godzinę temu, RtxOn napisał(a):

Pisalem ze 5090 to pazdzierz I nie kupie choc mnie stac to pisali dawali minki wtf, boli go dupa itp , a teraz czytam 50 stron o pozarach I wtyczkach. Smiechlem az sobie :)

No tych pozarow bylo tyle, ze pol europy plonie :wariat:

Opublikowano
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Wychodzi na to, że można podać ich nawet do sądu o odszkodowanie:

https://infoprodukt.pl/articles/show/27503

Można, ale zależy jak została skonstruowana umowa. Przeważnie kliknięcie przycisku kup to nie jest umowa do póki nie dostaniesz potwierdzenia jej zawarcia od sklepu np. na maila.

A następnie po zawarciu umowy nawet w tym arcie:

"Otóż zgodnie z art. 5431 kc, jeżeli kupującym jest konsument sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie wydać rzecz kupującemu nie później niż 30 dni od dnia zawarcia umowy, chyba że umowa stanowi inaczej."

Ogólnie tam może być taka masa kruczków prawnych, że masakra. UOKiK nic ci nie pomoże, co najwyżej może pisemko pomóc stworzyć na które prawicy sklepu odpowiedzą, że według tego i tego art. itd. itd. oni nic nie muszą i można się tak latami przepychać takimi prawniczymi pisemkami.

Jedyne co realnie może zrobić konsument to założyć sprawę w sądzie, czyli pozew cywilny. Taka sprawa trwa kilka lat zwykle i wymaga bardzo dużo czasu i poświęcenia, nieraz nakładów finansowych na prawników czy radców prawnych. Zwykle taka uzasadniona sprawa jest do wygrania, ale koszta jej prowadzenia i czas jak temu trzeba poświęcić będą totalnie nieadekwatnie do wygranej :E

Taka jest smutna rzeczywistość.

Opublikowano
Godzinę temu, Joloxx9 napisał(a):

Sprawdź sobie co w słowniku znaczy connector, dlatego uzywa się sformulowan male/female żeby było wiadome o ktory chodzi. Ja się mam domyślać  o co Tobie chodzi. Żenujące to jest.

Odnosilem sie do tego co jest powiazane z calym kabelkiem, co chyba zrozumiale, ze nie mowie o gniezdzie w karcie, tylko zlaczu w kabelku.

Jay2cents porownywal dokładnie kabelki i pokazywal, w ramach Corsaira i MSI, w obrebie connectora/wtyczki uleglo zmianie i poprawie jesli o Corsaira.

Ja w Seasonicu mniej zmian dostrzeglem, bo wszystkie 3, ktore posiadam maja swietne wykonanie i za to dziekuje Seasonicowi, widac dokładnie za co sie placi tej firmie.

Ale o tym czy mi dali zlote, grubsze, lepsze przewody to skad mam wiedziec?

Przecież nie potne zyl przewodow w ramach badania co w nim zmienili ;)

Godzinę temu, ztx napisał(a):

Dobra, chwilę temu kupiłem 4080 Super za 3800 z lipca.

Goood good (muzyka imperialna z motywem imperatora z GW) :cool:

Opublikowano
16 minut temu, Zachy napisał(a):

Producent musi poinformowac o zamowieniu dystrybutora

Co i kiedy zrobi dystrybutor to juz inna sprawa.

W tym przypadku wygląda, że producent nie informuje nawet bezpośrednio zamawiającego od nich :E

Taka przepychanka, my nic nie wiemy i nie powiemy. 

Co z tego, że u nas zamawiałeś. Wysłaliśmy do dystrybutora pytaj ich co z twoimi Astralami co u nas zamówiłeś.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@lukadd Nie zgodzę się do końca, że nic nie można zrobić. Nic nie działa tak, jak zmasowany atak na forach, fb, X, w komentarzach. Atakujesz wszędzie i permanentnie opisując jak zrobili Cię w wała. Dzień w dzień. W końcu odzywa się do Ciebie jakiś oficjalny profil i rozwiązuje Twój problem. 

Myślisz, że tu się już nie gotują o Pipusia który codziennie do znudzenia pisze swoje wysrywy i ludzie którzy tu wchodzą muszą czytać jaki to X-kom jest zły? Na forum gdzie sklep ma swój własny wydzielony dział? Wczoraj nawet admini już się zaczęli bulwersowac. Oczywiście żaden tego nie przyzna, i zrzucą to na to, że mnie temperują bo przesadzam :)

Siła internetu jest kosmiczna, a negatywa opinia nosi się dużo szybciej niż pozytywna. 

A ludzie lubią historie o sklepach które sprzedają rzeczy których nie posiadają i trzymają hajsy :)

Dlatego każdy kupujący, na takie zagrywki jak X-komu oraz takie jak Komputronika, powinien oprócz zgłaszania do UOKiK, prowadzić  internetową krucjate która nie wymaga żadnego wysiłku :)

Nie było ciebie na pclabie przy premierze Ampere nie wiesz ile tysięcy stron miał wątek zakupowy, gdzie w co trzecim poście setki ludziów wyzywało Xkoma od Xcum. Miliony memów, miliony zapytań, bluzgów co chwilę generowanych. Karty z zamówień 15:00 miesiącami nie były dostarczane do klientów.

Xkom jak skała miał wywalone przez miesiące :E 

Z tego co pamiętam nawet jednego pozwu nie mieli, a reputacja wśród milionów much robiących tam zakupy nawet im nie drgnęła :E Nawet chyba w całokształcie jeszcze bardziej pozytywna była.

Przy tym co było to co jest teraz to jest kropla w morzu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tu trzeba trochę pozytywniej patrzec.

Ci co zlozyli zamowienie sa pierwsi w kolejce zeby karty otrzymac

Cenowo tez maja lepsza sytuacje niz Ci, ktorzy musza teraz polowac.

Kolejna sprawa nie musza latac jak porabani po sklepach i wyczekiwać dostepnosci

Ale natura polaka to narzekac zamiast pozytywow szukac :wariat:

Mowie o ogole sklepow teraz.

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano

Pamietam premiere 3000.

Zamowiles i byla kolejka zgodnie z czasem zamowien

Ja np mialem farta i trafilem na moment wrzucenia 3080 suprim na stan

Kliknakem karte okolo 15-16 w xkom w piatek i juz w niedziele byla u mnie :)

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Zachy napisał(a):

Ta cala sytuacja jakąś nietypowa jest.

Przecież to nie wiedza tajemna ile kart dostanie dystrybutor, ile potem sklepy itp

No nietypowa i trzeba tu zacząć od źródła czyli od Nvidii.

Ile w ostatnich tygodniach  nvidia naklepała układów GB202 i ile przekazała Asusowi, aby mogli poskładać te Astrale :E i następnie wysłać dalej do dystrybucji i do sklepów? 8:E

Odpowiedź jest tylko jedna, jak kot napłakał :E 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Winny jest tylko i wyłącznie X-kom, bo nie wystawili preorder, a z dostawą na jutro. 

Ja się uciesze jak w koncu karte dostane i na tym się skupiam :piwko:

Cierpliwosc jest cnota... Nie chce jej stracic :smiech:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie. Nvidia nie jest winna. Asus nie jest winny. Nawet dystrybutor nie jest winny.

Winny jest tylko i wyłącznie X-kom, bo nie wystawili preorder, a z dostawą na jutro. 

Tak bo wystawił towar którego nie ma na stanie i za to plusik dla ciebie i minusik dla xkoma.

Ale w całokształcie sami zostali wprowadzeniu w maliny przez nvidię, Asusa i dystrybutora co do dostaw i dostępności kart które zamówili.

Premiery mają to do siebie, że towar jest wysyłany często dosłownie dwa-trzy, kilka dni przed premierą, no i jako sklep bazujesz na tym co ci powiedzą dostawcy przy zamówieniu które składałeś wcześniej.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale jak jesteś sklepem który już wtopił na identycznej akcji, to zachowujesz się rozsądnie i ustawiasz preorder bo nie chcesz wkurzyć znowu ludzi :) Prawda? 

Prawda.

Proste pytanie. Widziałeś w ogóle pre-order w @x-kom na jakikolwiek produkt z ich oferty ?? Ja tam nie kupuje i ich oferta mnie kompletnie nie interesuje ale z ciekawości zapytam. 

Wina 100% po ich stronie ale chyba też zjadł Cie hurraoptymizm w kwestii dostępności 5090 pomimo tego że największe sklepy raportowały że mają puste stany dla rtx 5090 na kilka dni przed premierą. Wszędzie gdzie sprawdzałem info dot. 5090 trąbili to samo - kompletnie nie ma kart. 

Nawet na profilach fanowskich Asus pisał że nie jest gotowy na otwartą sprzedaż w dniu 30.01. 2025.

Edytowane przez Fenrir_14