Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

Z tym AI to jaja są. Jak jesteśmy w kontakcie z wrogiem i go zgubimy to zaraz co parę metrów będzie za nami się spawnował dopuki nie zabijemy.

Wkurza mnie też to że przeciwnicy skupiają się głównie na graczu. Wygląda to strasznie nienaturalnie. Byłem w porcie rzecznym w Prypeci, no i tam za zamkniętymi drzwiami jest Chimera. Otworzyłem je żeby wyczyścić schowek, a z Chimerą popędziłem w kierunku 3 pobliskich stalkerów. Zespawnili się też Monolitowcy. Oczywiście wszyscy zaatakowali mnie (prócz stalkerów :E). Wszedłem na dach, to Chimera wolała się schować w budynku, zamiast zaatakować czy to stalkerów czy Monolitowców. Jedynie sami Monolitowcy na chwilę przerzucili się i zabili 2 stalkerów, zanim zdążyłem ich ściągnąć z dachu. Chimera obudziła się dopiero po jakimś czasie.

Oczywiście nawet jak już jakimś cudem przeciwnicy zagrują się na NPC, to wystarczy że gracz zejdzie z dachu, to od razu wszyscy znów rzucą się na niego. Lubię tę grę, ale nienawidzę AI w niej i mam nadzieję że to poprawią...

Mam już najlepszy egzoszkielet i to mocno poulepszany. Jeszcze zdobyłem karabinek Gaussa. Fajnie się z niego strzela. Wszystkich ludzkich przeciwników ma na hita i nawet nie trzeba specjalnie w głowę celować. Z mutantami typu Chimera czy Nibyolbrzym to jest już o wiele gorzej. Moim zdaniem te mutanty mają nadal za dużo HP, przez co walka z nimi to katorga.

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano

@sniper76Z początku robiłem też poboczne, ale po jakimś czasie je zlałem i ciągnąłem główny wątek. Potem trochę bez celu łaziłem, bo mi się misje zbugowały i nie miałem żadnej głównej. Później ktoś tutaj wrzucił sposób z modemami i konsolą, wtedy już starałem się jak najszybciej do końca, oczywiście z problemami :E Według GP główny wątek 30 godz.

Opublikowano

Dzis zainstalowale tego stalkera... Ale to jest gonwo ! Zamiast walczyc z wrogami to walcze z klawiszologia tej zjeb...gry. Stary stalker byl do bolu prosty jak chlop z widlami. Apteczki po "F1,F2,F3,F4" a tu jakies znikajace menu apteczek przy klawiszach od posruszania sie i zamiast sie skupic na walce i przezyciu to walcze z gra i 100% celnoscia wrogow. CP2077 mial ten sam problem z policmanami ktorzy respia sie zaraz za twoimi plecami, ale tu jest to tak wkurw...ze nie idzie w to komfortowo grac. Moj poziom irytacji rozpier... skale. Jak moj game play ma polegac w 70% na wciskaniu F5 i wczytywaniu sie co 5min to ja podziekuje. Jest wiele innych gier ktore potrafia mi podniesc cisnienie, kolejnej nie potrzebuje. 

• Haha 3
Opublikowano

Z celnością wrogów fakt, pisałem już wcześniej, że wygląda mi to na celowe zagranie, aby zatuszować ich fatalne AI. A im dalej jestem w grze, tym bardziej wychodzi słabość tego elementu. Nic tutaj nie działa jak powinno. Choćby fragment z Waranem, kiedy pod oddaniu mu PDA idziesz na dół otworzyć drzwi - wszyscy wiedzą gdzie jesteś i że jesteś w pomieszczeniu bez wyjścia, a i tak po zabiciu 2-3 przeciwników, reszta nagle traci zainteresowanie twoją osobą i wraca do patrzenia się w ściany. Ewentualnie szuka w całkiem innym miejscu magazynu. To nie są odosobnione przypadki i nie wiem czy oni będą w stanie to kiedykolwiek połatać. 

Lokacje robią wrażenie, wyprawie do kolejnych opuszczonych, gigantycznych kompleksów, zawsze towarzyszy dreszczyk emocji. Problem w tym, że oczekujesz ich też na miejscu, a tam najczęściej... nie dzieje się nic. Zdecydowanie brakuje większej ilości paranormalnych wydarzeń i aktywności, jakichś losowych skryptów, czegokolwiek co uczyni zwiedzanie mapy atrakcyjniejszym. Mamy za to komiczne respienie się zarówno wrogów, jak i randomowych stalkerów, z którymi nie można wejść praktycznie w żadną interakcję. To dość wyraźnie niszczy atmosferę.

Słodko-gorzka, taka jest ta gra. I mimo wszystko zbyt uproszczona mechanicznie, bo cały czas przychodzą mi na myśl rzeczy, które mogłoby się tam znaleźć i urozmaicić rozgrywkę, a obecnie po prostu nie istnieją. 

• Upvote 3
Opublikowano

Lokacje sa ładne to fakt, ale chciałobysie tam poczuc dreszczyk emocji, spotkac jakiegos mutanta i zrobic draske na gaciach ze strachu a tu tak pusto, glucho wszedzie XD Strzelanie w lesie mi sie podoba bo wyczaic gdzie sie chowaja skur... nie jest tak latwo w tych gestwinach. Ale momentami ta zielen jest po prostu brzydka i nie wygrala jak trawa tylko jak jakas maicraftowa pikseloza z ziarnowatoscia ustawiona na maksa. To ma niby symulowac radioaktywnosci jakby piskanie miernika geigera to za malo. taki efakt w surowej pierwszej czesci mozna bylo zrozumiecale tu juz to spuje efekt. NPC brakuje tego co mial wiedzmin czyli duszy i jakichs smiesznych czy wulgarnych zwrotow nawet opryskliwego splawienie . Chyba to zostawie w tym momencie i wroce jak nadejda lepsze czasy 

Opublikowano

Przecież Stalker anomaliami stoi, a Wy wymiękacie ! :E  Grę spokojnie można ukończyć ;) Po ukończeniu stwierdziłem. że gra zostaje na dysku bo jeszcze wrócę i przejdę na spokojnie z pobocznymi zaglądając w każdy kont. Jednak chyba nie. Szkoda że po ukończeniu nie można połazić po Zonie :( Wczoraj chciałem wczytać grę z Prypeci żeby trochę ją zwiedzić, niestety wszystkie savy są już dalej :( Gra poleciała z dysku 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Whaaaa po ukonczeniu nie da sie dalej w to grac???

Ale klapa

Ale masz wielki napis od kiedy nie ma powrotu. Każdy zauważy. Można wtedy wszystko porobić a potem zakończyć grę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Ale masz wielki napis od kiedy nie ma powrotu. Każdy zauważy. Można wtedy wszystko porobić a potem zakończyć grę.

No jest, ale jak dla mnie to słabe rozwiązanie, musisz wybierać. Tak to bym sobie skończył fabułe i na spokojnie później robił całą resztę. A tak to albo się wycofuj i rob wszystko, klep godziny, i na sam koniec zostawiasz te +-3 godziny zakończenia, albo koncz od razu, a cała reszta do ogrania na wcześniejszych sejwach.

Edytowane przez Tomek1623
Opublikowano

Jak sobie przypomnicie stare stalkery, szczególnie cień czarnobyla i czyste niebo to miały one bardzo podobną konstrukcję i poza zadaniami fabularnymi nie było tam nic ciekawego do roboty. Dodatkowy aspekt jaki ratował wtedy oba tytuły to działający a-life. Tam serio nie było nic więcej.

Patrząc na stalkera 2 to robiąc fabularne zadania + niektóre poboczne masz już więcej do roboty niż w przypadku dwóch pierwszych części razem wziętych. Specjalnie nie wymieniam tu zewu prypeci bo to był fenomen - dobre zadania główne jak i poboczne, gra wyróżniała się wtedy na tle poprzednich dwóch części.

Kiedy dodadzą działające a-life w stalkerze 2 wtedy można będzie powiedzieć, że gra jest na takim samym poziomie jak stare stalkery bez modów.

• Like 3
Opublikowano
17 minut temu, Tomek1623 napisał(a):

No jest, ale jak dla mnie to słabe rozwiązanie, musisz wybierać. Tak to bym sobie skończył fabułe i na spokojnie później robił całą resztę. A tak to albo się wycofuj i rob wszystko, klep godziny, i na sam koniec zostawiasz te +-3 godziny zakończenia, albo koncz od razu, a cała reszta do ogrania na wcześniejszych sejwach.

No tak ale mi by się i tak już nic nie chciało robić po fabule.

Opublikowano
1 minutę temu, ODIN85 napisał(a):

No tak ale mi by się i tak już nic nie chciało robić po fabule.

Same, odwiedziłem tylko ostatni region z ciekawości, dobiłem 51 godzin i koniec, spoko się grało, uninstall.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Skończyłem! Dziś od 8 przycisnąłem już do samego końca. 53,4h. Ogólnie jestem zadowolony. Gra ma swoje słabsze i mocniejsze momenty. AI na pewno do zaorania i napisania na nowo, do tego dodać prawilne A-Life, naprawić bugi i będzie dobrze. Na pewno jeszcze kiedyś wrócę, ale na ten moment rozstanę się z Zoną na dłuższy czas. ;) 

Edytowane przez Isharoth
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Najlepszy jest filmik po zabiciu 

To jakie ty zakończenie miałeś? ;) Bo ja

Spoiler

Sprzymierzyłem się ze Stielokiem, a wcześniej byłem ze Strażą (czego trochę żałowałem, bo szkoda mi się zrobiło Włóczęgi, ale zakładam że on i tak byłby skazany na straty)
I pod koniec miałem walkę ze Szramą.

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano
Godzinę temu, Isharoth napisał(a):

To jakie ty zakończenie miałeś? ;) Bo ja

Ukryj zawartość

Sprzymierzyłem się ze Stielokiem, a wcześniej byłem ze Strażą (czego trochę żałowałem, bo szkoda mi się zrobiło Włóczęgi, ale zakładam że on i tak byłby skazany na straty)
I pod koniec miałem walkę ze Szramą.

Spoiler

Szramę też musiałem zabić.

35 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Udało się komuś zdobyć arcy artefakt w Zatonie? U mnie za cholerę się nie pojawia...

To ten co się pojawia o 22?