@TheMr. w przypadku Argentyny, to po następnym roku będzie można powiedzieć czy plan prezydenta coś daje. Jak obejmował urząd, roczna stopa inflacji wynosiła 211%, obecnie roczna stopa inflacji wynosi 237%. Dlaczego? Bo na początku jego prezydentury inflacja mocno wystrzeliła, dopiero potem zaczęła spadać. Dlatego dopiero gdy pełny roczny trend spadkowy zostanie utrzymany i zejdą poniżej tych 211% będzie można powiedzieć, że jego plan okazał się skuteczny.
Tylko mowa o samej inflacji, która w przypadku Argentyny nie przekłada się bezpośrednio na jakość życia obywateli, bo pozostaje kwestia bezrobocia, korelacji zarobków do cen i wielu innych czynników. Nie zapominajmy, że inflacja dalej u nich jest mocno dodatnia, a to dalej niesie za sobą duże wzrosty cen rok do roku.
Ciekawe też czy prezydent dalej chce przejść w pełni na dolara amerykańskiego, czy póki co pomysł poszedł na bok.
Wspominam o tym wszystkim, bo dysproporcja zarobków w Argentynie jest dość duża.
Średnia krajowa 473 924 ARS (Peso argentyńskie)
Minimalna 272 000 ARS
Mediana 370 000 ARS
Zatem 50% ludzi zarabia mniej niż mediana. Wskaźnik ubóstwa dalej szacuje się na poziomie ponad 55%. Zatem nie popadałbym obecnie w zachwyt, a po prostu obserwował czy w perspektywie kilku lat przyniesie to wymierne korzyści dla obywateli i pozytywne zmiany, czy nie.
Ja wczoraj oprócz przyjemnych kilku chwil w FH5 zrobiłem też 3 lub 4 krótkie "etapy" w Bud Spencer & Terence Hill - Slaps And Beans 2 (zainstalowałem to już jakiś czas temu). Gierka tyłka nie urwie (o podłogę również nie rzuci) no ale bawię się całkiem przyzwoicie.
@PiPoLiNiO
Bardziej chodzi o to że od seri 2xxx czyli od RTX jesteśmy robieni bez mydła i to solidnie.
Zobacz do serii 1xxx nikt nie lamentował a 1080 to był PEAK cena/wydajność
Do tego dochodzi upośledzona optymalizacja gier
Nvidia ma monopol na rynku GPU ale coś czuję że z serią 5xxx gracze ich kopną w dupe, wtedy jest szansa dla AMD.
Rekomendowane odpowiedzi