Skocz do zawartości

RX 8xxx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Patrz post powyzej.

Dalej - modern warfare 2:

- w 1440p 105 vs 147

- w 2160p 68 vs 99

Tez blisko wydajnosci ze slajdów, jak nie lepiej.

Ale to ja odklejony jestem :lol2::jupi:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

@Reddzik Masz wynik z TS i Port Royal, jeżeli są legit to w renderze dobija prawie do 4070 TiS, aczkolwiek Port Royal też jest już przestarzały i podobno słabo przekłada się na gry z RT.  ;) 

Przy lżejszym RT nadrobili ponad 1.2x. Jak będzie ~1.2x przy grubszym RT lub PT to nadal będzie ich sporo dzielić od NV. W takim wypadku różnicę sięgały powyżej 2x i to nadal porównanie do poprzedniej generacji.

• Upvote 1
Opublikowano
26 minut temu, sideband napisał(a):

Przy lżejszym RT nadrobili ponad 1.2x. Jak będzie ~1.2x przy grubszym RT lub PT to nadal będzie ich sporo dzielić od NV. W takim wypadku różnicę sięgały powyżej 2x i to nadal porównanie do poprzedniej generacji.

AMD w RT jest daleko w tyle, więc raczej na pewno będą co najwyżej gonić RTX 4000, i zakładam że polegną w PT bo tutaj nawet NV robi bokami, a jak seria 5000 to poprawi to NV odskoczy w RT o dwie długości, znowu.

Opublikowano

Jakiego RT by nie mieli to bez RR jest to mało warte, bo dzięki temu można mieć mniejszą rozdzielczość promieni, gdzie nadal to wygląda dobrze.
Chyba że deweloperzy w końcu ogarną jak optymalizować i projektować gry z RT.
To samo z FSR, wolę dopłacić parę stów i móc modować nawet DLSS1 do najnowszego, choć pewnie do tego zostawię komputer z rtx3070 i następcą będzie SteamBox lub coś najbardziej opłacalnego. 
W sumie nic tu po mnie, bo mam tyle starszych lub małych gier do nadrobienia, że prędzej kupię Steam Deck, ale ciekawość premier robi swoje :E 

Opublikowano
39 minut temu, Zachy napisał(a):

Rx 9000 ma miec nowe jednostki rt?

Co to znaczy nowe jednostki? Poza tym to jest cały blok tak jak w Intelu czy NV, który składa się m.in jednostek MIMD. Nie ma dokładnych info co tam zmienili. Bez potwierdzenia RDNA4 ma już BVH liczone sprzętowo więc już stąd wynika kop. Dodatkowo w AMD blok od RT nie jest całkowicie niezależny jak jest w NV i Intelu tylko siedzi w TMU. Czy coś tutaj zmienili tego nie wiem.

https://blog.imaginationtech.com/introducing-the-ray-tracing-levels-system-and-what-it-will-mean-for-gaming/

https://www.3dcenter.org/news/news-des-6-juli-2023

Poziomy akceleracji RT/PT ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Tylko ciut taniej

Też bym wolał coś taniej, ale te 3tyś to takie niby maksimum ale też jakbym dostał coś ciekawego to może bym dał radę 100zł znaleźć w portfelu, ale to musiałby być dobry powód, zostawiam sobie furtkę na np coś w cenie 7800xt, choć aktualnie 7800xt, 7900GRE(ta grafa została wycofana) i XT są w kosmicznych cenach, a jeszcze dojdą nowe GPU 9070XT i 9070, tyle wiemy, jakieś testy benchmarków ale co z tego wyniknie zobaczymy na prezentacji, plus zewnętrzne testy przed premierą w sklepach.

Dlatego 3tyś, bo wolę już dopłacić, aniżeli brać coś tańszego, wtedy wziąłem RTX 3060Ti G6X, nie chciałem dopłacać np do RX 6800, tak zapewne teraz bym nie musiał tak szybko myśleć o zmianie grafy, wydajność jak wydajność, ale pograłbym, a tu mnie nawet na niższych detalach miejscami blokuje 8gb vram.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gdyby nie to, że karty AMD walą się z emulatorami które często używam, to nawet 5 minut bym się nie zastanawiał w co iść w kolejnej generacji. Red Devil 6700XT od Powercolora który miałem - jeśli chodzi o wykonanie, kulturę pracy i temperatury, to chyba najlepsza karta, jaką miałem w ostatnich 10 latach. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Tzn jestem ciekawy jak bedzie wygladala sprzetowa implementacja akceleracji z uzyciem BVH i czy np nie wydziela obslugi rt jako osobnego bloku właśnie.

Do tego sie odnosilem.

To wszystko będzie w jednym bloku.

Opublikowano

Mam nadzieję, że to są robione testy na jakieś próbkach inżynieryjnych, bo wynik na poziomie ~23k delikatnie mówiąc nie powala. To by oznaczało, że po 2 generacjach mamy wydajność 6950XT w karcie z serii *70 i do tego te przecieki o 260-300W, fatalne informacje. Fatalne dla tych co chcą coś zmienić, dla mnie nawet dobre, bo nic nie muszę zmieniać :D

• Upvote 1
Opublikowano

Z drugiej strony ja się absolutnie nie dziwię AMD. Oni doskonale zrozumieli w jakim są miejscu 2 lata temu. 3090Ti latał po 11-12k i schodziło wszystko, tymczasem 6950XT był po 6,5-7k i można go było dostać od ręki, ale prawie nikt go nie kupował. Nie dziwię się, że odpuścili całkowicie topkę.

Opublikowano
29 minut temu, Vexis napisał(a):

Mam nadzieję, że to są robione testy na jakieś próbkach inżynieryjnych, bo wynik na poziomie ~23k delikatnie mówiąc nie powala. To by oznaczało, że po 2 generacjach mamy wydajność 6950XT w karcie z serii *70 i do tego te przecieki o 260-300W, fatalne informacje. Fatalne dla tych co chcą coś zmienić, dla mnie nawet dobre, bo nic nie muszę zmieniać :D

Chyba nie myślisz że te 23k PTK to przy 300W ;) 

Opublikowano

Nie chcę wychodzić na jakiegoś marudę, ale jakby ktoś napisał kilka lat temu, że wydajność GTX 1080 osiągniemy dopiero na RTX 3070, to by tego kogoś wyśmiano :D Okropnie wygląda teraz rynek. Prócz topki wszystko spowolniło. Tymczasem integry są już na poziomie RTX 3060. Przy takim sposobie dystrybucji i cięciu co generację wydajności, integry wchłoną całą serię *60, a *70 będzie czuła ich oddech, kuriozum.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, Vexis napisał(a):

Przy takim sposobie dystrybucji i cięciu co generację wydajności, integry wchłoną całą serię *60

Już teraz karty z klasy 60 mają obcięta szynę PCIE do x8, co kiedyś było po prostu nie do pomyślenia. A przyrosty wydajności są po prostu żenujące.