Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Wez sobie to zdjecie wydrukuj, a potem wrzuc w slot, moze odpali :rotfl:

ładny ten giguś :D a co do tego to coś w tą stronę :E 

1164c6b2dffce997c8e4693227d81451.jpg

Edytowane przez Brolly
  • Haha 5
Opublikowano

Fajny test kart średniego segmentu w 1080p i 1440p z procesorami i5-10400f vs Ryzen 9800X3D. Pięknie widać jak słabo przekłada się wydajność CPU na wydajność GPU z tego segmentu. Druga sprawa to jakość sterowników i jak nadal mocno te od AMD i też od Intela siedzą na CPU, a jak Nvidiia dobrze optymalizuje je pod nowe generacje. 

Opublikowano (edytowane)

Jakie bydle, miałem Gigabyte RX 570 8GB, poza tym nic z tej firmy. Jestem ciekaw jak się będzie sprawować i czy wejdzie do budy. Zapewne zależy od ceny i jakości, bo mamy Reapera od PowerColor, coś od Sapphire. Ten model Gigusia Aorus daje 4 lata gwarancji, więc wydaje się być spoko.

ehoknbl5azce1.thumb.png.843cd23e226ff629ddfc3e27e8998dc8.png

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

Na pewno będę się rozglądać za Szafirkami i Powercolor, ale zależy też od ceny, żeby nie odlecieli za bardzo z cenami. Może zamiast nitro+ to Pulse, może ten Reaper ta nowa karta od PowerColor będzie spoko, ma wprawdzie 1 bios, bez trybu oc/silent, ale ma prawie 3ghz na zegarze.

Dodam, że to ma być Pulse: (screeny z oficjalnego twitta)
GhQmYq8WoAEuTHz.thumb.jpg.36d6223b0ba68543c52835a3ce4ec296.jpg

a tu 2 wentylatorowy:

Spoiler

GhLczYlWQAASnH8.thumb.jpg.2e2226a54c70de6369952d326c933a09.jpg

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 20:30, Roman_PCMR napisał(a):

Ja mam 4090 do sprzedania. Stan idealny. Moja byla korzystala. Grala tylko w pasjansa(nie 3d a 2d)

Wiatraki karty nigdy nie podskoczyly wyzej niz 13 RPM i tylko na windowsie 1.0.

Niemiec plakal jak sprzedawal.

Nie zapomnij, 

Tylko 1 właściciel od nowości.

Chyba, że salon polska, a po SN można sprawdzić kiedy był sprowadzony i "nie bity".

Opublikowano (edytowane)

https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-9070-specs-listed-by-uk-retailer-rdna4-may-stick-to-pcie-4-0x16

Cytat

Build a powerhouse gaming PC with an AMD Radeon RX 9070 XT GPU from Overclockers UK. These graphics card are built on a TSMC 4nm process and utilise the groundbreaking RDNA 4 architecture. The GPU die features 4096 shading units, 256 TMUs, and 96 ROPs, perfect for processing even the most taxing graphical workloads in the latest AAA games. What’s more, with 64 third-generation RT cores, your games will look better than ever with photorealistic lighting effects. The second-generation AI accelerators power AMD FSR 4 upscaling technology, so your games will feature silky smooth frame rates even during an epic battle. Furthermore, with 16GB of super-fast GDDR6 memory operating on a 256-bit bus, you can enjoy flawless performance, even with in game settings maxed out.

Ładna?
POWERCOLOR-RX-9070XT-RED-DEVIL-HERO-1200x624.thumb.jpg.28aa6ab34bce87759efa8afa3a5aa483.jpg

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Asusy i Gigabyte, a kiedyś również MSI to raczej ostateczność w przypadku kart AMD. 

Najlepsze są Powercolory, Szafirki i ostatnio również Asrocki. 

Asrock RX6800 wywarł na mnie dobre wrażenie, spoko wykonanie, wszystko sztywniutkie, dość ciężka. Szkoda, że była fabrycznie uszkodzona i restartowała kompa w losowych momentach, najczęściej 5-10 minut po uruchomieniu kompa. Pech.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Godzinka odśnieżania. Takie coś ostatnio pamiętam 1 listopada w latach 90ych
    • Dasz screena ze swoimi ustawieniami hud? Chciałbym takie ostre ładne kolorki co ty masz Chyba, że to mi telefon amoledem tak wypukla
    • Witam, proszę o pomoc w doborze podzespołów pod nowy PC, ponieważ spontanicznie... chociaż kusi od dłuższego czasu... myślę o zmianie mojego leciwego zestawu (i7-6700k, 16GB DDR4, GTX 1080) na coś nowszego, co mi może znowu posłuży lata. Spontaniczna decyzja, bo racjonalnych powodów wstrzymywałem się z tym już długo (mało czasu na granie), ale ceny RAM odlatują, a mi sie udało spontanicznie "ostatnim rzutem" kupić je jeszcze w akceptowalnej chyba cenie. Dodatkowo  "ludzie gadają", że inne rzeczy jak dyski, GPU też poleca w góre, wiec możliwe, że ostatni dzwonek na zakup czegoś w "przyzwoitych" pieniądzach.  Zestaw głównie do grania + ewentualnie zabawa w obróbka/montaż foto/wideo, ale do tego mam tez MB Pro M4 Pro z 48 GB RAM. Część rzeczy zostaje, z obecnego zestawu, bo niedawno kupowane lub jeszcze nadaje sie do użytku - obudowa, chłodzenie custom LC, wentylatory, dyski SSD M.2, itd. Obecnie używam monitora 4K MSI MAG 321UPX QD-OLED. Myślę nad poniższymi częściami: AMD Ryzen™ 7 9800X3D MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI - tutaj może coś innego jeszcze zaproponujecie  CORSAIR DOMINATOR TITANIUM RGB DDR5 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 (CMP64GX5M2B6000Z30) - ilość na wyrost pewnie, ale spontanicznie już kupione 5 listopada na Amazon za 1399PLN, zanim ceny juz kompletnie odleciały. Mam możliwość zwrotu do 31.01.2026, ale nawet jakby te RAMy były kiepskie, to teraz za tę cenę już raczej nic lepszego i w takiej ilości nie kupię). NZXT C1200 Gold ATX 3.1  / CORSAIR RM1000x -  wybrane z podpiętego tutaj na forum tematu z polecanymi zasilaczami. Moc zawyżona pewnie, ale lubie cisze, wiec chce żeby wentylator sie "nudził", a nie wiem jeszcze w jakie GPU bede celował. GPU - tutaj nie wiem czy czekać na modele SUPER od nV (chyba maja bys opóźnione?), czy kupować co jest, bo przez sytuacje z RAM, ceny GPU tez moga poleciec znowu ostro w górę. Patrząc na ceny chyba celowałbym w coś typu RTX 5070Ti lub Radeon  RX 9070 XT. Kompletnie nie znam obecnie rynku, wiec proszę o jakieś propozycje solidnych modeli GPU (cena/jakość, względna cisza).
    • Jasne, ten MSI Center chyba też może coś szczerze przeszkadzać, z tego co czytałem to więcej złego robi niż dobrego, z Latencymon jeszcze nie miałem okazji korzystać na obecnym zestawie. Jeżeli chodzi o ustawienia graficzne to nie robi to jakoś większej różnicy, w gierki typu Valorant/LOL/Fortnite gram na najniższych, w War Thunder testowałem na niższe było delikatnie tylko lepiej przez to że pewnie mniej shaderów musiało się doczytywać. ( tak jak mówię na ultra bez problemu mam 200+ fps tylko ten micro stutter o 2-5 fps w dół )  Sprawdzałem na locked 60 fps też są spadki np do 47. Jeżeli chodzi o blokowanie klatek to mam vsync, czyli 144 fps idealnie do monitora, gdy robię limit fps ręcznie na 144 lub 3 mniej to powstaje screen tearing i obraz się rozjeżdża, efekt taki jakby monitor był przecięty na pół przy mocniejszych ruchach myszki albo mimo że mam te stałe fps to nie ma wcale płynności obrazu. Dzięki za linki do tematów innych, czytałem już je i raczej średnio co mi pomoże patrząc że to kompletnie inny procek, chipset itd. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...