Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to mądrze ktoś ujął (chyba akurat ten ktoś nie był jakoś specjalnie mądry, ale to mu się udało) "strategia AMD bazująca na daniu swojej karty o poodbnej wydajności o te 10-15% taniej nie zadziała, ponieważ 10-15% taniej od karty Nvidii... jest inna karta NVidii".

I ma rację. 10-25% wolniejszym konkurentem 5080tki, za to w sporo niższej cenie, jest.. 5070ti. 

AMD albo zaoferuje prawdziwą różnicę, przy której recenzenci się nie będą zastanawiać nawet czy warto, albo mogą sobie odpuścić ten biznes, bo to nie ma sensu.

Opublikowano
28 minut temu, Send1N napisał(a):

No to jest solidny argument, czego nie rozumiesz? :E ;D

Boje się że właśnie tak będą reklamować swoje karty. Stracona szansa Intela :niegrzeczny: Mogli zrobić kartę high end i wszystkie argumenty na swoją stronę przeciągać, no może poza perf/watt bo tu są słabi.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Trudno uwierzyc, ze ten nowy dlss w trybie performacne ma lepsza jakosc niz stary dlss quality :D 

No tak jak pisałem, chyba największy plus tych premier, że za nogami pojawił się DLSS 4.0 który działa na poprzednich seriach oprócz MFG.
Pokuszę się o stwierdzenie: Śmiało można teraz odpalać tryby "Auto" jeżeli chodzi o DLSS 4.0 skoro w najgorszym wypadku upscaler zejdzie do Performance, który jest lepszy jak stare Quality.
Przykładowo w Cyberpunku predefiniowany tryb RT: Overdrive ma upscalera domyślnie w Auto.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Śmiało można teraz odpalać tryby "Auto" jeżeli chodzi o DLSS 4.0 skoro w najgorszym wypadku upscaler zejdzie do Performance, który jest lepszy jak stare Quality.

No nie wiem... może zależy od gry ale generalnie mi już Balanced nie pasuje bo lekko rozmywa. Jak się zobaczy Quality no już Performance jest nie do przyjęcia. Chyba że serio byłbym zdesperowany i potrzebował fps ale to dopiero jakby mi poniżej 30 fps dropiło. Na 3440x1440, bo może w 4K jest lepiej.

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. Ludzie zawsze na coś narzekają dla narzekania. Szczególnie polacy. Ja jestem pozytywnie zaskoczony DLSS 4.0 i to naprawdę duży skok i kolejny mocny argument za Nvidią.
Rozumiem, że można mieć w d... ray tracing, sztuczne klatki ale tak dobrze działający upscaler to naprawdę wartość dodana. AMD mogłoby jaką kolaborację z Intelem zrobić w tej materii aby dogonić zielonych.

1 minutę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

No nie wiem... może zależy od gry ale generalnie mi już Balanced nie pasuje bo lekko rozmywa. Jak się zobaczy Quality no już Performance jest nie do przyjęcia. Chyba że serio byłbym zdesperowany i potrzebował fps ale to dopiero jakby mi poniżej 30 fps dropiło. Na 3440x1440, bo może w 4K jest lepiej.

Ale mówisz już o wrażeniach z DLSS 4.0?
Ja gram 1440p na 27" i jestem pozytywnie zaskoczony.
A tryb auto bo dla mnie jak najniższym pułapem w niektórych FPSo-żernych sytuacjach jest zejście na nowe Performance (lepsze niż stare Quality), a generalnie wyższy tryb wchodzi w grę to nie ma co się zastanawiać.
Lepsze to od statycznego Quality czy Performance.

• Like 2
Opublikowano

DLSS niestety wyprzedza FSR o dwie długości, a jak FSR4 będzie exclusive jedynie dla serii RX 90xx to właściciele starszej generacji wiele na nim nie zyskają, szczególnie że na razie nie wiadomo nawet jak będzie z jego implementacją.

Ale wiemy już raczej dokładnie jak wydajny będzie 9070 XT, trzeba przyznać że wydajność wygląda bardzo dobrze, ale nadal brakuje nam kluczowego parametru czyli ceny.

Jak karta będzie na poziomie 7800 XT wyceniona to możliwe że AMD ma hit, ale jak będzie wycena gdzieś pomiędzy 7900 XT a XTX to niestety nie da się tego uznać za wielki postęp i okazję.

Opublikowano

Przecieki XFX wskazywały cenę podstawowego modelu MSRP 9070XT na poziomie MSRP 5070ti czyli $749.
Znając klasyczny ruch AMD obstawiam bardziej $700, tym bardziej, że MSRP konkurencyjnego 5070ti to fikcja paru sztuk dnia premiery i jest bardziej $900 za paździerz modele.

Wystarczy spojrzeć chociażby na zakup prosto ze sklepu MSI od producenta i ceny modeli Ventus i Inspire.

Kibicuje czerwonym ale nie sądzę aby zrobili jakąś rewolucjo-ewolucję i nadal ludzie będą bardziej sięgać po karty zielonych.
Smutne ale prawdziwe.

Opublikowano

5070ti są za 750$ + 20% "bo ni ma, panie!"

To 9070XT będzie za 600$ + 20%, bo AMD zawsze chce być Nvidią. 

BTW. A za 2 lata karty w MSRP będą specjalnie robione tak, żeby wyły, piszczały, pierdziały i śmierdziały. I naganiały ludzi do zakupu tych droższych. Róbcie screnshoty ;) hehehe

Opublikowano
18 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Tak, 4.0.

Balanced to już jest kompromis. Performance to już powrót do mydła.

Ja nawet do starych wersji przed 4.0 w trybie quality dodawałem wyostrzanie aby troche to przypudrować więc, sprawdz sobie perf + jakiś sharpen.

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@HappyLittleGamer Hmm... patrzę po analizie HU i czytam co piszesz. Na pewno masz wymuszony w prawidłowy sposób 4.0?
Ew. może jakiś specyficzny tytuł tak wygląda u Ciebie.

Bajeczki chlop wciska, a sam na radeonie chwali FSR :D 

30 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Tak, 4.0.

Balanced to już jest kompromis. Performance to już powrót do mydła.

A smoki tez byly w tej bajce?? :hihot:

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Ja nawet do starych wersji przed 4.0 w trybie quality dodawałem wyostrzanie aby troche to przypudrować więc, sprawdz sobie perf + jakiś sharpen.

No wiem. Ale jednak jest coś w one click solution. Ja nie mam cierpliwości do grzebania i nigdy moda żadnego nawet nie wgrałem :D DLSS 3 też może być ustawiony do pionu, np w Hogwarts Legacy zero różnicy praktycznie jest pomiędzy FSR a DLSS w ostrości ale to dzięki sliderowi sharpen w grze. To samo w Alan Wake 2 gdzie w defaulcie DLSS i FSR2 developerzy ustawili tak że wyglądają identycznie. 4.0 Performance + sharpen nie próbowałem, może sobie sprawdzę wkrótce, ale już i tak opinie sobie wyrobiłem, że 4.0 jest spoko ogólnie.

Opublikowano

Akurat mając DLSS/FSR to nie do końca jest tak super ten sharpen- wyostrzanie tworzy wtedy ziarnistość, i to jest jeszcze gorsze niż bez tego, dlatego np ustawienie 10-20% zazwyczaj to jest złoty środek, im większe wyostrzanie tym "gorszy" obraz, tworzy się "grain" ziarnistość co pogarsza odbiór obrazu. Zresztą od któregoś DLSS, chyba 3.5? albo wcześniejszej wersji 3.2 nie działa już suwak wyostrzania DLSS w niektórych gierkach jak to było w starszej wersji Cyberpunk. Czasem korzystałem z reshade, albo z geforce experience i z tego filtra gdzie można ustawić wyostrzanie, ale dawałem maks 10-20% zależnie od gry.

FSR 2/3/3.1 jest w ciemnej :niegrzeczny: jeśli chodzi o jakość obrazu, sam jestem ciekaw co pokaże FSR 4. Nawet nie ma podskoku do DLLS3 a co dopiero teraz do DLSS4, jedynie FSR 4 ma szansę to zmienić, jeszcze tydzień czasu i będziemy w "domu"