Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Gdyby nvidia nie dala dupy z dostepnocia to mielibysmy dzis radki w mrsp bez problemu do kupienia, a tak kazdy sie rzuca na to co jest.

Mam nadzieje ze dlugo to nie potrwa.

Długo nie potrwa, bo za jakiś czas NVidia ogłosi karty 5000 Super, które będą lepsze i tańsze, więc będzie można zaczekać na to. 

Ale okaże się, że wszyscy czekali i zamiast taniej, to 5000 Super będzie drożej, ale nie szkodzi bo i tak ich nie będzie w sprzedaży.

Na szczęście wtedy już ogłoszą 6000, które będzie lepsze i tańsze od 5000Super i ludzie będą czekali na to. Ale będą droższe i nie do dostania. 

Ale AMD na ratunek wypuści swoje UDNA, które będzie lepsze i tańsze od NVidii, więc wszyscy się przerzucą na to i będzie wyprzedane w 10 sekund za cenę +50%.

Ale to nie szkodzi, zaraz Nvidia wypuści 6000 Super I wtedy...

Najlepszy czas na kupno GPU jest albo "teraz" jeśli potrzebujesz, albo "w ogóle" jeśli nie potrzebujesz. Ot i filozofia współczesnego rynku.

• Thanks 1
  • Upvote 5
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Pamiętaj, że ja tu kręcę bekę bo nie wierzę że się rzucili na te karty jak 2 lata temu mogli kupić zwykłego rtx 4070, który zniszczy te radki gdy tylko naciśniesz frame generation X2 bez utraty jakości a na AMD jedyne co zobaczysz to szare pole z niedziałająca opcja xD

Prawie 4k a zero świadomości o produkcie.

4k za kartę z do dupy poborem prądu

Do dupy wydajnością w rt

Do dupy wsparciem producentów gier

Do dupy technologia skalowania obrazu

Do dupy frame generation

Do dupy obsługa programów

To powinno się kisić w sklepach za ten hajs

.....

Może ci co kupili rozumieją, że FG to jak sex z lalką a MFG to jak sex z lalką z kartonu, no ale co kto woli ;)

• Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To ze u nas bylo malo to nie znaczy, ze na innych rynkach tez bylo malo, nie oceniaj dostepnosci kart po takim kraju jak Polska ;) 

Obecnie globalny popyt przewyzsza podaz kart wiec normalne, ze beda znikac az do pustych stanow.

Jest lekkie rozczarowanie bo były tutaj przemycane plotki, że tym razem kart jest tyle, że starczy dla każdego. Był hurra optymizm,  a wczoraj dopiero ktoś wrzucił tekst Liptona, że będzie "trochę" mniej, niż zapowiadano. No i to mniej wyszło jak zwykle, 15 minut i po zawodach. No może było lepiej niż przy nV, bo AZ 15 minut, a nie 15 sekund. 

Pozostaje czekać na drugą transzę.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, kacpi278 napisał(a):

MSRP 599$=2316

Ceny w USA są podawane bez podatku.

W PL oprócz przeliczenia kursu dolara należy dodać + 23% VAT. Powiedzmy powinno być ~2899pln MSRP na najniższe modele. Ale oczywiście w PL coś nie pykło jak zwykle :E 

W UK były po MSRP. I cyk na ebay :E

fE4Bzax.png

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kazdy jest chyba rozczarowany ;) Pozostaje czekac....

Ja ucieszony :lol2: 5070ti z wczorajszej wrzutki tu już w drodze i aż boję się ile się osób rzuci za flaszkę więcej :E

Ludzie mogli brać nim biznesmeni je sprzątnęli... Dostawało się w cenie mizerii 5070ti lepszy cooler. Rt padaka, cholera wie czy ten nowy fsr się umywa do dllss i pewnie jeszcze tylko w to co Sony zainwestuje dostanie z miejsca fest suport ale coś za coś. Mogę czekać z kartą bo nie mam w co grać.

Wcześniej i ramu było więcej w ofertach AMD ;)

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

Zależy co nazywasz byle czym... Mały się regres zrobił do tego co było przed premierą ale nawet ventus lepszy w garści niż astral na dachu... Kwestia rozkręcenia wentyli i założenia słuchawek. Karty msrp by wam w minuty i tak skalperstwo rozebrało po plotkach.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Zależy co nazywasz byle czym... Mały się regres zrobił do tego co było przed premierą ale nawet ventus lepszy w garści niż astral na dachu... Kwestia rozkręcenia wentyli i założenia słuchawek. Karty msrp by wam w minuty i tak skalperstwo rozebrało po plotkach.

Zadna suszarka w mrsp mnie nie interesuje.

Sluchawki zaloze tylko ja gram w otwartych sluchakach :lol2:

6 minut temu, lamparcicho napisał(a):

U mnie to samo z tym czekaniem chociaż przed chwilą miałem prawie w koszyku Gigusia 5070Ti za 4300, o takiego: 

https://allegro.pl/oferta/gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-windforce-oc16gb-dlss-4-256-bit-17311207795

No ale niestety (lub stety) było za późno jak przyszło co do czego i ktoś mnie ubiegł :P  

Prosisz xkom o kod znizkowy i lykasz :

https://www.x-kom.pl/p/1309160-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-16gb-gddr7-dlss4.html

https://www.x-kom.pl/p/1309160-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-16gb-gddr7-dlss4.html

W razie czego mozesz zwrocic, a nie bawic sie w jakies no name na allegro.

Edytowane przez Phoenix.
  • Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja czekam do kwietnia i wtedy cos kupie ale branie byle czego tylko, zeby kupic tez mnie nie interesuje bo zaden z tego fun, a gpu na przeczekanie mam ;)

NO dokładnie jak już kupić  to  konkretny dobry model ,ale nie jakiegoś Ventusa  byle by był .

Tak patrze na ten rynek PC  pod kątem  gier  i  to jest niezła patologia  porównując  to do konsol .

Owszem na PC  plusy takie ze mnogość  ustawien , 200-800fbs  ,odwieżanie 460hz  itp itd  ,ale czy to wszystko jest warte  tych pieniędzy i zachodu ?

Zeby za kartę ze średniego segmentu  trzeba było płacić 5-6tys PLN !!! ,a kolejne 4 tys za resztę  podzespołów ... koszta są nie adekwatne do tego co dostajemy .

A w konsoli  płacisz 3 tys za konsolę , za TV 3 tys  siadasz  grasz  przez kolejne 4-5 lat  bez  zmartwień  ..tylko haracz za  grę po sieci płacisz :P 

Opublikowano (edytowane)

Ja skladam kompa od nowa i ma byc to dla mnie czysta przyjemnosc z kzdej kupionej czesci i zabawa, a nie masochizm zeby kupic gunwo gdzie rozwiazaniem jest zalozenie sluchawek :lol2: Rownie dobrze mozna bzykac kobiete nie w swoim typie z zamknietymi oczami ;) Kasa tu nie jest problemem ale wydac na lepsza karte  i przy tym przeplacic srogo to tez zaden fun.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Udało mi się kupić 9070 xt Nitro+. Na telefonie zalogowałem się do 3 różnych sklepów pięć minut przed 14:00. Odświeżałem co jakiś czas strony z kartą. Chwilę po 14:00 udało mi się dodać kartę do koszyka w sklepie scan.co.uk. Szybko przeszedłem do overclockers.co.uk, ale tam karty nie były jeszcze dostępne więc poszedłem do ebuyer.co.uk. Tu o dziwo wszystkie karty miały status preorder. Sprawdziłem szybko inne, mniej znane sklepy i wróciłem do koszyka w scan.co.uk. Szybko przeszedłem do płatności paypal i zaczęło mielić.... Chyba minutę czekałem i nic.... Przeskoczyłem do overclockers.co.uk, strona nawet nie chciała się otworzyć, wrzuciło mnie w kolejkę, miałem czekać 3 minuty.... Spróbowałem ebuyer.co.uk, wrzuciłem preorder do koszyka i pokazało, że mam jedną z chyba 180 Nitro+ dostępnych do kupienia. Wróciłem szybko do scan.co.uk tam już przeniosło mnie do paypal gdzie dokonałem płatności.

Po chwili otrzymałem maila z paypal o udanej płatności. Na maila potwierdzającego zakup karty ze sklepu czekałem długo więc zadzwoniłem aby potwierdzili zakup przez telefon. Babka powiedziała żebym poczekał jeszcze z jedną godzinkę maksymalnie....

Czekając sprawdzałem ilość dostępnych kart na ebuyer.co.uk. Ilość malała w tempie ekspresowym. Kiedy zostały 2 karty dostałem maila potwierdzającego zakup....

Za kartę zapłaciłem 710 funtów.

Edytowane przez panicz patryk
Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Ja skladam kompa od nowa i ma byc to dla mnie czysta przyjemnosc i zabawa, a nie masochizm zeby kupic gunwo gdzie rozwiazaniem jest zalozenie sluchawek :lol2: Rownie dobrze mozna bzykac kobiete nie w swoim typie z zamknietymi oczami ;)

Kasa tu nie jest problemem ale wydac na lepsza karte  i przy tym przeplacic srogo to tez zaden fun.

I musi być nv? To jeszcze wiszą Gigabyte areo jak nie chcesz lecieć w 7k za 80 lub 14k jak z czasu też się trafiały 90... Pytanie co tu jest robione.