Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

No, jak ktoś chce grać w HL2 RTX to ma łatwy wybór karty. Nazwa gry już wskazuje :aniolek:

To żadne zdziwienie że pathtracing wprowadzony przez nvidię nie chce dobrze działać na kartach konkurencji(jedynie chyba cyberpunk jakos idzie ale to w sumie wyjatek)który to juz raz nvidia to odwala... 😉

Edytowane przez Puzoniusz
Opublikowano
4 minuty temu, Karro napisał(a):

czyli co kupuje Hl2 i instaluje RTX? dlss i fg to ma?

Nie wiem czy musisz kupic. Ja mam HL2 wiec kliknałem po prostu, natomiast możliwe ze jest za free bo to demo. Natomiast jak wyjdzie pełna ver to wtedy bedziesz musial kupic HL2 orignalnego

Opublikowano
22 minuty temu, Karro napisał(a):

Gdzie ściagne to demo? jest dostepne na steam czy tylko pełna wersja?

ktoś tu piał ze 9000 nie są wyżyłowane

Prawie 400W za 20 FPS :E :E :E

Ale no AMD nie służy do RT, nic dziwnego.

Opublikowano
4 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

To żadne zdziwienie że patchtracing wprowadzony przez nvidię nie chce dobrze działać na kartach konkurencji(jedynie chyba cyberpunk jakos idzie ale to w sumie wyjatek)który to juz raz nvidia to odwala... 😉

Path tracing działa dobrze na 9070XT, problemem jest sama gra. Bo wydajnosc jest mniej wiecej na poziomie Cyberpunk w dogtown. Co jest absurdem biorąc pod uwagę oprawe graficzną, ilosc elementów na mapie które ma wyswietlic karta graficzna itp. Także HL2 RTX nie jest żadnym odnosnikiem jeżeli chodzi o wydajnosc w RT. Bardziej ciekawostka przyrodnicza

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Mario_be napisał(a):

Słuchajcie ja mam rx9070 XT od sapair nitro troszkę cewki mi piszczą moja pierwsza karta gre też obcych sapphire nie piszczała ta niestety lekko tak widzę czy to nie jest piszczenie ale jest brzydzę bzyczenie nie wiem czy wymieniać bo nigdzie nie ma  nitro z dopiskiem XT mam jeszcze kilka dni na zwrot nie wiem co robić bo jak oddam to dostanę bez karty bo nigdzie nie ma tych kart i na razie się nie zapowiada cewki bzyczą na aktualnym poziomie ale jednak, doradźcie  co mam zrobić

Wspaniałe.

Jak cie to wkurza to  zwróć jak nie to przymknij oko a nie wymyślasz jakby ci karta zaraz miała sie zapalić dałeś troche siana widziałem więc jak nie pasuje to oddaj i tyle weź inny model albo niech ci wymienią i po kłopocie albo zostaw i miej to że tak powiem w d...

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Path tracing działa dobrze na 9070XT, problemem jest sama gra. Bo wydajnosc jest mniej wiecej na poziomie Cyberpunk w dogtown. Co jest absurdem biorąc pod uwagę oprawe graficzną, ilosc elementów na mapie które ma wyswietlic karta graficzna itp. Także HL2 RTX nie jest żadnym odnosnikiem jeżeli chodzi o wydajnosc w RT. Bardziej ciekawostka przyrodnicza

Te remastery z RTX zawsze mają absurdalne wymagania, nic nowego ;)

Teraz, Puzoniusz napisał(a):

Juz wam zedytowałem, tak to jest jak się na szybko z pracy pisze 😁

Ale nie o to chodziło w mojej pierwotnej wiadomości. PT absolutnie nie zostało wymyślone przez NVIDIĘ!

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Te remastery z RTX zawsze mają absurdalne wymagania, nic nowego ;)

Ale nie o to chodziło w mojej pierwotnej wiadomości. PT absolutnie nie zostało wymyślone przez NVIDIĘ!

A to wiem, niestety czasami coś sie głupiego na szybko napisze 😋

Opublikowano

Zrobić fałszywe OSD to naprawdę nie jest taka niemożliwa sztuka :) To jest kanał znany z fałszywek, choć jakoś nie dziwi mnie, że i tak się trafiają obrońcy.

Teraz, wkamil73 napisał(a):

To ten twój potwór musi takich chwytów poniżej pasa używać? 😆

A Twój nie musi? :)

Opublikowano
6 minut temu, wkamil73 napisał(a):

A jakiś konkretny przykład, poza własnym widzimisię? :D

Ostry ból dupki po wspomnieniu o wysokich temperaturach VRAM czy dość wysokich cenach. Pisałem Ci wcześniej, porównaj sobie swoje podejście do podejścia NVIDI-owców, którym nie przeszkadza nawet posiadanie RTX-a 50, żeby cisnąć grubą bekę z zielonego (na którą po prostu zasłużył :)). Teraz znowu "śmieszny" komentarz odnośnie PT na NV, samemu mając GPU, które w PT nie ma podjazdu do zielonego. I żeby nie było, RX 9070 (XT) to naprawdę solidne GPU, ale jest różnica między fanboystwem a obiektywizmem, której chyba nie (z)rozumiesz :)

6 minut temu, Karro napisał(a):

No widzisz a jak mi sprzedali fałszywkę 1335rpm na 980ti to łatwo znalazłeś wytłumaczenie

Pomylili sie xD

Porównujesz dwie zupełnie inne rzeczy. Kanał, który od samego początku swego istnienia wrzucał podejrzane materiały, do źródła, które jednak testy robiło naprawdę, mając fizycznie sprzęt u siebie.

Opublikowano

Tak myślałem, żadnego konkretnego cytatu, tylko własne widzimisię.  Tobie chyba się wydaje, że ja uważam 9070xt za 8 cud świata... Dla twojej informacji, sprzedałem 4090, które miałem dwa lata i kupiłem radeona, bo do tego w co gram, 9070 wystarczy z naddatkiem. Doskonale wiem co kupiłem, jakie są wady i zalety Radeona i gdzie on nie daje rady i w czym jest lepsza nvidia. Rozumiem, że gdybym nadal trzymał w sigu 4090, to śmieszkowanie z zapytania o dlss i fg nie byłoby "śmieszne"? We wszystkim dopatrujesz się jakiegoś podtekstu, to trochę niepoważne. Szczególnie w kontekście "porad" o wyluzowanie.

Wiec z tym ostrym bólem dupki to trafiłeś jak Himilsbach trafiłby z angielskim.

10 minut temu, tomcug napisał(a):

Ostry ból dupki po wspomnieniu o wysokich temperaturach VRAM czy dość wysokich cenach. Pisałem Ci wcześniej, porównaj sobie swoje podejście do podejścia NVIDI-owców, którym nie przeszkadza nawet posiadanie RTX-a 50, żeby cisnąć grubą bekę z zielonego (na którą po prostu zasłużył :)). Teraz znowu "śmieszny" komentarz odnośnie PT na NV, samemu mając GPU, które w PT nie ma podjazdu do zielonego. I żeby nie było, RX 9070 (XT) to naprawdę solidne GPU, ale jest różnica między fanboystwem a obiektywizmem, której chyba nie rozumiesz :)

A co do filmiku, który jest niby fejkowy odnośnie HF2RTX, to w cale nie musi być fejkowy, na 9070xt nie da się grać w 4K ;) Potwierdzam, filmiku nie będę nakręcał, bo jeszcze kogoś oczy rozbolą od tego slideshow ;)

59 minut temu, galakty napisał(a):

Prawie 400W za 20 FPS :E :E :E

Ale no AMD nie służy do RT, nic dziwnego.

Obejrzałeś cały fil, czy tylko screen? Przecież te 380W były tam przez pół sekundy...

Opublikowano

Jak dla mnie to o ile path tracing jest przyszłością, to na chwilę obecną nie ma sensu się w ogóle nim kierować. Jeszcze bym zrozumiał jakby było tak, że do komfortowego grania potrzebna by była high end karta Nvidii typu 5080 czy nawet 5090, ale faktycznie powiedzmy, że na tych kartach rzeczy typu Half Life RTX chodziłyby całkowicie płynnie na dzień dobry w 1400p/4k. 

Ale tak jak to jest teraz to robią się jakieś śmieszna porównania, że a to w Indianie z pełnym PT na 9070XT nie da się grać bo ma 9 fps, a za to na jakimś 5080 da się grać bo ma... 20 fps. 

Jak dla mnie to się nie da ani na jednym ani na drugim. To jest taka sama sytuacja jakbym chciał np. kupić produkt X i w jednym sklepie kosztuje milion, a w drugim trzy miliony. No - w pierwszym jest mega taniej! Ale co mi to robi za różnicę, skoro i tak nie mam miliona. 

To tak samo tutaj, co za różnica czy się ma 10 czy 23 fps skoro i tak się nie da komfortowo grać?

Będę się intersował path tracingiem jak w końcu technologia dogoni i na dzień dobry, na domyślnych ustawieniach będzie się dało komfortowo z nim grać na karcie ze średniej półki. A do tej pory to traktuję to jako ciekawostkę technologiczną, którą można sobie włączyć do zrobienia screenshota i wyłączyć. 

Może jeszcze ze 2-3 generacje potrzebne, żeby nadgonić. 

Opublikowano
4 minuty temu, kociol21 napisał(a):

Jak dla mnie to się nie da ani na jednym ani na drugim.

No ale zawsze można powiedzieć, że 5080 ma ponad dwa razy więcej klatek, a jak ktoś to wyśmieje, to wiesz co się będzie działo? :)