Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

No to akurat nie wina radeona a producenta karty, czy też konkretnej sztuki :E 

Jak już wspominałem wyżej mój najmniejszy na rynku 9070xt jest całkiem kulturalny...choć wiadomo że to subiektywne odczucie :) Choć kumpel, lubiący ciszę bardziej niż ja  też go ma i nie narzeka.

Szczerze gdyby nie hałas (huczenie, nie szumienie) to by został a 4070TiS na sell, ale nie dam rady, masakra jakaś (dla mnie) ten dźwięk wentyli w tym XFX. 

6 minut temu, Karro napisał(a):

Z ciekawości. Idzie ucisnąć wentylator w pionie ?

Przepraszam, nie rozumiem? Ucisnąć?

Opublikowano

@HappyLittleGamer jest różnica między głośnym SZUMEM, który mi absolutnie nie przeszkadza (codziennie śpię z głośnym dźwiękiem deszczu z zestawu RTV w pokoju, śpię przy tym jak dziecko) a głośnym HUCZENIEM/WYCIEM.

PS. moja wersja to nie OC czyli 300W a nie 360W - duża różnica. Nie wyobrażam sobie w takim razie jak wyje wersja OC. 

Opublikowano (edytowane)

Ja wlasnie jestem po pierwszych testach mojego nowego nabytku czyli Acer Nitro 9070 OC.

Karta ma fabrycznie boost 2700na gpu tdp 245, pamieci standart 2500.

Wagowo zblizona do mojej starej pulse 5700XT wiec ciezka nie jest jakos specjalnie wielkosciowo tez nie jest to zaden bydlak.

Karte ogolnie oceniam jako bardzo przyjemna. Nie mam sie do czego przyczepic oprucz temperatury mem, ale widze, ze podobnie u mnie jak u reszty.

Karta ladnie bostuje powyzej 2900 i lubi trzymac ta wartosc, ale zaleznie od sytuacji lubi schodzic do 2700, bardzo zadko ponizej. CZesciej widac okolice 2900 niz rzadziej. Zauwazylem, ze im wyzsze obciazenie dla karty tym nizszy zegar GPU (cyberpunk z WSZYSKIM na ON)

Cewki leciutko piszcza, ale wentyl CPU jak wejdzie na obroty to nie slychac ich. Wentylator ma jak dla mnie bardzo przyjemne brzmienie szumiacego powietrza i nic pozatym i dochodzi do 1700rpm. Jako ze wentyl na CPU lubi sygnalizowac swoje istnienie (goraca 10 seria intela). Wiec samej karty nie mam szansy niestety/stety posluchac.

Temperatury gpu sa jak wszedzie miedzy 55-60 nawet nie zwracam na ten parametr wiekszej uwagi. Niestety martwi mnie troche temperatura pamieci. Lubi miescic sie miedzy 80-90 nawet dobijajac do 92 wtedy laskawie karta zwieksza obroty do 40%. Przy OC nie obejdzie sie bez recznego ustawiania obrotow.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
10 minut temu, MJRegul napisał(a):

(codziennie śpię z głośnym dźwiękiem deszczu z zestawu RTV w pokoju, śpię przy tym jak dziecko) a głośnym HUCZENIEM/WYCIEM. 

O Panie...zwłaszcza zimą uwielbiam spać przy "dźwiękach natury" z głośników :D 

Latem wystarczy że zostawię otwarte okno :D 

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, MJRegul napisał(a):

@HappyLittleGamer jest różnica między głośnym SZUMEM, który mi absolutnie nie przeszkadza (codziennie śpię z głośnym dźwiękiem deszczu z zestawu RTV w pokoju, śpię przy tym jak dziecko) a głośnym HUCZENIEM/WYCIEM.

PS. moja wersja to nie OC czyli 300W a nie 360W - duża różnica. Nie wyobrażam sobie w takim razie jak wyje wersja OC. 

Dobrze że zrobiłeś ten test, bo mnie palec świerzbił na xfx 9070xt Swift ostatnio w cenie 2850zl. A tak to wiem przynajmniej że lepiej nie eksperymentować :E 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

No to naprawde ci sie musi nudzic, rozumiem jakbys mial 4070ti bez S to bylby cien usprawiedliwienia :D 

Nie żeby coś, ale "przyganiał kocioł garnkowi", czyli osoba która zmieniła 7800x3d na słabszego w grach 9700x :E 

Opublikowano (edytowane)

Ja sprzedalem caly pc i bylem prawie pol roku bez kompa z zamiarem kupna 9800XD budujac zestw SFF, ktory mi sie po prostu odwidzial, tak jak odwidzialo mi sie kupno 9800XD. A nie majac 7800XD kupilem 9700X dzien po dniu, to taka subtelna i kluczowa roznica.  A z 9700X jestem na tyle zadowolony, ze poki co zmiana na 9800XD nie kusi ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Przecież to była ironia ;) 

Ja akurat należę do osób które kupowały dzień po dniu sprzęt słabszy niż miały i sprzedawały ten mocniejszy (nie po to że potrzebowałem gotówki)...więc wiele rozumiem i wcale nie musi być na to logicznego wytłumaczenia, stąd nigdy nie pytam o powody :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Ja wiem, ze smieszkujesz ale napisalem powod bo nie kazdy zna ta historie ;)  Sczerze mowiac za taki pieniadz jaki dzis idzie kupic 9700X i to jak ten proc jest chlodny w stosunku do Zen4 to naprawde kazdemu polece. Prawdopodobnie zmiana bedzie na Zen6 na premiere i znowu 3D wersje sobie skipne.

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Masz 4070TiS i kusi AMD? Wszystko ok tam u Ciebie? :E 

Łatwiej zlikwidować biedę na podkarpaciu jak piszczenie cewek w RX 9070XT xD 
Może niektórzy za tym tęsknią? :) 

Taki dżołk. Póki AMD nie wypuściła kart pokroju 9080/9080XT/9090/9090XT nie widzę jakiegoś sensownego argumentu przesiadki z 4070tiS/5070ti i wyższych na AMD.
Tak naprawdę lepiej skipnąć generacje do RTX 6xxx i RX 10xxx

2 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Ja akurat należę do osób które kupowały dzień po dniu sprzęt słabszy niż miały i sprzedawały ten mocniejszy (nie po to że potrzebowałem gotówki)...więc wiele rozumiem i wcale nie musi być na to logicznego wytłumaczenia, stąd nigdy nie pytam o powody :E 

Krzysiak zarzuć 7500F. 7800X3D dużo prądu wcina, grzeje się itd. Prawie tysiak albo więcej by Ci wskoczył do kieszeni.
Ja będę kibicować xD 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Prawdopodobnie zmiana bedzie na Zen6 na premiere i znowu 3D wersje sobie skipne.

U mnie prawdopodobnie będzie odwrotnie...3d na uwieńczenie podstawki. 

Ostatnimi dni chodzi za mną zmiana mobo...nie dlatego że coś nie tak z asusem, co chce mi się coś zmienić, a jest to najtańszy z trójki mobo, cpu, gpu podzespół :E  Korci "lodowy" giguś na b850...ale nie lubię gigabyte 8:E 

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Krzysiak zarzuć 7500F. 7800X3D dużo prądu wcina, grzeje się itd. Prawie tysiak albo więcej by Ci wskoczył do kieszeni.
Ja będę kibicować xD 

Wystarczy się zamienić z synem którymś za 7600 :E

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Przecież to był ironie ;) 

Jak nvidia nie miala tak dobrego DLSS jak teraz i generatora klatek to sam mialem przeciez 6900XT bo glownie pod coda gdzie w tej grze karta bila 3090ti i malo kiedy korzystalem z DLSS bo tez nie byl jakis dobry, ale teraz jest zbyt duzo roznic miedzy kartami nvidia, a amd, zeby pchac sie w AMD. DLSS transformer dla mnie osobiscie miazga, generator do 3X tez robi robote. No i ilosc implementacji i latwosc podmieniania plikow na nvidia to tez cos o czym AMD moze pomarzyc :D Wiec gdyby amd mialo porownywalny upscaler i generator to grajac glownie w coda pewnie bym dzis siedzial na 9070XT :D 

Opublikowano
30 minut temu, galakty napisał(a):

Masz 4070TiS i kusi AMD? Wszystko ok tam u Ciebie? :E 

Nuda po prostu w temacie PC, chęć zmiany w życiu 😂 na 40stke kupilem Mustanga to teraz czas na zmiany w kompie a nie chce zmieniać całej platformy bo za drogo XD 

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. Na dzień dzisiejszy kupno 5070ti nad 9070XT to "premium" 500zł dopłaty pi razy drzwi. Ja gram w 1440p 180Hz więc zależy mi na dużym klatkarzu, nawet jeżeli w tytułach AAA uzyskuje to dzięki DLSS T + FG 2-4x.
Jak pomyślę sobie, że w przypadku 9070XT musiałbym się babrać w jakiś trzeci soft typu optiscaler, dla każdej gry aby ją poprawnie odpalić dodatkowe czynności zmian w rejestrze, edycji rejestru, zmiana/modyfikacja plików itd. gdzie jest cała lista jak ten wymuszony FSR 4 chodzi (chodzi/częściowo chodzi/ nie chodzi poprawnie) to mi naprawdę się odechciewa. 

@MJRegul @Krzysiak Kryzys wieku średniego? Mi się mustangi zawsze podobały, chociaż teraz dużo ludzi je ma. No chyba, że skupiacie się na klasykach z okolicy lat 70tych ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Kurła to jestem spóźniony...mustanga zostawiam na 50 8:E Jeszcze 4 lata zostały :rotfl:

Choć bardziej kręci challenger :D 

Mustang tanszy w obsłudze 👌🏻👌🏻👌🏻 ale marzenia trzeba spełniać 👌🏻

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix.

@MJRegul @Krzysiak Kryzys wieku średniego? Mi się mustangi zawsze podobały, chociaż teraz dużo ludzi je ma. No chyba, że skupiacie się na klasykach z okolicy lat 70tych ;) 

Moj jest z 2017, ostatni wypust przed liftem, mi sie najbardziej podoba :) tylko duzo ludzi mysli ze to oh ah auto a to trzeszczacy, skrzypiacy, palacy jak smok polonez z USA ;) mam w czym grzebać 👌🏻

Sorry za offtop, tak, kryzys wieku sredniego ;)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismynameto nie kryzys...chyba :E no i jednak gdybym miał brać amerykańskie, duże V8 to w budzie challengera (najbardziej z amerykańskiej trójcy mi się podoba). Moim drugim hobby jest motoryzacja i po prostu muszę w końcu mieć to V8 :E 

Co do grania, to ja znów nie wymagam wysokiego klatkarzu, 70-80 w tym w co gram mi wystarcza, stąd na dobrą sprawę wyłączam wszędzie fsr czy generator :) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Oprócz kompów mam dwa inne hobby, z czego jedno drenuje szczególnie kieszeń.
Jego eksploatacja jest nadzwyczaj kosztowna, chociaż gdybym puścił obecny "osprzęt" spokojnie mógłbym sobie w Mustangach wybierać xD 

Trzeba mieć jakieś pasje w tym nudnym świecie.

A co do kart graficznych... w marcu sprzedałem 4070S za ~2750zł... gdyby wtedy na horyzoncie był 9070XT za ~3000zł to by mi się pejs zakręcił, łyknąłbym jak cygan dywan, bo jednak sercem z GPU jestem za AMD.
Jakoś podświadomie przy GPU NVIDII czuję się jak posiadacz telefonu z jabłkiem - trochę jak taki tępy konsument co wszystko łyka i przepłaca.

• Upvote 1