Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No mnie to nie spotkało na 6950xt nie zależnie od ekranu jakiego używałem, u znajomego na 7700xt też nie ma problemu przy monitorze 144 ale jak widać po dzień dzisiejszy nawet na rdna4 to się pojawia... :/ 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wejdź w utwórz rozdzielczość niestandardową i tam gdzie timing standard zmień na CVT - ograniczone wygaszanie (drugie od góry) bo widzę że masz po angielsku :E kolejna sprawa to jak wejdziesz tam pierwszy raz to zapisz sobie ile wynosi stockowy g-pixel clock (khz) bo jak wpiszesz jakąś swoją wartość refresh rate to z miejsca on też się przestawia najczęściej na nieobsługiwany xD zmień odświeżanie np na te 239hz a pixel clock wklep taki jaki był stock gdy wszedłeś do tej zakładki.

Tylko, że to są stockowe ustawienia, bo takie podaje monitor:

obraz.png

Jak wejdę w ustawienia i zmienię na CVT - rb to mam tak:

obraz.png

Edytowane przez Vexis
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

@Send1Nnawet na obecnym monitorze trzymało max, ale wymieniłem kabel dp i na nowym zaczęło zbijać :E 

Dziś po 15 będę miał innego 9070xt, także się okaże czy leci RMA :E 

Nawet jeśli inny będzie działał to współczuję bujania się z gwarancją gdzie testy serwisów są tak proste że na 100% tego nie wykryją i odrzucą.

Będziesz musiał to grubo udokumentować. Ale jak drugi będzie wywalać tzn że coś z kompem. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.znając swoje szczęście pewnie tak będzie...kumpel w ostatnich 2 latach z podobnymi wadami odsyłał karty (6-7) i zawsze po 2-3 tygodniach gotówka na koncie...ale on w czepku urodzony :rotfl2:

Żałuję że nie ogarnąłem tematu przed urlopem, bo i tak kompa 2 tygodnie nie używałem.

33 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale jak drugi będzie wywalać tzn że coś z kompem. 

6950xt i 7800xt nie wywala w tym kompie...więc jakiś ewentualny zgrzyt stricte z rdna4 musiałby być.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

@Phoenix.znając swoje szczęście pewnie tak będzie...kumpel w ostatnich 2 latach z podobnymi wadami odsyłał karty (6-7) i zawsze po 2-3 tygodniach gotówka na koncie...ale on w czepku urodzony :rotfl2:

Żałuję że nie ogarnąłem tematu przed urlopem, bo i tak kompa 2 tygodnie nie używałem.

6950xt i 7800xt nie wywala w tym kompie...więc jakiś ewentualny zgrzyt stricte z rdna4 musiałby być.

A takie coś znalazłem.

Aorus B850 Elite Wifi7 Ice Issue

Users have reported several issues with the Gigabyte B850 Aorus Elite WiFi 7 ICE motherboard when paired with Radeon graphics cards, particularly in new builds. A common problem involves the system failing to boot properly, with the VGA LED on the motherboard remaining red, indicating a failure to detect the GPU. This issue can require multiple power button presses and attempts before the system eventually boots, sometimes after waiting 30-60 minutes. This problem has been reported with the Radeon RX 7900 XTX and other Radeon models like the Sapphire Radeon RX 9070 XT.

Another significant issue reported is related to memory stability when using high-speed DDR5 RAM, such as Corsair Vengeance 6400 CL32 and 6000 CL30 kits, especially with Ryzen 7 7800X3D and Ryzen 9 7900X processors. Users have experienced severe instability, including system crashes during boot, heavy stuttering, or failure to boot when using EXPO profiles, even after manual tuning of timings and voltages. The instability has been observed across multiple BIOS versions (F1, F3, F4a) and with different CPU and RAM combinations, although the same components ran stably on a Gigabyte B650 X AX Gaming board.

Additionally, there are reports of potential PCIe bifurcation issues. While the official documentation does not mention line sharing, users have observed that the GPU operates at x8 instead of x16 when all three M.2 slots are populated. Some users have found that moving a drive to a different M.2 slot (e.g., the chipset slot) can restore the GPU to x16 mode, suggesting undocumented line sharing between the M.2B_CPU slot and the GPU slot.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

@Alai_de_Loinna asusie b650 też to miałem, także nie jest to wina mobka.

Szczerze mówiąc po cichu liczyłem na to, że po wymianie mobka problem zniknie (zmieniany był ze względów wizualnych) :D

na takim Asusie ? ;)

Asus B650 Radeon Issue

Users have reported issues with ASUS B650 motherboards, particularly the TUF Gaming B650-PLUS, when paired with AMD Radeon graphics cards like the RX 7900 GRE and RX 7900 XTX. A common problem is the system failing to post (boot) when a discrete GPU is installed, often indicated by a white VGA LED on the motherboard. This issue can occur even when the GPU is properly seated and powered, and the system functions normally when using integrated graphics. Troubleshooting steps such as updating the BIOS, checking power connections, and testing with a single RAM stick have been attempted, but the problem persists in some cases.

One user resolved a similar issue by using the motherboard's integrated graphics to boot into Windows, which allowed them to switch to the discrete GPU. Another user experienced a boot failure with a second RAM stick installed, which was resolved by testing the sticks individually, suggesting a potential RAM compatibility or configuration issue. There are also broader concerns about ASUS B650 motherboards with Ryzen 7000 series CPUs, including reports of widespread memory-related issues and instability, which might be firmware or compatibility-related. These reports suggest that the problem could stem from a combination of motherboard firmware, RAM configuration, or specific GPU compatibility, rather than a single, isolated fault.

Ja nic nie chce insynuować, ale ja nie mam problemow i nie miałem :)

Robilem różne rzeczy, jak GTX 1070 w Sli, z czego jedna była modelem zwodowanym, wiec jej zmieniłem bios i założyłem chłodzenie od zwykłego modelu.

Wszystko to było najpierw na super taniej płycie 2011-3 z super tanim Xeonem, potem kupiłem okazyjnie 2011-3 od Msi jakiś wypasiony model i zapiąłem na to i7 6950 i podkręciłem do granic możliwości, włącznie za pamięciami 3200.

Teraz od dłuższego czasu mam Z790 i podobnie, żadnych problemow :) A wkładałem do tej płyty, 1080TI, 3070, 4070, 7900xtx i teraz 9070 xt. Zapomniałem jeszcze o Intelu, który pojawił się na chwile kiedy uwaliłem pierwszego 7900 XTX.

Bez urazy ale, może błąd jest w założeniu? ;)

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano
25 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Alai_de_Lointyle że ja sadzałem na obie płyty różne karty (głównie radeony - sam mam 3 w domu, bo 6950xt, 7800xt i 9070xt) i na nich nie ma żadnych problemów, dla pewności chcę jeszcze posadzić innego 9070xt bo czuję że to problem sztuki mojej :) 

Oczywiście, sam bym tak zrobił, ale nie mogłem się powstrzymać od krytyki Ryzenow ;)

Opublikowano
7 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@Send1Nnawet na obecnym monitorze trzymało max, ale wymieniłem kabel dp i na nowym zaczęło zbijać :E 

Bez jaj xD żeby zmiana kabla zrobiła różnicę :E na tym samym monitorze sprawdzałeś tylko 9070xt czy może poprzednie radki też? jeżeli tak to na 6950xt i 7800xt też pamięci nie schodziły z taktowania?

Opublikowano (edytowane)

No i wychodzi na to że GPU walnięte, na reaperze 9070xt kumpla diablo 4 przez 40 minut i nic...na moim 10-20sek i pulpit

edit

Po ponownym włożeniu mojej D4 nie wywala...zgłupiałem 8:E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym :E Niestety jeszcze przed włożeniem jego GPU sprawdzałem i wywaliło na mojej od razu :E 

@Send1N

Dobra, jednak jest coś nie tak bo na moim expedycja 33 wywala po chwili grania a na kumpla nie.

edit

RMA w Komputroniku zgłoszone.

Edytowane przez Pan Mateoo
polaczane na zyczenie
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

No i wychodzi na to że GPU walnięte, na reaperze 9070xt kumpla diablo 4 przez 40 minut i nic...na moim 10-20sek i pulpit

edit

Po ponownym włożeniu mojej D4 nie wywala...zgłupiałem 8:E 

Rece ktore lecza :)