Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mercury ma te same wentylatory co swift czy quick silver jak i poprzednie serie radeonów od xfx :E sam mam radka od xfx i przy zaledwie 1400rpm karta zagłusza i to zdecydowanie wszystkie inne wentyle i pompę razem wzięte ;) trzeba bardzo nisko zejść z obrotami (modyfikacja krzywej) aby mieć przyzwoitą kulturę pracy, plug and play odpada.

od 15:45 można sobie odsłuchać najlepiej na słuchawkach kulturę pracy poszczególnych modeli

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
54 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

I komu tu wierzyć ? Tu pokazuję że Pulse ma najlepszą temperaturę na vramie a tu że najgorszą LOL 

Temperatury vram zależą od zastosowanej pamięci. Pamięci Hynix są cieplejsze a Samsung chłodniejsze choć ponoć wolniejsze. W karcie Sapphire puls producent dowolnie montuje zależnie od serii produkcyjnej raz te raz tamte. A na jakie trafisz dowiesz się po zakupie bo nie udostępnia informacji jakie akurat w tym egzemplarzu użyto. 

Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Mimo wszystko hałas XFX Mercury jest poprawny gorzej z Swift , szkoda że nie ma w teście Nitro+. 

39,5dba przy 1380rpm po mojemu to nadal lipa w porównaniu do pulse czy hellhounda ;) 

Opublikowano (edytowane)

U mnie w starciu Pulse I XFX Quicksilver, wygrał XFX, ale mam dużą tolerancję na hałas. 

Dla mnie Pulse z wentylatorami 1600 obr. dawał tyle samo db co XFX na 1300 obr.

Do tego XFX przy 1300 obr. był  u mnie chłodniejszy od Pulse na 1600 obr.  i u mnie w Pulse cewki grały, a XFX prawie nie słychać.

Pamięci w Pulse niby Samsung, a i tak średnio 10⁰ cieplejsze. Natomiast w zachwalanym Hellhound hot spot sporo cieplejszy.

Każdy musi odpowiedzieć sobie co dla niego ważniejsze. Te wyższe temperatury w Pulse I tak są bezpieczne - w RX 7800 XT to sie dopiero gotowało (przynajmniej u mnie i to Sapphire Nitro+).

Ja wolałem skręcić wentyle w XFX i mieć w miarę cicho, chłodniej i w moim przypadku lepiej z cewkami.

Teraz żałuję, że nie wziąłem białego Mercury OC jak był w dobrej cenie.

Edytowane przez jagsulek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Send1N napisał(a):

Przez CRU próbowałeś? może tam pójdzie, pierwszy raz widzę taki problem w sofcie amd przy tworzeniu custom res :/

Powiem tak, siedziałem nad tym kilka h :D Żadne rozwiązanie, które jest na yt, reddit czy innym forum nie działa. Od wczoraj siedzę i sprawdzam CRU, bo! ;) da się ustawić custom resolution, ale maksymalnie do 120 Hz :hihot: Why? No idea :D Plus taki, że utworzyłem 3440x1440 z 119Hz i pobór GPU spadł do ~10 W. Teraz będę znów siedzieć i kombinować dlaczego nie mogę zrobić 239 Hz :boink:

Edytowane przez Vexis
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tak sobie myślę, że jakby zwrócili kasę (wątpię bo na fakturze widnieje 3499) to chyba bym wyrwał tego 7800xt od kumpla za jakieś "grosze" i poczekał na następną generację. W sumie jak tak pograłem w to co gram, to poza niższymi cyferkami w osd (nadal wystarczającymi) nie widzę specjalnej różnicy (nie czuję dyskomfortu) :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Thanks 1
Opublikowano
56 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja tak sobie myślę, że jakby zwrócili kasę (wątpię bo na fakturze widnieje 3499) to chyba bym wyrwał tego 7800xt od kumpla za jakieś "grosze" i poczekał na następną generację. W sumie jak tak pograłem w to co gram, to poza niższymi cyferkami w osd (nadal wystarczającymi) nie widzę specjalnej różnicy (nie czuję dyskomfortu) :E 

Jak byś dostał te 3500  to jeszcze spoko jeśli ci mocy nie brakuje,sam ostatnio miałem okazje poużywać 6900XT i tak jak do grania w 4K na TV jest średnio to w 1440p na monitorze dalej dają rade te karty. Nawet była przez chwile chęć opierdziulenia mojego 9070XT bo co tam chciałem to sobie ograłem na dużym ekranie ale ile bym dostał za używke z 2,5k :hmm: 

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Ja myślę że póki co optymalnie jest odpalić sobie RT na chwilę na rdna3, zobaczyć ocb, wyłączyć, i grać normalnie bez ceregieli. 9070xt to taki półśrodek ni w gruszkę ni w pietruszkę, na drodze do 5070ti.

Opublikowano

:D    Jak tylko zapowiedzieli i pokazali  modele RX 9070XT od początku byłem  nastawiony na kupno Asus Prime , nie udało się na premierę  , później położyłem lachę na to  ,a teraz za dużo  testów  porównań  ,recenzji  ... taka klęska urodzaju   ze człowiekowi w głowie się  pie...... 

A tak bym miał Prime i bym się  cieszył ,a teraz to chyba tego hellhound  jednak wezmę  bo cenowo to samo co Pulse  3100  ,a Prime  3000 ..

Opublikowano

@Krzysiak Tak wertuję wątek... co Ci się tam w skrócie stało z tym radkiem? 
Co by nie było, to jednak gpu jest dalej dostępne w sklepach. Na mój gust w najgorszym wypadku dadzą Ci nowy egzemplarz i cyrk się zacznie jak trafi się z piszczącymi cewkami... tu już 14 dni nie obowiązuje na zwrot.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismynamelosowo w kilku grach wywalał na pulpit z info o błędzie sterownika, albo zamarzał ekran...oczywiście nie we wszystkich, oczywiście syntetyki mogą chodzić cały dzień i nim orać :E  Wydaje mi się że to wali gdzieś w stanach pośrednich. Reszta kompa w pełni sprawna, bo na 7800xt, 6950xt, innym 9070xt i obecnie kolejnym 7800xt te same gry chodzą jak złoto.

Wreszcie mogę pograć w D4 po prawie pół roku od zakupu, bo wcześniej wywalało po kilkunastu sekundach :E  Choć nie od początku, wtedy dało radę pograć z pół godziny :E 

Edytowane przez Krzysiak