Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Send1N napisał(a):

"1849" ? :E aż dziwne że te karty zostały im wysłane że to nie był błąd cenowy :P 

Widocznie wysłali, gdzieś na discordzie było , ludziska wrzucali że karty przyszły i na olx już są więc jakaś ilość tam pewnie była ;)

Edytowane przez unadarek
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Send1N napisał(a):

"1849" ? :E aż dziwne że te karty zostały im wysłane że to nie był błąd cenowy :P 

Proszę bardzo :) Wczoraj był ten "błąd cenowy" po godz 11-12 opublikowany na DSie.

Screenshot_2025-08-29-12-36-54-846_com.discord.jpg

Screenshot_2025-08-29-12-38-28-045_com.discord.jpg

Edytowane przez CS_pAqu
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie zawsze tak jest.

Miałem Pulse i Quicksilver i Quicksilver po zmniejszeniu prędkości wentylatorów do poziomu głośności Pulse, to Quicksilver wyszedł chłodniejszy i mniej cewki grają jak w Pulse.

W serii RX 9070 XT Pulse i Hellhound są przereklamowane.

Ja polecam XFX Quicksilver lub Mercury.

Opublikowano

@jagsulek Widzisz, jest wiele źródeł mówiących odwrotnie do tego co piszesz, a mamy kolegów na forum co posiadali niektóre z tych kart i jednak 9070XT Pulse wypada zauważalnie lepiej na tle konkurencji.
No i też parę osób skarżyło się na wentylatory XFX z RX 9xxx. Teraz na zawołanie nie wykopię ale padały stwierdzenia jakoby wentyle XFX przy ~1400RPM brzmiały głośniej jak inne ~1700-1800RPM. Może zaraz się autorzy tych teorii wyłonią.

Opublikowano

Zgodzę się, że zmniejszeniem obrotów można poprawić hałas (logiczne) ale nie chce mi się wierzyć aby było chłodniej jak w przypadku m.in. pulse, gdzie te karty w stocku są chłodniejsze co wynika z wielu źródeł.
To musiałby być jakiś bardzo skrajny scenariusz typu trafienie mega kiepskiego egzemplarza Sapphire Pulse i mega zajebistego XFX Merc albo zastosowanie UV na jednej, na drugiej nie.

Ja gdybym na dzień dzisiejszy chciał kupić np. RX 9070XT, wybrałbym na pewno takiego z PTM na rdzeniu czyli wybór zawęża się do ASRock/ASUS/Sapphire/PowerColor/XFX.

Z ASUSem/PowerColor i XFX jest prawdopodobieństwo głośnych cewek czyli zostaje ASRock vs Sapphire. Tu pewnie zadecydowałaby cena.

Opublikowano
W dniu 30.08.2025 o 12:07, Fanbojj napisał(a):

Panowie szybkie pytanko...czy XFX Mercury Radeon RX 9070 XT OC RGB Gaming różni się czyś od tego z magnetycznymi wentylatorami ? One są takie same ? Czy wydajniejsze ? 

Są tak samo ujowe :E 

• Haha 2
Opublikowano
32 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Zgodzę się, że zmniejszeniem obrotów można poprawić hałas (logiczne) ale nie chce mi się wierzyć aby było chłodniej jak w przypadku m.in. pulse, gdzie te karty w stocku są chłodniejsze co wynika z wielu źródeł.
To musiałby być jakiś bardzo skrajny scenariusz typu trafienie mega kiepskiego egzemplarza Sapphire Pulse i mega zajebistego XFX Merc albo zastosowanie UV na jednej, na drugiej nie.

Ja gdybym na dzień dzisiejszy chciał kupić np. RX 9070XT, wybrałbym na pewno takiego z PTM na rdzeniu czyli wybór zawęża się do ASRock/ASUS/Sapphire/PowerColor/XFX.

Z ASUSem/PowerColor i XFX jest prawdopodobieństwo głośnych cewek czyli zostaje ASRock vs Sapphire. Tu pewnie zadecydowałaby cena.

Hmmm...dziwna sprawa...odesłałem właśnie 3 sztukę Tajczi,kumpel miał 2szt i cewki tak napier....że się wytrzymać nie dało :D :D :D A zamówił właśnie Mrcura od XFX i jest cisza,prawie wg nie słychać.Co do głośności to wg niego cicho ale to jego zdanie :D

A macie Panowie jakieś rzetelne testy gdzie można sobie zobaczyć/posłucjać np takiego XFX czy Devila ? Albo Nitro+ ? 

Opublikowano

@Fanbojj O widzisz... w kartach ASRocka nie przypominam sobie aby ludzie narzekali na cewki, chociaż rzeczywiście to się mogło zmienić. Może podpatrzyli skąd bierze je ASUS xD 
Zataczając koło - najbezpieczniejszym wyborem wśród Radeonów moim zdaniem jest Sapphire. Co do innych marek/modeli/podmodeli kwestia trafienia konkretnej sztuki - wiadomo "Cena Czyni Cuda".
Jak to mawia stare powiedzenie: Nie ma złych kart, są tylko źle wycenione. Nawet piszczące cewki człowiek zniesie jak kupi kartę za pół ceny xD 

Niektórzy testerzy dokumentują głośność/kulturę pracy. Np. nasz rodzimy Lipton:

• Like 1
Opublikowano

Może trafiłem złotą sztukę Quicksilver nie wiem, ale już widziałem testy gdzie XFX wypadał lepiej niż Pulse czy Hellhound. 

Na pewno kultura pracy Hellhound i Pulse jest zajebista, ale temperatury i cewki już nie...

U mnie test wyglądał tak. Ustawiłem wentylatory XFX tak, by hałas zrównał sie z wetylami z Pulse. Wyszło Pulse 2000 obrotów do 1600 obrotów XFX oraz 1600 Pulse do 1300 XFX.

I w takim scenariuszu Pulse był gorętszy i dawał ostro cewkami. Natomiast XFX wypadł dużo lepiej i jego zostawiłem.

Teraz jak miałbym wybierać to wziąłbym Mercury OC

Opublikowano
55 minut temu, jagsulek napisał(a):

Może trafiłem złotą sztukę Quicksilver nie wiem, ale już widziałem testy gdzie XFX wypadał lepiej niż Pulse czy Hellhound. 

Na pewno kultura pracy Hellhound i Pulse jest zajebista, ale temperatury i cewki już nie...

U mnie test wyglądał tak. Ustawiłem wentylatory XFX tak, by hałas zrównał sie z wetylami z Pulse. Wyszło Pulse 2000 obrotów do 1600 obrotów XFX oraz 1600 Pulse do 1300 XFX.

I w takim scenariuszu Pulse był gorętszy i dawał ostro cewkami. Natomiast XFX wypadł dużo lepiej i jego zostawiłem.

Teraz jak miałbym wybierać to wziąłbym Mercury OC

Odkąd zmieniłem monitor, to moja Mercury chodzi na pełny gwizdek i cewek nie słychać, wentylatory mam ustawione fabrycznie, nie mam nerwicy natręctw jeśli chodzi o szum wentylatorów, zresztą przez cztery miesiące w roku pracuje u mnie klimatyzator wiec nie mam z tym problemow. Może mailem szczęście.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Spychcio napisał(a):

Zaczęło się dozowanie przecieków.

Okaże się ze ten Top of the top będzie na poziomie średniaka u konkurencji, z ta różnicą ze będzie tańszy a grzał się będzie tak samo i zajmie 4 sloty PCI. 7900 xtx posiada 96 i jest niewiele wolniejszy a czasami niewiele szybszy od 9070 xt ktory ma 64, wiec jezeli weźmiemy pod uwagę statystykę, to to będzie coś 50% wydajniejszego od 7900 xtx przy 500 W plus poprawki dla RT i mydło klasy 5.1

A jeszcze jak się uprą na nowe chujowe złącze  zasilania to będzie kwik i rwanie włosów. 

Poniedziałek, pierwszy września, człowiek wraca do pracy i już mu zatruwają życie ;)

• Haha 1
Opublikowano

Chyba zyjesz w alternatywnej rzeczywistosci.

9070 xt do bdb karty w swoim segmencie, sprzedaja sie tez bdb.

Mydlo? FSR4 prezentuje dobra jakosc.

Next gen AMD to nie refresh rdna4, tylko nowa zunifikowana konstrukcja, takze wydajność bedzie wieksza per CU niz w obecnym genie 

• Upvote 2
Opublikowano

Ogólnie seria RX 9xxx można uznać za udaną. Gdyby jeszcze FSR 4.0 był oficjalnie zaimplementowany w tylu grach co DLSS 4.0 to już całkiem byłoby świetnie. No ale są półśrodki, którymi ludzie to obchodzą (mody, podmiany plików, soft trzecich firm) I jakoś to działa w większości przypadków.

Jak ktoś lubi trochę dłubać i chce aby mu parę stówek w kieszeni zostało to niegłupia opcja.

Opublikowano
18 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Fanbojj O widzisz... w kartach ASRocka nie przypominam sobie aby ludzie narzekali na cewki, chociaż rzeczywiście to się mogło zmienić. Może podpatrzyli skąd bierze je ASUS xD 
Zataczając koło - najbezpieczniejszym wyborem wśród Radeonów moim zdaniem jest Sapphire. Co do innych marek/modeli/podmodeli kwestia trafienia konkretnej sztuki - wiadomo "Cena Czyni Cuda".
Jak to mawia stare powiedzenie: Nie ma złych kart, są tylko źle wycenione. Nawet piszczące cewki człowiek zniesie jak kupi kartę za pół ceny xD 

Niektórzy testerzy dokumentują głośność/kulturę pracy. Np. nasz rodzimy Lipton:

Całkiem serio mówię o tym Tajczi :) 3szt z 2 różnych sklepów i dramat był z cewkami,takie skwierczenie że szok :D Kumpel to samo 2szt też z innego sklepu i to samo. Czyli mówisz że Szafir może być ok ? A warto dopłacać do Nitro+?