Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, tomcug napisał(a):

Nawet jak się plomba będzie minimalnie różnić, nikt na to nawet nie zwróci uwagi :E

Coś bym napisał, ale na publicznym forum pewnych rzeczy się nie piszę ;)

Dlatego bawią mnie niektóre posty :E

Opublikowano

@CzerwonyJohn musisz zrobić podział na 9070 i 9070XT i rozpatrywać modele osobno bo np Prime w 9070XT to suszara, a w 9070 bardzo dobry i cichy cooler. 9070 ciągną 220-250W w zależności od wersji, a XT 310-360W i stąd trudniej schłodzić XT.

Ja polecam 9070 Prime bo temperatury to jakieś śmieszne 60*C na GPU i 75*C na pamięćiach (hotspota nie sprawdzałem) i 1000rpm na biosie quiet albo 1400rpm na biosie oc. Cewki to loteria, ale u mnie troszkę bzyczą, z tym że jak zamknę obudowę i założę słuchawki (pół-otwarte słuchawki bez muzyki grającej) to nie ma już szans nic usłyszeć.

Opublikowano
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Jednak z plombą to już może nie być tak różowo.

Jaką masz pewność, iż plomba z ali to oryginał, nie imitacja? Pod tyloma względami może się różnić przecież... 

Jak kładłem ptm'a na 6950xt to zamówiłem 5 plomb które wyglądały identycznie tylko że jak przyszły to było widać że ten druk ma taką głęboką czerń a fabryczna plomba miała bardziej matową ;) wziąłem pałeczkę kosmetyczną nasączyłem ją delikatnie izopropanolem i delikatnie przejechałem po tej plombie tak aby lekko przymatowić ale też nie rozmazać i wyszło idealnie :E nie ma szans żeby ktoś się poznał xD 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N nieźle, ale ja idę o krok dalej. Raz wysłałem na naprawę kartę bez żadnych plomb i mówiłem że ją rozkręcałem i zepsułem a i tak była gwarancja uznana :E To pewnie zależy od humoru serwisantów albo sytuacji finansowej firmy, czy będą szukać oszczędności czy nie.

@CzerwonyJohn u mnie 76*C na hotspocie na biosie oc, a rdzeń 60*C czyli różnica tylko 16 stopni gpu vs hostpot, co oznacza że PTM jest dobrze położony. Pamięci 70*C. 

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Który model jest najcichszy i najchłodniejszy na hot spocie i pamięciach.bez piszczących cewek z komorą parową i termopadem na rdzeniu.Jest taki model?

Cewki to kwestia indywidualna, tego nikt Tobie nie powie bo nie ma jak tego stwierdzić przed zakupem konkretnego egzemplarza.

• Upvote 1
Opublikowano

Dlaczego po czystej instalacji sterowników AMD Adrenalin widać w zakładce wydajność / dostrajanie parametry procesora, natomiast po aktualizacji sterowników z poziomu zarządzania aktualizacjami te parametry procesora znikają i zostają widoczne tylko dla karty graficznej?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, sideband napisał(a):

Coś bym napisał, ale na publicznym forum pewnych rzeczy się nie piszę ;)

Dlatego bawią mnie niektóre posty :E

13 godzin temu, sideband napisał(a):

Jak ktoś zadaje pytania o plomby to nie powinien grzebać przy sprzęcie ;)

Ogarnięci wiedzą co się robi żeby gwarancja została uznana ba nawet jeżeli została raz odrzucona :E

Kolega magik widzę, że poradziłby sobie z tą plombą od Inno3d xDxDxD 

inno3d.thumb.jpg.5bd1da55599349175349dcca69c77b07.jpg

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak kładłem ptm'a na 6950xt to zamówiłem 5 plomb które wyglądały identycznie tylko że jak przyszły to było widać że ten druk ma taką głęboką czerń a fabryczna plomba miała bardziej matową ;) wziąłem pałeczkę kosmetyczną nasączyłem ją delikatnie izopropanolem i delikatnie przejechałem po tej plombie tak aby lekko przymatowić ale też nie rozmazać i wyszło idealnie :E nie ma szans żeby ktoś się poznał xD 

Tak jak już wspominałem - moim zdaniem te plomby to jakiś durny relikt i nie wiem dlaczego u nas UE nie forsuje żadnego prawa aby wymusić na producentach utrzymanie gwarancji pomimo rozkręcenia ew. uszkodzenia plomb - w USA tak jest.
Dochodziliśmy do absurdów gdzie głównie w RTX ale też w RXach dochodziło do pump-outów na dużą skalę, gdzie żaden Undervolting nie pomagał, a niektórzy producenci z plombami nie widzieli problemu w temperaturach i fatalnej kulturze pracy, nie chcieli sami interweniować z kartą i uniemożliwili użytkownikowi interwencję pod groźbą utraty gwary. No po prostu jakiś dramat.

Wolę mieć komfort konsumencki kupując kartę bez plomb lub taką gdzie producent nie cofa gwarancji przy ich zerwaniu (część producentów traktuje to jako wskaźnik "pchania łap" ale tylko fizyczne uszkodzenie sprzętu z winy użytkownika realnie cofa gwarę). Zawsze można napisać do danego AiB i mieć mailową pokładkę - to wszysko legitne metody.

Jak ktoś woli "robić inaczej" to jego sprawa ;) 

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, Kartofel napisał(a):

Wiemy wiemy :))) ale wodze ze nadal w oposie nienpoprawili na OC :)

4 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

@CzerwonyJohn musisz zrobić podział na 9070 i 9070XT i rozpatrywać modele osobno bo np Prime w 9070XT to suszara, a w 9070 bardzo dobry i cichy cooler. 9070 ciągną 220-250W w zależności od wersji, a XT 310-360W i stąd trudniej schłodzić XT.

Ja polecam 9070 Prime bo temperatury to jakieś śmieszne 60*C na GPU i 75*C na pamięćiach (hotspota nie sprawdzałem) i 1000rpm na biosie quiet albo 1400rpm na biosie oc. Cewki to loteria, ale u mnie troszkę bzyczą, z tym że jak zamknę obudowę i założę słuchawki (pół-otwarte słuchawki bez muzyki grającej) to nie ma już szans nic usłyszeć.

Chyba nie wszystkie xt to suszary. Lipton zrobil test kilku modeli i hellhound, a takze reaper i pulse jak pamiętam cichutkie i temperatury chyba bez tragedii. Moim marzeniem jest nitro+ 9070xt. Wygląda bosko. Akurat jej nie testował.  Sporo osób mowi, że cicha karta, ale też sporo, że cewki szaleja :/

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Kolega magik widzę, że poradziłby sobie z tą plombą od Inno3d xDxDxD

Jak jakaś firma aż tak lubi uprzykrzać życie nabywcom swoich produktów, którzy u niej zostawiają swoje pieniądze, to się ją olewa i tyle.

• Upvote 1
Opublikowano

@tomcug Właśnie Inno3d pozwala zerwać plombę bez utraty gwarancji. Można sobie wymienić pastę na własną rękę. Potwierdzone dwukrotnie u Inno3d Poland i Inno3d Europe - wrzucałem treść maili jeszcze na labie.

Jak kupiłem 5070ti to pierwszego dnia wleciał PTM na rdzeń - jak widzę to w serii 5xxx się nie wygłupiają i tej plomby nie ma.

• Like 1
Opublikowano

Tak na marginesie, to tak wyglądała odpowiedź AMD odnośnie mojego zapytania o flasher w wersji non-EXTERNAL:
AMD2.thumb.png.c475529eab8eaf1cc8093750f737cd63.png

Dzisiaj napisałem bardzo twórczego i konstruktywnego maila do supportu ACERa, którego końcem jest prośba o udostępnienie flashera w wersji non-EXTERNAL.
Nie pokładam wielkiej nadziei ale cóż, w mordę nie dadzą, a jest jakiś cień szansy xD 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.09.2025 o 12:33, Lameismyname napisał(a):

W sumie tak sobie myślę.... ktoś łyka takiego ASUSA Prime RX 9070 za 2249zł (https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-amd-radeon-asus-prime-rx9070-16gb-1111045) wgrywa do niego vBIOS od XT.
Nawet jak chłodzenie nie jest jakieś specjalne, to wystarczy trochę UV i nie powinno być tragedii...
Bardzo ciekawa opcja. Ciekawsza jak RTX 5070 12GB moim zdaniem. 

A porownując do..... rownie mocarnej okazji z Ventusem RTX5070 z moreli za 1949pln z grą Borderlands 4....

Który z tej dwójki lepiej wziąść - Ventusa i pobawić się UV, czy jednak zwrocic 5070, i brać 9070 Prime za 2249 ze sferisa?

To na tą chwilę dwa najlepsze promki na GPU, aż ciężko się zdecydować, którą z nich zostawić XD. 

Gpu będzie wkładane do setupu z Ryzenem 7600X3D, więc pomińmy kwestię bottlenecka dwoch gpu na tym procesorze. 

Edytowane przez CS_pAqu
Opublikowano

@CS_pAqu 
Lipton testował tanie "5070" m.in. Ventusa:

Akurat o dziwo Ventus nie wypadł tak tragicznie, chociaż znowu gaci z d*py nie zdarł :)
Gdybym był Tobą rozpakowałbym tego Ventusa i sprawdził jaki Ci się egzemplarz trafił.
Rzuć okiem na mój poradnik OC/UV - szybko zbadasz potencjał karty, będziesz wiedział jakie wartości do bezpiecznego UV Ci wyjdą.
Jak już zrobisz UV to zobaczysz jak temperatury i RPM na wentylatorach. Będzie akceptowalnie to zostawiasz, opychasz gierkę i cieszysz się z taniej i dosyć wydajnej karty.
Wyobraź sobie, że parę miechów tyle dałem 2X tyle za 5070ti, a to była najtańsza oferta bo MSRP ;) 

Jak 5070 nie spełni Twoich oczekiwań, to ją zwrócisz i kupisz co innego.
Zdradzę Ci sekret - siedzę na 1440p i gdybym miał RTX 5070 zamiast 5070ti też byłbym zadowolony ale głupio było przesiąść się z 4070 SUPER na 5070 xD No wiesz... nie wypada.
Gdyby 5070ti nadal miała 12GB VRAM jak 4070ti, to bym się raczej nie odważył ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, CS_pAqu napisał(a):

A porownując do..... rownie mocarnej okazji z Ventusem RTX5070 z moreli za 1949pln z grą Borderlands 4....

Który z tej dwójki lepiej wziąść - Ventusa i pobawić się UV, czy jednak zwrocic 5070, i brać 9070 Prime za 2249 ze sferisa?

To na tą chwilę dwa najlepsze promki na GPU, aż ciężko się zdecydować, którą z nich zostawić XD. 

Gpu będzie wkładane do setupu z Ryzenem 7600X3D, więc pomińmy kwestię bottlenecka dwoch gpu na tym procesorze. 

Wszelkie testy poakzuja ze 9070 jest wydajniejsze niz 5070, procz może 2 gier?

Opublikowano
45 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@CS_pAqu 

Akurat o dziwo Ventus nie wypadł tak tragicznie, chociaż znowu gaci z d*py nie zdarł :)

Tragicznie wypadł, ale miał w narożnikach jako konkurencja chłodzenia wyjęte z rynsztoku obecnego rynku GPU :doping: Za 1900zł + gra o ile chcemy w nią grać... to do przyjęcia. Jeśli policzyć UV jako zabawę faktycznie, to nawet wartość dodana.

Opublikowano

@HappyLittleGamer Mamy GPU ~1900zł plus możemy opchnąć gierkę powiedzmy nawet za stówkę, to tak jak gdybyśmy za GPU dali 1800zł. Ja bym chciał karcie zachować fabryczną wydajność przy jak najniższym napięciu - gdyby na takim ustawieniu kultura pracy była znośna (nie oczekuję w tej cenie cudów) to bym sobie ją zostawił. Ew. można spróbować rzucić PTM na rdzeń karty, po wygrzaniu zawsze trochę pomaga względem fabrycznej pasty, tylko nie znam polityki MSI odnośnie takiej wymiany.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, marcin0218 napisał(a):

Wszelkie testy poakzuja ze 9070 jest wydajniejsze niz 5070, procz może 2 gier?

W rasterze tak, kwestia czy komuś zależy na RT to wtedy 5070 to poziom 9700XT. Ten prime 9070 za 2200 z hakiem to dobra oferta ale można iść też w 5070 prime za ok 2400 z groszami.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@CS_pAqu 

Gdybym był Tobą rozpakowałbym tego Ventusa i sprawdził jaki Ci się egzemplarz trafił.
Rzuć okiem na mój poradnik OC/UV - szybko zbadasz potencjał karty, będziesz wiedział jakie wartości do bezpiecznego UV Ci wyjdą.
Jak już zrobisz UV to zobaczysz jak temperatury i RPM na wentylatorach. Będzie akceptowalnie to zostawiasz, opychasz gierkę i cieszysz się z taniej i dosyć wydajnej karty.
Wyobraź sobie, że parę miechów tyle dałem 2X tyle za 5070ti, a to była najtańsza oferta bo MSRP ;) 

Jak 5070 nie spełni Twoich oczekiwań, to ją zwrócisz i kupisz co innego.
Zdradzę Ci sekret - siedzę na 1440p i gdybym miał RTX 5070 zamiast 5070ti też byłbym zadowolony ale głupio było przesiąść się z 4070 SUPER na 5070 xD No wiesz... nie wypada.
Gdyby 5070ti nadal miała 12GB VRAM jak 4070ti, to bym się raczej nie odważył ;) 

Mając ówczesne 4070 super... przesiadając na 5070 byś zaliczył downgrade w postaci braku physx, dlatego nie dziwiłem się Twojego rozsądnego podejścia. No nie wypadało zmieniać XD. 

Korci tego 9070 Prime dodatkowo zamówić, i przetestować na spokojnie obydwie karty. Nie wiem jednak, czy nie szkoda byłoby dodatkowo kasy na drugą kartę. 

Cena faktycznie wychodzi po sprzedaży Borderlandsa 1800 pln za 5070. Prawie jak za darmo. Tylko obawiam się jednego - czy wystarczy do rozdzielczości 4K. Nie jestem maniakiem maksowania detali, więc śmiało mogę je obniżyć, aby gra była płynna.

Opublikowano

@CS_pAqu Ale Ty tego 5070 Ventusa już masz fizycznie czy jest w drodze do Ciebie?
Powiem tak... masz komfort 14 dniowego zwrotu - skorzystaj z tego, odpakuj kartę, wsadź do PCta, zrób UV i wyciągnij wnioski.
Żaden test nie da Ci tyle co sprawdzenie w swoim środowisku, na swoim sprzęcie konkretnego egzemplarza karty.
Może się okazać, że wygrałeś loterię krzemową i karta zniesie potężne UV itd itd.
Trust me bro!

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@CS_pAqu Ale Ty tego 5070 Ventusa już masz fizycznie czy jest w drodze do Ciebie?
Powiem tak... masz komfort 14 dniowego zwrotu - skorzystaj z tego, odpakuj kartę, wsadź do PCta, zrób UV i wyciągnij wnioski.
Żaden test nie da Ci tyle co sprawdzenie w swoim środowisku, na swoim sprzęcie konkretnego egzemplarza karty.
Może się okazać, że wygrałeś loterię krzemową i karta zniesie potężne UV itd itd.
Trust me bro!

Mam ją fizycznie od kilku dni.