Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie no, co jak co ale nie pamiętam kiedy ostatnio nazwał mnie ktoś fanboyem zielonych xD Normalnie szok.
Trochę dystansu do żartów ;) 

Żarty, żartami ale ten post nic nie wniósł do tej dyskusji.

Moja jedna z najbardziej ulubionych gier "Call to Arms - Gates of Hell Ostfront" , AFMF tam sprawdza się znakomicie. Na karcie od zielonych nigdy nie uzyskam tam tylu FPS co na moim radku z AFMF 2.

Opublikowano

@Hard Reset To dobrze wiedzieć, że to działa. Jak miałem RX 5600XT/5700XT/6600XT to na którejś z tych kart odpalałem AMFM ze sterownika ale jeszcze to raczkowało i np. w Cyberpunku tylko dla w miarę statyczniego obrazu poprawiało ilość klatek, w dynamicznym ruchu tragedia.
No czerwoni ostatnio dużo się poprawili ze swoim FSR 4.0.2 itd. W Ray Tracing też nieźle. Mam nadzieję, że następna generacja też zacznie błyszczeć w Path Tracingu. Niestety ciągle to Nvidia toruje drogę, a oni jedynie muszą nią iść :( 

Opublikowano (edytowane)

Siemka. Ma może ktoś z Was Asus Prime 9070XT OC? :)  Bo mam ją już w koszyku ale chcę się jeszcze upewnić :) Techlipton podał, że głośna i gorąca. Opinie w x-kom itp. , że cicha i chłodna :D Zastanawiałem się nad Pure, ale nie wejdzie mi do obudowy.

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marcin0218 napisał(a):

Techlipton podał, że głośna i gorąca.

W przypadku kart graficznych zwróć swoją uwagę na temperaturę rdzenia, pamięci oraz liczbę obrotów wentylatorów na minutę.

Najlepiej szukać testów na stronach typu: https://www.techpowerup.com/review/?category=Graphics+Cards&manufacturer=&pp=25&order=date

Maja dobre testy oraz szczegółowe zdjęcia układów chłodzenia, sekcji zasilania, porównań do konkurencyjnych wersji.

W przypadku asusa prime rx 9060 xt, okazało się że jest to dobra chłodna wersja karty, ale pracująca z większą prędkością obrotową wentylatorów.

Porównując do konkurencyjnych modeli, które można kupić w podobnej lub niższej cenie np. 50-100zł np. sapphire nitro +, powercolor hellhound, asus w wersji prime przyoszczędził na liczbie rurek cieplnych odprowadzających ciepło z rdzenia karty. W sapphire nitro + są cztery rurki, w powercolor hellhound trzy, w asus prime tylko dwie.

Efekt? Sapphire nitro + pracuje pod obciążeniem z prędkością ok 1000 obrotów na minutę, a asus prime prawie 1700 obrotów na minutę, różnica w temperaturze nie jest duża, ale w głośności już tak.

Asus z prime zrobił bardziej budżetową wersję karty, nie dotyczy ceny, bo jest wysoka w przypadku rx 9060 xt 16gb, jest drożej od topowego modelu Sapphire nitro +, który kosztuje 1800zł.

Szukasz cichej karty? Wybierz: sapphire nitro.

Tabelka z porównaniem pięciu różnych modeli rx 9070 xt: https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-9070-xt-tuf-oc/39.html

images.thumb.jpg.c5b0739cfc4c9659da8a13bbf0c11f50.jpg

Edytowane przez Pawcio
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Lipton testował tą kartę na biosie standard i bez oc rozkręciła się do ponad 2300rpm (47,5dba) a po OC do ponad 2600 (51.5dBa) nie edytował krzywej obrotów aby pokazać jak to wygląda "plug and play" więc wyszło głośno to prawda.

1.png

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.09.2025 o 22:06, Hard Reset napisał(a):

Żarty, żartami ale ten post nic nie wniósł do tej dyskusji.

Moja jedna z najbardziej ulubionych gier "Call to Arms - Gates of Hell Ostfront" , AFMF tam sprawdza się znakomicie. Na karcie od zielonych nigdy nie uzyskam tam tylu FPS co na moim radku z AFMF 2.

Też nie jestem fanem zielonego przepłacania, od 25 lat używam GPU ATI (AMD), przez lata obserwuje jak Nvidia robi z ludzi żywy portfel, ale jak ktoś ma taki fetysz, żeby przepłacać za produkt nieadekwatny do ceny no i żeby utrzymywać Jensena.. no cóż.. :) 

Edytowane przez MCH93
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Pawcio napisał(a):

W przypadku kart graficznych zwróć swoją uwagę na temperaturę rdzenia, pamięci oraz liczbę obrotów wentylatorów na minutę.

Najlepiej szukać testów na stronach typu: https://www.techpowerup.com/review/?category=Graphics+Cards&manufacturer=&pp=25&order=date

Maja dobre testy oraz szczegółowe zdjęcia układów chłodzenia, sekcji zasilania, porównań do konkurencyjnych wersji.

W przypadku asusa prime rx 9060 xt, okazało się że jest to dobra chłodna wersja karty, ale pracująca z większą prędkością obrotową wentylatorów.

Porównując do konkurencyjnych modeli, które można kupić w podobnej lub niższej cenie np. 50-100zł np. sapphire nitro +, powercolor hellhound, asus w wersji prime przyoszczędził na liczbie rurek cieplnych odprowadzających ciepło z rdzenia karty. W sapphire nitro + są cztery rurki, w powercolor hellhound trzy, w asus prime tylko dwie.

Efekt? Sapphire nitro + pracuje pod obciążeniem z prędkością ok 1000 obrotów na minutę, a asus prime prawie 1700 obrotów na minutę, różnica w temperaturze nie jest duża, ale w głośności już tak.

Asus z prime zrobił bardziej budżetową wersję karty, nie dotyczy ceny, bo jest wysoka w przypadku rx 9060 xt 16gb, jest drożej od topowego modelu Sapphire nitro +, który kosztuje 1800zł.

Szukasz cichej karty? Wybierz: sapphire nitro.

Tabelka z porównaniem pięciu różnych modeli rx 9070 xt: https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-9070-xt-tuf-oc/39.html

images.thumb.jpg.c5b0739cfc4c9659da8a13bbf0c11f50.jpg

Dziękuję bardzo za konkretną odpowiedź. Też myślałem o Nitro Plus. Jest 300 zł droższe (to przeboleję) aczkolwiek zastanawiam się czy mój zasilacz z nią da radę pomimo, iż producent podaje, że 750W niby wystarczy.

Edytowane przez marcin0218
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, marcin0218 napisał(a):

Siemka. Ma może ktoś z Was Asus Prime 9070XT OC? :)  Bo mam ją już w koszyku ale chcę się jeszcze upewnić :) Techlipton podał, że głośna i gorąca

W tym przypadku Herbaciarz miał rację. 

Posiadam 9070 Prime, która ma identyczne chłodzenie co 9070 XT Prime. 

Wyniki po wgraniu biosu od 9070 XT poniżej. 3DMark Steel Nomad

ASUS_9070_XT_Lite_Prime_STEEL_NOMAD_1.thumb.png.43817131f3829347d771fe883242930f.png

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

W tym przypadku Herbaciarz miał rację. 

Posiadam 9070 Prime, która ma identyczne chłodzenie co 9070 XT Prime. 

Wyniki po wgraniu biosu od 9070 XT poniżej. 3DMark Steel Nomad

ASUS_9070_XT_Lite_Prime_STEEL_NOMAD_1.thumb.png.43817131f3829347d771fe883242930f.png

Kilka FPS przybyło za friko dzięki VBIOS ? :)  , w grach sprawdzałeś jaki przyrost ?

Edytowane przez MCH93
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Send1N napisał(a):

W zeszłą środę na morelach zamawiałem XFX Swift 9070 XT za 2720 PLN, w tej kasie też otrzymujemy porządny produkt.

Edytowane przez MCH93
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@MCH93 Szafir lepiej w testach wypadał od Swifta... no i rzadziej się piszczące cewki trafiają. 

13 minut temu, Send1N napisał(a):

Swift przy prime nie mają nawet podjazdu do kultury pracy pulse czy hellhounda ;) 

3 dni testowałem w komputerze klienta, nie miałem do czego się przyczepić, co do cewek no to zupełna cisza :) a co do ceny, nie każdemu budżet pozwala na dołożenie nawet 80 PLN, bywają i takie sytuacje.

Edytowane przez MCH93
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Send1N napisał(a):

Rozumiem ;) ale jak w tej samej kasie jest pulse za te 2800pln to wybór jest oczywisty :D 

Kilkanaście modeli od premiery RDNA4 testowałem(9070 i 9070XT), zależy na co kto patrzy, miałem w dwóch zestawach testowanych w tym samym czasie 9070 XT Hellhound, gdzie jeden miał o 18st.C cieplejszy HOT SPOT jak i piszczały cewki :) , z pulse też różnie bywało.

555391105_708247395606765_276446680114495118_n.jpg

Edytowane przez MCH93
Opublikowano

Niestety... z kartami graficznymi doszliśmy do takiego momentu, gdzie liczy się konkretny egzemplarz i rozrzut jest duży.
Marka i model niczego nie gwarantują... skoro nawet takie Astrale za 20k potrafiły piszczeć jak bieda na podkarpaciu.

Kupujesz nową kartę graficzną, a musisz do tego podejść jak do zakupu używanego auta :o 
Z jednej strony nie lubię tego prawa 14dniowego zwrotu bez przyczyny, bo to trochę nie fair - z drugiej strony, przy tak dziadziejących produktach dobrze, że jest.

• Upvote 1