Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, CorreQ napisał(a):

image.png.d9b4d10353dbe7d444ec85e79b4a0ae1.png20250920_083405.thumb.jpg.84cc750e5dec3fcdc0182241a812cd50.jpg
xfx mercury gaming oc na pamięciach samsung(przynajmniej moja sztuka). 

Mogli w tej karcie większe wentyle dać miejsce jest ale widocznie tak producent przewidział.

33 minuty temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Czy stracę na wydajności na PCie 4.0 czy koniecznie musi być 5.0

nie stracisz.

Ale na przyszłość miło by było mieć  5.0

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Chwilkę wczoraj sprawdziłem kartę, trafiła się na Samsungach. Ogólnie cichutka, pod obciążeniem praktycznie niesłyszalna, cewki nie grają.

To super. Ja sie zastanawiałem nad pure i nitro+, ostatecznie wziąłem tą drugą, ale miałem obawy co do cewek bo w wielu sklepach w komentarzach pisano, że cewki piszczą i w jednej i w drugiej. Na szczęście jest cichutko 😀

• Upvote 1
Opublikowano

Tak, karta graficzna PCIe 4.0 jest w pełni kompatybilna z płytą główną PCIe 5.0, a karta PCIe 5.0 będzie działać w gnieździe PCIe 4.0 na płycie głównej. W obu przypadkach łączność będzie ograniczona do prędkości wolniejszego standardu, co w przypadku gier zazwyczaj ma niewielki lub żaden zauważalny wpływ na wydajność. 

Kompatybilność wsteczna

Karta PCIe 4.0 w płycie PCIe 5.0: 

Karta będzie działać w pełni zgodnie ze swoim standardem, ponieważ płyta główna ma kompatybilność wsteczną.

Karta PCIe 5.0 w płycie PCIe 4.0: 

Karta będzie działać, ale jej przepustowość będzie ograniczona do standardu PCIe 4.0. Jednak w większości zastosowań, zwłaszcza w grach, ta różnica jest praktycznie niezauważalna. 

Dodatkowe kwestie

Wydajność: 

W codziennych zastosowaniach i grach, różnica w wydajności między PCIe 4.0 a 5.0 jest marginalna. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Czy stracę na wydajności na PCie 4.0 czy koniecznie musi być 5.0

Nic kompletnie nie tracisz, od lat tak jest że jak wychodzi nowszy gen pci-e to na jednej wersji wstecz nawet najlepsza karta na rynku działa tak samo jeżeli chodzi o standardowe konstrukcje x16, taki radek 6500xt zaliczał przykładowo konkretny spadek wydajności na 3.0 względem 4.0 :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

"Dobre" składałem 2 tyg temu pc dokładnie z tą kartą, cewki cichutkie beż żadnego UV na stock karta robiła max 65c na biosie quiet (800rpm) i 55 na biosie perf (1200rpm) w obudowie chieftec hunter 2, 23c w pokoju.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja nie wziąłem, za drogo. Rtx 5070 lepsiejszyszy za ten hajs

No ja właśnie nie wiem czy lepszy. Tutaj test rtx 5070 w BF6 i na 1440p High DLAA ma 118 fps. Tyle to ja mam na obecnym 7800 xt po włączeniu FSR Q, na czysto 97 fps. Jak włączył DLSS Q to już było 160 fps. Ciekawe ile RX 9070 da na czysto i z FSR Q. Niestety w tym segmencie jest spora dziura

Opublikowano
1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

No ja właśnie nie wiem czy lepszy. Tutaj test rtx 5070 w BF6 i na 1440p High DLAA ma 118 fps. Tyle to ja mam na obecnym 7800 xt po włączeniu FSR Q, na czysto 97 fps. Jak włączył DLSS Q to już było 160 fps. Ciekawe ile RX 9070 da na czysto i z FSR Q. Niestety w tym segmencie jest spora dziura

Włącz sobie test Liptona albo tektesters 

Opublikowano

I po co dajesz Jensenowi pomysły?  :doopa:

Teraz jak o 2% szybsze 5070 Super będzie równo pomiędzy, to będzie to Twoja wina!

(po opadnięciu podatku od nowości, bo że na początek 5070 Super będą dobijać do cen okazji na 5070ti to prawie pewne)

Opublikowano
38 minut temu, wallec napisał(a):

I i tak bez sensu go kupić bo wydasz 2800zl a i tak nie odpalisz Ray tracing i upscalera 

Fsr 4 działa zajebiście razem z AFMF 2. Czekam na redstona. Karta chodzi jak żyleta.