Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ładnie pociągnęło :E

TBP 304W a GPU Power max 476W, trochę to dziwne. Aktualna wartość w okolicy 375W też trochę ponad normę.

image.thumb.png.53e314f129ebb03c0c1461a6dab72339.png

Z PL +10%

image.thumb.png.58bcc70f2937142604740c5274fcea69.png

W obu przypadkach cewki cicho.

Edit: Jeszcze test ze zmiennym obciążeniem. 508W :E to musi być z dupy odczyt. Cewki cicho.

image.thumb.png.cdde03a0f8ec5007cc680a6184cb9dcf.png

GPUz jak ciśnie hotspot :o i jaki rpm wentyli na karcie

image.thumb.png.36a9678ed6869299abc0c2d4745391ee.png

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Kurła chyba za bardzo chwaliłem tego pure.  Wczoraj do 19 wszystko ok, odszedłem na 3 godziny od kompa, wracam i co odpalę jakąś grę czarny ekran, wentyle na max, dźwięk w głośnikach jest normalnie (nie zacięty). Po resecie słychać po głośnikach że system wstał ale brak obrazu, po wyłączeniu i włączeniu wstaje normalnie. Jutro będzie trochę czasu to będzie trza sprawdzić co walnęło ale wychodzi na to że raczej GPU 🤣

• Sad 4
Opublikowano

W mojej opinii kabel, wyjścia wideo raczej nie powinny wymuszać na karcie pełnych obrotów wentylatorów, ale jak widać zawsze jakaś zmienna jest u mnie dźwięk też się zacinał przy takich objawach.

Opublikowano

@Krzysiak chyba dwa lata temu miałem podobnie z 4070ti suprim. Wszystkie testy ok a w grze czasem po 5 minutach czarny ekran i wentyle na full. Po wyłączeniu i włączeniu pc ok do następnego razu i robiło to w losowym czasie, czasem nawet parę dni spokój. Winowajca wtedy był seasonic gx850, po wymianie zasilacza spokój 

Opublikowano

W sumie może coś być z kablem, bo teraz sobie przypomniałem, że w ostatnim czasie monitor czasem tracił sygnał na ułamek sekundy (bardzo rzadko ale zdarzyło się kilka razy też i na riperze). 

Sterowniki wczoraj na szybko ogarnąłem, ale nic nie pomogło.

Opublikowano
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Już miałem odsyłać na reklamację, ale pomogło zainstalowanie starszej wersji sterowników. 

Męczyłem się tak pół roku chyba i był temat na pclab wtedy. Żadna zmiana sterów nic nie dawała prawie cały pc zmieniony a zarazem przejście na am5 aż została tylko karta i zasilacz😂 i wyszło na zasilacz

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Z kolei 3 lata temu miałem tak na 3060 Ti. Ekran gaśnie, karta wchodzi na obroty. Już miałem odsyłać na reklamację, ale pomogło zainstalowanie starszej wersji sterowników. 

Zabrzmiało jak rada na wszystko mojego znajomego z discorda który jest fizjoterapeuta i na wszelkie problemy w "świecie PC" radzi cofać sterowniki do karty graficznej, wszyscy z niego zawsze podśmiechują :hihot: a tu proszę :witojcie2::uklon:

Opublikowano (edytowane)

@Radio Tirana wiem i rano patrzyłem na nią bo był outlet za 2800 zł ale to mi do budy nie wejdzie. Max 36 cm minus 25 mm na wentylatory więc i ten nitro na styk bo ma 33,5 cm 

Myślicie, że trafi się coś lepszego na BF czy opłacić tego nitro aby był na jutro? Trochę mało hajsu będzie na jedzenie, ale za to miałbym wydajność rtx 7090 w trzech rx 9070 xt :E

@Phoenix. Masz możliwość zważyć ten dodatkowy backplate do nitro+?

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
26 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ale jest  ciezki, to sam metal i dosc gruby ;) 

Znalazłem na kitguru 

It weighs in at 1591g without the backplate cover, or 1898g with it.

Kurna kawał blachy o wadze ponad 300 gramów :E Szkoda, że nijak niewykorzystany do chłodzenia.