Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

obraz.png.a18921f927fe5ac69a2cd1fb1897fbc1.png

Znowu zmieniłeś kartę? xD Człowiek tylko mrugnie, a tu znowu masz coś innego.

Jak widzę jak czasami ludzie wrzucają zrzutki z GPU-Z z tych kart to RPM na poziomie 1800-2000, a ja jak realnie mam 1600-1700RPM na moim 5070ti to mnie od Ventus+ wyzywają :o 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak widzę jak czasami ludzie wrzucają zrzutki z GPU-Z z tych kart to RPM na poziomie 1800-2000, a ja jak realnie mam 1600-1700RPM na moim 5070ti to mnie od Ventus+ wyzywają :o 

Obroty to jedna skladowa tylko, wszystko zalezy od kultury pracy wentylatorow, Nitro przy 1900rpm potrafi miec 37db gdzie karty z mniejszym RPM przebijaja prog 40-43db. Zachwycalem sie wentylatortami w ASUS, tu jest 2 polki wyzej :D W ASUS slyszalem tylko szum powietrza na rtx, tu nie slysze nic w tej samej odleglosci. 

Zobacz jak red evil nisko rpm kreci, a ile nitro gdzie kultura jest prawie identyczna. Dla mnie to chlodzenie to jest jakis fenomen z dotychczas przeroionych kart.

obraz.thumb.png.a89fb59a013a946eebd31fed18e23372.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. W sumie masz rację - naukowo byłoby każdą GPU badać w tym samym "środowisku" miernikiem poziomu dźwięku.
Dla mnie Sapphire to taka EVGA wśród radeonów. Miałem parę ich kart i powiem szczerze, że dla mnie to chyba pierwszy wybór jeżeli miałbym przesiadać się na karty czerwonych.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Jaka roznica w poborze wzgledem stock ?? To rozumiem robisz w sterowniku UV ?? Bo ja nie ma tego bo wgrywam minimalny.

Żadna, bo podbija wtedy zegar dobijając nadal do PL ;) 

Mój pure robi wszędzie w co grałem stabilne -60.

Opublikowano
38 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Phoenix. W sumie masz rację - naukowo byłoby każdą GPU badać w tym samym "środowisku" miernikiem poziomu dźwięku.
Dla mnie Sapphire to taka EVGA wśród radeonów. Miałem parę ich kart i powiem szczerze, że dla mnie to chyba pierwszy wybór jeżeli miałbym przesiadać się na karty czerwonych.

No i kwestia poboru, co innego jak kreci 1700rpm przy 200W a co innego jak 350W :D Nitro jak widac krzywa agresywniejsza krzywa bo tempy nawet 56st na rdzeniu, ownie dorbze molgoby byc 65st i 1200rpm :D 

48 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Znowu zmieniłeś kartę? xD Człowiek tylko mrugnie, a tu znowu masz coś innego.

Nuda nuda, ile mozna te rtxy :hihot:

13 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Żadna, bo podbija wtedy zegar dobijając nadal do PL ;) 

Mój pure robi wszędzie w co grałem stabilne -60.

I to mi sie podoba! :D 

Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Dobra buda to podstawa, pakowanie topowych chłodzeń do klitek nie pokaże potencjału chłodzenia. 

Klitka to to nie jest, średni rozmiar.

Ciepło jest, ale te hynixy ładnie naciagają

Pulse Samsung

image.thumb.png.8b679f9f7c75c5b33349cdacafb6a165.png

Nitro Hynix

image.thumb.png.fa0ee384e6ca623d04e01ce65b29fa65.png

Nie wiem od czego te piki. AMDip :E czy coś w tle mieli. Jest to dość cykliczne, ale w grze nie widać przycinek.

3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

I odgłos małego odrzutowca w gratisie :E

Raczej helikoptera w BF6

Opublikowano (edytowane)

Zbudowałem komputer na micro ATX z 7900x i ASRock stalowa legenda 9070XT + ramy 6000 MHz cl30 w Jonsbo D31 Mesh screen. Procesor chłodzi 360 Arctic liquid freezer pro.

Wentylatory na wlocie na spodzie, AIO wyrzuca górą. Procek na pbo + kurwa optimizer i kartę też mogę podkręcić na maska, ale w grze w którą gram procesor i tak dławi minimalnie grafikę, więc ściągam -10% mocy, bez różnicy w FPS.

Procek 70 stopni, grafika 55, ok. 80 hotspot + VRAM.

Świetna obudowa, da się.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
18 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Wentylatory na wlocie na spodzie

No i tu jest pies pogrzebany. U mnie kartę musi zaspokoić pół wentylatora 120 mm. Gdyby na piwnicy była opcja na montaż wentylatora to by to inaczej wyglądało z temperaturą. 

IMG20251130024919.thumb.jpg.1b85b3d9afe467a938ee0941e6555669.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Pentium D napisał(a):

No i tu jest pies pogrzebany. U mnie kartę musi zaspokoić pół wentylatora 120 mm. Gdyby na piwnicy była opcja na montaż wentylatora to by to inaczej wyglądało z temperaturą. 

Nie zakładałem, że ktoś siedzi na mniejszej obudowie od mojej ;D.

Specjalnie szukałem czegoś, co będę mógł w miarę łatwo przenosić, ale będzie wystarczająco miejsca na montaż i chłodzenie.

Często piszą, że układ kominowy, tak jak u mnie jest zły dla temperatur. No chyba niezbyt, skoro działa to rewelacyjnie jak na takiego mikrusa.

Opublikowano
22 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Wyjmij te dwa wentylatory z przodu, te na dole.

Będzie lepiej 

Opublikowano
7 minut temu, wallec napisał(a):

Wyjmij te dwa wentylatory z przodu, te na dole.

Będzie lepiej 

Dlaczego tak? Jak dla mnie ten z tyłu powinien być jako wywiew wraz z AIO, a te trzy na przodzie pchają.

Opublikowano
14 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Dlaczego tak? Jak dla mnie ten z tyłu powinien być jako wywiew wraz z AIO, a te trzy na przodzie pchają.

Te dwa wentylatory na dole blokują przepływ powietrza w okol karty