Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Pentium D napisał(a):

To nie jest normalne. Tylko filmiki na youtube i filmy z dysku oglądałem a vram grzeje się jak głupi.

image.png.6d7309417ffd5a0dd1f1779759935571.png

filmik na YT iu przegladnie neta.

obraz.png.a0311e357ee892630815ac0fcf13347c.png

Zmien bude naprawde bo szkoda kisic ta karte :red:

Tutaj po dluzszym czasie:

obraz.png.32d1a211f6c25300d69860557c59bea3.png

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ty masz dobra karte, tylko bude klitke, jak to ma zaciagac powietrze jak ta karta z tylu jest bez wlotow, a boczne sa u ciebie scisniete do szyby :D 

Przecież robione były testy parę godzin temu. Karta jest ok, buda też. Od karty do szyby jest 25 - 27 mm. Najbardziej dziwi fakt, że bacplate robi różnicę tylko +1*C. Zdjęcie szyby -3 - 4*C.

Nie lepsza byłaby podpórka typu słupek albo w ogóle bez podpórki? Będę u chińczyka zamawiał to mogę jedną wziać dla Ciebie i się dogadamy do wysyłki. Kolor stalowy czy biały i jaka wysokość napisz jeśli chcesz. W 16 zł już z wysyłką powinno się zmieścić

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Pany

nie jestem w stanie przewalić miliona postów

ktoś testował różne wersje 9060xt 16GB ?

przebiłem się gdzieś że bardzo ok jest saphire pulse, w sumie najtańsza chyba obok challengera

średnio ufam kartom dwu-wentylatorowym, skłaniam się ku saphire nitro, ale może nie ma potrzeby dopłacać ?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, miro napisał(a):

przebiłem się gdzieś że bardzo ok jest saphire pulse, w sumie najtańsza chyba obok challengera

Kuzyn ma pulse, całkiem cicha z tego co miałem chwilę czasu z nią się pobawić.

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Przy pasywnej karcie pewnie tak, ale przy aktywnej która sama sobie napędza powietrze na radiator 🤔 

Wentylatory karty są mocne i nastawione na to, żeby pchać powietrze skutecznie przez radiator. Każdy wentylator zawsze jest mocniejszy w układzie pchania, niż zasysania. Takie wentylatory z grafiki nie zaciągną sobie powietrza, nawet przy ściągniętym boku jeśli w obudowie nie ma przepływu.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

@Doamdor Normalne wtyczki zasilania a do tego na widoku. To już niemodne :E

34 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Phoenix.ma rację, sam niedawno w małej klitce składałem kompa dla syna i tam gotował się 3060...też sobie napędza powietrze pod radiator :E 

W czym konkretnie? Ja testy zrobiłem i widzę, że jednak tragedii nie ma a temperatury podczas oglądania filmu itp są podwyższone, ale w normie. Nie chce mi się całego kompa wywalać dla kilku stopni poprawy. Poza tym tu by się musiał wypowiedzieć ktoś kto ma na karcie Hynixy. Poza tym zawsze mogę trochę podkręcić wentyle na froncie bo teraz chodziły na 850 - 900 rpm. 

Opublikowano
3 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Wentylatory karty są mocne i nastawione na to, żeby pchać powietrze skutecznie przez radiator. Każdy wentylator zawsze jest mocniejszy w układzie pchania, niż zasysania. Takie wentylatory z grafiki nie zaciągną sobie powietrza, nawet przy ściągniętym boku jeśli w obudowie nie ma przepływu.

Dobra, sprawdzę to w nocy. Mam luzem jedną lub dwie 120 lub 140, może nawet po jednym Arctic P12/14. Może użyje mixa i się zobaczy. 

2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

To nawet na logikę można sobie odpowiedzieć, gdzie byłoby nam chłodniej: w zamkniętym pomieszczeniu z wentylatorem czy w tym samym pomieszczeniu, ale ze wszystkimi oknami otwartymi i bez żadnego przeciągu. 

Na logikę to tam przecież wentylatory obudowy nie stoją :heu:

Opublikowano
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

To nawet na logikę można sobie odpowiedzieć, gdzie byłoby nam chłodniej: w zamkniętym pomieszczeniu z wentylatorem czy w tym samym pomieszczeniu, ale ze wszystkimi oknami otwartymi i bez żadnego przeciągu. 

Odczucie czy nam chłodno nie oznacza że jest chłodniej. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

To zależy przecież od temperatury na zewnątrz i wiatru...

Karta potrzebuje świeżego, chłodniejszego niż w obudowie powietrza. Dlatego tworzy się zamknięte obudowy z wentylatorami na wejściu i wyjściu i to w odpowiednim układzie, żeby ten przepływ nie był zaburzony. To, albo całkowicie otwarta obudowa, gdzie podzespoły są na powietrzu.

Kolejna sprawa to fakt, że do dzisiaj nie wymyślono zewnętrznych PSU wysokiej mocy, tylko pakuje się dodatkową grzałkę do obudowy, by następnie bohatersko usuwać to gorące powietrze na zewnątrz.

Ja rozumiem sprawy bezpieczeństwa i ewentualnej grubości kabla do obudowy, ale jest to wykonalne.