Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miro napisał(a):

no ale to masz ryzen master i do tego jeszcze adrenaline ? po co ? przecież one próbują robić to samo i będą powodować konflikty

może tu jest pies pogrzebany, chyba że już sie pogubiłem w tym wszystkim

dla mnie ustawić procka jak pasuje w bios, adrenaline do karty i tyle, żadnych ryzen masterów

Jemu chodzi o proces ryzenmasterSDK który jest częścią softu adrenaline, nie musisz mieć ryzenmastera aby ten proces po instalacji adrenaline software działał w tle ;) ja go zostawiam w spokoju bo jak wywalisz ten proces z autostartu tracisz podgląd na temp cpu w OSD - temperatura cały czas wynosi 0 ;) Tylko że u mnie nawet jak  jest włączony nie ma zakładki CPU OC :E 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, miro napisał(a):

tak, tak, nikt nic nie robi tylko ty jeden....  przestań, bo nie ma tu nikogo co ma na domyślnych kompa

ok, to chciałem tylko z ciekawości wiedziec

[s] no ale to masz ryzen master i do tego jeszcze adrenaline ? po co ? przecież one próbują robić to samo i będą powodować konflikty

może tu jest pies pogrzebany, chyba że już sie pogubiłem w tym wszystkim [/s]

dla mnie ustawić procka jak pasuje w bios, adrenaline do karty i tyle, żadnych ryzen masterów

edit: sens już napisał że chodzi o ryzenmaster sdk, to już w ogóle czary

Mocno pogugiłeś się w temacie i pewnie dlatego majaczysz jak mały władzio po dużym piwku.

Nie mam zainstalowanego ryzen mastera i jak już pisałem CPU jest ustawiony w bios, a karta w adrenalin, wszystko działa jak należy oprócz faktu, że jeśli nie wyłączę procesu AMDRyzenmaster.sdk, to adrenalin (nie Ryzen master) potrafi nadpisać ustawienia CPU z BIOS-u i je pozmieniać w dowolnym momencie.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano

Testy sobie robię bo się zastanawiam czy nie zmienić na intela 14600K. Może ktoś ma rx 9070 xt z 13600K lub 14600K z eFką lub zwykłe 6P+8E i chciałby porównać.

U mnie karta stock na hynixach więc z pudełka ciut wydajniejsza. Proc bez PBO, CO -15.

Ultra bez fsr, rt, fg. Komp z gniazda ciągnie 450 - 473W.

Cybstock.thumb.jpg.b556f574b8d56cf160dd04eac5716f50.jpg

Ultra z FSR 4 jakość. Bez rt, fg. Komp z gniazda ciągnie 450 - 476W.

CybstockFSR4jako.thumb.jpg.94c70c59543c4d5e38d0fa6c463de5c2.jpg

Ultra z FSR 4 jakość i RT, bez fg. 

CybstockultraRTfsr4jako.thumb.jpg.65449ad6c60afc140c587c7aad5e9a3b.jpg

CybstockultraRTfsr4jako2pas.thumb.jpg.8cde8b1f2aec01ccc9fb8e4c2500721c.jpg

Test puszczany po dwa razy na każdych ustawieniach, ale wszędzie różnica to +-1 fps więc nie ma sensu śmiecić.

Opublikowano
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Testy sobie robię bo się zastanawiam czy nie zmienić na intela 14600K. Może ktoś ma rx 9070 xt z 13600K lub 14600K z eFką lub zwykłe 6P+8E i chciałby porównać.

Nic tym benchmarkiem nie porównasz, bo on kładzie nacisk na moc GPU a nie CPU.

Opublikowano
14 godzin temu, Pentium D napisał(a):

U mnie karta stock na hynixach więc z pudełka ciut wydajniejsza. Proc bez PBO, CO -15.

Ultra bez fsr, rt, fg. Komp z gniazda ciągnie 450 - 473W.

Ultra z FSR 4 jakość. Bez rt, fg. Komp z gniazda ciągnie 450 - 476W.

Ultra z FSR 4 jakość i RT, bez fg. 

Test puszczany po dwa razy na każdych ustawieniach, ale wszędzie różnica to +-1 fps więc nie ma sensu śmiecić.

Ja mam i5 13600K lekko podkręconego oraz RX9070XT , to będzie to samo co i5 14600K, tylko że na DDR4, to może być trochę mniej wydajnie niż na DDR5.

Tylko że mam mało gier , ale zaproponuj coś z benchmarkiem, to możemy porównać ;) 

Opublikowano

To nie wiem w której grze będzie balans wykorzystania gpu i cpu . Dziś większość ciśnie GPU. W CoD może cpu i ram ma większe znaczenie, ale nie mam pełnej wersji aby uruchomić benchmarka. Warzone nie ma benchmarka.   

Opublikowano
13 minut temu, tomcug napisał(a):

Wy to się lepiej za te testy nie zabierajcie, bo wyjdą kolejne brednie, jakie tutaj na forum już były nieraz produkowane %-)

W twoich ostatnich testach nie było i5 ani RX9070XT , to sobie tu potestuje my :hihot: ;)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, tomcug napisał(a):

Testować możecie, gorzej jak ktoś na podstawie tych testów będzie chciał kupować :wariat:

Kupować nowy cpu na podstawie testów cpu w grach w 1080p też jest dla mnie bez sensu. Nigdy takich testów nie biorę pod uwagę .  Co mi po tym, jak gram w 1440p albo 4k ;)  Okaże się że wydam 1000zł na nowy cpu a w 4k będzie 3FPS więcej gdzie w 1080p pokaże 50FPS więcej  . :heu:

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

Nie ma testów, które obiektywnie pokażą Ci, jakie są różnice w wysokich rozdzielczościach na częściowym bottlenecku GPU. Dlaczego tak jest, opisywane było na forum wielokrotnie oraz m.in. w tym felietonie:

https://ithardware.pl/artykuly/czy_warto_testowac_cpu_w_4k_felieton-33663.html

W skrócie, wszystko zależy od konkretnego przypadku, a ten u każdego jest inny (inne ogrywane gry, preferowane detale, itd.).

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nie ma testów, które obiektywnie pokażą Ci, jakie są różnice w wysokich rozdzielczościach na częściowym bottlenecku GPU. Dlaczego tak jest, opisywane było na forum wielokrotnie oraz m.in. w tym felietonie:

https://ithardware.pl/artykuly/czy_warto_testowac_cpu_w_4k_felieton-33663.html

W skrócie, wszystko zależy od konkretnego przypadku, a ten u każdego jest inny (inne ogrywane gry, preferowane detale, itd.).

Tak, tak , było to wiele razy poruszane. Ja patrzę ze swojego punktu widzenia, dla mnie testy w wyższej rozdzielczości są bardziej wiarygodne. Tak na szybko sprawdziłem sobie nawet wyniki 3Dmarków AMD R7 9800X3D vs mój i5 13600K i mój cpu może być bootlleneck nawet w 1440p w pewnych okolicznościach. Pokazują to chyba najlepiej testy tz "Combined Test" w 3Dmarku.   

Opublikowano
1 minutę temu, Hard Reset napisał(a):

dla mnie testy w wyższej rozdzielczości są bardziej wiarygodne.

wyniki 3Dmarków AMD R7 9800X3D vs mój i5 13600K

:hihot: 

Pokazują to chyba najlepiej testy tz "Combined Test" w 3Dmarku.   

Nie nie pokazuje zadnego botelnecka ten test ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No możesz się śmiać, ale ja bym chętniej zobacz test użytkowników w 1440p czy 4k niż te testy w 1080p :) Wiadomo że nigdy nie będą wiarygodne 1:1 . Każdy ma inny system, pamięci, procesy w tle, oc , uv itp. itd .  Tu też gościu ma o 200Mhz więcej ustawionego Radka no i DDR5 .

Zrzut ekranu 2025-12-30 2200491.png

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, tomcug napisał(a):

W tych testach CPU robi tylko obliczenia fizyki, nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym obciążeniem CPU w grach. Jak się lubisz oszukiwać, to przecież nikt nie broni :)

No może trochę się oszukuję, może też nie do końca rozumiem jak ten test jest wykonywany. Trochę brak logiki w nim , gdyż  mój cpu pokazuje wyższą wydajność, gpu 8-10% gorzej a kombined 18% gorzej , dziwne ;) Zawsze myślałem że te testy najbliżej pokazują scenariusz w grze gdzie jest ciśnięty cpu i gpu  . 

Jak patrzę na czystą wydajność GPU np w RT to różnica już tylko ~3% . Ale gpu też ma mocniejsze OC wiec na tych samych taktach moze być zero różnicy .

Solar Bay Extreme:

Zrzut ekranu 2025-12-30 221910.png