Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Chyba wszystko działa bez przeinstalowywania. Ja nawet nie zainstalowałem sterów do chipsetu z790

Działać działa, ale masz nieoptymalny plan zasilania.

4 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Skoro tak to chyba intel lepszy bo jak czasem szarpneło na 9800X3D to aż z rytmu wybijało w BF6. Zresztą zaraz idę pograć

Jak tak, to pozostaje Ci cieszyć się ze zmiany i tyle.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Chyba wszystko działa bez przeinstalowywania. Ja nawet nie zainstalowałem sterów do chipsetu z790 :E

image.thumb.png.e43e4336a7e949b772165ea92401674e.png

Skoro tak to chyba intel lepszy bo jak czasem szarpneło na 9800X3D to aż z rytmu wybijało w BF6. Zresztą zaraz idę pograć

Zrób od razu uv cpu, bo widzę wysokie napięcie.  Ustaw napięcie na 1.200v na początek.  Ja teraz na swoim mam 1.150v 

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam problem z 9070 XT przy monitorze 165 Hz (6900 XT nie miało tego problemu). Podczas grania co jakiś czas potrafi się ekran wyłączyć na kilka sekund i ponownie włączyć. Googlując się zdziwiłem jak wielu na reddit również ma ten problem. Próbowałem niektórych rozwiązań które niektórym graczom pomagało jak wyłączenie MPO i HAGS, ale to nie pomogło. Jest sens w ogóle to wyłączać? Opinie w necie podzielone... Komuś pomogło ręczne ustawienie 160 Hz, ale u mnie dopiero zjechanie do 144 Hz rozwiązało problem (bez konieczności zmiany kabla DP na HDMI jak część robiła). Jakieś jeszcze pomysły co można zrobić aby zachować wyższe odświeżanie?

Opublikowano
31 minut temu, Raiven napisał(a):

Mam problem z 9070 XT przy monitorze 165 Hz (6900 XT nie miało tego problemu). Podczas grania co jakiś czas potrafi się ekran wyłączyć na kilka sekund i ponownie włączyć. Googlując się zdziwiłem jak wielu na reddit również ma ten problem. Próbowałem niektórych rozwiązań które niektórym graczom pomagało jak wyłączenie MPO i HAGS, ale to nie pomogło. Jest sens w ogóle to wyłączać? Opinie w necie podzielone... Komuś pomogło ręczne ustawienie 160 Hz, ale u mnie dopiero zjechanie do 144 Hz rozwiązało problem (bez konieczności zmiany kabla DP na HDMI jak część robiła). Jakieś jeszcze pomysły co można zrobić aby zachować wyższe odświeżanie?

Miałem kiedyś podobny problem, ekran "gasł" na 2-3 sekundy w zupełnie losowych momentach. Winowajcą okazał się kabel DP, z tymi kablami to były (nie wiem może jeszcze są) niezłe jazdy.
Teraz sam posiadam 9070XT i nie mam najmniejszych problemów na 165Hz (z graniem włącznie), co prawda w Linuxie więc może to kwestia sterowników, nie wiem, nie mam Windowsa żeby przetestować.

Opublikowano
7 godzin temu, Raiven napisał(a):

masz jeszcze czas na 14-dniowy zwrot karty?

Opublikowano
8 godzin temu, Kandelabros napisał(a):

Miałem kiedyś podobny problem, ekran "gasł" na 2-3 sekundy w zupełnie losowych momentach. Winowajcą okazał się kabel DP, z tymi kablami to były (nie wiem może jeszcze są) niezłe jazdy.
Teraz sam posiadam 9070XT i nie mam najmniejszych problemów na 165Hz (z graniem włącznie), co prawda w Linuxie więc może to kwestia sterowników, nie wiem, nie mam Windowsa żeby przetestować.

Dokładnie wymienić kabel, ja wczoraj ruszyłem kablem lekko i to samo się zrobiło, zgasł i włączył ponownie monitor a karta nvida. 

Opublikowano
11 godzin temu, wallec napisał(a):

masz jeszcze czas na 14-dniowy zwrot karty?

I co dalej?

18 godzin temu, Kandelabros napisał(a):

9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Dokładnie wymienić kabel, ja wczoraj ruszyłem kablem lekko i to samo się zrobiło, zgasł i włączył ponownie monitor a karta nvida. 

Spróbuję kupić jakiś świeższy, chociaż tamten powinien być "OK" :P

Opublikowano
W dniu 1.01.2026 o 12:43, Pentium D napisał(a):

image.thumb.png.6b2d28578435784a35b762553ecc1fe4.png

image.thumb.png.5a14052e7d400403f3250ffad68ddedc.png

image.thumb.png.2deb8bd213873039541aaa2b90423f6d.png

image.png.4576493edb4150155e364132fbf635ec.thumb.png.99e08b0dce138318046ac3e7ee4a7aa5.png

image.thumb.png.3b9f80e6bb4706acd2db1d12b3c34ca6.png

Zmień hosting na który wrzucasz screeny bo po jednym dniu już wygasły :E 

W dniu 1.01.2026 o 14:03, Pentium D napisał(a):

Przynajmniej wiem, że navis jednak działa bo proc ciągnie teraz 130 - 140W, grzeje się 75 - 85*C a z chłodnicy wylatuje 45 - 47*C przy 1100 - 1200 rpm a to jeszcze przy podgrzewającym GPU 330W. Odprowadzanie temperatury z Ryzenów serio ssie.

Pisałem ci już dawno w innym dziale na ten temat że z chłodzeniem na 99,99% jest wszystko ok ;) w ZEN5 i tak ten transfer ciepła został poprawiony względem poprzednich z kaszą.

• Upvote 1