Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie nie interesuje co pokazali w przeszlosci tylko rozmawiamy o obecnym stanie rzeczy i przyszlej premierze RDNA4. A tu widac, ze chcac konkurowac z nvidia zmieniaja plan na biezaco dostosowujac sie do niej. Gdyby mieli na to wywalone to byz juz dawno pokazali karty, cene i niech sie dzieje co chce ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Nie wiem co za kolesie tam robią w marketingu, ale wywaliłbym ich totalnie wszystkich co do jednego

Niesprzedawanie już wyprodukowanego towaru to najwidoczniej część większego planu :hihot:

Oby się nie skończyło 5% udziału w rynku za rok. 

• Haha 1
Opublikowano

Takie przeciągnięcie ma jeden plus. Każdy co będzie chciał kupić kartę po prostu ją kupi, nie będzie januszerki w sklepach bo na tyle będzie towaru, że sklep będzie się martwił żeby się go pozbyć, a nie żeby przycinać kasę jak w przypadku nvidii. Stawiam, że z NVIDIA będzie tak, że będzie 5 rzutów, zanim ceny w cebulandii zaczną się normowac 

Opublikowano (edytowane)

Gdyby wydali teraz te karty to przy braku dostępności 5000 sprzedałby się one na pniu. Wystarczyłaby dobra cena i tyle.

Edytowane przez Starh
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja myślę, że AMD ma jakieś problemy, przez to karty leżą w sklepach ale nie na sprzedaż.
Może chcą uniknąć jakiegoś poważnego blamażu, cholera wie.
Czasem lepiej poczekać niż dostać w rushu z jakimiś niedorobionymi sterownikami i potem się wkurzać na premierę.

Opublikowano

Najpewniej coś takiego musi być... bo teraz by im karty schodziły jak ciepłe bułeczki przy tej flustracji jaką generuje nvidia... niejeden zielon nic nikomu nie mowiac przesiadłby sie pewnie :P

Opublikowano

Moze chca aby sie z NV dluzej swiat ponabijal. Przed nami najwiekszy kasztan tej serii czyli 5070 12GB. To na ta karte zwykli gracze czekaja i chca brac kredyty. Prawdopodobnie AMD wyda 9070/XT w ten sam dzien z lepsza wydajnoscia i cena i zgarna caly segment sredni. Na korzysc wplywa rowniez ze kart serii 4000 bedzie mniej w sklepach czyli realnej konkurencji nowych RXow, bo sie po prostu wysprzedaja, a nie sa juz w produkcji.

O co dokladnie chodzi wie tylko zarzad AMD.

Opublikowano

Jakoś nie widzę chęci AMD do korygowania cen 7900XT/XTX których wartość sklepowa stoi od listopada na jednym poziomie a RDNA4 ma być w okolicach jej wydajności i podobnej cenie. Wolą je potem "przemielić" ?

Opublikowano

I to jest moze clue obecnego opóznienia by producenci wyprzedali stocki aktualnych kart... bo faktycznie nie widac jakiś szczególnych promek na karty które maja zostać zastąpione a ceny maja raczej niekorzystne wzgledem zapowiadanej nowosci.

Opublikowano (edytowane)

Ciężko to nazwać porywajacymi promocjami... jakies 10% wzgledem cen jakie sa niezmienne od roku...

Ale przynajmniej idzie to we właściwym kierunku, taki 7900xt za jakies ~2500 i w sumie nie czekałbym na 9070xt :D

Edytowane przez marioking
Opublikowano

nie ma opcji by im sie przy tych cenach coś sprzedało... przy takiej cenie to zapoluje na 4070tis :P chociaz mam czerwone serce mózgu przez to nie wyłaczam :D

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, kalderon napisał(a):

W sensie zamiast 7900XT za 2800zł wolisz wolniejszego 4070 ti super za 3800zł?

Czytaj co przedmówca napisał.... i o ile wydaje mi sie że przestrzelił to optymistycznie nie ma co liczyc by 9070xt startował z ceną niższa niż 3300-3500, to jest bardzo optymistyczne założenie... Trzeba brać pod uwage że obecnie 7900xt chodzia po 2900-3700... nie ma opcji by wystartowali z nizszymi cenami.

Edytowane przez marioking
Opublikowano

Taka polityka sprzedażowa to sie może sprawdzi jak nie da sie kupić 5070ti ponizej 4,5-5k ale to tylko na krótką męte... nici ze zdobywania 40% rynku....