Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Reddzik 7800X3D zależy czy używany czy nowy. Jak używka w okolicy 1500zł to spoko. Jak drożej albo nówka to nie ma co sobie dupy zawracać tylko 9800X3D. Traya można już kupić za 2299zł (jest dostępny w tej cenie na 2-3 sklepach).

To samo będzie z RTX5000 i nowymi RXami, miną 3-4 miesiące do tego dojdą wakacje i ceny spadną.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja bym nie zmieniał z 4070S na AMD, szkoda tracić DLSS i FG

Moi zdaniem nie szkoda , AMD ma bardzo fajny AMFM2 który działa w każdej grze z poziomu sterowników. Nie warto dopłacać za DLSS więcej niż 50 zł XD . Przereklamowany rozmydlacz. 

Edytowane przez Hard Reset
  • Haha 4
Opublikowano

To chyba nie widziałeś nowego DLSS 4 w działaniu że tak piszesz.

Miałem kilka Radeonów ostatnio i to były dobre karty, obecnie jak wyszło DLSS 4 Q które to wygląda praktycznie jak native res, dając więcej fps.

FSR nie ma czego tu szukać. Era czystej rasteryzacji się skończyła i musimy się z tym pogodzić.

Softowy generator od AMD, również nie ma podjazdu do tego od NV;)

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

To chyba nie widziałeś nowego DLSS 4 w działaniu że tak piszesz.

Miałem kilka Radeonów ostatnio i to były dobre karty, obecnie jak wyszło DLSS 4 Q które to wygląda praktycznie jak native res, dając więcej fps.

FSR nie ma czego tu szukać. Era czystej rasteryzacji się skończyła i musimy się z tym pogodzić.

Softowy generator od AMD, również nie ma podjazdu do tego od NV;)

A ty widziałeś ? Bo widzę zę nie masz RTX5xxx ;) . Ja nie używam FRS ani DLSS w 1440p, wolę zejść z ustawieniami niż oglądać mydło ;) 

Opublikowano

@Joloxx9 Ktoś już wrzucał link, nawet się do tego odniosłem w poście.

2 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

A ty widziałeś ? Bo widzę zę nie masz RTX5xxx ;) . Ja nie używam FRS ani DLSS w 1440p, wolę zejść z ustawieniami niż oglądać mydło ;) 

Nie trzeba mieć RTX 5xxx aby używać DLSS 4.0.
Jedynie multi-generator klatek jest unikalny dla serii 5xxx i nie pójdzie na niczym innym.

nvidia-dlss-4-feature-chart-breakdown.jp

A co do pisania o "mydle" - widać, że albo wcale nie widziałeś tego o czym mówisz albo widziałeś tylko FSR.
DLSS 3.0 kładł na kolana FSR 3.0+, a co dopiero DLSS 4.0 który jest następnym skokiem w przód.

Zobacz sobie to porównanie w Stalkerze 2: https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/
Osoba z nienajlepszym wzrokiem wyłapie te ogromne różnice

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Nie trzeba mieć RTX 5000, CP 2077 z RT + DLSS transformer wygląda świetnie.

W reszcie gier można użyć dlss swaper i podmienić sobie biblioteki na najnowsze i też wygląda to bardzo dobrze.

Bez obrazy ale sposób w jaki piszesz sugeruje że masz ból pupy że nie możesz tego używać, ale spoko jak miałem 7800XT miałem to samo i wymieniłem na kartę od zielonych i dolegliwość ustała :P

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@Joloxx9 Ktoś już wrzucał link, nawet się do tego odniosłem w poście.

Nie trzeba mieć RTX 5xxx aby używać DLSS 4.0.
Jedynie multi-generator klatek jest unikalny dla serii 5xxx i nie pójdzie na niczym innym.

nvidia-dlss-4-feature-chart-breakdown.jp

A co do pisania o "mydle" - widać, że albo wcale nie widziałeś tego o czym mówisz albo widziałeś tylko FSR.
DLSS 3.0 kładł na kolana FSR 3.0+, a co dopiero DLSS 4.0 który jest następnym skokiem w przód.

Zobacz sobie to porównanie w Stalkerze 2: https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/
Osoba z nienajlepszym wzrokiem wyłapie te ogromne różnice

Kupiłem na premierę RTX3060Ti , dałem się omamić marketingiem nvidii . Jakie było moje rozczarowanie po włączeniu dlss w 1080p. Zmieniłem monitor na 1440p z myślą że będzie lepiej , nie było XD.  Dlatego szybko zmieniłem RTX na RX bo szkoda przepłacać za nvidię. Wolę te kilka stówek zainwestować w cpu lub inne komponenty do kompa. DLSS4 , 5 nie zmieni mojego podejścia, ewentualne cena kart nvidii może zadecydować żeby kupic RTX. 

Teraz, ShaDow_Pro napisał(a):

Nie trzeba mieć RTX 5000, CP 2077 z RT + DLSS transformer wygląda świetnie.

W reszcie gier można użyć dlss swaper i podmienić sobie biblioteki na najnowsze i też wygląda to bardzo dobrze.

Bez obrazy ale sposób w jaki piszesz sugeruje że masz ból pupy że nie możesz tego używać, ale spoko jak miałem 7800XT miałem to samo i wymieniłem na kartę od zielonych i dolegliwość ustała :P

Nie mam bólu , bo mam dwa kompy , z kartą od zielonych oddałem córce , gra w robloxa . XD

Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

Kupiłem na premierę RTX3060Ti , dałem się omamić marketingiem nvidii . Jakie było moje rozczarowanie po włączeniu dlss w 1080p. Zmieniłem monitor na 1440p z myślą że będzie lepiej , nie było XD.  Dlatego szybko zmieniłem RTX na RX bo szkoda przepłacać za nvidię. Wolę te kilka stówek zainwestować w cpu lub inne komponenty do kompa. DLSS4 , 5 nie zmieni mojego podejścia, ewentualne cena kart nvidii może zadecydować żeby kupic RTX. 

Z ostatnich kart miałem tak:
RX 580, RX 5600(XT), RX 5700XT, RX 6600XT
GTX 1660, RTX 2060, RTX 4060 i teraz RTX 4070
Tak więc nie to, że faworyzuję czerwonych albo zielonych - kupuję to co w danej chwili się bardziej opłaca.
Niestety zieloni mają lepsze rozwiązania i tego nie da się zanegować.
Jeżeli dla Ciebie DLSS w 1440p (jak rozumiem Quality) wygląda źle to ja tego nie rozumiem, bo ogólnie każdy jest zadowolony z tego trybu - tym bardziej w DLSS 4.0.

Opublikowano (edytowane)

"60-75 Hz – wyższej liczby klatek w ciągu sekundy ludzkie oko i tak nie jest w stanie obsłużyć." dlss 4 wciąż potrzebyje wyjściowo tych jakiś 30fps+ minimum a wielu sie wypowiada że bez real-60fps dlss nie daje w pełni płynności... Tyle w temacie amoku na fake-fps...

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)

Swietne ceny gdyby tylko takie były... rx9070xt z vatem wychodzi ~3700.... przy 5070ti za 5k to sweet deal. I nie gadajcie o msrp w nvidi... juz sa znane ceny 5070ti na zachodzie... cena gigabye EAGLE zaczyna sie od 900$ a to jest najnizsza wersja... i od tego pułapu zaczyna ja się ceny, chociaż na kilkadziesiat kart od róznych producentów teoretycznie jest JEDEN model xfx z cena 750$ :P wiec ceny chociaz 4k za 5070ti nie sa realne!!!!

Opublikowano
36 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Kupiłem na premierę RTX3060Ti , dałem się omamić marketingiem nvidii . Jakie było moje rozczarowanie po włączeniu dlss w 1080p. Zmieniłem monitor na 1440p z myślą że będzie lepiej , nie było XD. 

Nie no fajnie narzekac na DLSS ale chwalic obraz o jeszcze gorszej jakosci jaki daje AMF2 gdzie nowy DLSS doslownie niszczy wszystkie rozwiazania AMD pod katem jakosci i dziala kompatybilnie wstecz ;) Stry DLSS nie byl idealny ale o nowym mozna powiedziec juz, ze prawie jest ;) Dobrze gdyby AMD swoj FSR 4.0 podciagnelo do zblizonej jakosci, a juz napewno lepszej niz stary DLSS.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ale wiesz że 749$ to jest msrp 5070 Ti?  :P 

Czyli lekko licząc jakieś 3800 zł, za badziewnego Swifta.

Zapomnisz o fakcie że nie istnieja 5070ti FE!!!! Poza prototypami testowymi nie bedzie wogole w sprzedaz nic poza wersjami poszczególnych producentów i żaden nie jest zobligowany do ceny msrp!!!!! I to juz widać po przeciekach cen na zachochodzie, ceny zaczynaja sie od 900$!!!! I to obrazuje jakiej można sie spodziewać dostepności... moze na premiere wrzuca pare sztuk 3899 ze były karty w cenach msrp a potem festiwall 4,5k-5k to minimum czego nalezy sie spodziewać i to bardzo długi czas!!!!!

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Tylko co roku te same komentarze słyszę, że teraz już to świetnie wygląda, potem odpalam ten DLSS i nie mogę na to mydło patrzeć. No nic... chyba znowu czas zobaczyć i się przekonać osobiście czy coś się zmieniło na plus.

Jeszcze poczekaj na ostateczny werdykt internetów ;)

Jeszcze raz będzie zmiana zdania ogółu, jak zaczną ludzie grać na OLEDach z wysokim odświeżaniem i zwrócą uwagę na jakość obrazu w ruchu.

(Chyba, że będą porównywać do TAA, to wtedy będzie znowu "wygląda jak natywna albo i lepiej")
Nvidia zdaje się zaczynać zwracać na to uwagę, więc mam nadzieję, że będzie jeszcze jakiś spory krok do przodu tutaj. Może w DLSS5.
Poza tym jest dedykowany wątek o DLSSach. 

https://videocardz.com/newz/speculation-grows-around-radeon-rx-9070-xtx-with-32gb-memory

Chyba to po prostu  nie będzie to miało nazwy 9070, tylko jakąś inną.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
7 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ale wiesz że 749$ to jest msrp 5070 Ti?  :P 

Czyli lekko licząc jakieś 3800 zł, za badziewnego Swifta.

Kluczowym czynnikiem na premiera i tak bedzie dostepnosc, a nie cena bo co z tego, ze 5070ti ma mrsp jakie ma jak ci sklep dowali plus 1000zl-1500zl extra :D I to samo z AMD, cena to jedno ale dostepnosc to drugie.  Dlatego ja karte planuje kupic w kwietniu jak juz beda pelne stocki.

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Kluczowym czynnikiem na premiera i tak bedzie dostepnosc, 

Raczej problemu nie powinno być bo karty od dawna już leżą w sklepach i hurtowniach, mieli też czas żeby wyprodukować więcej, tutaj mamy odwrotność sytuacji z NV gdzie zrobili premierę mając naprodukowane jakieś śmieszne ilości.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z Rx-em ten numer z cena nie przejdzie... bo tylko nvidia przyciaga ludzi skłonnych przepłacac... roznića taka ze po nvidi pozostanieje  etykietka cenowa a RXz tak cena będą zalegąc... jednak czerwoni w wiekszosci posiadaja zdrowy rozsadek...

Opublikowano
11 minut temu, marioking napisał(a):

Zapomnisz o fakcie że nie istnieja 5070ti FE!!!!

No i co z tego? Zawsze są modele aib które mają cenę sugerowaną przez producenta, oczywiście są to najtańsze badziewia.