Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

Z ciekawości czemu 9070 a nie 9700? Pisali coś, skąd zmiana akurat teraz :D

W celu lepszej identyfikacji  wydajności względem konkurenta RTX5070, później ma wyjść RX 9060 jako konkurent RTX5060. 

Swoją drogą RX90xx kończą arch. RDNA i przy nowej UDNA możliwe że AMD zastosuje zupełnie inne oznaczenia, np. 3 cyfrowe dla odgraniczenia poprzedniej arch.

Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

ale teraz mając od kilku dni RTX 4080S to całe FG jakie ma nvidia to inna liga, nie ma takich artefaktów jakie mają konkurencyjne techniki o których wspomniałem.

Bo masz więcej natywnych FPS to i mnie artefaktów . Inaczej wygląda obraz 30FPS+FG a inaczej 80FPS+FG.

Opublikowano
7 minut temu, belegirmo napisał(a):

W celu lepszej identyfikacji  wydajności względem konkurenta RTX5070, później ma wyjść RX 9060 jako konkurent RTX5060. 

A myślałem, że nie chcieli powtórzyć nazwy sprzed ponad 20 lat. Pamiętam jak ojciec kupił 9800xt :D

Opublikowano (edytowane)

To jeszcze mnie trzyma przed zakupem 7900xtx... że wystawiaja to jednak taniej niz xtx... bo inaczej oby zdażyc kupic jednak xtx... bo jesli te wyniki sie potwierdza... 9070xt jedynie zacheca tym niższym TPD... bez odpowiednio niskiej ceny to raczej XTX wciąż roxi. bo wydajność wyglada idetycznie ale jednak 8gb+ i lepsze paramatetry pamieci jest nie do pogardzenia szczególnie ze obie karty to wciąż RDNA i nie ma opcji by FSR4 w pozniejszym czasie nie pojawił sie i na starszych kartach... wiec to też nie jest argument za biedniejsza nowsza wersja, chyba że własnie będzie odczuwalnie tańsza...

Edytowane przez marioking
Opublikowano
15 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

9070 XT za mniej jak 3000 zł

Skoro 9070XT ma przynajmniej wedle wycieku XFX, MSRP identyczne jak 5070ti (3899zł, a wedle przecieków za jako-takie wersje 70ti trzeba wyskoczyć z 5000zł+), a AMD jest znane z kiepskich cen na premierę trochę mi się nie wydaje.
Ja obstawiam przedział 4000-5000zł i jak będzie bliżej 4000zł, to będę zdziwiony. Nie wiem skąd pomysł poniżej 3000zł. Nie chce mi się wierzyć.

Opublikowano (edytowane)

Szczerze to jest wiecej niz prawdopodobne odnosnie cen 4k+... ale człowiek sie jednak łudzi bo dla mnie wyniki nijak nie sa zachecajace w kontekscie 9070xt... nie bardzo jestem pod wrażeniem ze nowa karta osiaga wyniki 7900xtx z mniejszej liczby CU, to jednak wciąz takie same wyniki I mozna kupic starszego konkurenta o tych samych osiagach za 3700zł z 24gb. Cieszy mnie że ogół jara sie kosmiczna poprawa bo to rokuje ze jak złudzenia okaża sie płonne to moze wciąz uda sie kupic XTX mimo że raczej wolałbym nie wydawac więcej niż 3k :P

Opublikowano

@marioking nie wiem czy jeszcze nie zauważyłeś, ale tak delikatnie mówiąc (bez obrazy), zaczęliśmy cię ignorować, ponieważ trochę nie kminisz, jakby.

Skoro karta nowszej generacji, o gorszej specyfikacji (na papierze) i w niższej cenie na premierę jest na poziomie karty generację starszej, która w teorii jest szybsza i kosztowała więcej, tzn. że mamy postęp.

Inaczej nie wytłumaczę, nie mam cierpliwości :heu: 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja teoretycznie to rozumiem tylko nie wiem czy jarzycie że jesteście konsumentami? klientami? nabywcami?? i teraz dochodzimy do takiej prozaiczności gdzie tu jest interes? Jakie to ma znaczniee że kiedyś ta karta była droższa jak teraz jest tansza. wygląda że w RT dalej jest szybsza :D I JEST! I w 4k... jednak w starej karcie nie dość że dużo wiecej pamieci, szybszej na szerszej magistrali, nie czarujmy sie 16gb to takie minimalne minimum i raczej mało prawdopodobne by nowy RX przeskoczył starego jak przyjdzie do szczegółów w 4k...  Jak tego nie widzicie to dla mnie tylko lepiej :P Ja nie jestem redem czy zielonym tylko klientem, jak tego nie rozumiecie i co z tego wynika to współczuje :P Ja tu dywaguje sobie majac taki interes na uwadze a że tu nie wiem, jacyś idealiści króluja, fanboje albo pseudo inżynierowie co sie jarają "jest postęp" bo nowa gorsza karta jest równie szybka jak kiedyś droższa karta :P Uświadomcie sobie ze jak amd zrobi niby szybsza kartę w oparciu o ten postęp to będzie równie droga a teraz rozmawiamy o "taniej" karcie :P Która ironicznie zapowiada się ani nie bedzie tania ani tansza.  Też się własnie poddaje bo nie ma co sobie konkurencji robić jak wiecej osób zacznie również myśleć, ale tu nie musze się tego obawiać :)

Opublikowano

Dobra, nie wiem czy trolujesz czy faktycznie wierzysz w to co piszesz ale daj sobie już spokój.

To jest karta z xx70 w nazwie, a oferuje wydajność karty z xx90 w nazwie, według tej nowej nomenklatury, tak właśnie tworzy się postęp w wydajności, wydajność wyższych kart schodzi na niższe poziomy cenowe. Nie da się tego jaśniej opisać.

Kluczem teraz jest cena, ponieważ nazwa ma xx70 logicznym jest że powinna być wyceniona poziomie 7700 XT-7800 XT, albo to faktycznie nie będzie miało sensu, i tylko na wycenę teraz czekamy.

Ceny w sklepach mnie nie interesują bo są zawyżone, ale to kwestia małej podaży, na YT można znaleźć filmy o tym że jutro będą testy kart 5070 Ti w msrp, ale te karty w sklepach są po 900$, i recenzenci są tym zdziwieni i zniesmaczeni.

Dlatego nie ma co na to patrzeć, tylko na wycenę producenta, jak nie 6 marca to 6 maja już pewnie da się kupić 9070 XT w msrp, a to nie powinno raczej być wyższe niż 550$, albo AMD ostatecznie się zbłaźni.

• Upvote 3
Opublikowano

Sprawdzilem dla jaj obecne ceny kart vs moja stara 5700xt i

4060 ktory jest minimalnie szybszy od 5700xt kosztuje ulamek mniej niz cena ktora ja dalem 5 lat temu.

Tak samo 7600xt ale ten jest juz jakies 15% szybszy.

To jest po prostu patologia. Wydajnosc wzgledem ceny stoji w miejscu.

Jak kupowalem 5700xt to miala konkurowac z 2060/2060s

4060 ktora jest 2 generacje wyzej jest kilka % szybsza od 5070xt. LOL

Rynek kart graficznych jest do zaorania.

• Upvote 3
Opublikowano

Wracajac to meritum myśliscie ze  gdyby AMD chciało konkurowac cena coś ich powstrzymywało zrobić premiere w styczniu?? AMD odwleka by właśnie wycenić swój produkt bo jest korporacja! Chcą oferowac tanszy produkt by byli konkurencyjni i brani pod uwagę ale nie chcą oferować go za tanio! Każde 20$ 50$ 100$ sie liczy gdy produkt idzie w setki tysięcy. Fakt odwlekania premiery niestety oznacza że rokowania na niską cene niknie w oczach... Nie nastawiałbym sie na nic poniżej 650$ za xt co u nas optymistycznie rokuje za te parę miesiecy na cene na poziomie ~3500... Karta jednak pokazuje sie wydajnościowo 7900xt<>xtx wiec nawet taka wycena może być zbyt optymistyczna... bo jak już udowodnio dziesiątki razy AMD ZAWSZE WYCENIA SIE ZA WYSOKO! Szczególnie przy tej wtopie NVIDI nie ma co liczyć na lepsze rokowania.

Opublikowano

Wez już przestań płakać :E co ciebie obchodzi kto co kupi i w czym masz problem od 2 miesięcy? biadolisz jakimś makaronowym językiem bez końca wylewając coraz to większe żale zaśmiecając tylko temat...

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

A od czego jest forum, wszyscy tu po równo dokładaja swoich spekulacji :P Rownie dobrze można zamknąć watek do 3-5 marca bo nikt tu nic mądrego nie napiszę :P Patrzac po liczbach swoje już naklepałeś wieć może wrzuc na luz.

Opublikowano
10 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Jak kupowalem 5700xt to miala konkurowac z 2060/2060s

4060 ktora jest 2 generacje wyzej jest kilka % szybsza od 5070xt. LOL

Wg tabelki z Techpowerup to 4060 jest 21% szybszy od 5700 XT. 

Aczkolwiek jak na dwie generacje to przyrost śmieszny. 

Opublikowano

Możliwości krzemu już się kończą co dobitnie pokazała premiera rtx5000. Bez podniesienia poboru nie było by żadnego przyrostu, albo byłby minimalny. Tak więc i tak 9070 na tle 7900xtx jest naprawdę osiągnięciem (biorąc pod uwagę przecieki wydajności). 

Opublikowano

W Twoim porównaniu dochodzi jeszcze o wiele większa liczba jednostek. A odnosząc się tu do tematu chodziło o porównanie 7900xtx do 9070xt gdzie to ten drugi ma mniej jednostek a porównywalna wydajność czyli postęp, w kartach nv tego nie ma. Bez zwiększenia liczby jednostek i poboru nie odnotujesz wzrostu wydajności. 

Opublikowano
8 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Możliwości krzemu już się kończą co dobitnie pokazała premiera rtx5000. Bez podniesienia poboru nie było by żadnego przyrostu, albo byłby minimalny. Tak więc i tak 9070 na tle 7900xtx jest naprawdę osiągnięciem (biorąc pod uwagę przecieki wydajności). 

Krzem sie nie kończy co udowadnia AMD a RTX sa złym przykładem bo tu masz racje wiecej CU, wiekszy pobór prądu by uzyskac wzrost wydajności. Postęp jest jakby nie było u AMD z rx9070xt, na prawde ładnie sie prezentuje z wydajnościa 7900xt/x i to przy znacznie mniejszej liczbie CU(redukcja o jakies ~25%) jeszcze z tego co sie zapowiada obniżyli znacznie TPD(-15%) poprawiajac wyniki wiec jak widać sie da....

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO ale tych 25% wiecej CU nie ograniczyli, wiec NVIDIA poszła tak siak w rozwiazanie siłowe, wiecej cu, wiekszy rdzeń a nie rozwój tego krzemu, tak jak mamy w przypadku nowego 9070xt... przy tym co pokazuje AMD walki o top na długo nie odpusciło...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, marioking napisał(a):

Krzem sie nie konczy

Ale co Ty porownujesz? 9070XT to poziom 5070Ti z TDP ~300W. Jak AMD bedzie probowalo zblizyc sie do 5090 to bedzie zmagac sie z tymi samymi problemami.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

I to jest pewnie cichy cel AMD... skad pomysł ze te przecieki o 32GB rx to nie sa karty z tą wieksza ilościa CU... to że nie mowia o tym to tylko próbują zyskać przewage by NVIDIa wypuscilła takie kasztany jak obecne RTX50 :D

32gb w karcie pokroju 9070 to żart... ale juz przy tym co pokazują nowe CU i jak ich bedzie w podobnej ilosci co w kartach XTX to juz moze zamieszac. Szczegolnie jak sie spojrzy na poprawę energetyczną 9070xt ma domniemywane 260-300tpd a wyniki pokazuje na poziomie xtx! (355W)to jest dramatyczna poprawa