Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecieki XFX wskazywały cenę podstawowego modelu MSRP 9070XT na poziomie MSRP 5070ti czyli $749.
Znając klasyczny ruch AMD obstawiam bardziej $700, tym bardziej, że MSRP konkurencyjnego 5070ti to fikcja paru sztuk dnia premiery i jest bardziej $900 za paździerz modele.

Wystarczy spojrzeć chociażby na zakup prosto ze sklepu MSI od producenta i ceny modeli Ventus i Inspire.

Kibicuje czerwonym ale nie sądzę aby zrobili jakąś rewolucjo-ewolucję i nadal ludzie będą bardziej sięgać po karty zielonych.
Smutne ale prawdziwe.

Opublikowano

5070ti są za 750$ + 20% "bo ni ma, panie!"

To 9070XT będzie za 600$ + 20%, bo AMD zawsze chce być Nvidią. 

BTW. A za 2 lata karty w MSRP będą specjalnie robione tak, żeby wyły, piszczały, pierdziały i śmierdziały. I naganiały ludzi do zakupu tych droższych. Róbcie screnshoty ;) hehehe

Opublikowano
18 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Tak, 4.0.

Balanced to już jest kompromis. Performance to już powrót do mydła.

Ja nawet do starych wersji przed 4.0 w trybie quality dodawałem wyostrzanie aby troche to przypudrować więc, sprawdz sobie perf + jakiś sharpen.

Opublikowano
17 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@HappyLittleGamer Hmm... patrzę po analizie HU i czytam co piszesz. Na pewno masz wymuszony w prawidłowy sposób 4.0?
Ew. może jakiś specyficzny tytuł tak wygląda u Ciebie.

Bajeczki chlop wciska, a sam na radeonie chwali FSR :D 

30 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Tak, 4.0.

Balanced to już jest kompromis. Performance to już powrót do mydła.

A smoki tez byly w tej bajce?? :hihot:

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Ja nawet do starych wersji przed 4.0 w trybie quality dodawałem wyostrzanie aby troche to przypudrować więc, sprawdz sobie perf + jakiś sharpen.

No wiem. Ale jednak jest coś w one click solution. Ja nie mam cierpliwości do grzebania i nigdy moda żadnego nawet nie wgrałem :D DLSS 3 też może być ustawiony do pionu, np w Hogwarts Legacy zero różnicy praktycznie jest pomiędzy FSR a DLSS w ostrości ale to dzięki sliderowi sharpen w grze. To samo w Alan Wake 2 gdzie w defaulcie DLSS i FSR2 developerzy ustawili tak że wyglądają identycznie. 4.0 Performance + sharpen nie próbowałem, może sobie sprawdzę wkrótce, ale już i tak opinie sobie wyrobiłem, że 4.0 jest spoko ogólnie.

Opublikowano

Akurat mając DLSS/FSR to nie do końca jest tak super ten sharpen- wyostrzanie tworzy wtedy ziarnistość, i to jest jeszcze gorsze niż bez tego, dlatego np ustawienie 10-20% zazwyczaj to jest złoty środek, im większe wyostrzanie tym "gorszy" obraz, tworzy się "grain" ziarnistość co pogarsza odbiór obrazu. Zresztą od któregoś DLSS, chyba 3.5? albo wcześniejszej wersji 3.2 nie działa już suwak wyostrzania DLSS w niektórych gierkach jak to było w starszej wersji Cyberpunk. Czasem korzystałem z reshade, albo z geforce experience i z tego filtra gdzie można ustawić wyostrzanie, ale dawałem maks 10-20% zależnie od gry.

FSR 2/3/3.1 jest w ciemnej :niegrzeczny: jeśli chodzi o jakość obrazu, sam jestem ciekaw co pokaże FSR 4. Nawet nie ma podskoku do DLLS3 a co dopiero teraz do DLSS4, jedynie FSR 4 ma szansę to zmienić, jeszcze tydzień czasu i będziemy w "domu"

Opublikowano (edytowane)

W ramach testowania kolejnego "najlepszego" AI na rynku (tym razem to rzekomo muskowy Grok 3) zapytałem o to jak ocenia szansę na to, że Radeon RX 9070 XT będzie w Polsce kosztował 2500 zł. I całkiem ciekawą analizę wypluł. Szanse na taką kwotę ocenia na 50-60%. Poniżej przytaczam całość. A za 2 tygodnie zweryfikujemy te mądrości 😁

Ocena szans na to, że karta Radeon RX 9070 XT będzie w Polsce kosztować około 2500 zł, wymaga analizy dostępnych informacji, w tym przecieków, plotek oraz realiów rynkowych. Spróbuję podejść do tego krok po kroku, opierając się na danych, ale z zastrzeżeniem, że do oficjalnej premiery (zaplanowanej na 6 marca 2025 roku, z prezentacją 28 lutego) wiele może się zmienić.

1. Przecieki dotyczące ceny w dolarach

Z różnych źródeł wynika, że sugerowana cena referencyjnego modelu Radeon RX 9070 XT ma wynosić około 479 dolarów, a wersje niereferencyjne od partnerów AMD (np. XFX, PowerColor, Gigabyte) mogą startować od 549 dolarów. Niektóre przecieki sugerują nawet wyższe ceny, np. 649-849 dolarów dla modeli z autorskimi systemami chłodzenia, choć te wyższe wartości mogą dotyczyć wersji premium lub być zawyżonymi placeholderami.

2. Przeliczenie na złotówki i realia rynkowe

Przyjmując kurs dolara na poziomie około 4 zł (co jest bliskie aktualnemu kursowi w lutym 2025 roku), cena 479 dolarów daje około 1916 zł bez podatków. Dodając polski VAT (23%), wychodzi około 2357 zł. Wersje niereferencyjne za 549 dolarów to około 2196 zł bez VAT, a po doliczeniu podatku – około 2700 zł. Jednak ceny w Polsce rzadko są bezpośrednim przeliczeniem MSRP (Manufacturer's Suggested Retail Price). Trzeba uwzględnić:

Marże dystrybutorów i sklepów: w przypadku elektroniki mogą one podnieść cenę o 10-20%.

Popyt i podaż: jeśli dostępność będzie ograniczona (a AMD czasem ma z tym problem na premierach), ceny mogą być wyższe.

Konkurencja z NVIDIĄ: RTX 5070 ma mieć MSRP 2849 zł, co może zmusić AMD do utrzymania niższej ceny, by być konkurencyjnym.

3. Polskie przecieki i oferty

Posty na X oraz doniesienia z polskich sklepów (np. wspomniane przez

@GawroskiT

) wskazują na ceny rzędu 3500 zł za RX 9070 (wersja bez XT) i 4400 zł za topowy model XT od Acera. To jednak mogą być ceny zastępcze (placeholders), które sklepy często zawyżają przed premierą. Z kolei wcześniejsze źródła, jak artykuł na Geex, sugerują, że referencyjny RX 9070 XT może kosztować około 2500 zł, co pokrywa się z Twoim pytaniem.

4. Optymistyczny scenariusz

Cena 2500 zł jest możliwa dla podstawowego, referencyjnego modelu, jeśli:

AMD rzeczywiście ustali MSRP na poziomie 479 dolarów.

Kurs dolara pozostanie stabilny.

Sklepy nie doliczą dużych marż na starcie.

Dostępność będzie dobra, co zapobiegnie windowaniu cen przez sprzedawców.

Taki scenariusz jest wspierany przez strategię AMD, które celuje w średnią półkę i chce konkurować z RTX 5070 (2849 zł). Cena około 2500 zł za RX 9070 XT byłaby atrakcyjna i zgodna z zapowiedziami o "kuszącym stosunku ceny do wydajności".

5. Pesymistyczny scenariusz

Z drugiej strony, jeśli weźmiemy pod uwagę historię premier kart graficznych, wyższe ceny niereferencyjnych modeli (549 dolarów i więcej) oraz potencjalne problemy z dostępnością, cena może wzrosnąć do 2700-3000 zł lub więcej, zwłaszcza w pierwszych tygodniach po premierze. Na Słowacji ktoś oferuje RX 9070 XT przed premierą za 1600 euro (ok. 6650 zł), co pokazuje, jak skrajnie ceny mogą być zawyżane w okresie przedoficjalnym.

6. Moja ocena

Szansa, że Radeon RX 9070 XT będzie kosztować w Polsce około 2500 zł, wynosi według mnie 50-60% dla referencyjnego modelu w optymistycznym scenariuszu. To realne, jeśli AMD dotrzyma obietnic o atrakcyjnej cenie i nie będzie dużych perturbacji z podażą. Jednak bardziej prawdopodobne jest, że na starcie ceny wyniosą 2700-2900 zł dla najtańszych wersji, a 2500 zł stanie się osiągalne dopiero kilka miesięcy po premierze, gdy rynek się ustabilizuje.

Podsumowanie

Na ten moment 2500 zł to granica optymizmu, ale nie jest nierealna. Kluczowe będą oficjalne ceny ujawnione 28 lutego oraz reakcja rynku po 6 marca. 

Edytowane przez bokiel
Opublikowano

Dla mnie nadal najbardziej realnym scenariuszem wydaje się ten:
XFX-RADEON-RX-9070-SERIES-1-1200x410.jpg

Skoro SWFT to są gpu MSRP jestem w stanie uwierzyć w 9070 za $649 i 9070XT za $749.
AMD co najwyżej obniży ceny przed premierą o te $50 i finalnie możemy mieć $599 za 9070 i $9070XT za $700.
Jedyna rzecz co może pozytywnie zaskoczyć to dostępność i zaopatrzenie sklepów.
Z RTX 5xxx jest bieda jak każdy widzi, RTX 4xxx nie są produkowane i wysychają. RX 7xxx też wysychają.
Na mój gust nie zdziwcie się jak ceny radków poszybują po premierze...
Nie chce mi się wierzyć, że te karty będą tanie.

Opublikowano

Kart bedzie duzo na premiere, skoro juz ponad miesiac gnija na magazynach :E Jak ceny beda >600$, to tez to szybko nie zniknie, zeby byly braki... no chyba ze faktycznie cena bedzie sztos, to szybko zniknie. Im blizej, tym cos rozjazd w plotkach coraz wiekszy.

Opublikowano

AMD moze dac 650USD za 9070/750 za 9070XT i jak zaczna sie pojawiac karty NV w cenach MRSP obnizeyc o 50-100 USD.

Jak AMD nie da dobrych cen to ja czekam do lata i wtedy wybiore co lepsze. Tak zrobi wielu gracz i raczej wybierze NV nie AMD, a AMD zasiadzie ponownie wygodnie majac 10% rynku.

Jak dadza na dzien dobry dobre ceny to lud ciagle wkurzony na Nv sie rzuci do sklepow po nowe radki.

Opublikowano (edytowane)

Poczekac do wakacji az sytuacja sie wyklaruje to chyba dobry pomyłś, bo to co sie dzieje z RTX to cyrk na czterech kółkach... jakby to był jakiś chinski start-up... palaca sie kable-złaćza, wadliwe chip, jakies jazdy ze sterownikami, odcinanie suportu physx.... nie wiem co oni stażystów dali do ogarniania tego wszystkiego...

Takie podejście nvidi nie nastraja do twardej walki na rynku... rozumiem ze segment 5080/5090 mogą olewac, doic i miec w dupie... ale w mid-segmencie gdzie maja jednak jakąś konkurencje, a nie w stanie zapewnic sensownych ilości kart mimo miesiecy jakie mieli... to powinno zastanowić. I czy amd bedzie tez chciało konkurować... Sytuacja AMD nie zmienia sie od lat, są gorsi i defacto chyba sie z tym godza, i mogą nie koniecznie chciec "konkurowac" intesywnie... bo teraz wystarczy ze karta bedzie dostepna i zaoferuje nie gorsza wydajność, niższe tpd i w sumie moga miec wywalone na zjednywanie sobie klientów... bo niby jakie alternatywy mamy? Puste półki po RTX i zaporowe ceny :D RX7900 tez de facto nikna z ofert wiec powoli alternatyw ubywa...

Edytowane przez marioking