Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, jankooo napisał(a):

Bo jest dla mnie w pewien sposób gorszy ale nie ze względu na wykonanie techniczne (chociaż temp pamiątek są dla mnie niepokojące) czy nawet wydajność/$ ale przede wszystkim dlatego, że nie ma takiego wsparcia w aplikacjach, z których korzystam a jakie oferuje NVIDIA np. kodery nvenc i streamowanie za ich pomocą.

To już na marginesie tak btw bo cała drama jest tak na prawdę o sytuację hipotetyczną i według mnie niewiarygodną. Faktycznie może nie jasno się wyraziłem bo co niektórzy odebrali to jako przytyk w stronę AMD a jest wprost odwrotnie.

Jak widać nawet taka jest co dla niektórych jak "czerwona płachta na byka" ;)

Nie dziw się kolego, bo tu większość (a na pewno duża cześć) jest z pclaba, a tam w wątku o radeonach co rusz to wpadał jakiś troll i wylewał swoje fobie, stąd taka reakcja ;)

• Upvote 2
Opublikowano
33 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

Nie dziw się kolego, bo tu większość (a na pewno duża cześć) jest z pclaba, a tam w wątku o radeonach co rusz to wpadał jakiś troll i wylewał swoje fobie, stąd taka reakcja ;)

Nie prościej zignorować zamiast prowadzić wojenki? %-)

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Też nie mam Radeona, ale to nie znaczy, że im nie kibicuję, ale byłem tak blisko kupna, a zaraz tak daleko, może innym razem.

@Frog67 ja w sprawie tych screenów Wiesława 3, jakie to FSR4, wydajność? Ten fps chyba nie jest taki zły.

Wprawdzie to nie do mnie dzwonią  :) ale ja gram Wiesława z FSR4 balanced (to jest jakby port z XeSS) przez optiscale i gitara z capem w 4K na 90FPS GPU nawet się nie poci. RT już dusi i ssie moc na maxa na pewno, a ponieważ ja jestem ślepy to, gram bez :D 

Edytowane przez wkamil73
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jankooo napisał(a):

z których korzystam a jakie oferuje NVIDIA np. kodery nvenc i streamowanie za ich pomocą.

Przeciez AMD ma rownie dobre kodeki do streamaowiania i AV1. A teraz przy RDNA4 poprawili jeszcze sporo jakosc.

Opublikowano
18 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez AMD ma rownie dobre kodeki do streamaowiania i AV1. A teraz przy RDNA4 poprawili jeszcze sporo jakosc

Być może bo nie sprawdzałem RDNA4 jak jest teraz ale weź pod uwagę, że platformy mają swoje ograniczenia możliwych kodeków. Na YouTube obydwie były spoko ze względu właśnie na av1 ale Twitch jest zacofany pod tym względem i może dopiero w przyszłości będzie oferował ta funkcjonalność (trwają testy). Kiedy robiłem rozeznanie w temacie to nvenc oferował lepszą jakość/wydajność niż dostępne h264 od AMD.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Też nie mam Radeona, ale to nie znaczy, że im nie kibicuję, ale byłem tak blisko kupna, a zaraz tak daleko, może innym razem.

@Frog67 ja w sprawie tych screenów Wiesława 3, jakie to FSR4, wydajność? Ten fps chyba nie jest taki zły.

Według optiscaler to ultra quality  czyli 1.3x modyfikator 

wydajność to niby 2.0 a jeszcze można ultra wydajność 3.0 więc już zjazd rozdzielczości renderowania okrutny.

A jak jeszcze wrzuciłem zegary aby popatrzeć jak latają w grze no to wychodzi przedział 2600-2700MHz 

Jak włącze mape to i wbija na 2800MHz a wczoraj z HWInfo zauważyłem zanotowane 2922MHz :E  ale to na bank była albo mapa w grze, albo podczas loadingu

vLYZfET.jpeg

Edytowane przez Frog67
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jankooo napisał(a):

Tam gdzie zaczynają się konkrety kończą się argumenty? Zadajesz pytania, stawiasz fałszywe tezy i prowokacje co do mojej osoby i sam sobie na nie odpowiadasz. Przecież o połowie tych rzeczy, o których napisałeś masz obszernie wyjaśnione na tej stronie. Masz problem ze zrozumieniem tekstu? I kto tu jest trollem?

czlowieku ja tu niejednokrotnie wyniki testow, uv, oc zamieszczalem

zadnych konkretow od ciebie nie widzialem

i jeszcze zarzucasz mi klamstwo, jak ja dany sprzet mialem w reku i g o testowalem.

no ale rozumiem ze dla ciebie -100W na gpu to nie jego zaleta, jako zlotej sztuki, tylko bubel

to idz teraz do NV i zboacz o ile poprawia sie praca ukladow 4000 czy 5000 jak zrobisz uv i oc

tez buble produkcyjne? czy tylko to w twoim slowniku do kart amd sie odnosi?

bo po amd trzeba jechac?

troche obiektywizmu i rozeznania w tematach by sie przydalo

a nie rzucanie tekstami o bublach, tam gdzie dane cechy i mozliwosc obnizenia wattage i napiec to jedna z zalet danych produktow.

bubel? to jak cos nie dziala zgodnie ze specyfikacja, albo jej nie odzwierciedla

takze chcesz bubli? idz do NV i serii 5000 do kart ktore maja mniejsza ilosc ROP niz powinny

a nie obwieszczaj wlasnej i tylko sobie znanej  i objawionej prawdy, ze karty amd to buble.

5 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Ja trochę rozumiem o co chodzi @jankooo... faktycznie jeśli na każdej karcie danego modelu dałoby się urwać 100W z ogólnych 300 jakie wciąga to znaczy, że coś jest nie tak.

sek w tym ze to jego teza z zyci wyjeta.

czy to u amd czy u nv trafiaja sie lepsze i gorsze sztuki

ja karte, w ktorej mozesz wattage obnizyc o 100w nazwal bym zlota sztuka a  nie bublem

buble to, jak wyzej pisalem, karty z wybrakowanymi ROPami u NV na przyklad.

NO ale mamy widocznie inne podejscie do slowa bubel.

zaden producent ci nie zagwarantuje ze na wszystkich sztukach da sie te 100W ugrac,

bo gdyby  tak bylo, to inzynierowie nie sa glulpi, i by po prostu to ujeli w specyfikacji.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

@krzysiak

sek w tym, ze wiekszosc wie, ze to jest niemozliwe zeby uzyskac te -100W na kazdej karcie bez obnizenia wydajnosci.

gdyby bylo mozliwe zmieniliby specyfikacje i pokazali, czy to z AMD czy z NV,

ze ich uklady biora jednak mniej papu niz konkurencja.

no i poza tym czepic sie do amd jak ma sie nv

bez sprawdzenia co u nv tez sie wyrabia 

to takie troche trollowanie, a nie dostarczanie wiarygodnych informacji :)

zreszta tu tez mogloby nie chodzic bezposrednio o obcinanie wattage,

a bardziej o korekcje napiec o te 80-100mV,

sam bym w ten sposob ten temat poruszyl :)

Opublikowano
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

a nie obwieszczaj wlasnej i tylko sobie znanej  i objawionej prawdy, ze karty amd to buble

I dalej nie rozumiesz więc produkujesz się tworząc prawdziwy bubel- czyli twój post.

To, że ktoś ma 10 samochodów nie oznacza, że z automatu jest mechanikiem.

Gdybyś potrafił w normalny sposób pisać to może i bym z tobą dyskutował ale, że wyszedł z ciebie prostak to kotłuj się tam z tymi twoimi bublami:balon:

Opublikowano
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

I dalej nie rozumiesz więc produkujesz się tworząc prawdziwy bubel- czyli twój post.

Gdybyś potrafił w normalny sposób pisać to może i bym z tobą dyskutował ale, że wyszedł z ciebie prostak to kotłuj się tam z tymi twoimi bublami:balon:

Nie zrozumiales przekazu, tym bardziej ze ja zamieszczalem testy 5090 i 9070 xt.

Idz szukaj bubli wsrod kart nv z brakujacymi ROP, a nie wyjezdzasz z glupim tekstem ze Radeony to buble.

Dokształc sie, potestuj i wtedy postuj tu, a nie silisz sie na glupio-madre posty.

Godzinę temu, jankooo napisał(a):

Jak ja skladalem PCty to ty z jajka na jajko pewnie skakales jeszcze, znizajac poziom wypowiedzi do twojego.

Prostakow szukaj wsrod własnych kolegow, a z takimi tekstami do mnie nie wyjezdzaj, bo zakladam ze jestes jakims smarkiem co przez internet jest mocny w gebie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.04.2025 o 08:11, jankooo napisał(a):

Jeśli masz na myśli 9070xt to odwrotnie bo obniżenie o 100W poboru przy zachowaniu tej samej wydajności co na ustawieniach default'owych wydaje się nieprawdopodobnie duże i jeśli to prawda to świadczy jedynie o bublu projektowym karty%-)

@ZachyCytat wyżej- czego tu nie rozumiesz? Po kiego grzyba szukasz tu ukrytego przekazu- czytaj co masz NAPISANE. 

Udajesz wielkiego znawcę siląc się na mądry przekaz pisząc o rzeczach oczywistych o które nikt nie pyta, a które też i częściowo są zawarte w moich postach jako wytłumaczenie... i przedstawiasz to jako SWOJĄ argumentację obalenia tego co ja napisałem... kurka matrix jakiś %-)

nie chce mi się po raz kolejny pisać tego samego więc zacytuje

W dniu 1.04.2025 o 12:32, jankooo napisał(a):

To jest zupełnie naturalne, że jest zapas napięcia bo wynika z wariacji silikonu a jego celem jest poprawna praca dla gorszych kawałków krzemów. Tu chyba jest zgoda?

W dniu 1.04.2025 o 12:32, jankooo napisał(a):

gdyby przypadki obniżenia poboru 30% były normą, to były by to buble produkcyjne- nie sztuki danej karty a całego procesu wytwarzania wszystkich kart tej serii.

Kto przy takiej technice i obecnej silnej konkurencji tak bardzo niedoskonale by produkował żeby takie cuda mogły mieć miejsce? Jeszcze w dodatku firma z wierzchołka IT mająca do dyspozycji najnowocześniejsze rozwiązania na rynku

Czego tu nie rozumiesz? Czemu zarzucasz mi jakieś anty nastawienie do AMD kiedy tekst mówi coś zupełnie odwrotnego? Nie rozumiesz, ze w AMD nie pracują idioci i gdyby to było oczywiste to karta miała by inną LEPSZĄ specyfikację? Nie było by Radeona o TDP 300W tylko np. 270W albo miałby on wyższe zegary i automatycznie wyższą wydajność?

Tak już 70W zejścia z poborem przy tej samej wydajności spokojnie można by uznać za twój mityczny golden sampel bo możesz to wywnioskować z produkcji innych kart i przykładów w sieci dotyczących poprzednich generacji, które de facto wiele się nie różnią. Proste co nie? Nie trzeba przetestować 10 kart a tysiące żeby mieć o tym pojęcie więc schowaj swoje doświadczenia do kieszeni bo na takiej próbce i w dodatku różnych kart są one guzik warte. Jeślii chodzi o golden sampel! Bo taka próbka może być już w dość nie dużym stopniu ale miarodajna aby ocenić średnie możliwości.

Nie trzeba być WIELKIM ZACHYM żeby umieć ocenić potencjalne możliwości kart ponieważ jest to proste jak się MYSLI i ma trochę obycia, wiedzy o sprzęcie i potrafi posługiwać internetem.

Nawet nie chce mi się cytować tych wszystkich twoich wypocin bo wkładasz mi swoje tezy i jednocześnie je obalasz twierdząc, ze to niby moje. Takie "głupio-mądre" zachowanie jak na siłę się do kogoś przyczepić.

A teraz clu programu, czytaj wprost- nie znając tematu do końca a po dokładniejszym zapoznaniu się z nim zorientowałem się o swoich błędnych założeniach i po chwili wyedytowałem post przyznając się do błędu

W dniu 1.04.2025 o 08:11, jankooo napisał(a):

Edit: ok doczytałem, że Twoja karta ma wyższe TGP już z pudełka więc wszystko nabiera sensu

Czyli robisz gówno-burze o to, że błędnie założyłem coś o innej niż pisałem karcie i wyraziłem swoją opinię cytuje

"wydaje się nieprawdopodobnie duże i jeśli to prawda to świadczy jedynie o bublu projektowym karty"

czy robisz o to, że później ośmieliłem się bronić swojej tezy i zasługiwałem na obrażanie? Pytanie retoryczne tzn. nie musisz odpowiadać prosty człowieku. 

A teraz czemu  w ogóle to napisałem? Bo byłby to dla mnie oczywisty farmazon a jak nie to na pewno bym dopytywał o więcej szczegółów. Przyznasz, ze byłby to przypadek bardzo ciekawy i warty zwrócenia szczególnej uwagi? Czy nadal będziesz mi wmawiał, ze od razu powinienem się zorientować, ze to mega super hiper mityczny golden sampel bo to w końcu Radeon a tam pełno takich? A może będziesz mi dalej wmawiał, ze jestem hejterem AMD?:Up_to_s:

Skończ z tym obrażaniem i sugestiami co to nie ty bo jestem wystarczająco duży w każdym rozumieniu tego słowa aby nie bać się takich gróźb. Jesteśmy tu na forum więc nie zachowujmy się jak gówniarze a jak nie to obowiązuje regulamin 

Edytowane przez jankooo
Opublikowano
30 minut temu, jankooo napisał(a):

Tak już 70W zejścia z poborem przy tej samej wydajności spokojnie można by uznać za twój mityczny golden sampel bo możesz to wywnioskować z produkcji innych kart i przykładów w sieci dotyczących poprzednich generacji, które de facto wiele się nie różnią.

pisalem o 100w nie 70.

Wbrew pozorom to juz roznica i ciezej ta 1/4 czasami jest osiagnac.

popatrz lepiej na testy czy to nv czy amd i to ile da sie z mala strata z W zejsc

chcesz przykladu? OK

na 5090 mozna z 600w do 400w zejsc, ale okupisz to juz pewna strata wydajnosci, jaka?

tak na oko- w 3dmark  steel nomad zamiast 15500pkt uzyskasz np 14500pkt.

malo? duzo? zalezy jak kto to widzi

ale nie jest to regula!

jakby wszystkie karty podkrecaly, czy undervoltowaly sie tak samo to wierz mi producenci zeszli by z wymagan pradowo/napieciowych.

czemu tego nie robia? bo musza usrednic wyniki tych lepszych i tych gorszych kart

zadnych cudow tu nie ma

trafisz lepsza sztuke i od razu myslisz ze 'łooo panie! pewnie wszystkie tak ida" - wiadomo ze nie.

a calosc odnosis sie do tego, ze lepszy pod katem UV + OC egzemplarz nazywasz bublem

a bublem sa te o minimalnych mozliwosciach OC i UV, a nie te zlote sztuki.

tego nie zrozumiales? blad logiczny zalozenia, ze cos lepszego jest bublem

przeciez to sie kupy nie trzyma :)

• Confused 1