Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

W sumie ciekawe czy obecnie produkowane karty z serii ..60 czy to AMD czy Nvidii też piszczą na potęgę czy nie.

To mogła by sprawdzić tylko redakcja ITH i nakręciła filmiki ale nikt nie zrobi tego za nic.

Opublikowano
11 minut temu, Kabor napisał(a):

Kiedyś tak mówili o 30 FPSach ;)

Chyba konsolowcy ;) W gruncie rzeczy jeżeli potrzebujesz furmankę klatek to i niski input lag też by się przydał ;)

Dlatego stosowanie FG/MFG jest ograniczone i nie jest to remedium na np. kiepską optymalizacje gier ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@galaktyoj tam...ja w większości "wolnych" gier blokuję fps na ~połowę odświeżania monitora, czyli okolice 80 :P 

U mnie połowa to 120 Hz ;-)

A co do tego, że nie widać różnicy w FPS przy wyższych Hz to polecam 2 test UFO Video Game Motion ze strony:

https://www.testufo.com

Mam monitor z trybem dual mode czyli w FULLHD mogę włączyć 480Hz. W 240Hz jest płynnie ale dopiero w 480Hz napisy nad mobkami można przeczytać patrząc się sztywno w dowolny punkt ekranu.

Jak ktoś mówi że nie widać różnicy powyżej 60 a tym bardziej 120 to pokazuje u siebie ten test i od razu widzą różnicę pomiędzy 240Hz a 480Hz.

6 minut temu, sideband napisał(a):

Dlatego stosowanie FG/MFG jest ograniczone i nie jest to remedium na np. kiepską optymalizacje gier ;)

Jeszcze mając 3080 Ti i grając na TV z padem w gry:

GoT, GOW:R, Horizon - ustawiałem detale na te 80 FPS i załączałem FG od AMD. 

Dużo przyjemniejszy odbiór jak się miało 120 FPS niż te 80.

Input lag mi nie dokuczał.

Teraz gram w Wieśka 3 na monitorze i myszce i gram z FG bo jest dużo przyjemniej niż bez. Input laga nie czuje.

Z multi gram tylko w BFa 2042 więc nie jestem wstanie przetestować jak FG "lag" by wpływał na wyniki.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
10 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@galaktyoj tam...ja w większości "wolnych" gier blokuję fps na ~połowę odświeżania monitora, czyli okolice 80 :P 

U mnie różnie, dynamiczne gry to blokuję często 140-150 FPS, gry AAA na 90 FPS wystarczy.

Tylko OLED ma taki czas reakcji że mi wystarcza :E 

Opublikowano

Nie zaczynajmy tematu pada gdzie większy input lag jest do zaakceptowania, ale oczywiście nie w każdym typie gier ;) Do tego na padzie do pewnej granicy większa liczba klatek poprawia rozgrywkę ze względu na brak możliwości wykonywania tak szybkich i agresywnych ruchów jak na myszce.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W Wieśka 3 grałem na myszy to samo w Space Marine 2 (traktuje to jako singla bo tylko kampanie grałem). Gra się przyjemniej z większą ilością FPS niż z mniejszą. A problemów z imput lagiem nie zaobserwowałem.

Muszę wreszcie zainstalować Cyberpunka i tam potestować jak to wpłynie na rozgrywkę u mnie.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano

AMD rezygnuje z high-endu i skupia się na niższej półce, poważnie podchodząc do odzyskania udziałów w rynku. 

Tak to szło?

No to tak wyszło:

Ludzie dla beki pisali, że AMD zawsze robiło "Nvidia minus 50$" i cóż. Historia lubi się powtarzać. 

AMD chyba sobie odpuszcza rynek PC gaming. Nie wydaje się, żeby chcieli cokolwiek odzyskiwać. 

• Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

AMD chyba sobie odpuszcza rynek PC gaming. Nie wydaje się, żeby chcieli cokolwiek odzyskiwać. 

Proste prawo popytu i podaży, AMD nie wyrabia z produkcją, w wielu sklepach 9070 XT to najlepiej sprzedająca się kartą schodząc lepiej niż którykolwiek Blackwell. Trudno to nazwać odpuszczaniem.

• Upvote 1
Opublikowano

@ju-rek

Mocno się zastanowię nad tym. Teoretycznie celowalem w 5080/4090 + woda, aczkolwiek realnie wystarczy mi ten 9070xt, nie mam czasu grać, a jak gram to i 7900xt sobie radziła dość dobrze. A zmieniłem kartę ze względu na kolor (biała 7900xt), a jak wspominałem nie ma białych płyt głównych, które funkcjonalnie by mi odpowiadały. Czarna karta i już nie ma przeszkód co do wyboru płyty według mnie.  

Na razie będę ją na air używał, podpasuje, to pomyślę o bloku. 

Opublikowano

Kupiona przez przypadek, szperalem na Amazonie za płyta, a się pokazała. Na początku myślałem że to nie XT, ale wyszło że jednak XT :).

Jeszcze płytę muszę złapać jakaś fajna i będzie spokój wewnętrzny zapewniony :)

Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG dobrze sie składa, dasz znać jak tam same wentylatory sie zachowują bo ja się zastanawiam między xfx quicksilver a hellhoundem, xfx mi się zdecydowanie bardziej podoba, fajny ma ten prosty design bez żadnych odpustowych wstawek ale jestem nieco zrażony co do ich śmigieł, w 6950xt są głośne już przy 1300rpm na tyle że karta zagłusza całą resztę :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

Ile dałeś? 2800 czy mniej?  :P 

Pomiędzy 2500 a 3000.

@Send1N wentylatory ma grube, jest to Swift czy jak mu tam. Za 30min wpakuje ją do budy, robię sobie ss z testów 7900xt do sprzedaży . Tak prostota, czarno bez LGBT, prosta a wydaje się solidna konstrukcja 

• Thanks 1
  • Haha 1