Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, RaViV napisał(a):

Ja swego czasu reklamowałem grafikę przez sklep ME. Produkt dotarł do nich 4 grudnia 2023r, a 19 grudnia miałem juz u siebie nową kartę graficzną. Więc można stwierdzić, że wyrobili się w ciągu tych 14dni. 😁

Ja 3 razy reklamowałem grafikę w życiu i zawsze trwało to sporo sporo dłużej ;) raz czekałem dokładnie 56 dni (ta liczba zapadła w pamięć) :ExD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
6 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

No a w ile tytułów można grać w przeciągu 5 miesięcy mając jeszcze oprócz grania życie (rodzina, praca etc)? 

Znam to z życia, dziecioki już swoje rodziny pozakładały i w zasadzie powinienem być razem z moja lepsza polowa wolny jak sanki w lecie, a tu dupa, czas zapierdala i ciągle go brakuje. 

W zasadzie to boje zaczynać bardziej skomplikowana grę bo to by oznaczało kilka godzin dziennie grania a to jest po prostu niewykonalne.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

O panie kiedy to było to jeszcze gtx 570 na 99% było to proline więc sklep ogarnięty ale karta po prostu na serwisie tyle leżała... kilka lat wstecz takie coś było wręcz normalne że te 14 dni to miałeś tylko na papierze a czekało się przynajmniej 2 razy tyle jak dobrze poszło :P Pamiętam tematy na forach i płacz właśnie na czas oczekiwania po rma ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Aa to starsze tematy :D Mój dość świeży był bo z 2023r. RX 6800Xt, hałasował jeden - ten najmniejszy wentylator i dostałem nowe, taki sam model GPU. :D 

Edytowane przez RaViV
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.08.2025 o 11:10, tomcug napisał(a):

Może oczekują, aż im doślesz opłatę za rozpatrzenie sprawy :lol2:

Jak przeczytałem jeszcze raz komentarz będąc w śmieszkowo-sarkastycznym nastroju to dokładnie tak to widzę w cebulandzie.

Zamiast przedłużonej gwarancji, dopłata za 50% szansy na bezawaryjny model GPU.:D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
W dniu 14.08.2025 o 17:18, Alai_de_Loin napisał(a):

Znam to z życia, dziecioki już swoje rodziny pozakładały i w zasadzie powinienem być razem z moja lepsza polowa wolny jak sanki w lecie, a tu dupa, czas zapierdala i ciągle go brakuje. 

W zasadzie to boje zaczynać bardziej skomplikowana grę bo to by oznaczało kilka godzin dziennie grania a to jest po prostu niewykonalne.

Wystarczy grać godzinkę dziennie, Spokojnie wystarczy :P

Opublikowano
Godzinę temu, chreasy napisał(a):

Wystarczy grać godzinkę dziennie, Spokojnie wystarczy :P

Godzinkę dziennie to można sobie pograć w War Thunder a i tu dwie trzy misje na morzu i dwie godziny uciekają, reszta dobrych tytułów wciąga jak bagno.

Nie gram w CSy i inne valoranty.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Niestety, nawet tytuły takie jak Squad, Hell Let Loose czy Arma to tak z 1,5 godziny jednego meczu czasem.

Dobrze wspominam Total War: Arena zrobione we współpracy z wargaming. Niestety zrobili się chciwi, a docelową grupa nie chciała płacić za premki jak w WoT, to zamknęli projekt. Świetna gra z 10-15 minutowymi meczami.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Alai_de_Loin napisał(a):

Godzinkę dziennie to można sobie pograć w War Thunder a i tu dwie trzy misje na morzu i dwie godziny uciekają, reszta dobrych tytułów wciąga jak bagno.

Nie gram w CSy i inne valoranty.

Ja sobie grałem w CSa tylko w weekendy, teraz praktycznie w każdy wieczór. Z ciekawości patrzyłem jak to jest u znajomych i jeden miał 19 meczów z rzędu rozegrane, mecz + szukanie + rozgrzewka to+/- godzina.

Spoiler

image.png.46c37e62638645ee0361be6e72a3a1c7.png

Edytowane przez matakujce
Opublikowano (edytowane)

No tak jest w gierkach multi tam pierwsze 2 godziny gry to dopiero jest rozgrzewka i zaczyna się prawdziwe spocone granie :E mój rekord to dwa dni i dwie noce w csa 1.6 18 lat temu xD na 3 dzień już bez snu po ponad 50 godzinach wsiadłem jeszcze na rower z sąsiadem i zrobiliśmy 70km dopiero po tej wycieczce już po 3 dniach poszedłem spać ;) W ten weekend chciałem sobie zrobić lekki powrót do korzeni i w sobotę o 18 siadłem do Hunt Showdown, granie skończyło się o 11:30 w niedzielę następnie o 12:00 wsiadłem na rower z kumplem zrobiliśmy lekko ponad 50km i do spania o 17:30 LOL Teraz już więcej niż dobę ciężko wytrzymać.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

Teraz to jest większy problem żeby mieć z kim grać.. Mi ekipa w Squad się rozleciała po wprowadzeniu ICO, a potrafiliśmy łupać po 3-5h każdego wieczoru w tygodniu, weekendy to praktycznie od rana do nocy :E 

Pierwszy mecz dobijaliśmy zawsze w trakcie (nie da się inaczej) i teraz albo trwał 5 minut, albo 60 :E Dopiero drugi mecz był od zera i miał sens. I w taki sposób potrafiło już 2-3h zlecieć. Bardzo czasochłonne gry. 

• Like 1
Opublikowano

Ja w latach świetności gry Tom Clancy’s Ghost Recon Phantoms  ( dawniej Ghost Recon Online )

2014-2016 spędzałem po 10-14h dziennie i nawet więcej.   Nawet nie miałem ochoty grać w gry fabularne, które w tamtym czasie wychodziły, mało tego, nie śledziłem tego. Czasem było tak, że dni tygodnia mi sie myliły. Pojebane uzależnienie. Potem, żeby sie wyzwolić od tej gry zacząłem czitować, żeby bana dostać i być wyzwolonym i.... oświeconym %-) Gry  FPS ( online) bardzo wciągają, są czasochłonne. Lepiej chyba dla świętego spokoju przejść na granie w singlówki.

• Like 1
Opublikowano

Powstaje fajna realistyczna strzelanka twórców Red Orchestra. Gra nazywa się 83', osadzona w czasach zimnej wojny. Celują w około 40 minutowe mecze z nawet 128 graczami na mapie.

To może być idealny sweat spot na szybkie, satysfakcjonujące meczyki.

• Like 1
Opublikowano

To ja znów nigdy multi, zawsze fabuła nawet jeśli gra mnie wciągnęła i miała tryb multi. No ale od 20 lat rodzina, więc to się sprawdzało, bo można było w każdym momencie zapisać. W graniu młodego najbardziej mnie drażni, że on nie może odejść żeby w czymś pomóc, bo akuratnie mecz teraz ma i "zaraz" przeradza się w minimum godzinę 😅😂😆

No ale on znów zero fabularnych, tylko granie z ludźmi, głównie CS 2.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.08.2025 o 21:05, Doamdor napisał(a):

Wygląda podejrzanie z względu na to, że sprzedający ma konto od pięciu miesięcy, w negatywnych komentarzach ludzie napisali, brak polskiej faktury vat, więc nici z gwarancji producenta, zostaje tylko dwu letnia rękojmia. Sklep z słowacji, reklamacja z wysyłką na własny koszt do sprzedającego.

Kto wie czy towar jest pełno wartościowy z europejskiej dystrybucji bez wady fabrycznej oraz wyślą wersje 16gb zamiast 8gb.

Wpis sprzed kilku dni: https://www.youtube.com/post/UgkxZeT9jn1lvpeEPLfbLIrDk-QEulIVkBL9

Gdyby to był oficjalny sklep allegro lub amazon, to nie byłoby wątpliwości.

Edit:

Według sklepu był to błąd cenowy.

Zamówienia zostaną zrealizowane, sklep pokryje różnice w cenie z własnej kieszeni, bo asrock nie chce obniżyć ceny za ich błąd. Słusznie ale i tak szacun że wyślą. W Polsce skończyło by się na anulowaniu zamówień z względu na błąd cenowy.

1695,38zł (aktualna cena) - 1229,17zł (cena z promki) = 466,21zł różnicy * 139 (zakładając ze każda osoba wzięła po 1szt) to wychodzi 64k z groszami... (pominąłem marże)

Wyślą tylko jedną kartę na jedno konto, sprzedadzą mniej kart:

Cytat

Witam, otrzymaliśmy informację od producenta, że odmawia on pokrycia pozostałych zamówień i musimy pokryć różnicę z własnej kieszeni. Oczywiście zadowolenie klienta jest dla nas ważne i dlatego musimy dopłacić różnicę w cenie, ale na pewno zrealizujemy zamówienie. Proszę potraktować to jako drobną satysfakcję, wystawiając pozytywną opinię na portalu za nasze starania. (Uwaga: producent nadał numer seryjny każdemu zamówieniu i karcie graficznej, aby uniemożliwić ewentualny dalszy zakup i handel w Polsce). Dziękujemy

24512908_1.jpg

24510992_1.jpg

Edit:

Było do przewidzenia, że nie wyślą tych kart. Grali na czas.

Kombinują, tak jak sklepy z Polski. Zrealizują pierwsze trzydzieści zamówień, pozostałe zostaną anulowane.

A to tylko ok. 100 sztuk kart, bo od razu zapowiedzieli, że zrealizują tylko jedna karte na jedno konto, więc sprzedadzą mniej niż 139 sztuk.

Słabe z ich strony, bo to budżetowy model z podstawowej serii kart rx 9060, czyli tania masówka dla przeciętnych kowalskich, a nie dla entuzjastów z wysokiej półki wydajnościowej oraz cenowej np. rtx 5090 czy rtx 5080, które wybierają firmy oraz osoby prowadzące własną działalność, np. strimerzy, jutuberzy, itp.

Sklep wysyłał kupującym piękne wiadomości, że będą dokładać pieniądze do zamówień, żeby klienci byli zadowoleni itd, a winę zwalili na typa co wrzucił ofertę i dystrybutora, słabe to bardzo.

24536166_1.jpg

Już pojawiło pierwsze siedem nagatywów: https://allegro.pl/uzytkownik/mediatip/oceny?recommend=false

24540364_1.jpg

24536475_1.jpg

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano (edytowane)

Chyba nie było, prosty programik dodający profil fsr4 do sterownika adrenalin tzw whitelisty. Działa z grami które mają fsr3.1, trzeba dodać gre do listy i w sterowniku w profilu gry pojawi się opcja fsr4.

https://github.com/OpenSystemTelemetry/AMD.GPU.ProfileManager

Jest w końcu AMD FidelityFX SDK 2.0 with AMD FSR 4 może będzie więcej gier z fsr4 

Edytowane przez danny64k
  • Upvote 1