Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

A u mnie w Magii w tym konkretnym miejscu graficznym na intelu fps poszybowal w kosmos ze tak to ujme :)

Bo Ci się detale przestawiły albo skalowanie wbiło. Różnica 50-60% wydajności GPU (!) w zależności od platformy? Daj spokój, na kilometr widać, że test spartolony.

1 minutę temu, Zachy napisał(a):

Miales tam po 140fps na 5090 na tych cpu?

Sprawdzałem na 4090 i 5080.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzalem ustawienia 285k sa prawidlowe i test powtarzany z 10x na różnych ustawieniach dla cpu / ramu / bios tez zmienialem w miedzyczasie :)

To musialbym wbic chyba 8k na 9950x3d zeby tam klatkarz byl o tyle gorszy :D

A akurat mafia przy zmianie platformy nie resetowala mi ustawien grafiki, a roznice w dps tez widac jak ustawie 1920*800 (bo tak mi engine skaluje rozdzialki przy 21:9). Zadne dlss i inne wynalazki nie byly w uzyciu, bo generalnie tego nie lubie uzywac, tym bardziej do takich porownan jakie robilem 

W odroznieniu od np CP2077 czy Horizona, gdzie od czapy ustawienia potrafia sie zresetowac.

Fakty sa takie ze na 285k + 5090 mam 140fps w 3440*1440 i wszystkim na maks w tym miejscu.

Na 9950x3d mialem 79-80 fps w identycznych ustawach.

Musial bym jeszcze raz epyca zamontowac i sprawdzic na ram 8200cl34/36 przy obecnych drv (choc testy robione były domyslnie na tych samych na obu playformach)

Jak dla mnie to mega anomalia, ale takie cos wystepuje jak porównam oba konfigi u siebie. Ja nie mam komputera od wczoraj, zeby nie sprawdzic istawien przed testem.

Moze nie robie tego zawodowo i nie zawsze miejsca pomiarowe sa właściwe, ale tez jak gram nie siedze z odpalonym OSD zeby szukac konkretnych miejsc procesorowych czy graficznych do testow, bo skupiam sie na grze, a nie polowaniu na miejscowki :) do testów.

Szkoda ze nie dorzucilem do testow Wukong, ale kompletnie zapomnialem o tej grze.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Fakty sa takie ze na 285k + 5090 mam 140fps w 3440*1440 i wszystkim na maks w tym miejscu.

Na 9950x3d mialem 79-80 fps w identycznych ustawach.

Daj spokój z tą gadką, to są brednie, a nie rzetelne wyniki ;)

2 minuty temu, janek25 napisał(a):

sporo czyli ile? 5? 10% fps ?

Napisał wyżej, ponad 70% lepiej w miejscu graficznym xD

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, janek25 napisał(a):

sporo czyli ile? 5? 10% fps ?

80fps na 9950x3d vs 140 fps na 285k w 3440*1440 z detalami na maks. Bez DLSS.

Jeśli bede montowal platforme z Epyc to jeszcze powtorze testy po postawieniu systemu z acronisa.

Chyba ze tam bylo 180 a nie 80 :D

w co troche watpie bo na 9950x3d jak gralem to fps byl w granicach 110-120 z licznymi spadkami do 60-80 (bez dlss)

@tomcug

A jaki miales fps w tej miejscowce z poczatku aktu 10 siedzac e samochodzie na 4090 na obu platformach i w jakiej rozdzielczosci przy maks detalach?

Malo tego testy 9950x3d pierwornie robione na win11 25h2 i na win11 23h2 ghost spectre

Na intelu wyniki ghosta dodalem pozniej juz i wynik byl powtarzalny.

Dwa zupełnie różne systemy i dwa razy ten sam blad ustawien albo blad odczytu wyników, do tego powtarzalny?

Jedno co zauwazylem to na 285k pierwsze kilka sekund jest 78-80fps a po chwili rośnie do 140fpsi juz tak zostaje.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
10 minut temu, Zachy napisał(a):

A jaki miales fps w tej miejscowce z poczatku aktu 10 siedzac e samochodzie na 4090 na obu platformach i w jakiej rozdzielczosci przy maks detalach?

To musiałbym Ci sprawdzić jeszcze raz, bo nigdzie tego nie zapisywałem. Ale różnicy praktycznie nie było wcale.

Nie ma, absolutnie nie ma takiej możliwości, żebyś miał 70% wyższą czystą wydajność GPU na LGA 1851 niż na AM5. Możesz się kłócić ile chcesz, ale to jest skopany test.

Opublikowano (edytowane)

Ale ja sie nie kloce :)

To po pierwsze 

Po drugie podałem co mi osd wypluwa w danym miejscu pomiarowym.

Po trzecie usiade do kompa i bede robil testy dla @ju-rek to odpale mafie i zrobie screena z FPS w tym konkretnym miejscu na obecnej platformie.

Pytanie jest zasadnicze i wlasciwe - jaki fps u Ciebie wypluwaly oba cpu w tym miejscu przy 4090?

i czy bylo blizej mojemu wynikowi 285k (jeśli jestes w stanie zrobic test w 3440*1440)?

czy bliżej tego co osiagalem na 9950x3d?

Uwzgledniajac ze na 4090 w 2560x1440 srednin klatkarz to jakies 65 fps, a na 5090 to okolice 75fps przy 9800x3d

Sprawdze tez jak sharpness na 0.5 i 1 wplywa tam na fps.

A i u mnie testy, jesli to mozliwe, robie z wlaczonym DLAA bez FG czy DLSS (to akurat logiczne) :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

70% różnicy między platformami w miejscu graficznym to jest oczywista anomalia. Ty możesz twierdzić nawet, że OSD wypluło 30x więcej FPS na 285K niż na 9950X3D przy tych samych detalach, mnie to nie rusza, i tak wiem, że to niemożliwe :)

Opublikowano (edytowane)

Odpale inny soft do zczytywania fps

Spokojnie ja sam to nazwalem anomalia, ale kurde nie wierzac wynikom sprawdzalem wszystko po kilka razy na wszystkie mozliwe sposoby

Kwestia jest tego typu jaki fps byłeś w stanie tam uzyskac na detalach epickich przy 4090 na 285k i tym 7600 :) i w jakiej rozdzielczosci (moze byc 2560*1440 a najlepiej ta sama 3440*1440).

Ja zadnego FG w zaden sposob nie wlaczam. :D

Odpalam rozdzial, pomijam cut scenke i nie dotykam kompa :D tylko sledze wynik przez 30sek do minuty.

3 minuty temu, janek25 napisał(a):

jak myślisz? z jakiego powodu?

Moze kazdy sprzet to ma przy doładowaniu nowej lokacji jak sie zalaczy scenka. :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

Kwestia jest tego typu jaki fps byłeś w stanie tam uzyskac na detalach epickich przy 4090 na 285k i tym 7600 :)

Pisałem wcześniej, że tego nie pamiętam i prędko Ci nie podam, bo nie mam po prostu czasu, żeby składać dwa zestawy od nowa.

Opublikowano (edytowane)

Ta konkretna informacja by powiedziala duzo w tym temacie.

Czy FPS byl blizej 60-65 czy 120-125 na 4090 i obu CPU, bo mozliwe ze tyle by wykrecilo zakladajac ze jeden z wyników u mnie jest obarczony jakims bledem.

Moze ma tu ktos mafie nowa i cpu 9800x3d albo 9950x3d i 4090 albo 5090?

i jest w stanie sprawdzic wydajność na poczatku aktu 10 po cut scence nie ruszajac myszka (widok zza samochodu) w rozdzielczosci 2560*1440 a najlepiej 3440*1440 i ustawieniach legendary z DLAA aktywnym?

Bez uplynniaczy ruchu jakichkolwiek?

Pamietajac jak sam mafie ogrywalem to wynik 285k jest podejrzanie wysoki.

Wynik 9950x3d byl blizej sredniej tych fps ktore uzyskiwalem przekrojowo przez cala gre 

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Powtarzam to, co pisałem wcześniej. Sprawdź dobrze na Intelu, czy detale są rzeczywiście dobre i czy wszelkie dopalacze/upłynniacze naprawdę są wyłączone. 5090 w 1440p ledwo 60 FPS przekracza:

performance-2560-1440.png 

A Ty twierdzisz, że na 285K dostaje magicznych mocy i w 3440x1440 robi 130+ FPS (a nie robi).

Opublikowano (edytowane)

Spoko sprawdzalem to na dwoch różnych systemach jak pisalem :) z 10* przynajmniej

Ale zrobię to jeszcze raz :)

Znam wyniki TPU i u mnie sie one nie zgadzaja, sle nie mam tej samej miejscowki, ta moja jest z tych lekkich.

Mam nauczke na przyszłość ze jak testowac to wybrac 3 rozne miejsca testowe i wszystkie porownywac.

Niestety nie mam na tyle zapalu żeby grając w kazda nowa gre notowac sobie miejsca GPU i CPU, a to byloby najlepsze.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ju-rek napisał(a):

The Riftbreaker Demo - ogarniesz :)

8.rift-breaker-1080p-v1.thumb.png.3b68111dc3c4dbdd06769bf5ed0e8c8b.png

sporo gorzej :), ale to bylo do przewidzenia.

no ale nadal - jakie to ma zanczenie uzytkowe dla zwyklego uzytkownika?

Test pokazuje moc x3d w niskich detalach i przy minimalnej rozdzielczosci,

Pytanie powinno byc innego typu - czy w 2560x1440, 3440x1440, 3820x2160 na full detalach nadal przewaga jest na tym samym poziomie - zakladjac te same GPU np Twoje 5080?

chyba ze sa sadysci co chca grac w gry z ustawieniami rodem z ps2 :)

wiem wiem, pewnie esportowcy graja z wszystkim na low zeby po 500fps miec.

sam tak gralem klanowki w quake 2 i 3 swojego czasu.

Co do Mafii na 285K

- jak wlacze DLSS ale ustawie DLAA (native) mam:

181-182 fps w 1080x800

130-136 fps w 3440x1440

- jak wlacze Unreal TSR (bez skalowania) mam:

110-112 fps w 1080x800

70-72 fps w 3440x1440

DLAA (native) nie powinno raczej dawac takiego boosta...

Kwestia tego ile fps jest na 9950x3d przy DLAA (native).

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
7 godzin temu, Zachy napisał(a):

- jak wlacze DLSS ale ustawie DLAA (native) mam:

181-182 fps w 1080x800

130-136 fps w 3440x1440

- jak wlacze Unreal TSR (bez skalowania) mam:

110-112 fps w 1080x800

70-72 fps w 3440x1440

Czyli tak, jak myślałem, włącza Ci się skalowanie obrazu. DLAA jest kapkę wydajniejsze od TSR natywnego, a tutaj ewidentnie wyniki dla DLSS z profilem jakość (najpewniej). Być może to jakiś błąd w grze. Zresztą włączone skalowanie pasuje do Twoich wcześniejszych wyników, gdzie w wyższej rozdzielczości "przewaga" 285K jeszcze wzrosła (tak właśnie działa skalowanie obrazu, wyższa rozdziałka -> wyższy zysk ze skalowania).

No to kurtyna na mocarzu 285K w Mafii :lol2:

Opublikowano

Ja wiem jak dziala skalowanie.

W tym sek ze nie powinno byc wlaczane bo DLAA to tryb, ktory nie aktywuje go przeciez, a przynajmniej nie powinien bo albo mamy DLAA i tylko aliasing bez skalowania albo jakis z trybow DLSS.

Opublikowano

Ale z jakiegoś powodu u Ciebie na 285K aktywuje, także skończ już obronę Częstochowy.

@Zachy Tutaj masz pokazane, jak w Mafii wydajnościowo wygląda prawdziwy DLAA, zysk wydajności względem natywnego TSR jest minimalny. Dopiero profile DLSS dają jakiś sensowny wzrost, także nie bata, żeby u Ciebie to "DLAA" nie było DLSS i być może nawet z jakimś profilem gorszym od jakość :hihot:

MafiaTheOldCountry_2025_09_29_09_25_43_984.jpg

MafiaTheOldCountry_2025_09_29_09_25_53_100.jpg

MafiaTheOldCountry_2025_09_29_09_26_04_389.jpg

MafiaTheOldCountry_2025_09_29_09_26_11_025.jpg

MafiaTheOldCountry_2025_09_29_09_26_17_355.jpg

MafiaTheOldCountry_2025_09_29_09_26_23_939.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja niczego nie bronie i od poczatku o tym mowilem.

Przedstawialem co testy podaja :D

A to ze cos jest zrabane w silnuku mafii najprawdopodobniej to juz inna kwestia.

Nie musisz mi screenów pokazywac ja nie mam 20 lat i komputera od 10dni, tylko zakladam duzo dluzej niz Ty, a moze nawet dluzej niz zyjesz od czasu 8-bitowcow :D

Jak odpalam jakies parametry to maja dzialac. Tu tak nie jest:

- na dwoch systemach

- na kilku kolejnych drv nv

Takze raczej cos z silnikiem gry a nie Twoimi wydumanymi bledami testow u mnie.

To tak jak moglbym Ci wytknac brak rzetelności w testach arrow lake z cudimm bo odpalałes tylko 8600 i potem musiales ponoc gear 4, gdzie gear4 przewaznie aktywujesz od 9400-9600 dopiero. A to kwestia byc moze badziewnej sztuki z imc kartofla, ale nie wiem bo nie mialem Twojego procesora u siebie :D albo kiepskich modulow cudimm, bo cudimm zaczyna miec jakikolwiek sens od 8800+ gear2 do 9400, a potem 10000+ gear4 wzwyz, a u Ciebie nawet tyle nie bylo.

Malo ktory 285k nie robi 8800-9000.

U mnie też to zależy od konkretnych kostek i ich jakosci/binu akurat, a nie samego imc.

Takze latwo Ci przychodzi atakowanie innych i zarzucanie im bledow, a u siebie tez czesto nie pokazujesz w pelni sytuacji 

Podobnie bylo z poradnikiem krecenia/optymalizacji ddr5

Akurat tak sie sklada ze na intelu 13/14 kreci sie troche inaczej niz na am5, a tym bardziej na 15 gen. Tam sa tylko niuanse w 2 rzedzie np tFAW i TWR z tego co pamietam (pisze o gen 15), za to 3 rzad intel vs amd wyglada zupelnie inaczej, a 13/14 vs 15 gen tez zupełnie inne wartosci sie dobiera w 3 rzedzie przynajmniej.

Takze panie nieomylny ja znalazłem najwidoczniej babol w samej mafii, a Ty mi wytykasz ze popelniam jakies bledy. :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Przedstawialem co testy podaja :D

A to ze cos jest zrabane w silnuku mafii najprawdopodobniej to juz inna kwestia.

"Testy" jak już :) Sprawdź, czy Ci się przypadkiem pstryczek z generatorem klatek nie przełączył z tym DLAA, bo jakiś błąd tam musi być w ustawieniach, że Ci takie cuda na kiju wychodzą, a Ty sugerujesz, że to ma jakiś związek z potęgą platformy LGA 1851 %-)

To tak jak moglbym Ci wytknac brak rzetelności w testach arrow lake z cudimm bo odpalałes tylko 8600 i potem musiales ponoc gear 4, gdzie gear4 przewaznie aktywujesz od 9400-9600 dopiero. A to kwestia byc moze badziewnej sztuki z imc kartofla, ale nie wiem bo nie mialem Twojego procesora u siebie :D albo kiepskich modulow cudimm, bo cudimm zaczyna miec jakikolwiek sens od 8800+ gear2 do 9400, a potem 10000+ gear4 wzwyz, a u Ciebie nawet tyle nie bylo.

Pisałem wyraźnie nieraz, trafił mi się proc z kasztanowatym IMC i nic z tym nie zrobię. Wbić 8800 na tej sztuce Gear 2 próbowałem na przynajmniej 10 plytach i z 5 różnych zestawach CUDIMM, zarówno XMP, jaki i ręczna optymalizacja napięć, zawsze błędy natychmiastowo po włączeniu TestMema i zaraz BSOD. Pewny rzeczy się nie przeskoczy, nie jestem w stanie zorganizować innego proca do testów.

Podobnie bylo z poradnikiem krecenia/optymalizacji ddr5

Akurat tak sie sklada ze na intelu 13/14 kreci sie troche inaczej niz na am5, a tym bardziej na 15 gen. Tam sa tylko niuanse w 2 rzedzie np tFAW i TWR z tego co pamietam (pisze o gen 15), za to 3 rzad intel vs amd wyglada zupelnie inaczej, a 13/14 vs 15 gen tez zupełnie inne wartosci sie dobiera w 3 rzedzie przynajmniej.

I to wszystko w poradniku jest opisane osobno trzeci rząd na AMD i osobno na Intelu. Opisane są też różnice w 3. rzędzie między Raptorem a Arrowem, choćby to, że na Arrow tWRWR nie idzie tak nisko jak na Raptorze oraz inny dobór tWRRD pod kątem tWTR.

Bez urazy, ale zostałeś po prostu zaorany z tym DLAA i Mafią, a teraz próbujesz się przypierdzielać do byle czego.

• Upvote 1